Студопедия — Патологічна анатомія 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Патологічна анатомія 4 страница






Аутоиммунизация

 

У мужчины 63 лет заболевание началось остро с явлений острого трахеита и бронхита, к которым присоединилась бронхопневмония. На 10-е стуки больной умер от легочно-сердечной недостаточности. На вскрытии обнаружен фибринозно-геморрагический ларинготрахеобронхит; легкие увеличены в объеме, на разрезе имеют “пестрый” вид за счет чередования участков бронхопневмонии, кровоизлияний в легочную паренхиму, острых абсцессов и ателектазов. Во внутренних органах – дисциркуляторные и дистрофические изменения. Какой диагноз наиболее вероятен?

* Грипп, тяжелая форма

Грипп средней тяжести

Парагрипп

Респираторнор-синцитиальная инфекция

Аденовирусная инфекция

 

На аутопсии умершего от гриппа мужчины отмечено, что сердце несколько увеличено в размерах, пастозно, на разрезе миокард тусклый, с крапом. Микроскопически в миокарде на всем протяжении признаки паренхиматозной жировой и гидропической дистрофии, строма — отечна, со скудной макрофагально-лимфоцитарной инфильтрацией, сосуды полнокровны, периваскулярно - петехиальные кровоизлияния. Какой вид миокардита развился в данном случае?

* Серозный диффузный миокардит

Межуточный пролиферативный миокардит

Серозный очаговый миокардит

Гнойный миокардит

Гранулематозный миокардит

 

На аутопсии умершего, у которого при жизни имели место признаки хронической сердечной недостаточности, обнаружили, что участок стенки левого желудочка сердца истончен, выбухает наружу, образовавшаяся полость заполнена тромботическими массами. Микроскопически установлено, что в данном участке стенка представлена рубцовой тканью, в остальном миокарде признаки гипертрофии и паренхиматозной дистрофии кардиомиоцитов, диффузный мелкоочаговый кардиосклероз. Как классифицировать патологоанатомические изменения в сердце?

* Хроническая аневризма сердца

Инфаркт миокарда

Острая аневризма сердца

Ишемическая дистрофия миокарда

Миокардит

 

У женщины 45 лет, в связи с мажущими кровянистыми выделениями из половых путей, произведено диагностическое выскабливание полости матки. Микроскопическое исследование соскоба обнаружило истончение слизистой оболочки матки, уменьшение количества эндометриальных желез, фиброз стромы и негустую инфильтрацию её лимфоидными клетками. Какой наиболее вероятный диагноз?

* Хронический атрофический эндометрит

Острый гнойный эндометрит

Хронический гнойный эндометрит

Хронический кистозный эндометрит

Хронический гипертрофический эндометрит

 

Мужчина обратился к гастроэнтерологу с жалобами на боли в эпигастрии. Объективно: кожные покровы и склеры желтушны, слизистая оболочка языка изменена, язык блестящий, гладкий, с красными пятнами. В крови: мегалобласты. Гистологическое исследование биоптата из тела желудка: истончение слизистой оболочки, уменьшение количества желёз, избыточное разрастание соединительной ткани. Какой наиболее вероятный диагноз?

* Пернициозная анемия ($В_{12}$-фолиеводефицитная)

Хроническая постгеморрагическая анемия

Гемолитическая анемия

Хронический миелолейкоз

Апластичекая анемия

 

У робітника 37 р., який працював у кесоні, після підйому на поверхню раптово з’явились ознаки гострого порушення мозкового кровообігу, втрата свідомості. Через декілька дныв він помер. На розтині в лівій півкулі головного мозку виявлено осередок сірого кольору м"якої консистенції, неправильної форми, розмірами 5х6х3,5см. Який процесс мав місце в головному мозку?:

* Ішемічний інфаркт

Геморагічний інфаркт

Абсцес

Кіста

Пухлина

 

У хворого, 72 р., на атеросклероз та гіпертонічну хворобу виникла гостра ішемія в басейні правої середньо-мозкової артерії. Через 3 доби хворий помер. На розтині в головному мозку виявлені набряк та набрякання, в ділянці підкоркових вузлів правої півкулі - ділянка розм’якшення мозку сіро-червоного кольору, неправильної форми, розмірами 4х4х3 см. Патологічний процес у головному мозку, що обумовив смерть:

* Змішаний інфаркт

Гематома

Червоний (геморагічний) інфаркт

Абсцес

Білий (ішемічний) інфаркт

 

У хворої 65 р., яка страждала тромбофлебітом глибоких вен гомілок, раптово виник біль за грудиною, задуха, цианоз обличчя і вона померла. На розтині в правому шлуночці і основному стовбурі легеневої артерії виявлені щільні тромби. Який патологічний процес призвів до смерті хворої?

* Пульмокоронарний рефлекс

Гостре венозне повнокрів’я

Больовий шок

Тромбоемболія дрібних легеневих артерій

Хронічне венозне повнокрів’я

 

У хлопчика 7 р., із дрібнокрапчастим яскраво-рожевим висипом на гіперемованому фоні шкіри лоба, шиї, внизу живота, підколінних ямках, носо-губний трикутник блідий. В ротоглотці — відмежована яскраво-червона гіперемія, мигдалики набряклі, рихлі, в лакунах є гній, малиновий язик. Шийні лімфовузли збільшені, щільні, болючі. Поставити діагноз:

*Скарлатина

Краснуха

Коклюш

Дифтерія

Інфекційний мононуклеоз

 

При гінекологічному огляді жінки 30-ти років на шийці матки виявлено яскраво-червоні блискучі плями, які при дотику легко кровоточать. Біопсійне дослідження: шматочок шийки матки вкритий циліндричним епітелієм із сосочковими виростами, в товщині тканини розростання залоз. Яка патологія шийки матки виявлена?

*Псевдоерозія

Справжня ерозія

Ендоцервіцит

Залозиста гіперплазія

Лейкоплакія

 

У жінки 20-ти років під час медичного огляду при пальпації в молочній залозі виявлено щільний інкапсульований вузол діаметром 1,0 см. Результат післяопераційного біопсійного дослідження: розростання сполучної тканини навколо протоків молочної залози та залозисті елементи різного діаметру, що не утворюють часточок, без ознак клітинного атипізму. Яка була відповідь патологоанатома?

*Фіброаденома

Фіброма

Метастаз раку

Аденома

Фіброзний рак

 

Жінка 28 років після пологів потрапила до лікарні з метрорагією. У вишкрібі з порожнини матки утворення, яке складається з ворсин хоріону, децідуальної тканини, згортків фібрину, з явищами організації. Ваш діагноз?

Плацентарний поліп

Залозиста гіперплазія єндометрія

Міхуровий замет

Хоріонепітеліома

 

 

У мертвонародженої дитини шкіра потовщена, нагадує панцир черепахи, вушні раковини недорозвинуті. Гістологічно в шкірі: надмірне зроговіння, атрофія зернистого шару епідермісу, відсутні запальні зміни. Яке захворювання можна припустити?

*Іхтіоз

Лекоплакія

Ксеродермія

Єритроплакія

Дерматоміозит

 

Чоловік 68 років відчув сильний біль у ділянці серця, прийом нітрогліцерину не дав ефекту, через 5 днів помер у лікарні. На розтині: значне випинання передньої стінки лівого шлуночка серця, яка потоншена, в'яла, гомогенно-жовтувата, з наскрізним дефектом до 1 см, гемоперикард. При мікроскопічному дослідженні виявлено значний осередок каріолізису та цитолізу кардіоміоцитів з демаркаційним запаленням. Яке захворювання спричинило смерть?

*Інфаркт міокарду

Міокардит

Хронічна аневризма серця

Післяінфарктний кардіосклероз

Панкардит

 

У молодої жінки в області дистального кінця стегнової кістки видалена пухлина, яка швидко зростала, строкатого вигляду – від біло-сірої до коричнево-червоного забарвлення, рихлої консистенції. Мікроскопічно основний тканинний компонент пухлини представлений кістковими і остеоїдними структурами, вистеленими атиповими остеобластами з патологічними мітозами; безлічь тонкостінних судин. Ваш діагноз.

*Остеосаркома

Хондрома

Остеома

Саркома Юїнга

Ангіосаркома

 

У хворого через 2 тижні після гострого респіраторного захворювання з'явився постійний тупий біль в області серця та задишка. Біль не змінював інтенсивності при фізичному навантаженні. Смерть настала від серцевої недостатності. На розтині виявлена значна ділятація камер серця; при гістологічному дослідженні в міокарді паралітична гіперемія капілярів, дістрофічні зміни та міоліз міокардіоцитів, значна лімфогістіоцитарна інфільтрація міжм'язової строми. Який найбільш вірогідний діагноз?

*Міокардит

Кардіоміопатія

Стенокардія

Інфаркт міокарду

Гостра коронарна недостатність

 

У хворого видалили щитоподібну залозу, яка була значно збільшена в розмірах, щільно-еластичної консистенції, з бугристою поверхнею. При гістологічному дослідженні в паренхимі залози визначається дифузна лімфо-плазмоцитарна інфільтрація з формуванням лімфоїдних фоллікулів з гермінативними центрами, атипія та метаплазія фоллікулярного епітелію, вогнища склеротичних змін паренхіми. Який найбільш вірогідний діагноз?

*Аутоімунний тиреоїдит

Дифузний тиреотоксичний зоб

Дифузний еутиреоїдний зоб

Вузловий зоб

Тиреоїдит де-Кервена

 

У хворого з кровотечею розвинулась гостра ниркова недостатність, що спричинила смерть. На аутопсії макроскопічно: нирки збільшені з широким блідо-рожевим корковим шаром, різко відмежованим від темно-червоних пірамід. Мікроскопічно: відсутність ядер епітелію звитих канальців, тубулорексіс, венозний застій, ядра клітин судинних клубочків та прямих канальців збережені. Яка патологія нирок розвилась у хворого?

* Некронефроз

Інфаркт

Гломерулонефрит

Пієлонефрит

Нефроз

 

Об’єктивно у жінки 39 років відмічається мокнуття у ділянці соска молочної залози, наявність неглибокої виразки з запальною гіперемією та набряком шкіри. При гістологічному дослідженні біоптату цієї ділянки в ростковому шару потовщеного епідермісу виявлені атипові великі клітини зі світлою та оптично пустою цитоплазмою, з відсутністю міжклітинних містків. Такі клітини знайдені і в усті великих проток залози. Встановити діагноз:

*Хвороба Педжета

Внутрішньопротоковий рак

Базально-клітинний рак

Плоскоклітинний рак

Меланома

 

У хворого з підвищеним вмістом глюкози в крові, наявністю цукру в сечі, при пункционній біопсії нирки виявлено: розширення мезангія з осередковим накопиченням мембраноподібної речовини з перигломерулярним склерозом деяких клубочків, гіаліноз і плазматичне просякання артеріол, лімфо-гістіоцитарна інфільтрація строми з наявністю поліморфно-ядерних лейкоцитів, глікогенна інфільтрація нефроцитів вузького сегмента. Встановіть діагноз.

*Діабетичний гломерулосклероз

Хронічний гломерулонефрит

Пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Подострий гломерулонефрит

 

До патогістологічої лабораторії доставлено червоподібний відросток товщиною до 2,0 см. Серозна оболонка його тьмяна, потовщена, вкрита жовто-зеленими плівковими нашаруваннями. Стінка в’яла, сіро-червона. Просвіт відростка розширено, заповнено жовто-зеленими масами. При гістологічному дослідженні виявлено, що: стінку інфільтровано нейтрофілами. Визначте захворювання апендикса, його форму:

*Гострий флегмонозний апендицит

Гострий гангренозний апендицит

Гострий поверхневий апендицит

Гострий простий апендицит

Хронічний апендицит

 

Хворий 46-ти років, що страждав на туберкульоз протягом 6 років, помер від масивної легеневої кровотечі. При розтині: в легенях визначаються осередки склерозу і казеозного некрозу різних розмірів, у верхній частині правої легені – порожнина розміром 5,0 см в діаметрі зі щільними стінками сірого кольору, у порожнині міститься рідка кров та згустки крові. Який різновид туберкульозу?

*Фіброзно-кавернозний

Гострий кавернозний

Інфільтративний

Фіброзно-осередковий

Гострий осередковий

 

Хворий помер від наростаючої легенево-серцевої недостатності. При гістологічному дослідженні виявлено дифузне ураження легенів з інтерстиціальним набряком, інфільтрацією інтерстиціальної тканини лімфоцитами, макрофагами, плазмоцидами; пневмофіброз, панацинарна емфізема. Ваш діагноз.

*Фіброзуючий альвеоліт

Хронічний бронхіт

Бронхопневмонія

Ателектаз легенів

Бронхіальная астма

 

Хвора 50-ти років, за короткий період часу (6 міс.) тричі лікувалась з приводу переломів отриманих побутово. При мікроскопічному дослідженні кісткової тканини – осередки лакунарного розсмоктування, гігантоклітинні гранульоми в пухлино подібних утворах, кісти, кісткова тканина заміщується фіброзною сполучною. При обстеженні: аденома паращитовидної залози, гіперкальційемія. Ваш діагноз?

Паратиреоїдна остеодистрофія

Мієломна хвороба

Остеомієліт

Остеопетроз

Хвороба Педжета

 

При розтині померлого 49-ти років, який хворів на крупозну пневмонію і помер від пневмококового сепсису, в лівій плевральній порожнині містилось до 700 мл каламутної зеленувато-жовтого кольору з неприємним запахом. Листки плеври тьмяні, повнокровні. Назвіть клініко-морфологічну форму запалення в плевральній порожнині:

* Емпієма

Хронічний абсцес

Гострий абсцес

Флегмона

Фібринозне запалення

 

Спустя двое суток после родов у женщины развилась клиника шока с ДВС-синдромом, в результате чего больная умерла. На аутопсии обнаружен гнойный эндомиометрит, региональный гнойный лимфангит и лимфаденит, гнойный тромбофлебит. В паренхиматозных органах – дистрофические изменения и межуточное воспаление. Какой диагноз можно предположить?

* Сепсис

Сифилис

Туберкулез половых органов

Деструирующий пузырный занос

Пузырный занос

 

У хворого 27 років з діагнозом політравма (закрита травма грудної клітини, закритий перелом правого стегна) через дві години після проведення скелетного витяжіння різко погіршився стан і на фоні гострої легенево-серцевої недостатності настала смерть. При гістологічному дослідженні кровоносних судин легень, головного мозку померлого при окрасці суданом III, виявлені краплі оранжевого кольору, котрі закупорюють просвіт судин. Яке ускладнення політравми розвилося у хворого?

*Жирова емболія

Газова емболія

Мікробна емболія

Тромбоемболія

Повітряна емболія

 

У мужчины 50-ти лет удалена опухоль стенки толстой кишки. Микроскопически она представлена пучками коллагеновых волокон различной толщины и формы, идущих в различных направлениях. И небольшого количества мономорфных клеток веретенообразной формы распределенных неравномерно среди волокон. Клеточный атипизм не выражен. Как называется эта опухоль?

*плотная фиброма

Фибромиома

Мягкая фиброма

Десмоид

Фибросаркома

 

При вскрытии ребенка 5 лет в области червя мозжечка обнаружен узел d-2см, мягкой консистенции, без четкой границы, серо-розового цвета с участками кровоизлияния. Гистологически опухоль состояла из атипичных мономорфных мелких округлых клеток с крупными полиморфными ядрами. О какой опухоли можно думать?

*медулобластома

Менингиома

Глиобластома

Астроцитома

Олигодендроглиома

 

 

У хворого з важким перебігом респіраторної вірусної інфекції з'явилися клінічні ознаки

прогресуючої серцевої недостатності, яка призвела до смерті хворого на 2-му тижні

захворювання. На розтині серце зі значним розширенням порожнин, в'яле.

Гістологічно в міокарді виявляється повнокрів'я мікросудин і дифузна інфільтрація

строми лімфоцитами і гістіоцитами. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

*Міокардит

Стенокардія

Гостра коронарна недостатність

Інфаркт міокарду

Кардіоміопатія

 

 

У хворого з високим титром антинуклеарних антитіл смерть наступила від

наростаючої ниркової недостатності. При патологоанатомічному дослідженні

виявлений мезангіопроліферативний гломерулонефрит, абактеріальний

бородавчастий ендокардит, в селезінці периартериальный цибулинний склероз, в

шкірі – продуктивно-проліферативний васкуліт. Ваш діагноз.

* Системний червоний вовчак

Нефротичний синдром

Ревматизм

Дерматоміозіт

Вузликовий периартеріїт

 

 

Проведена пункційна біопсія печінки хворому 38 р. з виразною жовтухою, дрібними

крововиливами у шкірі, загальною слабкістю, втратою апетиту. Гістологічне

дослідження виявило поширену дистрофію, некроз гепатоцитів, наявність тілець

Каунсілмена. По периферії часточок значна інфільтрація лімфоцитами, зустрічаються

окремі багатоядерні гепатоцити. Діагностуйте захворювання.

* Вірусний гепатит гострий

Алкогольний гепатит гострий

Міліарний цироз печінки

Токсична дистрофія печінки

Хронічний гепатит

 

 

Хвора 20 років померла від інтоксикації через 8 днів після штучного позалікарняного

аборту при терміні вагітності 14 – 15 тижнів. На розтині тіла померлої жовтувата

окраска склери очей, шкіри, гнійно-некротичний ендометрит, багаточисельні гнійники

в легенях, гіперплазія селезінки з великою кількістю нейтрофілів в її синусах. Яке

ускладненя після аборту розвинулось у хворої?

*Септикопіемія

Септицемія

Геморрагічний шок

Хроніосепсис

Вірусний гепатит А

 

 

На секції в лівій легені виявлено ділянку щільної тканини червоного кольору. Ділянка

має форму конуса, чітко відмежована від здорової тканини, основою обернена до

плеври. Тканина на розрізі зерниста, темно-червона. Ваш діагноз.

Геморагічний інфаркт

Абсцес легені

Гангрена легені

Первинний туберкульозний афект

Крупозна пневмонія

 

 

У хворого на шиї виявлено пакет спаяних між собою лімфовузлів щільної консистенції.

При гістологічному обстеженні видаленого лімфовузла відмічається проліферація

ретикулярних клітин, наявність клітин Березовського-Штернберга. Про яке

захворювання йде мова?

Лімфогранулематоз

Лімфобластний лейкоз

Мієлобластний лейкоз

Мієлоцитарний лейкоз

Лімфоцитарний лейкоз

 

 

Хворий 70-ти років помер від гострої коронарної недостатності. За життя відзначалась

припухлість, деформація і біль колінних суглобів. При патоморфологічному

дослідженні деформованих суглобів і синовиальних оболонок виявлено: гіперемія

оболонок з множинними периваскулярними запальними інфильтратами з лімфоцитів,

плазмоцитів, макрофагів. Скупчення фібрину, який організується, покривають

ділянки синовиальної оболонки і визначаються в суглобовій рідині у вигляді рисових

зерен. Ваш діагноз.

* Ревматоїдний артрит

Вузликовий периартеріїт

Анкилозируючий спондилоартрит

Туберкульозний артрит

Деформуючий артроз

 

 

У хворого протягом двох днів відмічалась профузна діарея, блювота, смерть

наступила від різкого обезводнення. На розтині стінка кишки набрякла, гіперемована з

множинними крововиливами в слизовій оболонці. В просвіті кишки міститься біляста

рідина, що нагадує рисовий відвар. Вкажіть захворювання яке розвилось у хворого.

*Холера

Дізентерія

Сальмонельоз

Черевний тиф

Ентероколіт

 

 

У хворого 66-ти років в локусі патологічного перелому ребра виявлена літичного

характеру пухлина. Гістологічно пухлина складається з атипових плазмобластів.

Подальше дослідження виявило остеопороз в кістках хребта та тазу. Вказані зміни

характерні для:

* Мієломної хвороби

Туберкульозного остеомієліту

Остеосаркоми Юінга

Нейробластоми

Метастатичного раку легень

 

 

У померлого хворого від гострої серцевої недостатності, клінічно спостерігалась

шлункво-кишкова кровотеча, при дослідженні слизової оболонки шлунка виявлено

декілька дефектів, які сягають м’язового шару; краї і дно їх переважно рівні та рихлі, в

деяких виявлена темно-червона кров. який патологічний процес виявлено у шлунку?

Гострі виразки

Хронічні виразки

Ерозії

Тромбоз

Запалення

 

 

Мужчина 33-х лет умер от уремии. На вскрытии обнаружены увеличенные почки

весом 500,0 каждая, состоящие из множества полостей d от 0,5-до 1 и 2см,

заполненных светложелтой прозрачной жидкостью. Лоханка и мочеточники без

особенностей. О каком заболевании почек, обусловившем уремию идет речь?

*двухстороний поликистоз почек

хронический пиелонефрит

опухоль почек

туберкулез почек

быстропрогрессирующий гломерулонефрит

 

 

Хворий, що страждав на туберкульоз помер від прогресуючої легенево-серцевої

недостатності. На розтині в області верхівки правої легені визначається порожнина

діаметром 5 см, яка сполучається з просвітом сегментарного бронха. Стінки

порожнини зсередини покриті сирнистими масами, під якими знаходяться

епітеліоїдні клітини і клітини Пірогова-Лангханса. Вкажіть морфологічну форму

туберкульозу.

* Гострий кавернозний туберкульоз

Туберкульома

Казеозна пневмонія

Інфільтративний туберкульоз

Гострий осередковій туберкульоз

 

 

У жінки 30 років при тривалому вико-ристанні губної помади з флюоресцую-чою

речовиною на каймі губів розвину-лась обмежена еритема, незначне шелу-шіння,

пізніше поперечні дрібні борозди та тріщини. Після спеціальних методик при

мікроскопічному дослідженні цієї зони ураження: в сполучній тканині наяв-ність

сенсибілізованих лімфоцитів і ма-крофагів, явища цитолізу. Який тип імунологічної

гіперчутливості розвинувся на губі?

*IV тип (клітинна цитотоксичність).

I тип (реагінового типу).

II тип (антитільна цитотоксичність).

IIІ тип (імунокомплексна цитотоксичність)

Гранулематоз.

 

 

По ходу слухового нерва у молодої жінки виявлена пухлина у вигляді вузла до 3 см в

діаметрі, м'яко-еластичної консистенції, рожево-білого кольору, однорідна.

Мікроскопічно пухлина вміщує пучки клітин з овальними ядрами. Клітинно-волокнисті

пучки формують ритмічні структури, створені паралельними рядами, правильно

орієнтованими клітинами, розташованими у вигляді частоколу поміж яких знаходиться

безклітинна гомогенна зона (тільця Верокаї). Що це за пухлина?

*Невринома

Злоякісна невринома

Гангліоневрома

Нейробластома

Гангліонейробластома

 

 

У чоловіка 23-х років виникла перфорація твердого піднебіння, в ділянці якого

знайдено щільне утворення з чіткими межами. Після операції при мікроскопічному

дослідженні цього утворення було виявлено: значний осередок казеозного некрозу,

який оточений грануляційною тканиною з ендоваскулітом, клітинним інфільтратом,

що складається з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин, з перевагою плазмоцитів. Яке

найбільш вірогідне захворювання у хворого?

*Сифіліс

Туберкульоз

Склерома

Саркома

Лепра

 

 

Хворому 50-ти років, який був направлений на лікування шийного лімфаденіту, була

проведена проба на індивідуальну чутливість до пеніциліну. Через 30 сек. з'явився

жар по всьому тілі, падіння АТ до 0 мм.рт.ст. з наступною зупинкою серця.

Реанімація не дала результату. При розтині: гостре венозне повнокров'я внутрішніх

органів, гістологічно у шкірі (із місця ін'єкції), а також у міокарді та легенях –

дегрануляція тучних клітин (тканинних базофілів). Який вид реакції гіперчутливості

розвився у хворого?

*Анафілактична

Гіперчутливість сповільненого типу

Комплемент-опосередкована цитотоксична

Імунокомплекс-опосередкована

-

 

 

При пункційній біопсії печінки хворого з клінікою печінково-клітинною недостатністю

виявлена вакуольна, балонна дистрофія гепатоцитів, некроз окремих клітин, тільця

Каунсильмена, інфільтрація портальної та долькової строми переважно

лімфоцитами, макрофагами з незначною кількістю поліморфноядерних лейкоцитів.

Який найбільш вірогідний діагноз?

*Гострий вірусний гепатит

Хронічний персистуючий гепатит

Хронічний активний гепатит

Аутоімунний гепатит

Алкогольний гепатит

 

 

У ребенка 2-х лет, перенесшего ОРВИ и умершего при явлениях легочно-сердечной

недостаточности, правое легкое гиперемировано, во 2, 6, 10 сегментах на

поверхности и на разрезе обнаруживаются безвоздушные очаги неправильной

формы, желтоватого цвета, размерами от нескольких миллиметров до 1 см.

Микроскопически в данных участках легочной ткани в альвеолах, бронхиолах и мелких

бронхах - экссудат с преобладанием нейтрофилов. Ваш диагноз?

* Очаговая пневмония

Интерстициальная пневмония

Крупозная пневмония

Острый бронхит

Абсцесс легких

 

 

Верхняя доля правого легкого увеличена, серого цвета, безвоздушна, с поверхности

разреза стекает мутная жидкость, на плевре много фибринозных пленок;

микроскопически в альвеолах обнаруживается экссудат с присутствием

нейтрофилов, десквамированных альвеолоцитов и нитей фибрина. Стенка бронха

интактна. Ваш диагноз?

* Крупозная пневмония

Интерстициальная пневмония

Абсцесс легких

Очаговая пневмония

Гриппозная пневмония

 

 

У больного 28 лет отмечались повышение артериального давления, гематурия и

отеки на лице. Несмотря на лечение, нарастали явления почечной недостаточности.

Через 6 месяце больной умер от уремии. Микроскопически при исследовании почек

в клубочках выявлена пролиферация нефротелия капсулы, подоцитов с

образованием “полулуний”, склероз и гиалиноз клубочков. Ваш диагноз?

* Подострый гломерулонефрит

Острый пиелонефрит

Нефротический синдром

Хронический гломерулонефрит

Острый гломерулонефрит

 

 

У страдавшего при жизни тяжелой формой гипотиреоза мужчины на вскрытии

обнаружено: соединительная ткань, строма органов, жировая и хрящевая ткани

набухшие, полупрозрачные, слизеподобные. Микроскопически в тканях

обнаруживаются звездчатые или причудливые клетки с отростками,между которыми

находится слизь. Назовите вид дистрофии.

* Стромально-сосудистая углеводная

Стромально-сосудистая жировая

Стромально-сосудистая белковая

Паренхиматозная белковая

Паренхиматозная жировая

 

 

У беременной женщины на передней брюшной стенке обнаружено опухолевидное

образование, которое возникло на месте удаленной два года назад опухоли.

Образование имеет плотную консистенцию и размеры 2х1 см с чёткими границами.

При гистологическом исследовании обнаружено, что опухоль построена из

дифференцированной соединительной ткани с преобладанием коллагеновых

волокон. О какой опухоли можно думать?

* Десмоид

Липома

Фибросаркома

Гибернома

Лейомиома

 

 

Крок 1. Загальна лікарська підготовка.

6.0 Патологічна фізіологія

При абсолютному голодуванні єдиним джерелом води для організму є процес

окислення органічних сполук. Яка з наведених речовин в цих умовах є основним

джерелом ендогенної води?

*Жири

Білки

Вуглеводи

Глікопротеїни

Ліпопротеїни

 

 

Хворому, у якого підвищена кислотність шлункового соку, лікар порекомендував їсти

варене, а не смажене м'ясо. Це пов'язано з тим, що механізм дії екстрактивних

речовин полягає у:

*Стимуляції вироблення гастрина G клітинами

Подразненні смакових рецепторів

Подразненні механорецепторів ротової порожнини

Подразненні механорецепторів шлунка

Стимуляції вироблення секретіна в 12-типалій кишці

 

 

У больного вегетарианца при обследовании обнаружен отрицательный азотистый

баланс, гипопротеинемия, нарушение коллоидно-осмотического давления и

водно-солевого обмена при нормальной функции ЖКТ. К этому привело:

 

*Однообразное белковое питание

Однообразное углеводное питание

Недостаточность ненасыщенных жирных кислот

Недостаточность фосфолипидов в пище

Недостаточность витаминов в пище

 

 

Після перенесеного сепсису у хворої 27 років з’явився бронзовий колір шкіри,

характерний для аддісонової хвороби. Механізм гіперпігментації полягає в підвищенні







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 1107. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия