Студопедия — Патологічна анатомія 8 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Патологічна анатомія 8 страница






Абсолютне

 

У хворого з облітеруючим ендартеріїтом проведена гангліонарна симпатектомія. Який вид артеріальної гіперемії виник в результаті операції?

*Нейропаралітична

Нейротонічна

Метаболічна

Робоча

Реактивна

 

Жінка 42 років із невралгією трійчастого нерва скаржиться на періодичне почервоніння правої половини обличчя та шиї, відчуття припливу тепла та підвищення шкірної чутливості. Ці явища можна пояснити розвитком артеріальної гіперемії -

*Нейротонічної

Нейропаралітичної

Метаболічної

Робочої

Реактивної

 

У хворого діагностовано септичний ендокардит. Температура тіла протягом 5 днів коливалася в межах 39,5 – 40,2 0С. На 6 день на фоні різкого зниження температури до 35,2 0С розвинувся колапс. Який головний механізм колапсу?

*Вазодилятація

Гіпервентиляція

Посиленно потовиділення

Тахікардія

Поліурія

 

У хворого на гострий міокардит з’явилися клінічні ознаки кардіогенного шоку. Який із вказаних нижче патогенетичних механізмів є провідним в розвитку шоку?

*Порушення насосної функції серця

Депонування крові в органах

Зниження діастолічного притоку до серця

Зниження судинного тонусу

Збільшення периферичного опору судин

 

При дослідженні сечі в хворого з хронічним пієлонефритом виявлено зниження її відносної щільності до 1,010, що поєднувалося з підвищеним діурезом. Яка функція нирок порушена?

*Реабсорбція натрію та води

Клубочкова фільтрація

Канальцева секреція

Реабсорція глюкози

Реабсорбція білка

 

У хворого з гострою нирковою недостатністю на 6-й день проведення терапевтичних заходів виникла поліурія. Зростання діурезу на початку поліуричної стадії гострої ниркової недостатності зумовлене

*Відновленням фільтрації в нефронах

Збільшенням об’єму циркулюючої крові

Збільшенням натрійуретичного фактора

Зменшенням альдостерону в плазмі

Зменшенням вазопресину в плазмі

 

У жінки 30 років виникли набряки обличчя. При обстеженні виявлено протеїнурію (5,87 г/л), гіпопротеїнемію, диспротеїнемію, гіперліпідемію. Поєднання цих ознак характерне для:

*Нефротичного синдрому

Нефритичного синдрому

Хронічного пієлонефриту

Гострої ниркової недостатності

Хронічної ниркової недостатності

 

У хворого з нефротичним синдромом спостерігаються масивні набряки обличчя та кінцівок. Який патогенетичнйм механізм є провідним в розвитку набряків?

*Зниження онкотичного тиску крові

Підвищення судинної проникності

Підвищення гідродинамічного тиску крові

Лімфостаз

Підвищення лімфовідтоку

 

Хвора поступила до клініки зі скаргами на загальну слабкість, запаморочення, задишку. Незадовго до звертання у клініку вона приймала лівоміцетин для профілактики кишкових інфекцій. Аналіз крові: еритроцити - 1,9 Т/л, гемоглобін - 58 г/л, колірний показник - 0,9, лейкоцити - 2,2 Г/л. Про яку анемію це свідчить?

*Гіпопластичну

Метапластичну

Апластичну

Гемолітичну

Залізодефіцитну

 

У больного, находящегося в пульмонологическом отделении, диагностирована эмфизема легких, которая сопровождается снижением эластичности легочной ткани. Какой тип дыхания наблюдается при этом?

*Экспираторная одышка

Инспираторная одышка

Поверхностное дыхание

Редкое дыхание

Периодическое дыхание

 

Жінка 38 років скаржиться на підвищену пітливість, серцебиття, підвищення температури у вечірні години. Основний обмін +60 \%. Лікар установив діагноз тиреотоксикоз. Які властивості тироксину приводять до підсилення теплопродукції?

* Роз’єднує окисне фосфорування

Підвищує спряження окислення і фосфорування

Зменшує бета-окислення жирових кислот

Зменшує дезамінування амінокислот

Сприяє накопиченню ацетил-КоА

 

При аналізі ЕКГ виявлено: зубці Р відсутні, замість них чисельні хвилі f, комплекси QRST ідуть через різні проміжки часу (RR неоднакові), зубці R різного вольтажу. Назвіть вид аритмії.

* Миготлива аритмія

Синусова аритмія

Пароксизмальна тахікардія

Синусова тахікардія

Ідіовентрикулярний ритм

 

До приймального відділення лікарні потрапив юнак в стані несвідомості, внаслідок отруєння морфіном. У нього спостерігається поверхневе та рідке дихання, яке обумовлене пригніченням дихального центру. Який тип недостатності дихання виник при цьому?

*Вентиляційна дисрегуляторна

Вентиляційна обструктивна

Вентиляційна рестриктивна

Перфузійна

Дифузійна

 

У хворого з серцевою недостатністю виникла аритмія, при якій на ЕКГ частота скорочень передсердь була 70, а шлуночків – 35 скорочень за 1 хв. Порушення якої функції серцевого м’язу спостерігається у хворого?

*Провідності

Збудливості

Автоматизму

Збудливості та провідності

Скоротливості

 

Після ампутації кінцівки хворий тривалий час відчуває кінцівку та сильний, нестерпний біль у ній. Як називається такий біль?

*Фантомний

Рефлекторний (відбитий)

Вісцеральний

Перший (протопатичний)

Другий (епікритичний)

 

До лікаря звернувся пацієнт з приводу пожовтіння склер і шкіри. При обстеженні не було виявлено енцефалопатії та ознак холемічного і ахолічного синдромів. Яка жовтяниця розвинулась у цього пацієнта?

*Гемолітична

Паренхіматозна

Ядерна

Механічна

Ензимопатична

 

Жінка 26 років скаржиться на сухість у роті, спрагу. При обстеженні: рівень глюкози в крові – 6,5 ммоль/л, глюкозурія. Для якого з зазначених нижче станів найбільш характерні ці симптоми?

* Нирковий діабет

Стероїдний діабет

Нецукровий діабет

Аліментарна глюкозурія

Цукровий діабет

 

У хворого струс головного мозку, що супроводжується повторним блюванням і задишкою. При обстеженні відзначено: рН = 7,62; РСО2 = 40 мм рт. ст. Яке порушення кислотно-основного стану хворого Б.?

*негазовий алкалоз

газовий алкалоз

негазовий ацидоз

газовий ацидоз

-

 

У хворого відзначається атрофія альвеолярних відростків щелепи після видалення зубів. Це є прикладом:

*Патологічного стану

Патологічної реакції

Патологічного процесу

Структурного сліду адаптації

Хвороби

 

У хворого після пересадки нирки через 10 днів почалась реакція відторгнення трансплантанту. За рахунок яких форм лейкоцитів відбувається це явище?

* За рахунок макрофагів

За рахунок еритроцитів

За рахунок тромбоцитів

За рахунок нейтрофілів

За рахунок сегментоядерних нейтрофілів

 

Пацієнт протягом 15 років хворіє бронхіальною астмою. Які можливі зміни в лейкоцитарній формулі може знайти лікар у даного пацієнта?

* Еозинофілія

Базофілія

Лейкоцитоз

Лейкопенія

Зсув лейкоцитарної формули вліво

 

У хворого, що скаржиться на поліурію і полідипсію, знайдено цукор в сечі. Вміст цукру в плазмі крові нормальний. З чим пов’язаний механізм глюкозурії у хворого?

* Порушенням реабсорбції глюкози в канальцях нефрону.

Порушенням фільтрації глюкози в клубочковому відділі нефрону.

Недостатньою продукцією інсуліну підшлунковою залозою.

Інсулінорезистентністю рецепторів клітин.

Гіперпродукцією глюкокортикоїдів наднирниками.

 

У хворого розвинулась серцева недостатність за лівошлуночковим типом. Які компенсаторні реакції в організмі хворого будуть спрямовані на запобігання набряку легень?

* Рефлекторний спазм легеневих артеріол та зменшення тиску в системі легеневих капілярів.

Зменшення периферичного опору в артеріолах великого кола кровообігу.

Накопичення крові у венах великого кола кровообігу.

Підвищення проникності легеневих капілярів.

Підвищення центрального венозного тиску.

 

Під час об’єктивного обстеження хворого з діагнозом атеросклеротичний міокардіосклероз лікар встановив феномен дефіциту пульсу. При якій формі порушення серцевого ритму спостерігається такий феномен?

* Миготлива аритмія.

Ідіовентрикулярний ритм.

Передсердно-шлуночковий ритм.

Брадикардія.

Синусова екстрасистолія.

 

Хворого А., 38 років, укусила оса. Через декілька хвилин з’явились: набряк губ, обличчя, свербіж в місці укусу, біль. Назвіть ініціюючий патогенетичний фактор розвитку набряку у даного хворого.

* Підвищення проникності стінки судини для білків.

Підвищення осмотичного тиску в тканині.

Підвищення онкотичного тиску в тканині.

Підвищення гідростатичного тиску в судині.

Порушення лімфовідтоку.

 

Хворий 62-х років, у минулому кочегар, госпіталізований зі скаргами на загальну слабкість, різке схуднення, сиплість голосу, задишку, сухий кашель. При ларингоскопії в гортані виявлена пухлина, що проростає голосові зв'язки і надгортанник. Назвіть найбільш вірогідну причину розвитку пухлини у даного хворого:

* Поліциклічні ароматичні вуглеводні

Нітрозаміни

Ароматичні аміни і аміди

Ретровіруси

Іонізуюче випромінювання

 

У хворого має місце хронічна постгеморагічна анемія, що супроводжується зниженням концентрації сивороткового заліза, гіпохромією еритроцитів, пойкіло- та анізоцитозом. Яка величина кольорового показника з перерахованих найбільш ймовірна при цьому(

*0,7

0,8

0,9

1,0

1,1

 

У хворого з хронічною серцевою недостатністю, зумовленою ушкодженням міокарду, має місце тахікардія, ритм серця правильний. Яка частота скорочень серця з перерахованих може мати місце при цьому(

*90

 

У хворого виявлено порушення головного енергозалежного процесу нирок - реабсорбції іонів натрію, глюкози, амінокислот, гідрокарбонатів, фосфатів, бета-2-мікроглобуліну. Для ушкодження якого відділу нефрону це характерно?

*Проксимального

Дистального

Петлі нефрону

Збірних канальців

Сполучних сегментів

 

В генетичну консультацію звернулась сімейна пара, в якій чоловік страждає інсулінзалежним цукровим діабетом, а жінка здорова. Яка вірогідність появи інсулінзалежного діабета у дитини цього подружжя?

*Більше ніж в популяції

Така ж як в популяції

Нижче ніж в популяції

100\%

50\%

 

У больного при объективном осмотре обнаружены: тонкая фигура, большой череп, сильно развитая лобная часть лица, короткие конечности. Для какого конституционального типа это характерно?

*Респираторного

Мускульного

Дигестивного

Церебрального

Смешанного

 

У человека, выполнявшего тяжелую физическую работу в условиях повышенной температуры окружающей среды, изменилось количество белков плазмы крови. В даном случае имеет место:

*Относительная гиперпротеинемия

Абсолютная гиперпротеинемия

Гипопротеинемия

Диспротеинемия

Парапротеинемия

 

Мальчик 16-ти лет при поступлении в клинику жалуется на слабость, тошноту, боль в правом подреберьи. При осмотре обнаружена желтушность склер и кожи. В крови в большом количестве прямой билирубин, в кале стеркобилин в небольшом количестве, в моче - уробилиноген и билирубин. Для какого типа желтухи это характерно?

*Паренхиматозной

Механической

Обтурационной

Гемолитической

Подпеченочной

 

У грудного ребенка с пилороспазмом в результате часто повторяющейся рвоты появилась слабость, гиподинамия, иногда судороги. Какая форма нарушения КОС у него наблюдается?

*Выделительный алкалоз

Выделительный ацидоз

Метаболический ацидоз

Экзогенный негазовый ацидоз

Газовый алкалоз

 

У подопытной крысы с параличем конечности наблюдается исчезновение сухожильных и кожных рефлексов, снижение мышечного тонуса, при этом сохраняется способность мышц пораженной конечности отвечать возбуждением на прямое действие постоянного тока. Какой тип паралича отмечается у животного?

*Вялый периферический

Вялый центральный

Спастический периферический

Спастический центральный

Экстрапирамидный

 

У хворої 19-ти років з дитинства відмічалося зниження гемоглобіну до 90-95 г/л. Аналіз крові під час госпіталізації: Е-3,2х1012/л, Hb-85 г/л, к.п.-0,78; лейкоцити-5,6х109/л, тромбоцити-210х109/л. В мазку: анізоцитоз, пойкілоцитоз, мішеневидні еритроцити. Ретикулоцити-6\%. Лікування препаратами заліза було неефективне. Яку патологію системи крові можна запідозрити в даному випадку?

*Таласемія

Ферментопатія

Мембранопатія

Серповидноклітинна анемія

Фавізм

 

Культура клітин на протязі певного часу знаходилась в умовах пониженого парціального тиску кисню. При цьому життєдіяльність їх зберігалась. Які оборотні зміни в цих клітинах спостерігаються?

*Посилена регенерація антиоксидантних систем

Набухання мітохондрій

Розрив лізосом і активація лізосомних ферментів

Пікноз ядра

Апоптоз

 

У чоловіка 28 років після вогнепального поранення гомілки розвинулась виразка на боці пошкодження. Що є основним у патогенезі нейродістрофії у даному випадку?

*Травматизація периферичного нерва

Психічний стрес

Порушення мікро циркуляції

Інфекція

Пошкодження тканини

 

Чоловіка 49 років доставили з місця автомобільної аварії в лікарню в непритомному стані. Шкірні покриви бліді, пульс частий і поверхневий. Переломів кісток і пошкодження головного мозку не виявлено. При пункції черевної порожнини отримано значну кількість крові. Первинною причиною тяжкого стану потерпілого є

*Гіповолемія

Еритропенія

Гіпокатріємія

Гіпопротеїнемія

Гіпоінсулінемія

 

В капрдіологічне відділення доставленний хворий 45-ти років. ЕКГ: негативний зубець Р накладаеться на комплекс QRS, діастолічний інтервал після екстрасистоли подовжений. Назвіть вид екстрасистолії?

*передсердно-шлуночкова

синусова

передсердна

шлуночкова

ніжки пучка Гісса

 

У жінки 45 років народився хлопчик з розчепленням верхньої щелепи [“заяча губа” та “вовча паща”]При додатковому обстеженні виявлені значні порушення зі сторони нервової,серцево-судинної та системи зору.При дослідженні каріотипу діагностована трісомія по 13 хромосомі.Якій з нижчеперерахованих синдромів має місце у хлопчика?

*синдром Патау

Синдром Дауна

Синдром Клайнфельтера

Синдром Шерешевського-Тернера

Синдром Едварса

 

У дитини 5 років діагностовано хворобу Брутона, яка проявлялась тяжким перебігом бактеріальних інфекцій, відсутністю В-лімфоцитів та плазматичних клітин. Які зміни вмісту імуноглобулінів спостерігаються у сироватці крові хворої дитини на імунодефіцит?

* Зменшення Ig A, IgM

Збільшення IgA, IgM

Зменшення IgD,IgE

Збільшення IgD,IgE

Без змін

 

Избыточное и нерациональное питание человека привело к развитию у него атеросклероза сосудов сердца. Что способствует его развитию?

* Повышение концентрации липидов в крови

Снижение концентрации липидов

Повышение содержания углеводов

Уменьшение содержания углеводов в крови

Повышение концентрации NaCL

 

Лікар-дослідник у складі альпіністської експедиції піднявся у базовий табір, розташований на висоті 5000 м. На 3-й день перебування у нього з'явилися ознаки гірської хвороби: задишка, головний біль, втрата апетиту, загальна слабкість, ціаноз. Який тип гіпоксії має місце в цьому випадку?

Гіпоксична

Змішана

Гемічна

Циркуляторна

Тканинна

 

Хворий Д., 10 років, у зв'язку з травмою ноги отримав з профілактичною метою 3000 од. протиправцевої сироватки за Безредкою. На 9 добу після введення сироватки у дитини з'явилися ознаки сироваткової хвороби. Які антитіла відповідають за розвиток цієї алергічної реакції?

Jg G та М

Jg E та А

Jg D та М

Jg A та G

Jg A та М

 

Кролику було проведено перетин нерву, що інервує праве вухо і видалено правий верхній шийний симпатичний вузол. Зразу після операції провели вимірювання температури шкіри вух. Виявилося, що температура шкіри вуха кролика на стороні денервації на 1,5 С вища, ніж на протилежній інтактній стороні. Що з перерахованого є найбільш вірогідним поясненням вказаних явищ?

Артеріальна гіперемія нейропаралітичного типу

Артеріальна гіперемія нейротопічного типу

Артеріальна гіперемія, обумовлена метаболічними факторами

Реактивна артеріальна гіперемія

Фізіологічна артеріальна гіперемія

 

Пацієнта турбують поліурія (7л на добу) і полідипсія. При обстеженні не виявлено ніяких розладів вуглеводного обміну. Дисфункція якої ендокринної залози може бути причиною даних порушень?

Нейрогіпофізу

Аденогіпофізу

Острівців підшлункової залози

Кори наднирників

Мозкової речовини наднирників

 

У студента Г. через сутки после экзамена в анализе крови выявили лейкоцитоз без существенного изменения в лейкоцитарной формуле. Какой наиболее вероятный механизм обусловил развитие обнаруженного изменения в периферической крови?

*перераспределение лейкоцитов в организме

усиление лейкопоэза

уменьшение разрушения лейкоцитов

замедление эмиграции лейкоцитов в ткани

ускоренный лейкопоэз

 

У больного 38-ми лет, на 3-м году заболевания системной красной волчанкой выявилось диффузное поражение почек, сопровождающееся массивными отеками и выраженной протеинурией. Что является наиболее вероятной причиной развития протеинурии у пациента?

*аутоиммунное повреждение почек

асептическое поражение почек

ишемическое повреждене почек

воспалительное поражение мочевого пузыря

воспалительное поражение мочевыводящих путей

 

Студент на экзамене не смог правильно ответить на вопросы экзаменационного билета, что сопровождалось покраснением кожи лица, чувством жара и неуверенностью поведения. Какой вид артериальной гиперемии развился в данном случае?

*нейротоническая

нейропаралитическая

метаболическая

патологическая

постишемическая

 

У хворого з'явилися жовтушність шкіри, склер та слизових оболонок. У плазмі крові підвищений рівень загального білірубіну, в калі стеркобіліну, в сечі уробіліну. Який вид жовтяниці у хворого?

*Гемолітична

Хвороба Жільбера

Паренхіматозна

Обтураційна

Холестатична

 

У хворого після перенесеного гепатиту розвинулася печінкова недостатність. Порушення якої із функцій печінки при цьому запускає механізм утворення набряків?

*Білковоутворюючої

Бар’єрної.

Жовчоутворюючої.

Антитоксичної.

Глікогенутворюючої.

 

У больного вследствие травмы развился травматический шок, в течение которого имели место следующие нарушения: АД- 140/90 мм рт.ст., Ps- 120/мин. Больной суетлив, многословен, бледен. Какой стадии шока соответствует это состояние?

* Эректильная

Латентный период

Терминальная

Торпидная

Конечная

 

У больного, поступившего в хирургическое отделение с признаками острого аппендицита, обнаружены следующие изменения белой крови. Общее количество лейк.- $16\cdot10^9$/л. Лейкоцитарная формула: б.- 0, э.- 2, м.- 0, ю.- 2, п.- 8, с.- 59, л.- 25, м.- 4. Как классифицируются описанные изменения?

*Нейтрофилия с регенеративным сдвигом влево

Нейтрофилия со сдвигом вправо

Нейтрофилия с дегенеративным сдвигом влево

Лейкемоидная реакция по нейтрофильному типу

Нейтрофилия с гиперрегенерптивным сдвигом влево

 

У больного, который находится на лечении по поводу вирусного гепатита В, появились признаки печеночной недостаточности. Какие изменения крови, свидетельствующие о нарушении белкового обмена, наиболее вероятно будут наблюдаться в данном случае?

*Абсолютная гипоальбуминемия

Абсолютная гиперальбуминемия

Абсолютная гиперфибриногенемия

Белковый состав крови не изменен

Абсолютная гиперглобулинемия

 

Пациента на даче ужалила пчела. При осмотре: кисть левой руки горячая, розовая, отечная, в месте укуса пчелы большой красный волдырь. Какой из механизмов является ведущим в развитии отека?

*повышение проницаемости сосудов

снижение кровенаполнения сосудов

повреждение сосудов при ужалении

снижение онкотического давления в ткани

снижение осмотического давления ткани

 

У хворого із вираженим пневмосклерозом після перенесеного інфільтративного туберкульозу легень розвинулась дихальна недостатність. До якого патогенетичного типу вона відноситься?

* Рестриктивного

Обструктивного

Дисрегуляційного

Рефлекторного

Апнеїстичного

 

Під час проведення хірургічних маніпуляцій було використано новокаїн з метою знеболення. Через 10хв. у хворого з’явились блідість шкірних покривів, задишка, гіпотензія. Алергічну реакцію якого типу можна запідозрити?

* Анафілактичного

Цитотоксичного

Імунокомплексного

Стимулюючого

Клітинно-опосередкованого

 

Больной с феохромоцитомой, жалуется на жажду, сухость во рту, чувство голода. Анализ крови на сахар выявил наличие гипергликемии. Каков ее характер:

* Адреналовая

Гиперкортикоидная

Алиментарная

Соматотропная

Гипоинсулинемическая

 

У больного со стенокардией прием нитроглицерина привел к восстановлению кровоснабжения миокарда и снял болевые ощущения в области сердца. Какой из перечисленных внутриклеточных механизмов обеспечивает восстановление энергообеспечения клетки при ее повреждении?

*усиление ресинтеза АТФ

ослабление ресинтеза АТФ

увеличение проницаемости мембран

увеличение транспорта кислорода внутрь клетки

усиление образования РНК

 

У подружжя народилась дитина з хворобою Дауна. Матері 42 роки. Назвіть вид порушень внутрішньоутробного розвитку, який найбільш імовірно привів до даної хвороби.

*Гаметопатія

Бластопатія

Ембріопатія

Неспецифічна фетопатія

Специфічна фетопатія

 

Виділяють декілька груп молекулярних механізмів, які мають важливе значення в патогенезі ушкодження клітин, що сприяє розвитку патології. Які процеси забезпечують протеїнові механізми ушкодження:

*Пригніченя ферментів

Перекисне окислення ліпідів

Активація фосфоліпаз

Осмотичне розтягненя мембран

Ацидоз

 

Дитина народилася з вовчою пащею. При обстеженні виявлено вади аорти, в крові – зменшення Т-лімфоцитів. Який імунодефіцитний синдром у новонародженого?

* Ді Джорджі

Віскотта – Олдріча

Чедіака – Хігасі

Луї – Бар

Швейцарський тип

 

У чоловіка 35-ти років під час тривалого бігу виникла гостра серцева недостатність. Які зміни іонного складу спостерігаються у серцевому м’язі при цьому становищі?

*Накопичення в клітинах міокарду іонів Na+ і Ca2+.

Накопичення в клітинах міокарду іонів K+ і Mg2+.

Зменьшення в клітинах міокарду іонів Na+ і Ca2+.

Зменьшення в позаклітинному просторі іонів K+ і Mg2+.

Збільшення в позаклітинному просторі іонів Na+ і Ca2+.

 

У ребенка, часто болеющего ангинами и фарингитами, отмечается увеличение лимфоузлов и селезенки. Внешний вид характеризуется пастозностью и бледностью, мышечная ткань развита слабо. В крови наблюдается лимфоцитоз. Как называется такой вид диатеза?

*Лимфатико-гипопластический

Экссудативно-катаральный

Нервно-артрический

Астенический

Геморрагический

 

Ребенку после анализа иммунограммы поставили диагноз первичный иммунодефицит гуморального звена иммунитета. Какая из причин может привести к развитию первичного иммунодефицита в организме ребенка?

*наследственные нарушения в иммунной системе

нарушения в процессе эмбрионального развития

нарушения обмена веществ в организме матери

нарушения реактивности и резистентности организма

токсическое повреждение В-лимфоцитов

 

При обстеженні дитини, у якої часто спостерігались інфекційні хвороби, у сироватці крові виявлено зменшення концентрації IgG в 10 разів і значне зменшення IgA та IgM. Аналіз також показав відсутність В-лімфоцитів та плазматичних клітин. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

* Хвороба Бутона

Швейцарський тип агаммаглобулінемії

Дисімуноглобулінемії

Синдром Луї-Бар

Синдром Ди-Джорджи

 

У водія, який потрапив у ДТП, отримав травму та знаходиться у стані шоку, спостерігається зменшення добової кількості сечі до 300 мл. Який основний патогенетичний фактор цієї зміни діурезу?

Падіння артеріального тиску

Зниження онкотичного тиску крові

Підвищення проникності судин

Зменшення кількості функціонуючих клубочків

Вторинний гіперальдостеронізм

 

У хворого 42-х років виявили пухлину еденогіпофізу. Об’єктивно: вага 117 кг, обличчя місяцеподібне, гіперемоване, на шкірі живота синьо-багрові смуги розтягу. Остеопороз, дистрофія м’язів. АТ- 210/140 мм рт. ст.. У хворого найбільш імовірно:

* Хвороба Іценка-Кушінга

Синдром Іценка-Кушінга

Хвороба Конна

Цукровий діабет

Гіпертонічна хвороба

 

При обследовании 12-ти летнего мальчика, который отстает в росте, обнаружена ахондроплазия: непропорциональное телосложение с заметным укорочением рук и ног вследствие нарушения роста эпифизарных хрящей длинных трубчатых костей. Данное заболевание является:

*Наследственным по доминантному типу

Наследственным по рецессивному типу

Наследственным, сцепленным с полом

Врожденным

Приобретенным

 

У больного обнаружена аутоиммунная гемолитическая анемия развивающаяся по цитотоксическому типу. Какие вещества являются антигенами при аллергических реакциях II типа?

*Модифицированные рецепторы клеточных мембран

Антибиотики

Гормоны

Сывороточные белки

Модуляторы воспаления

 

Пацієнт страждає на геморагічний синдром, що проявляється частими носовими кровотечами, посттравматичними та спонтанними внутрішньошкірними та внутрішньосуглобовими крововиливами. Після лабораторного обстеження було діагностовано гемофілію В. Дефіцит якого фактора згортання крові обумовлює дане захворювання?

*IX

VIII

XI

V

VII

 

Чоловік 58-ми років страждає на атеросклероз судин головного мозку. При обстеженні виявлена гіперліпідемія. Вміст якого класу ліпопротеїдів найбільш вірогідно буде підвищений при дослідженні сироватки крові?

*Ліпопротеїди низької щільності

Ліпопротеїди високої щільності

Комплекси жирних кислот з альбумінами

Хіломікрони

Холестерін

 

При проходженні профілактичного огляду у чоловіка, який працює шахтарем, лікар встановив зміни функціонального стану серця, що свідчать про серцеву недостатність в стадії компенсації. Що з нижче перечисленого є головним підтвердженням компенсації діяльності серця?

*Гіпертрофія міокарда

Тахікардія

Збільшення артеріального тиску

Задишка

Ціаноз

 

До кардіологічного відділення лікарні госпіталізований чоловік 47 років із інфарктом міокарда. Які зміни клітинного складу периферичної крові індуковані некротичними змінами в міокарді?

*Нейтрофільний лейкоцитоз

Моноцитоз

Еозинофільний лейкоцитоз

Тромбоцитопенія

Лімфопенія

 

У хворого з грибковим ураженням шкіри виявлено порушення клітинного імунітету. Зниження яких показників найбільш характерні при цьому?

* Т-лімфоцитів

Імуноглобулінів G

Імуноглобулінів E

В-лімфоцитів

Плазмоцитів

 

У хворого з масивними опіками розвинулась гостра недостатність нирок, що характеризується значним і швидким зменшенням швидкості клубочкової фільтрації. Який механізм його розвитку?

*Зменшення ниркового кровоплину

Ушкодження клубочкового фільтра

Зменшення кількості функціонуючих нефронів

Збільшення тиску канальцевої рідини

Емболія ниркової артерії

 

Больной ребенок внешне бледен, пастозен, мышечная ткань развита слабо, лимфоузлы увеличены. Часты ангина и фарингит, в крови лимфоцитоз. Предрасположен к аутоаллергическим заболеваниям. Какой вид диатеза можно предположить в данном случае?







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 1061. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.044 сек.) русская версия | украинская версия