Студопедия — Глосарій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Глосарій






 

Агресія – тенденція (намагання), яке проявляється в реальній поведінці або фантазуванні, з метою підкорити собі інших та домінувати над ними.

Агресивна поведінка – поведінка, яка спрямована на приниження або нанесення шкоди іншій живій істоті, яка не бажає подібного поводження.

Адаптація – процес і результат активного пристосування індивіда до умов оточуючого середовища, до умов суспільного життя, що змінюються або вже змінилися.

Адекватність – означає відповідність людських відчуттів, уявлень, думок пізнавальному об’єкту.

Адективність поведінки – погодженість поведінки з конкретною ситуацією, умовами.

Адитивна поведінка – це поведінка людини, для якої притаманне прагнення до відходу від реальності шляхом штучної зміни свого психологічного стану завдяки прийому різноманітних хімічних речовин чи постійній фіксації уваги на певних видах діяльності з метою розвитку та підтримання інтенсивних емоцій.

Аддукція – залежність.

Антисоціальна поведінка – поведінка, яка притирічить соціальним нормам, що загрожує соціальному порядку і добробуту оточуючих людей.

Асоціальна поведінка – поведінка, яка відхиляється від виконання моральних норм.

Аномалія – невідповідність завдань, що поставлені парадигмою, встановленим фактам і закономірностями.

Алкоголізм – хронічне захворювання, яке викликане систематичним вживанням спиртових напоїв. Проявляється у вигляді фізіологічної і психологічної залежності від алкоголю, психологічною і соціальною деградацією, патологією внутрішніх органів, обміну речовин, нервової системи тощо.

Алкоголізму профілактика – антиалкогольна пропаганда, починаючи з дитячого віку, ліцензування спиртових напоїв, педагогічна просвіта дітей і дорослих, попередження пияцтва, рання діагностика алкоголізму, адекватне його лікування, яке обов’язково включає психотерапію.

Аномія – стан суспільства, у якому більша частина його членів негативно або нейтрально ставиться до існуючих норм і цінностей. Термін ввів Еміль Дюркґейм, як частину своєї історико-еволюційної концепції, яка спирається на протиставлення «традиційного» і промислового суспільства.

Девіація – відхилення від норми.

Девіантність – (поведінка що відхиляється) – визначені засоби поведінки, мислення, дії людини, які не відповідають нормам і цінностям, які встановилися у даному суспільстві (злочинність, проституція, самогубство, наркоманія). Разом з тим девіантність може виражатися і у більш м’яких невідповідностях до успільних норм – надзвичайно індивідуалізоване мислення, поведінка. Передбачається, що позитивна девіація є у випадку її прояву у різних формах індивідуальної і колективної творчості.

Девіантна субкультура:

1. субкультура, члени якої дотримуються цінностей, котрі істотно відрізняються від цінностей більшості членів суспільства;

2. субкультура, притаманна групам із соціальною відхиленою поведінкою (наркомани, сатаністи тощо).

Девіаційне зречення – відмова від того, кого розглядають як девіанта, погодитися з даною думкою.

Девіантне перебільшення – процес, в якому масштаби і серйозність девіації перекручуються і гіпертрофуються для того, щоб агенти соціального контролю виявили більший інтерес до нібито існуючого явища.

Девіантна кар’єра – (від лат. deviation – ухилення + via – дорога) – процес, в якому, індивід приходить до прийняття девіантного «самоототожнення» і найчастіше до ідентифікації з девіантною субкультурою

Депресія – хворобливий стан, психічний розлад – відчуття пригніченості, песимізму, занепаду духовних сил, одноманітністі уявлень, зниження прагнень, загальмованість рухів, різні соматичні порушення.

Дезадаптація – процес, що призводить до порушення взаємодії із середовищем.

Деліквентна поведінка – дії конкретної особистості, які відхиляєються від установлених у даному суспільстві і в даний час правових норм, що загрожують суспільному порядку.

Деструктивна поведінка – поведінка, яка завдає збитків і призводить до руйнування.

Досвід соціальний – сукупність накопичених знань, навичок, умінь, черпаних людиною, спільністю, групою з реального життя, практичної діяльності, процесу соціальної взаємодії.

Залежна (аддитивна) поведінка – поведінка пов’язана з психологічною або фізичною залежністю від вживання якої-небудь речовини або ж специфічної активності, з метою зміни психічного стану.

Залежність – намагання покладатися на кого-небудь або на щось з метою отримання задоволення або адаптації.

Закон – 1) необхідне, значиме, стійке, відношення, яке повторюється між явищами у природі і суспільстві; 2) нормативний акт вищого органу державної влади, який прийнятий в установленому порядку і має вищу юридичну силу.

Закони соціальні – стійкі, сутнісні, необхідні, які повторюються між явищами соціальної сфери.

Збудження – нервовий процес, що лежить в основі умовнорефлекторної діяльності живого організму. Збудження взаємодіє з протилежним нервовим процесом – гальмуванням і полягає в приведенні до дії клітин мозку у відповідь на дію клієнта.

Злочинність – відносно поширене, статично стіке соціальне явище, форма поведінки, що відхиляється, яка представляє суспільну небезпеку.

Злочинність організована – форма злочинної діяльності; здійснюється об’єднаннями злочинців, що монополізують різні сфери злочинної діяльності (торговля наркотиками, контрабанда тощо).

Здоровий спосіб життя – це дії людини спрямовані на зміцнення, покращення і збереження свого здоров’я, попередження виникнення і роз витку захворювання.

Маргінальність – приналежність до крайньої межі норми, а також до прикордонної субкультури.

Мотивованість поведінки – внутрішня готовність діяти, яка регулюється головними потребами, цінностями особистості.

Норми – це принципи, які формують поведінку в тій чи іншій культурі, яку поділяють члени даного суспільства, а також є тим механізмом, який утримує суспільну систему у стані життєздатної рівноваги в умовах невідворотних змін.

Поведінка – процес взаємодії особистості з середовищем, опосередкований індивідуальними особливостями і внутрішньою активністю індивіда, якй має форму переважно зовнішніх дій і вчинків. В структуру людської поведінки входять: мотивація і ціле покладання, емоціональні процеси, саморегуляція, когнітивна переробка інформації, мова, вегито-соматичні прояви, рухи і дії. Основні форми поведінки: вербальна і невербальна, свідома і несвідома, вільна і невільна.

Порнобізнес – організована злочинна діяльність, пов’язана з виготовленням і збутом порнографічної літератури, кіно і відеофільмів тощо.

Порнографія – крайня непристойність, цинічність, вульгарна натуралістичність в зображені статевих відносин в образотворчому мистецтві, театрі, кіно тощо. Служить однією з причин девіантної поведінки, особливо молоді.

Поведінка, що відхиляється – форма дезорганізації поведінки індивіда, що виявляє невідповідність очікуванням, що склалися, моральним і правовим вимогам суспільства (аморальність, правопорушення, злочинність, наркоманія, самогубство, проституція тощо).

Підлітки – хлопці і дівчата в перехідному (від дитини до юнацтва) віці (звичайно від 12 до 16 років). Основні специфічні особливості підлітків зумовлені фізичним, психологічним і соціальним становленням особистості, яке відбувається у цей період.

Превенція – вплив з метою попередження – профілактики небажано явища.

Профілактика – система соціальних, медичних та інших заходів, спрямованих на запобігання, відвернення розвитку соціальних проблем або захворювання.

Проституція – соціальне явище, яке мало місце ще у з-2 ст. до н.е. і характеризується продажею жінкою свого тіла поза шлюбом з метою отримання засобів для свого існування.

Реабілітація - комплекс медичних, психологічних, педагогічних, технічних, професійних мір, спрямованих на відновлення (або компенсацію) порушених функцій організму і працездатності, обмеженої життєдіяльності хворих, інвалідів. Реабілітація - один із важливих напрямків у соціальній роботі. Це вплив, що визначається соціальною підтримкою і соціальним захистом людей, які їх потребують через соціальну незахищеність, хворобу, дисфункції або інші соціальні причини. Допомога полягає у фізичній терапії, психотерапії, тренуванні, зміні способу життя.

Соціальні відхилення – порушення соціальних норм, які характеризуються масовістю, стійкістю і поширеністю, наприклад, злочинність і пияцтво.

Суїцид – це свідомий, умисний та швидкий намір позбавити себе життя. При суїциді людина має мету і мотив, який спонукає її до дії. З точки зору соціології – самогубство одна з моделей девіантної поведінки, що різновидом соціальної патології.

Суїцидальна поведінка – усвідомлення дії, які спрямовані уявленнями про позбавлення себе життя.

Свідомість – вищій рівень психічної активності людини як соціальної істоти.

Соціалізація – оволодіння індивідом у процесі взаємодії з соціальним середовищем механізмами соціальної поведінки і засвоєння її норм, що мають адаптивне значення.

Соціальна адаптація – процес ефективної взаємодії з соціальним середовищем.

Соціальна взаємодія – процес спілкування, у результаті якого створюється спільне у розумінні соціальної ситуації між його суб’єктами і досягається певна ступінь солідарності.

Соціальний інститут – початок, що організовує членів суспільства в систему відносин, ролей і статусів.

Соціальні норми – це стійкі відтворювані уявлення про межі допустимого (забороненого. Дозволеного, необхідного чи схвалюваного), які історично склалися в кожному суспільстві. Соціальні норми слід розглядати невідривно від соціальних цінностей.

Соціальний контроль – система засобів взаємовпливу суспільства і соціальних груп на особистість з метою регуляції її поведінки і приведення її у відповідність з загальноприйнятими у даному суспільстві нормами.

Спосіб життя – сукупність стійких типових форм життєдіяльності.

Свідомість – вищій рівень психічної активності людини як соціальної істоти.

Соціалізація – оволодіння індивідом у процесі взаємодії з соціальним середовищем механізмами соціальної поведінки і засвоєння її норм, що мають адаптивне значення.

Суїцидна превенція – це превентивна профілактика самогубств, мета якої полягає в іформаційно-пропагандиській роботі з населенням націленої на попередженні самогубств, здійснення соціально-психологічної допомоги.

Колективне несвідоме – сукупність усіх природжених архетипів.

Конфлікт – взаємодія двох і більше суб’єктів, що мають протилежні цілі, які реалізуються в ущерб один одному (або один за рахунок другого). Конфлікт супроводжується гострими негативними емоційними переживаннями (гнів, страх, тривога, напруга тощо).

Конфлікт соціальний – зіткнення сторін,думок, сил; вища стадія розвитку протиріч в системі відносин людей і соціальних інститутів. Виділяють конфлікти міжнародні між націями, державами; конфлікти класів, соціальних груп і шарів у суспільному середовищі; конфлікти між малими групами, сім’ями, особистостями.

Наркоманія (сон, страсть, безумство) – хронічне захворювання, яке викликається зловживанням лікарськими або налікарськими наркотичними засобами, яке характеризуються непереборним потягом до наркотиків, які викликають у малих дозах ейфорію, у великих – оглушення, наркотичний сон, порушення фізичних та психологічних функцій.

Наркоман – людина, що страждає наркоманією.

Наркотик – природна або синтетична речовина болезаспокійливої і снодійної дії (кокаїн, морфій, опій, героїн тощо), зловживання яким призводить до наркоманії.

Мотив – спонукання, які пояснюють індивідуально-психологічні відмінності між людьми в процесі діяльності в ідентичних умовах.

Мотив соціальний – спонукання до діяльності, що є властивістю особистості (групи), що виникає при усвідомленні потреб.

Мотивація – сукупність психічних процесів, які надають поведінці енергетичний імпульс і загальну спрямованість, а також рушійна сила поведінки, тобто проблема мотивації є проблемою причин поведінки індивіда.

Навчання – формування нового індивідуального досвіду в процесі активного взаємозв’язку із середовищем.

Публічний будинок – це заклад, у якому працює група повій.

Опій, опіум – висушений молочний сік незлих коробочок для зерен маку, який має у своєму складі різні алкалоїди (морфій і ін..) і що є наркотиком. Застосовується як лікарський і болезаспокійливий засіб, часте вживання якого веде до наркоманії.

Цінності – це переконання щодо цілей, до яких індивід прагне, та основні засоби їх досягнення. Основна вимога до переконань – їх повинно поділяти все суспільство. Під цінностями виступають різні переконання, але кожний соціальний устрій сам визначає свої цінності.

Цінності соціальні – 1) у широкому значенні – значимість явищ і предметів реальної дійсності з точки зору їх відповідності або невідповідності потребам суспільства, соціальних груп і особистості; 2) у вузькому значенні – етичні і естетичні вимоги, вироблені людською культурою, що є продуктами людської свідомості. До числа цінностей відносять світогляд, соціальну справедливість, людська гідність, цивільний обов’язок.

Словник термінів і понять (ВІЛ/СНІД)

 

Антиген – речовина (зазвичай органічного походження), що стимулює імунну відповідь організму. Імунна система розпізнає цю речовину як чужорідну і виробляє антитіла для боротьби з нею.

Антиген р24 – білок, що входить до складу ядра ВІЛ. За допомогою аналізу на антиген р24 визначається присутність цього вірусного білка в крові та інших рідинах і тканинах тіла. Позитивний результат аналізу на антиген р24 свідчить про активне розмноження ВІЛ.

Віріон – частинка вірусу.

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини, що, на думку багатьох спеціалістів, пригнічуючи імунну систему, призводить до захворювання СНІДом. Належить до лентивірусів, підгрупи ретровірусів.

Гормон – активна хімічна речовина, що утворюється в одній частині організму і переноситься з кров’ю в іншу, до якого-небудь органу чи тканини, щоб дати хімічний сигнал для зміни їхньої структури або функцій.

Гострий ретровірусний синдром – період гострої первинної ВІЛ-інфекції протягом трьох місяців після зараження.

Гранулоцити – білі кров’яні клітини імунної системи, що містять гранули токсичних речовин, за допомогою яких поглинають та перетравлюють чужорідні мікроорганізми.

Гуморальна імунна реакція – імунна реакція, що здійснюється завдяки посередництву В-лімфоцитів і включає виробництво антитіл.

Деменція – при СНІДі: неврологічне захворювання з різними клінічними виявами, до яких відносяться: втрата координації рухів, різкі зміни настрою, порушення здатності критично сприймати власні і чужі дії, на пізніх стадіях – прогресуюча втрата пам’яті, продуктивності мислення та індивідуальних рис особистості.

Дендритні клітини – тип клітин імунної системи, що мають довгі, схожі на пальці щупальця, якими вони захоплюють чужорідні об’єкти. Дендритні клітини можуть сприяти початку розвитку ВІЛ-захворювання. Виконуючи функції “патруля”, вони переносять вірус з місця його первинного вторгнення до лімфовузлів, де зараженню підлягають інші клітини.

ДНК – дезоксирибонуклеїнова кислота. Складова частина ядра клітини, що містить генетичний код. Головна складова частина хромосом, які є носіями спадкових ознак.

Імунітет – несприйняття організмом інфекційних та неінфекційних агентів і речовин: бактерій, вірусів, отрут та інших продуктів, чужорідних для організму.

Імунна система – сукупність органів, тканин і клітин, що забезпечують розвиток імунної відповіді.

Імунна відповідь – дія імунної системи у відповідь на вторгнення чужорідних речовин.

Імунодефіцит – нездатність деяких ланок імунної системи нормально функціонувати, в результаті чого знижується опірність організму людини до інфекційних агентів і підвищується ймовірність розвитку різних захворювань, до яких в іншому випадку пацієнт не був би схильний.

Імуномодулянти – природні або синтезовані речовини, які стимулюють, направляють чи відновлюють нормальну імунну відповідь.

Імуностимуляція – метод лікування, суть якого полягає у відновленні чи зміцненні пошкодженої імунної системи.

Інтерферон – захисна речовина білкового походження, що виробляється організмом у відповідь на проникнення вірусної інфекції. Інтерферон виробляють уражені вірусом клітини, щоб захистити здорові клітини від інфікування.

Інфекція – стан, коли в організм проникає чужорідний агент, який розмножується і спричиняє хвороботворний процес.

Лейкоцити – білі клітини крові, які можуть переходити з кровообігом у тканини тіла і навпаки.

Лентивіруси – “повільні” віруси, для яких характерний довготривалий період між інфікуванням і появою перших симптомів хвороби.

Мікози – грибкові захворювання.

Мікроби – мікроскопічні живі організми, до яких відносяться бактерії, найпростіші та грибки.

Перинатальна трансмісія ВІЛ – передача ВІЛ-інфекції від матері дитині.

Провірус – генетичний матеріал вірусу в формі ДНК, який проник у геном організму-хазяїна. Коли ВІЛ в латентній формі знаходиться в клітинах людського організму, він є провірусом.

Резистентність – здатність організму, мікроорганізму чи вірусу втрачати чутливість до ліків.

Ремісія – тимчасове послаблення чи зникнення симптомів захворювання.

Реплікація – розмноження, повторення.

Ретровіруси – клас вірусів, які копіюють генетичний матеріал, використовуючи РНК як шаблон для виробництва ДНК.

РНК – молекула, що являє собою одинарний ланцюжок з нуклеотидів.

Симптом – будь-які відчутні зміни в організмі чи його функціях, виявлені на основі скарг хворого (суб’єктивний симптом) чи під час обстеження (об’єктивний).

Синдром – комплекс симптомів.

ХПСШ – хвороби, що передаються статевим шляхом.

Антиретровірусна (АРВ) терапія – комбінація препаратів, за допомогою яких можна призупинити ВІЛ так, що інфекція на деякий період не буде розвиватися у СНІД.

 

Зміст

Концепція курсу…………………………………………………………….







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 422. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия