Студопедия — Загальні відомості
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні відомості

 

1. Запустіть систему моделювання Vissim.

2. Відкрийте схему амплітудного модулятора (файл 5-11.vsm з сервера Share\Labs\СПД\COM_DISC\CS_CIRC\PICS-CS5). Запустіть файл на виконання. Результат моделювання схеми замалюйте в зошит.

3. Зніміть спектр амплітудно-модульованого сигналу (файл 5-1-1А.vsm, рис.1,б) після видалення зі схеми квантовача Кв і порівняйте отримані результати з результатами на рис. 1,б.

4. Встановіть залежність форми спектру і тимчасового зміщення амплітудно-модульованого коливання відносно моделюючого (на виході Кв) від часу моделювання шляхом збільшення параметру Impulse Time джерела Impulse (файл 5-1-1А.vsm).

5. Проведіть дослідження амплітудних модуляторів у вузькосмуговому режимі (при Fc = 0, файли 5-11.vsm i 5-1-1А.vsm). Порівняйте спектри модульованих сигналів з показаними на схемі.

6. Відкрийте схему частотного модулятора (файл 5-2-1.vsm з сервера Share\Labs\СПД\COM_DISC\CS_CIRC\PICS-CS5). Запустіть файл на виконання. Результат моделювання схеми замалюйте в зошит.

7. Дослідіть залежність форми спектру частотно модульованого сигналу від амплітуди моделюючого сигналу (0,1 і 0,3 В) та індексу модуляції. Проведіть порівняльний аналіз отриманих результатів.

8. Відкрийте схему фазового модулятора (файл 5-3-1.vsm з сервера Share\Labs\СПД\COM_DISC\CS_CIRC\PICS-CS5). Запустіть файл на виконання. Результат моделювання схеми замалюйте в зошит.

9. Дослідіть залежність форми спектру фазово модульованого сигналу від амплітуди моделюючого сигналу (0,1 і 0,3 В) та індексу модуляції. Проведіть порівняльний аналіз отриманих результатів.

10. Відкрийте схему тонального модулятора (файл 5-4-1.vsm з сервера Share\Labs\СПД\COM_DISC\CS_CIRC\PICS-CS5). Запустіть файл на виконання. Результат моделювання схеми замалюйте в зошит.

11. Дослідіть залежність параметрів частотно модульованого сигналу від параметру number of tones (число тонів) модуляторів. Для яких цілей потрібен цей параметр?

12. Збільшуючи рівень шуму каналу 9 (зменшуючи відношення Es / No) визначте (шляхом порівняння осцилограм 2 і 3) значення Es / No, при якому буде спостерігатись один збій в одному із рівнів сигналу, що передаються.

 

 

Контрольні запитання

 

1. Дайте означення процесу модуляції / демодуляції сигналу

2. Які види модуляції Вам відомі?

3. Охарактеризуйте амплітудну модуляцію сигналів

4. Якими параметрами визначаються характеристики частотних модуляторів?

5. Якими ефектами супроводжується фазова модуляція?

6. Чи є різниця в ширині спектру фазово модульованого та частотно модульованого коливання?

7. Яким чином можна визначити кількість бокових частот та ширину спектру фазово модульованого коливання?

8. В чому полягає принцип роботи тональних модуляторів

 

Лабораторна робота № 4

Тема: БУДОВА І ПРИНЦИП РОБОТИ ГСТ-90

М е т а: вивчити будову, принцип роботи, характерні несправності, причини виникнення і методи їх усунення.

 

Обладнання: гідропривід об’ємний ГСТ-90, плакати, зернозбиральний комбайн ДОН-1500, бурякозбиральний комбайн КС-6Б-02

Вказівки до виконання роботи.

1. Вивчити призначення, будову, принцип роботи гідростатичної трансмісії ГСТ-90

2. Вивчити та записати технічні параметри ГСТ-90

3. Вивчити типи насосів та гідромоторів, що застосовуються у гідрооб’ємних приводах ведучих коліс сільськогосподарської техніки.

4. Вивчити переваги та недоліки гідростатичних трансмісій.

 

Завдання для звіту:

1. Записати основні елементи конструкції ГСТ-90.

2. Записати технічну характеристику ГСТ-90.

3. Записати розрахункові залежності ГСТ-90.

4. Записати характерні несправності ГСТ, причини їх виникнення і методи їх усунення.

Додаткова література:

1. Гидропривод объемный ГСТ-90,Техническое описание и инструкция

по эксплуатации., ГСТ-90-00.000.ТО,1990.

2. Погорілець 0.М., Жизолуп Г.І. Зернозбиральні комбайни.К.:

Урожай,1994.

3. Жарский М.А. Принципиальные схемы и расчет объемных гидропри­водов мобильных машин. Горки,1986.

 

Загальні відомості

Гідропривід ГСТ-90 (гідростатична трансмісія) застосовується дляпередачі потужності від двигуна до ходових коліс сільськогос­подарській машин з безступінчастим регулюванням швидкості рухуі сили тяги.

ГСТ-90 широко застосовується на різних мобільних машинах: комбайнах, навантажувачах, автогрейдерах, екскаваторах, тракторах і т.д.

В нашій країні і країнах СНД розроблено ряд машин, на яких передбачено застосування ГСТ-90, ГСТ-112, серед них: бурякозбираль­ний комбайн КС-6Б, кукурудзозбиральний комбайн КСКУ-6, зернозбиральний комбайн Дон-1200, Дон-1500, ДОН-«Акрос», Славутич, кормозбиральний комбайн "Полісся" і інші.

Застосування ГСТ-90 дає ряд суттєвих переваг:

- безступінчате регулювання реверсуванням швидкості руху і сили тяги у всьому діапазоні передачі;

- широкі можливості по автоматизації керування з забезпеченням оптимального режиму роботи;

- висока швидкодія, низька інерційність;

- низька металоємкість;

- широка уніфікація гідравлічного обладнання при простій компоновці на машинах.

Реалізація даних переваг при експлуатації з ГСТ-90 дає мож­ливість в порівнянні з машинами,які обладнані механічними приво­дами, підвищити продуктивність машин, зменшити витрати палива і т.п.

ГСТ-90 складається з слідуючих основних вузлів:

1. Регульований реверсивний насос високого тиску (вхідна ланка)

2. Нерегульований реверсивний гідромотор (вихідна ланка)

3. Гідроапаратура керування

4. Допоміжні пристрої.

В якості головних ланок застосовується насос і гідромотор.

Таблиця 1.

 

Технічна характеристика ГСТ-90  
Показники Насос Гідромотор
Тиск на виході з насосу чи aна вході в гідромотор, МПа: Номінальний   Максимальний   короткочасний(наладка запобіжного клапана         -
   
   
Тиск на вході в насос чи на виході з гідромотора, МПа: Максимальний мінімальний     1.5 1.0     1.5 1.0
Номінальний перепад тиску в гідро­ моторі, МПа -  
Робочий об’єм,см3      
Частота обертання, хв.-1 номінальна максимальна мінімальна      
Номінальна витрата, л/хв    
Потужність, споживана насосом при номінальному робочому тиску і най­більшій частоті обертання чи розви­нута гідромотором,кВт   93,5 81,
Крутний момент гідромотора: номінальний, Н.м. зрушення, % від номінального   - -  
Коефіцієнт подачі насоса, не менше 0,96  
Маса (без робочої рідини),кг    

 

Гідропривід ГСТ-90 (рис.1) складається з наступних вузлів: регульованого гідронасосу 3 в зборі з шестеренним підживлюваним насосом гідророзподільником; нерегульованого гідромотора 1 в зборі з клапанною коробкою, а також резервуара для робочої рідини, фільтра тонкої очистки 4 з вакуумметром, трубопроводів і рукавів 2. Вал, 5 (рис.2) гідронасосу обертається в двох роли­кових підшипниках. На шліци валу змонтований блок циліндрів, в отворах яких переміщаються плунжери. Кожний плунжер сферичним шарніром з'єднаний з башмаком, який опирається на опору розміще­ну в коливній плиті 6.Коливна плита з‘єднана з корпусом гідронасосу за допомогою двох роликових підшипників і завдяки чому може бути змінений нахил коливної плити відносно валу гідронасосу

Зміна кута нахилу в межах -/+ 18° коливної плити відбувається під цією зусилля одного з двох сервоциліндрів 4, поршні яких з’єднані з коливною плитою за допомогою тяг. Всередині сервоциліндрів знахо­дяться пружини, які діють на поршні і встановлюють коливну плиту так щоб розташована в ній опора була перпендикулярна валу. Разом з блоком циліндрів обертається приставне дно, яке ковзає по розподільнику, який закріплений на задній кришці. Отвори в розподільнику і приставному дні періодично з'єднують робочі камери блоку циліндрів з ма­гістралями, які зв’язують гідронасос з гідромотором.

Сферичні шарніри плунжерів і башмаки знаходяться під тиском робочої рідини. Внутрішня порожнина кожного агрегату заповнена робочою рідиною і являється масляною ванною для працюючих в ній механізмів. В цю порожнину поступають втрати із з’єднань гідроагрегату. До задньої торцевої поверхні гідронасоса кріпиться підживлювальний насос 3 (робочий об’єм 18 см3, максимальний тиск 1,63 МПа), вал якого з’єднаний з валом гідронасоса.

 

 

Рис.1. Об’ємний гідропривід ГСТ-90.

1 - гідромотор аксіально-плунжерний нерегульований; 2 - рукав високого тиску; 3 - насос аксіально-плунжерний регульований; 4 - фільтр масляний; 5 - кільце ущільнююче; б - шайба; 7 - гвинт - напівфланець.

Підживлювальний насос 3 всмоктує робочу рідину із бака 10 і подає її:

- в гідронасос через один із зворотніх клапанів 2,

- систему керування через розподільник в кількості, яка обмежена

жиклером.

 

Рис. 2. Конструктивна (а) і принципова (б) схеми гідроприводу веду­чих коліс:

1 — вал гідромотора; 2 - похила нерухома плита; З — гідромотор; 4 — запобіжний клапан лінії високого тиску; 5 і 27— трубопроводи; 6 — шунтувальний клапан; 7— бак; 8 — фільтр; 9 — радіатор; 10 — запобіжний клапан підживлювального насоса;11 і 23 — сервоциліндри; 12 — насос; 13 — зливна лінія; 14 — блок циліндрів; 15 — плунжер; 16 — вал насоса; 17 — канал; 18 — коливна плита; 19 — диск; 20 — ва­жіль; 21 -— диференціальний важіль; 22 — золотник; 24 — напірна лінія підживлювального насоса; 25 — зворотний клапан; 26 — підживлювальний насос; 28 — пере­ливний клапан; 29—дренажний трубопровід

На корпусі розміщений запобіжний клапан 4, який відкривається при перевищенні тиску, який створюється насосом.

Гідророзподільник 22 призначений для розподілення потоку рідини в систему керування, тобто для направлення її до одного з двох сервоциліндрів 11 або 23, в залежності від зміни положення важеля запиран­ня рідини в сервоциліндрі. Гідророзподільник складається з корпуса, золотника 22 з зворотною пружиною, яка розміщена в стакані, важіль ке­рування 20 з пружиною скручування, а також важеля і двох тяг 21, які з’єднують золотник з важелем керування і коливною плитою.

Будова гідромотора аналогічна будові насоса. Основні відмін­ності заключаються в слідуючому:

- башмаки плунжерів при обертанні валу ковзають по похилій неру­хомій плиті 2, яка має постійний кут нахилу, а тому коливна плита і механізм її повороту з гідророзподільником відсутні;

- замість підживлювального насосу 26 до задньої торцевої поверхні гідромотора кріпиться клапанна коробка (рис.5.).

 

Рис. 5. Схема клапанної коробки гідромотора:

1 - переливний клапан; 2 - золотник шунтувального клапана; 3 і 9 - зливні отвори;

4 і 14 - корпуси запобіжних клапанів; 5 - конусний допоміжний клапан; 6, 7 і 19 — пружини;

8 - золотите: 10 - напірна лінія; 11 - плунжер; 12 - блок циліндрів; 13 - зливна лінія;

15 - запобіжний клапан лінії високого тиску; 16 - упорне кільце; 17 - дросельний отвір;

18 і 20 - канали; 21 — порожнина корпусу гідромотора.

 

Гідронасос з гідромотором зв’язані двома трубопроводами (магістралями "гідронасос-гідромотор"). По одній з магістралей потік робочої рідини рухається від гідронасоса до гідромотора під високим тиском, по другій - повертається назад під низьким тиском, В корпусі клапанної коробки знаходяться два клапани високого тиску 4, переливний клапан 28 і золотник 6 (шунтувальний клапан). Клапани високого тиску 4 за­побігають перевантаженню гідроприводу, перепускаючи робочу рідину і магістралі високого тиску в магістраль низького тиску. Так як магістралей дві і кожна з них в процесі роботи може бути магіст­раллю високого тиску, то і клапанів високого тиску також два. Переливний клапан 28 повинен випускати надлишок робочої рідини з магістралі низького тиску, куди вона постійно подається підживлювальним насосом.

Золотник 6 в клапанній коробці підключає переливний клапан тієї магістралі "гідронасос-гідромотор" в якій тиск менший.

При спрацюванні клапанів системи підживлювання (запобіжного і переливного) робоча рідина, яка витікає потрапляє у внутрішню по­рожнину агрегатів, де змішуючись по дренажних трубопро­водах потрапляє в радіатор і далі з бак. Дякуючи дренажному пристрою вона відводить тепло від деталей гідроагрегатів. Спеціальне торцеве ущільнення валу запобігає витіканню рідини з внутрішньої порожнини агрегату. Бак служить резервуаром.для ро­бочої рідини, всередині має перегородку, яка розділяє його на зливну і всмоктувальну порожнини; обладнаний покажчиком рівня.

Фільтр тонкої очистки з вакуумметром затримує сторонні частинки. Фільтрувальний елемент – паперовий його замінюють якщо розрідження у всмоктувальному трубопроводі перевищує 0,025 МПа. Розрідження контролюється вакуумметром.

 

Принцип роботи гідроприводу

Дизельний двигун обертає вал гідронасосу, а також блок циліндрів і вал підживлювального насосу (рис.2). Підживлювальний насос всмоктує робочу рідину з баку через фільтр і подає в гідронасос. Система підживлювання включає підживлювальний насос 26, а також зворотні запобіжні і переливній клапани.

Призначення системи підживлювання - постачати робочою рідиною систему керування, забезпечувати мінімальний тиск в магістралях «гідронасос–гідромотор», компенсувати втрати в гідронасосі і гідромоторі, постійно перемішувати рідину, яка циркулює в гідронасосі і гідромоторі, з рідиною в баці, відводячи від деталей тепло.

При відсутності тиску в сервоциліндрах пружини, які знаходяться в них, встановлюють коливну плиту так, щоб площина опори (шайби) яка знаходиться в ній була перпендикулярна осі вала. В цьому випадку при обертанні блоку циліндрів башмаки плунжерів ковзають по опорі, не викликаючи осьового переміщення плунжерів і гідронасос не подає робочу рідину в гідромотор; від регульованого гідронасосу і процесі роботи можна одержати різний об’єм рідини, яка подається за один оберт (подача).

Для зміни подачі гідронасосу повертають рукоятку гідророзподільника, який кінетично зв’язаний з коливною плитою 18 золотником. Останній переміщуючись, направляє робочу рідину, яка поступає від підживлювального насосу, в систему керування в один з сервоциліндрів 11 або 23, а другий сервоциліндр з’єднує із зливною порожниною. Знаходячись під дією тиску робочої рідини поршень першого сервоциліндра починає рух, повертаючи коливну плиту, переміщуючи поршень в другому сервоциліндрі і стискуючи пружину. Коливна плита, повер­таючись в положення яке задане рукояткою гідророзподільника, пере­міщує золотник 22, поки не поверне його в нейтральне положення (при цьому положенні вихід робочої рідини з сервоциліндрів закритий поясками золотника).

При обертанні блоку циліндрів 14 башмаки, ковзаючи по похилій площині, викликають переміщення плунжерів в осьовому напрямку і внаслідок цього відбувається зміна об’єму камер, які утворені отворами в блоці циліндрів і плунжерами 15. При цьому половина камер збільшує свій об’єм, друга половина - зменшує. Завдяки отворам в приставному дні і в розподільнику ці камери почергово з'єд­нуються з магістралями "гідронасос-гідромотор".

В камерах, які збільшують свій об’єм, робоча рідина поступає з магістралі низького тиску, куди подається підживлювальним насосом через один з зворотних клапанів. Обертаючи блок циліндрів рі­дина, яка знаходиться в камерах, переноситься до другої магістралі і витісняється в неї плунжерами, створюючи високий тиск. По цій магістралі вона потрапляє в робочі камери гідромотора, де тиск передається на торцеві поверхні плунжерів, викликаючи їх перемі­щення в осьовому напрямку дякуючи взаємодії башмаків плунжерів з коливною плитою заставляє блок циліндрів обертатись. Проходячи робочі камери гідромотору, робоча рідина входить в магістраль низького тиску, по якій частина її повертається до гідронасосу, а за­лишки через золотник і переливний клапан витікають у внутрішню порожнину гідромотора. При перевантаженні гідроприводу високий тиск в магістралі "гідронасос-гідромотор" може підвищуватись до тих пір, поки не відкриється клапан високого тиску, який перепустить робочу рідину з магістралі високого тиску з магістраль низького тиску, минуючи гідромотор.

 

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ І РОЗРАХУНКОВІ ЗАЛЕЖНОСТІ ГІДРОПРИВОДУ ГСТ-9О

ГСТ-90 відноситься до гідроприводів з об’ємним регулюванням швидкості виконавчого робочого органу. Розглянемо зміни основних технічних показників ГСТ при регулюванні.

Робочий об’єм аксіально-поршневого насосу визначається зміною об’єму робочих камер, викликаного переміщенням плунжерів по поверхні коливної плити з одного крайнього положення в друге за один оберт валу.

 

 

,

де d- діаметр поршня (плунжера)

h- хід поршня (плунжера)

z- число поршнів

 

Хід поршня ,

 

де D- діаметр, по якому розміщені осі циліндрів.

 

Середня теоретична і дійсна подача насосу визначається за формулою:

 

,

,

 

де nH – частота обертання валу насосу.

 

Характеристики гідроприводу при регулюванні можна розгля­дати в залежності від параметру регулювання, в нашому випадку β - кут нахилу коливної плити. При цьому характеристики змінюються лінійному закону від нуля при β = 0 до максимуму β = 30°. Момент на валу насосу гідромотору при постійному nH і зміні qn насосу буде змінюватись по лінійному закону.

 

 

 

Потужність насосу і гідромотору визначають за залежністю:

 

 

 

ХАРАКТЕРНІ НЕСПРАВНОСТІ І МЕТОДИ IX УСУНЕННЯ
Найменування несправностей Ймовірна причина Метод усунення
     
1. Виникає підвищений шум в системі. 2. Гідропривід не працює ні в одному ні в другому напрямку 3. Гідромотор не розвиває необхідної потужності (крутного моменту).   1. Низький рівень робочої рідини 2. Пошкоджена тяга до керуючого важеля гідророзподільника. 3. Вихід з ладу з'єднувального пристрою між двигуном і насосом 3.1Внутрішнє пошкодження насоса чи гідромотора   1. Долити до рівня верхньої мітки мірного вікна баку. 2. Проконтролювати внутрішній стан агрегатів і трубопрово­дів. Визначити місця втрат і усунути несправність. 2.1 Замінити тягу, перевірити наявність шплінта, який фіксує механізм керування гідророзподільника. 3. Замінити з'єднувальний пристрій(гідро лінія) між двигуном і насосом. 3.1 Демонтувати і перевірити насос і гідромотор встановивши їх на стенд для діагностики КИ-4300 в спеціалізованій майстерні, (ніякому разі не виконувати розбирання в непристосованих умовах)  

Таблиця 2.

Питання для самопідготовки

1. З яких основних вузлів складається ГСТ-90?

2. Розкажіть будову, принцип роботи аксіально-плунжерного насоса НП-90 і гідромотора МП-90

3. Поясніть за рахунок чого виникає крутний момент на вихідному валу гідромотора МП-90.

4. Вкажіть основні несправності ГСТ-90 та способи їх усунення.

5. Яка марка робочої рідини використовується в гідростатичних трансмісіях. Яка відмінність її від інших олив, які використовуються в гідросистемах?

6. Вкажіть на яких марках мобільних сільськогосподарських машин встановлюються гідростатичні трансмісії ГСТ-90 і ГСТ-112?

Список рекомендованої літератури

1. Башта Т.М. Объемные насосы и гидравлические двигатели гидросистем. Учебник. — М.: Машиностроение,1974. — 606 с.

3. Васильковский М.И., Мещишина А.Г., Миишн Д.П. и др. Методические указания к самостоятельной работе студентов по расчету обгемного гидропривода. — Кировоград: КИСХМ, 1991. — 56 с.

4. Васильченко В.А. Гидравлическое оборудование мобильннх машин: Справочник. — М.: Машиностроение, 1983. — 301 с.

5. Вильнер Я.М., Ковалев Я.Т., Некрасов Б.Б. и др. Справочное пособие по гидравлике, гидромашинам и гидроприводам. — Минск: Вншзйшая шк., 1985. — 382с.

6. Воспуков В.К. Гидравлические и пневматические схемы сельскохозяйственннх машин: Справ, пособие. —Минск:, 1985. —141 с.

7. Гидравлические агрегаты тракторов и сельскохозяйственных машин: Ката­лог. — ЦНИИТЗИ автосельхозмаш, 1989. — 137 с.

8. Гидравлические агрегаты тракторов и сельскохозяйственных машин: Ката­лог. — ЦНИИТЄИ автосельхозмаш, 1986. — 62 с.

9. Гідропривід сільськогосподарської техніки: Навчальне видання/ О.М. Погорілець, М.С. Волянський, В.Д. Войтюк; За ред. О.М. Погорільця. – К.: Вища освіта, 2004.- 368 с.: іл..




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ ДОСЛІДУ | Лабораторна робота №4

Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 2316. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия