Студопедия — Довідковий матеріал. Вивчення складної радіаційної ситуації на Україні потребує проведення досліджень з метою організації системи радіоекологічного (дозиметричного) контролю з
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Довідковий матеріал. Вивчення складної радіаційної ситуації на Україні потребує проведення досліджень з метою організації системи радіоекологічного (дозиметричного) контролю з






 

Вивчення складної радіаційної ситуації на Україні потребує проведення досліджень з метою організації системи радіоекологічного (дозиметричного) контролю з використанням приладів, доступних для широкого кола користувачів. Завдання радіоекологічного контролю полягає у кількісній і якісній оцінці параметрів радіаційної ситуації, зумовленої наявністю природних і техногенних джерел радіації та в розробці оптимального способу господарювання за таких умов.

Системою сучасного радіоекологічного контролю передбачається доступність і простота вимірювання рівня гамма-фону, ступеня радіаційної чистоти та рівня індивідуальних доз зовнішнього опромінення за допомогою різноманітних дозиметричних приладів. Вони повинні бути призначені як для наукових радіоекологічних досліджень, так і для широкого використання населенням та відзначатися портативністю, простотою в експлуатації і низькою вартістю. Сьогодні на Україні випускається понад двадцять дозиметричних приладів різного функціонального призначення. Найбільш використовуються такі дозиметри-радіометри, що відповідають вимогам щодо радіоекологічного контролю:

· дозиметр ДГР–01Т призначений для вимірювання потужності експозиційної дози рентгенівського і гамма-випромінювання;

· дозиметр «Бета» дає змогу вимірювати густину потоку бета-випромінювання і питому активність речовини;

· дозиметр «Прип’ять» застосовується для вимірювання щільності експозиційної дози гамма-випромінювання, густини потоку і питомої активності бета-випромінювання.

Робота з дозиметром «Прип’ять». Дозиметр «Прип’ять» призначений для індивідуального або колективного використання під час вимірювання:

а) еквівалентної експозиційної дози гамма-випромінювання;

б) густини потоку бета-випромінювання;

в) чистоти земної поверхні, ґрунту, житла, продуктів харчування, одягу тощо;

г) рівнів сумарного радіоактивного забруднення довкілля.

Дозиметр портативний, вагою 250-300 г, невимогливий в експлуатації, живиться батарейками типу «Корунд» напругою 9 В або від електромережі. Радіометр «Прип’ять» є приладом прямого вимірювання, величина рівня радіоактивного забруднення зчитується відразу з цифрового індикатора. Датчики, які фіксують іонізуюче випромінювання радіації та індикатор розміщені в одному корпусі. Сталева знімна кришка дозиметра, що міститься на задній панелі приладу, служить фільтром для поглинання бета-випромінювання під час проведення вимірювання потужності експозиційної дози гамма-випромінювання. У радіометрі передбачена можливість вибору тривалості вимірювання (від 20 с до 100 хв), що дає можливість суттєво підвищувати точність результатів у разі малих доз радіації, та звукова індикація для швидкої попередньої оцінки рівня радіоактивного забруднення довкілля.

Призначення органів управління дозиметра (на приладі назви вказані на російській мові). Перемикач «Живлення–Вкл» служить для під’єднання до джерела живлення – батарейки або електромережі. Гніздо живлення від електромережі міститься праворуч від перемикача. До нього підходить блок живлення від калькуляторів «Електроніка» (9 В). Поява цифр на табло індикатора свідчить про те, що напруга живлення перебуває у нормі. Під час натискання кнопки «Контроль живлення» на табло висвітлюється показник напруги у вольтах. Для проведення радіоекологічного контролю нормальною вважається напруга не менше як 7 вольт. Перемикач «Режим β–γ» необхідний для перемикання виду вимірюваного бета- або гамма-випромінювання. Два інших перемикача, зліва і справа, призначені для вибору одиниць виміру радіації: правий «Н–Х» змінює одиниці виміру потужності дози (Н –у мкЗв/год; Х – у мР/год); лівий «φ–Аm» – одиниці виміру поверхневої (густини потоку) і питомої активності джерела бета-випромінювання (поверхневої φ – у см-2 ×хв-1; питомої Аm – у Кі/кг-1).

Нижче розміщені два інших перемикача: зліва «Час» – для встановлення тривалості виміру показань дозиметра (20–200 с – при вимірюванні у діапазонах «Н», «Х», «φ»; 10–100 хв – при вимірюванні у діапазоні «Аm»); справа «Межа» – для вибору піддіапазонів виміру (верхнє положення – чутливий піддіапазон; нижнє положення – піддіапазон, який характеризується чутливістю у 10 разів меншою).

Вимірювання потужності дози гамма-випромінювання. Проміри необхідно проводити за наявності знімної сталевої кришки, розміщеної з тильного боку дозиметра. Перемикач «Режим β–γ» ставлять у положення «γ», інший перемикач «Н–Х» виставляють в одне з двох положень залежно від одиниць, в яких необхідно вимірювати потужність дози: діапазони «Н» (від 0,1 до 200 мкЗв/год) чи «Х» (від 0,01 до 20 мР/год). Перемикач «Час» встановлюють у положення «20 с» і протягом вказаного проміжку часу знімають не менше як три показники гамма-випромінювання, після чого визначають середнє значення. В разі значної розбіжності знятих показань слід збільшити тривалість виміру у 10 разів, для чого перемикач «Час» переводять у положення «200 с» і повторюють проміри.

Вимірювання густини потоку бета-випромінювання. Для оцінки густини потоку бета-випромінювання проміри проводять без знімної сталевої кришки. При цьому разом з бета-фоном датчики реєструють й гамма-фон. Для визначення рівня бета-випромінювання необхідно від виміряного показника без кришки відійняти значення, одержане в разі наявності цієї кришки, коли реєструється лише гамма-фон. Під час вимірювання перемикач «Режим β–γ» встановлюють у положення «β», інший перемикач «φ–Аm» ставлять у діапазон «φ». Густину потоку вимірюють у проміжку від 10 см–2×хв–1 до 20×103 см–2×хв–1 Перемикач «Час» виставляють у положення «20 с» і проводять два окремих вимірювання. Перший промір за наявності знімної кришки для визначення гамма-фону, а другий без кришки з метою означення сумарного гамма- і бета-випромінювання. Проводять не менше як три таких вимірювань, а потім обчислюють середнє значення. В разі значної розбіжності вимірюваних результатів тривалість промірів збільшують до «200 с» і повторюють вимірювання.

Ступінь радіоактивного забруднення природного середовища залежить від питомої радіоактивності його компонентів: гірських відкладів, ґрунту, зоо- і біомаси. Дозиметр «Прип’ять» використовується лише для попередньої оцінки рівня радіаційної чистоти довкілля. До комплекту радіометра входить кювета (спеціальний короб), пристосована під його розміри і параметри. Для визначення питомої радіоактивності проби, відібраної під час польових радіоекологічних досліджень, проводять вимірювання без знімної сталевої кришки. Окрім бета-випромінювання, датчики реєструють гамма-фон. Для оцінки радіаційної чистоти досліджуваної проби необхідно від сумарного значення відняти показник, одержаний за наявності кришки, коли реєструється винятково гамма-фон.

Під час вимірювання питомої радіоактивності відібраної проби гамма-фон не повинен перевищувати 0,025 мР/год (0,25 мкЗв/год), тому проміри проводять у закритих лабораторних приміщеннях. Радіометр встановлюють на заповнену пробою (роздробленими відкладами, ґрунтом, біомасою тощо) кювету. Для запобігання забруднення радіонуклідами датчиків дозиметра проба повинна міститись на відстані 5 мм від краю кювети.

На початку радіоекологічного контролю перемикач «Режим β–γ» встановлюють у положення «β», а «φ–Аm» – у положення «Аm». Питома активність проби вимірюється у проміжку від 1×10–7 до 20–6 Кі/кг. Перемикач «Час» ставлять у позиції «10 хв» або «100 хв» залежно від необхідної точності контролю радіаційної чистоти довкілля. Проміри знімають двічі: зі знімною кришкою і без неї. Такі вимірювання проводять не менше як тричі, а потім обчислюють середнє значення.

 

Тестові завдання для самоконтролю знань:

1. Доступність і простота вимірювання рівня гамма-фону, ступеня радіаційної чистоти та рівня індивідуальних доз зовнішнього опромінення за допомогою різноманітних дозиметричних приладів називають: а) радіоекологічний моніторинг; б) радіоекологічна експертиза; в) радіоекологічний контроль.

2. Який прилад застосовується для вимірювання щільності експозиційної дози гамма-випромінювання, густини потоку і питомої активності бета-випромінювання: а) «Прип’ять»; б) «Щелкун»; в) «Бета».

3. Яку вагу має дозиметр «Прип’ять»: а) 800-900 г; б) 250-300 г; в) 1 кг; г) 500 г.

4. Про що свідчить поява цифр на табло індикатора дозиметра «Прип’ять»: а) напруга живлення перебуває у нормі; б) прилад не під’єднаний до джерела живлення; в) прилад не справний.

5. Вимірювання потужності дози гамма-випромінювання дозиметра «Прип’ять» проводять: а) за наявності знімної сталевої кришки; б) за відсутності знімної сталевої кришки.

6. Вимірювання густини потоку бета-випромінювання дозиметра «Прип’ять» проводять: а) за наявності знімної сталевої кришки; б) за відсутності знімної сталевої кришки.

7. Для чого призначений правий перемикач «Н–Х» дозиметра «Прип’ять»: а)змінює одиниці виміру потужності дози; б) одиниці виміру поверхневої; в) одиниці виміру питомої активності джерела бета-випромінювання.

8. Для чого призначений перемикач «Режим β–γ»: а)змінює одиниці виміру потужності дози; б) одиниці виміру поверхневої; в) одиниці виміру питомої активності джерела бета-випромінювання; г) для перемикання виду вимірюваного бета- або гамма-випромінювання.

9. Для чого призначений справа перемикач «Межа»: а) для вибору піддіапазонів виміру; б) одиниці виміру поверхневої; в) одиниці виміру питомої активності джерела бета-випромінювання; г) змінює одиниці виміру потужності дози.

10. Що служить фільтром дозиметра для поглинання бета-випромінювання під час проведення вимірювання потужності експозиційної дози гамма-випромінювання: а) сталева знімна кришка; б) датчики; в) індикатор.

 

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 444. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия