Студопедия — П О Р А Д Н И К
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

П О Р А Д Н И К






Автаркія (від грец. αύτάρχεια – самовдоволення) – створення замкненого самодостатнього господарства в межах окремої країни або групи країн, спрямова-ного на максимальне обмеження імпорту.

Актив (від лат. actives – діяльний, дійовий) – найбільш діяльна, ініціативна, передова частина якої-небудь організації, колективу.

Аргумент (лат. argumentum, від arguo – показую, виявляю) – підстава, доказ, які наводяться для обґрунтування, підтвердження чого-небудь.

Автентичний (від грец. αύϑεντιϰός – справжній) – дійсний, вірний; який ґрунтується на першоджерелі.

Азарт (франц. hasard – випадок, ризик, з ісп. azar, від араб. аззагр – гральні кості) – захоплення, завзяття, запальність, гарячковість.

Аут (від англ. out зовні, поза)– у спортивних іграх – переліт м’яча, шайби і т. ін. за межу, встановлену правилами гри.

Баланс (франц. balance, букв. – терези, від лат. bilanx – який має дві чаші) –порівняльний підсумок прибутків і видатків при завершенні розрахунків, а також відомість, у якій зафіксовано цей підсумок. || Елемент методу бухгалтерського обліку. || Система показників, згрупованих у зведену таблицю, що характеризують у грошовому вираженні склад, розміщення, джерело і призначення коштів на звітний період.

Бомонд (франц. beau monde – “вищий світ”) – 1) Верхівка аристократичних і буржуазних кіл. 2) Переносно – про групу керівників, визначних діячів у якій-небудь ґалузі (напр. спортивний б.).

Варант (англ. warrant – повноваження, довіреність) – вид цінних паперів, що дає право власникові облігацій або привілейованих акцій купувати звичайні акції за наперед визначену ціну.

Віртуальний (від лат. virtualis – сильний, здібний) – 1) Можливий, який може або має проявитися за певних умов; в-ні частинки – фіз. елементарні час-тинки у проміжних (не спостережуваних) станах, існуванням яких у квантовій механіці пояснюють взаємодію та перетворення частинок; в-ні переміщення – можливі елементарні переміщення точок. 2) Який не має фізичного втілення або відмінний від реального втілення; в-на реальність – частина реальності, що моделюється комп’ютерним пристроєм.

Галерея (франц. galerie, від італ. galleria) – 1) Довге й вузьке крите примі-щення. 2) Підземний хід. 3) Найвищий ярус зали для глядачів у театрі. 4) При-міщення для експонування мистецьких творів. 5) Переносно – довгий ряд по-дібних предметів, осіб, явищ, напр.: г. поетів, г. образів.

Гендер (англ. gender, від грец. γένος (γένεος) – рід) – у психології соціально-біологічна характеристика, за допомогою якої дається визначення понять «чоло-вік» та «жінка».

Дайджест (англ. digest – короткий огляд, від лат. digerere – ділити) – періо-дичне видання, що містить матеріали, переважно скорочені, передруковані з ін-ших видань.

Дебет (від лат. debet – він винен) – назва лівої сторони бухгалтерського рахунка, куди заносяться всі одержувані цінності, а також усі борги і видатки, які числяться за даним рахунком; кредит.

Дефляція (лат. deflation, від deflo – видуваю, здуваю) – вилучення урядом з обігу частини паперових грошей і не розмінних на золото банківських білетів, випущених у період інфляції.

Дилер (англ. dealer – торгівець, агент з продажу) – фізична або юридична особа, що здійснює перепродаж товарів, а також цінних паперів і валют.

Дисконтування (від дисконт) – купівля векселя у його власника до закін-чення терміну дії векселя за ціною нижче номінальної.

Дистриб’ютор (англ. distributor, від distribution – розподілення, розміщен-ня)– підприємство, яке здійснює від імені фірми-виготовлювача збут та гаран-тійне обслуговування товару. || Оптовий торгівець, підприємець або фірма, які займаються збутом продукції. || Юридична особа чи громадянин, яким надається виключне або переважне право на купівлю та перепродаж певних товарів або послуг.

Документ (від лат. documentum – повчальний приклад, взірець, доказ) – діловий папір, що посвідчує певний юридичний факт, підтверджує право на що-небудь, служить доказом чого-небудь. || Все те, що підтверджує що-небудь.

Ексклюзивний (від франц. exclusif, з лат. excludere – виключати) – виключ-ний, який розповсюджується на обмежене коло предметів, осіб; е-не інтерв’ю - інтерв’ю, дане тільки одному журналісту або спеціально для певного друкованого органу, теле- чи радіопрограми.

Електорат (від лат. elector – виборець) – коло виборців, котрі голосують за певну кандидатуру або політичну партію на парламентських, президентських чи муніципальних виборах.

Імідж (англ. image – образ) – 1) Образ ділової людини, уявлення оточуючих про неї, часто цілеспрямовано створюване. 2) Образ фірми, товарів, послуг, який забезпечує становище на ринку.

Імпозантний (від. франц. imposant – значний, величний) – показний, по-важний, здатний привертати увагу зовнішнім виглядом, манерами.

Інвестор (англ. investor, від лат. investio – одягаю, надягаю) – особа, організація або держава, що робить інвестицію; вкладник.

Кредит (лат. creditum – позика, від лат. credo – вірю, довіряю; від лат. credit, букв. – він вірить)– права сторона бухгалтерського рахунку, де записують усі витрачені цінності, а також борги й видатки, зазначені в цьому рахунку; дебет

Кліп (від англ. clip – вирізка з газети, фрагмент фільму) – короткий теле-візійний сюжет, що складається з естрадної пісні та зображення, яке його ілю-струє, інша назва – в і д е о к л і п.

Консолідація (від лат. consolidatio – зміцнення, об’єднання) – 1) Зміцнення, згуртування, об’єднання. 2) Фінансова операція перетворення короткотермінових державних позик на довготермінові або безстрокові, а також об’єднання держав-них позик попередніх років в одну.

Контакт (від лат. contactus – дотик) – стикання двох електричних провід-ників, що створює умови прохідності струму, а також місце такого стикання. || Прилад, що здійснює стикання електричних провідників.

Маркетинг (англ. marketing – торгівля, продаж) – система організації та управління діяльністю підприємства, фірми, що передбачає комплексне ураху-вання положення на ринку збуту для прийняття рішень. || Організація збуту то-варів на зовнішньому ринку.

Менеджер (англ. manager – управитель, завідувач) – 1) Фахівець з управ-ління господарськими процесами, виробництвом, обігом товарів та послуг; най-маний управляючий. 2) Підприємець у ґалузі професійного спорту, шоу-бізнесу тощо, який організує виступи спортсменів, артистів і т. ін.

Метатеза (від грец. μετάδεσις – перемыщення, перестановка) – мимовільна перестанова двох сусідніх звуків у слові, напр.: «тарілка» замість «талійка» (з німецької, російське «мрамор» замість «мармор» (з латинської та ін.

Метафізика (від грец. μετά τα φυσιχά – після фізики) – протилежний діа-лектиці спосіб мислення й метод пізнання, який розглядає предмети і явища поза їхнім внутрішнім зв'язком, відірвано одне від одного, в застиглому, незмінному вигляді.

Міленіум (від лат. mille – тисяча) – тисячоліття.

Он-лайн, онлайн (англ. on-line, від on – на і line – лінія) – 1) Режим безпо-середнього прямого обміну інформацією. 2) Режим підключення приладу, що від-повідає його готовності до роботи.

Оратор (лат.orator, від oro – говорю) – особа, яка виголошує промову, во-лодіє майстерністю публічного виступу.

Оренда (від лат. arendo здаю в найми, наймаю) – наймання, тимчасове ко-ристування будівлями, земельною ділянкою, обладнанням, виробничими площа-ми, машинами і т. ін. на договірних засадах.

Плей-оф (від англ. play – грати і off – припинення, усунення) – 1) Повторна гра після нічиєї. 2) Додаткові ігри за вихід у наступний етап змагань.

Подіум (лат. podium, з грец. πόδίоν– поміст, підвищення) – 1) У давньорим-ській архітектуріфундамент храму зі сходами на торцевому боці. 2) Підви-щення навколо арени античного цирку для привілейованих глядачів. 3) У скульп-торів, художників – підвищення для натури. 4) Підвищення або підставка для чого-небудь.

Ревматизм (грец. ρενματισμός – розтікання, від ρεϋμα– потік) – захворю-вання серцево-судинної системи й суглобів.

Рейтинг (англ. rating, від rate – оцінювати, визначати клас, розряд) – 1) Ста-новище спортсмена серед йому подібних, що оцінюється певним числом балів. 2) Ступінь популярності, авторитету якоїсь особи, організації, групи, їхньої діяльності, програм, планів, політики у певний час; виводиться шляхом голосу-вання, соціологічних опитувань, анкет і визначається місцем, яке вони посідають серед собі подібних.

Респектабельний (франц.respectable) – поважний, гідний, солідний.

Саміт (англ. summit, букв. – вершина, верх) – зустріч, переговори глав дер-жав, урядів.

Сенсація (франц. sensation, від лат. sensatio – відчуття) – 1) Сильне вражен-ня від якої-небудь події. 2) Подія, повідомлення про неї, які справляють таке вра-ження.

Сервер (англ. server, від serve – подавати, обслуговувати) – 1) У тенісі та деяких інших спортивних іграх гравець, який вводить м’яч у гру. 2) Апаратно-програмний вузол у локальних комп’ютерних мережах, який керує рештою вузлів мережі.

Сполучник – те, що єднає, об’єднує кого-, що-небудь.

Текстолог – фахівець із текстології.

Тинейджер (англ. teenager) – підліток, юнак або дівчина віком до 19 років.

Толерантність [від лат. tolerans (tolerantis) - терплячий] – 1) Терпимість до чужих думок і вірувань. 2) Т. і м у н о л о г і ч н а – специфічний стан організму, при якому втрачається здатність виробляти антитіла у відповідь на введення пев-ного антигена.

Трилер (від лат. thrill – нервове тремтіння, хвилювання) – пригодницький кінофільм, п’єса, книжка, розраховані на збудження сильних емоцій (тривожного очікування, страху, хвилювання) з гострим, переважно детективним, сюжетом.

Утилітарний (франц. utilitaire, від лат. utilitas – користь, вигода) – 1) Розра-хований виключно на практичне використання або вигоду, практичний. 2) Ужит-ковий. 3) Пройнятий утилітаризмом.

Файл (від англ. file ряд, підшивка паперів, картотека) – набір інформації, однотипної за структурою і способом використання в ЕОМ, який у процесі об-робки і передачі розглядається як єдине ціле.

Фактор (лат. factor – той, хто робить, від faсio роблю) умова, рушійна сила будь-якого процесу, явища; чинник.

Фактограф той, хто описує факти без аналізу їх, без узагальнення та художнього осмислення.

Фанатизм (франц. fanatisme, від лат. fanaticus – несамовитий, шалений) сліпа, пристрасна відданість своїй вірі й нетерпимість до інших вірувань, до іно-вірців.

Фальсифікація (від лат. falsificatio – підробка) підроблення чого-небудь. || Погіршення з корисливою метою якості чого-небудь за збереження зовнішнього вигляду.

Харизма (грец. χάρισμα – милість, божественний дар) – приписування особі надлюдських властивостей.

Хіт (від англ. hit – окраса сезону) – найпопулярніший протягом певного часу музичний твір (звичайно естрадний).







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 501. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия