Студопедия — ХVІ століття 5 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ХVІ століття 5 страница






 

Сучасна музична культура України представлена як академічною музикою так і розважальною. В Україні діє 5 консерваторій (музичних академій), 6 оперних театрів, 5 будинків огранної та камерної музики, філармонії в усіх обласних центрах тощо. Регулярно проходять фестивалі популярної («Червона рута», «Таврійські ігри»), рокової («Рок-екзистенція», «Тарас Бульба») джазової (Jazz Bez, Jazz Koktebel), етнічної («Країна мрій») та академічної музики («КиївМузикФест», «2Д2Н», «Контрасти»).

Образотворче мистецтво

 

Богоматір Оранта (мозаїчний образ з собору Київської Софії)

Докладніше у статті: Українське образотворче мистецтво

 

Розвиток образотворчого мистецтва в Україні веде відлік із прадавніх часів. Знахідки археологів, зокрема, періоду трипільської та скіфської культур, вирізняються майстерною технікою виконання і засвідчують високий мистецький рівень витворів предків сучасних українців. Повніше дійшли до нас зразки мистецтва Русі, що було пов'язано з християнською церквою. Провідні жанри образотворчого мистецтва Руської держави — мозаїка, фреска, іконопис і книжкова мініатюра. Іконопис залишався провідним жанром живопису до XVII—XVIII століття, провідні мистецькі школи працювали при Києво-Печерській лаврі, з XVII століття також при Києво-Могилянській академії. Поряд із канонічним та академічним малярством ще з княжих часів в Україні розвивається унікальний жанр «народної картини». Образи «Козака Мамая» та «Козака з бандурою» стали знаковими для українського мистецтва.

 

З XVIII столітті на Україні починають розвиватися і світські жанри, зокрема портертний, а пізніше і пейзажний, живопис розвивається у руслі класицизму. Мистецьким центром у цей час стає Петербурзька академія мистецтв, де отримали освіту й вихідці з України — Дмитро Левицький, Володимир Боровиковський. В середині XIX століття на зміну клацизму у живописі приходить реалізм. Серед вихідців з України цього періоду — Іван Сошенко, Дмитро Безперчий, Олександр Литовченко, Микола Ярошенко, Ілля Репін. Більшість з них отримали освіту в Петербурзькій академія мистецтв і продовжували працювати вже в Росії. Надбанням українського образотворчого мистецтва цього періоду є і роботи Тарас Шевченка.

 

Початок XX століття позначився великою кількістю різноманітних художніх течій, зокрема імпресіонізмом (Микола Бурачек) та футуризму (Василь Єрмилов), супрематизму (Казимір Малевич), символізму (Ю. Михайлів), модернізму (Ф. Кричевського) й авангарду (О. Богомазов, М. Бойчук), проте продовжували розвиток і традиції реалізму (К. Костанді). У галузі станкової графіки працювали М. Жук, І. Падалка, перші українські радянські книги та журнали оформив Г. Нарбут.

 

З початком 1930-х років радянське мистецтво розвивається у руслі соцреалізму, що був проголошений єдиним дозволеним художнім методом. З гаслом про те, що мистецтво повинне бути зрозумілим «широким масам», на творчий експеримент, пошук нових форм була фактично накладена заборона. Серед художників радянської доби — О. Шовкуненко, Т. Яблонська, М. Дерегус, В. Касіян.

 

Новітній етап художньої творчості в Києві розпочинається із виходом на поверхню андеґраунду 1987 р., коли Спілка художників улаштувала виставку молодих. Українські художники заявили про себе на міжнародному рівні, зокрема це абстракціоністи Т. Сильваші, А. Криволап, Олександр Дубовик, Володимир Бовкун, Юрій Соломко та інші.

Театр

Докладніше у статті: Український театр

 

Українське тетральне мистецтво бере свій початок з давніх часів. В епоху Русі відомі театральні вистави скоморохів, про елементи театру були в церковних обрядах свідчать фрески Софійського собору. Перші зразки драми виголошували прилюдно учні київських Братської (Києво-Могилянська Академія) та Лаврської шкіл (XVI—XVII ст.). перший стаціонарний театр в Україні був відкритий у 1795 році у Львові у колишньому костелі єзуїтів.

 

Становлення класичної української драматургії припадає на поаток XIX століття і пов'язане з іменами І. Котляревського та Г. Квітки-Основ'яненка. В цей час відкриваються стаціонарні театри в Києві (1806), Одесі (1809), Полтаві (1810) та інших містах. В другій половині XIX століття значний внесок у розвиток театру зробили М. Старицький, М. Кропивницький та Іван Карпенко-Карий.

 

Новий період в історії національного театру розпочався в 1918 р., коли в Києві утворилися Державний драматичний театр і «Молодий театр» (з 1922 р. — модерний український театр «Березіль») Леся Курбаса та Гната Юри. Проте із початком доби соцреалізму новаторські пошуки українських митців було придушено, а ряд діячів (в тому числі Л. Курбаса) страчено.

 

Сьогодні в Україні працюють театри в усіх обласниїх центрах України, проводяться фестивалі театрального истецтва «Київ травневий» у Києві, «Золотий Лев» у Львові, «Тернопільські театральні вечори. Дебют» у Тернополі, «Херсонеські ігри» у Севастополі, «Мельпомена Таврії» у Херсоні, «Різдвяна містерія» в Луцьку, «Інтерлялька» в Ужгороді. Серед провідних режисерів — Р. Віктюк, А. Жолдак, акторів — А. Хостікоєв, Н. Сумська.

Кінематограф

 

Будь ласка, допоможіть розширити або вдосконалити цей розділ.

Додаткова інформація про те, що необхідно зробити, може бути на сторінці обговорення.

Державні свята

Докладніше у статті: Свята в Україні

Дата Свято

1 січня Новий рік

7 січня Різдво Христове

8 березня Міжнародний жіночий день

1 і 2 травня День міжнародної солідарності трудящих

9 травня День Перемоги

28 червня День Конституції України

24 серпня День незалежності України

Змінна дата Пасха (Великдень)

Змінна дата День святої Трійці

Спорт

Детальніше у статті Український спорт

 

 

В спортивному плані Україна — типова європейська країна. Найпопулярнішими видами спорту є легка атлетика, футбол, бокс, волейбол, боротьба, гандбол, баскетбол та інші. Серед зимових видів спорту популярний біатлон. Українці практикують практично всі олімпійські види спорту й чимало інших видів, які не входять до олімпійської програми.

 

Перешкодою для аматорського спорту є порівняно слабо розвинута в порівнянні з іншими європейськими країнами спортивна інфраструктура, яка в багатьох випадках не поновлялася ще з часів Радянського Союзу.

 

В спорті високих досягнень Україна — одна із провідних держав світу. Участю України в олімпійському русі опікується Національний олімпійський комітет України. Україна бере участь в Олімпійських іграх, починаючи з Олімпіади в Ліллехаммері, здобуваючи чимало олімпійських медалей.

Дивись також

Міста України

Українська діаспора

Українські ЗМІ

Українська Радянська Соціалістична Республіка

Західна Україна

Східна Україна

Південна Україна

Північна Україна

Центральна Україна

Примітки

↑ Державний комітет статистики України

«на томъ бо поути разболѣсѧ Володимеръ. Глѣбовичь. болѣсть тѧжкою ѥюже скончасѧ. И принесоша и во свои градъ. Переӕславль на носилицахъ. и тоу престависѧ мс̑ца априлѧ. во. и҃ı дн҃ь и положенъ бъıс̑ во црк҃ви ст҃го Михаила. и плакашасѧ по немь вси Переӕславци. бѣ бо любѧ дроужиноу. и злата не сбирашеть. имѣниӕ не щадѧшеть. но даӕшеть дроужинѣ. бѣ бо кнѧзь добръ. и крѣпокъ на рати. и моужьствомъ крѣпкомъ показаӕсѧ. и всѧкими добродѣтелми наполненъ. ѡ нем же Оукраина много постона»

Процитовано за Полное собрание русских летописей (ПСРЛ). — Т. 2. Ипатьевская летопись. — СПб., 1908.

«У тім же поході розболівся Володимир Глібович недугою тяжкою, од якої він і скончався. І принесли його в город його Переяславль на носилицях, і тут преставився він, місяця квітня у вісімнадцятий день, і покладений був у церкві святого Михайла, і плакали по ньому всі переяславці. Він бо любив дружину, і золота не збирав, майна не жалів, а давав дружині; був же він князь доблесний і сильний у бою, і мужністю кріпкою відзначався, і всякими доброчесностями [був] сповнений. За ним же Україна багато потужила.»

Процитовано за Літопис руський / Пер. з давньорус. Л. Є. Махновця; Відп. ред. О. В. Мишанич. — К.: Дніпро, 1989. — С. 343

«Того же лѣт̑. послашасѧ Галичькии моужи к Ростиславоу к Берладничичю. зовоуще его в Галичь. на кнѧжение. ѡн же слъıшавъ радъ бъıс. испросисѧ оу Давъıда. бѧшеть бо Дв҃дъ приӕлъ его к собѣ. И еха и Смоленьска в борзѣ и приѣхавшю же емоу ко Оукраинѣ Галичькои. и взѧ два города Галичькъıи и ѿтолѣ поиде к Галичю. по ихъ свѣтоу.»

Процитовано за Полное собрание русских летописей (ПСРЛ). — Т. 2. Ипатьевская летопись. — СПб., 1908.

«Того ж року послали галицькі мужі [послів] до Ростислава до Берладничича, зовучи його до себе в Галич на княжіння. І він, почувши, рад був, і одпросився в Давида [Ростиславича],— бо Давид прийняв був його до себе,— і поїхав із Смоленська вборзі. І приїхав же він до України Галицької, і взяв два городи галицькі, а звідти пішов до Галича за їх, [галичан], радою.»

Процитовано за Літопис руський / Пер. з давньорус. Л. Є. Махновця; Відп. ред. О. В. Мишанич. — К.: Дніпро, 1989. — С. 347.

«Данилоу же возвратившоусѧ к домови. и ѣха с братомъ. и приӕ Берестии. и Оугровескъ. и Верещинъ. и Ст҃олпъ Комовъ. и всю Оукраиноу.»

Процитовано за Полное собрание русских летописей (ПСРЛ). — Т. 2. Ипатьевская летопись. — СПб., 1908.

«Данило тоді вернувся додому, і поїхав з братом [Васильком] і забрав Берестій, і Угровськ, і Верещин, і Столп’є, і Комов, і всю Україну.»

Процитовано за Літопис руський / Пер. з давньорус. Л. Є. Махновця; Відп. ред. О. В. Мишанич. — К.: Дніпро, 1989. — С. 375.

«Посем же Левъ восхотѣ собѣ части (собѣ) в землѣ Лѧдьскои. города на Въкраини.»

Процитовано за Полное собрание русских летописей (ПСРЛ). — Т. 2. Ипатьевская летопись. — СПб., 1908.

«Після цього ж Лев захотів частини в землі Лядській — города на Вкраїні.»

Процитовано за Літопис руський / Пер. з давньорус. Л. Є. Махновця; Відп. ред. О. В. Мишанич. — К.: Дніпро, 1989. — С. 432.

«посем же придоша Литва. ко Берестью и начаша молвити кнѧзю Володимерови. тъı насъ возвелъ. да поведи нъı коуда а се мъı готовъı. на то есмы пришли. кнѧзь же нача домоути. абы коуда ѣ повести. своӕ бо рать оушла бѧшеть. оуже далече на Болеслава. а оуже рѣкы ростѣкаютьс̑. и воспомѧноу Володимѣръ. ѡже преже того Лестко. пославъ Люблинѣць взѧлъ бѧшеть 31 оу него. село на Въкраиници именемь Воинь.»

Процитовано за Полное собрание русских летописей (ПСРЛ). — Т. 2. Ипатьевская летопись. — СПб., 1908.

«А після цього прийшла литва до Берестія, і стали вони мовити князю Володимирові: «Ти нас підняв, так поведи нас куди. А ми ось готові, на те ми єсмо прийшли». Князь тоді став думати собі, аби куди їх повести, бо його рать пішла була вже далеко на Болеслава, а вже ріки розливаються. І спом’янув Володимир, що раніш перед цим Лестько [Чорний], пославши люблінців, узяв був у нього село на Вкраїниці, за назвою Воїнь.»

Процитовано за Літопис руський / Пер. з давньорус. Л. Є. Махновця; Відп. ред. О. В. Мишанич. — К.: Дніпро, 1989. — С. 434.

↑ а б Яковенко, Н. Нарис Історії України з найдавніших часів до кінця XVII. — К., 1997

↑ Зокрема, на переговорах зі шведами у 1657 році гетьман Війська Запорозького Іван Виговський домагався «уступки цілої старовинної України, або Русі, цілої старовинної України, або Русі, де бувала грецька віра і де є ще мова, аж до Вісли». (Яковенко, Н. Нарис Історії України з найдавніших часів до кінця XVII. — К., 1997)

↑ Русанівський, В. М. Українська мова // Енциклопедія «Українська мова». — К., 2000., Григорій Півторак, Г. «Україна» — це не «окраїна» // Походження українців, росіян, білорусів та їхніх мов.

↑ Цей результат було отримано в 1887 році військовим відомством Австро-Угорської імперії і вказував на територію, яка належала їй. Також «своїм» центр Європи вважають Білорусь, Словаччина, Литва

↑ Код України за системою ISO 3166-1-alpha-2. (англ.)

↑ Найстаріша археологічна стоянка в Україні знаходиться поблизу села Королево Закарпатської області. (Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 8—9).

↑ Знаряддя праці цих людей, у яких археологи вбачають пітекантропів, виявлено у Закарпатті, Наддністрянщині, Житомирщині, Донбасі і Криму. Проте викопних решток пітекантропів не знайдено. (Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 9).

↑ Дослідники виявили понад 300 стоянок і поховань цих людей, переважно у гірських районах Закарпаття, Прикарпаття, Криму, Надпоріжжя (Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 9).

↑ За максимальної активності льодовика у ріський період його кордон криги проходи по лінії Дніпропетровськ—Львів (Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 9).

↑ а б в Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 10.

↑ Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 14.

↑ В Україні виявлено понад 300 мезолітичних місцезнаходжень, які класифікують у південно-степову та полісько-лісостепову культурно-територіальні зони (Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 15).

↑ Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 17.

↑ Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 22.

↑ Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 31.

↑ Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 33—36.

↑ Етнічна історія давньої України. — Київ: Інститут археології НАНУ, 2000. — C. 38—40.

↑ Регіони України та їх склад. Верховна Рада України Official Web-site. Процитовано 2007-24-12.(укр.)

↑ Держкомстат: Валовий внутрішній продукт

↑ Національний склад населення, Всеукраїнський перепис населення 2001

↑ Дані Центру Разумкова на 2006 рік.

↑ Міське і сільське населення, Всеукраїнський перепис населення 2001

↑ Мовний склад населення, Всеукраїнський перепис населення 2001

↑ Ukrainian language, Encyclopædia Britannica(англ.)

↑ Детальну інформацію та літературу по данній темі див. у статті Русифікація

↑ Згідно матеріалів Перепису населення України 2001 року

↑ Дослідження Києво-Могилянської Академії, див. також Проблема мови в Україні чи проблема менталітету українців?

↑ Лариса Масенко. Мова і суспільство. Постколоніальний вимір

↑ Детальнішу інформацію про цей та інші укази дивю у статтях Валуєвський циркуляр, Емський указ, русифікація

↑ Детальніше у статті «Розстріляне відродження»

↑ Детальніше у статті «Дисидентський рух»

Ресурси Інтернету

Портал «Україна»

Україна в Вікісловнику?

Україна на Вікісховищі?

Історія та культура

Довідники про сучасну Україну

Назви нашої території і народу

Історія української культури

Медицина

Міністерство охорони здоров'я

[показати]

п • о • р

Адміністративний поділ України

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

Стародавність

(— 300 по Р.Х) Палеоліт • Мезоліт • Неоліт • Трипільська культура • Кімерійці • Скіфи • Сармати • Античні міста Північного Причорномор'я

Раннє Середньовіччя

(300—1240) Готи • Анти • Гуни • Венеди • Східні слов'яни • Хозарський каганат • Київська Русь • Половці • Князівство Феодоро • Херсонес

Пізнє Середньовіччя

(1240—1569) Галицько-Волинське князівство • Київське князівство • Велике князівство Литовське • Королівство Польське • Золота Орда • Кримське ханство

Козаччина

(1569 — 1775) Запорозька Січ • Річ Посполита • Хмельниччина • Гетьманщина • Коліївщина

Новий час

(1775 — 1917) Російська імперія: Малоросія • Слобожанщина • Новоросія • Кубань Османська Імперія: Чортомлицька Січ • Олешківська Січ • Задунайська Січ Австро-Угорщина: Галичина • Буковина

Новітній час

(1917 — 1991) Революція: УНР • Українська Держава • ЗУНР • Кубанська Народна Республіка • Зелена Україна • КНР

СРСР: УРСР • Голодомор • Карпатська Україна • УПА

Сучасність

(після 1991) Незалежна Україна • Помаранчева революція

п • о • р

[показати]

п • о • р

Етнокультурні регіони України

п • о • р

Міські агломерації України

[сховати]

Алчевсько-Стахановська (Центрально-Луганська) · Бердянська · Вінницька · Горлівсько-Єнакіївська · Дніпровська · Донецька (Донецько-Макіївська) · Дрогобицька · Житомирська · Запорізька · Івано-Франківська · Кам'янець-Подільська · Каховська · Київська · Кіровоградська · Краматорська · Красноармійська · Краснодонська · Краснолуцька (Південно-Луганська) · Кременчуцька · Криворізька · Лисичанська · Луганська (Північно-Луганська) · Луцька · Львівська · Маріупольська · Мелітопольська · Миколаївська · Нікопольська · Одеська · Павлоградська · Полтавська · Рівненська · Свердловська · Севастопольська · Сімферопольська · Стрийська · Сумська · Тернопільська · Ужгородсько-Мукачівська (Закарпатська) · Харківська · Херсонська · Хмельницька · Червоноградська · Черкаська · Чернівецька · Чернігівська · Шахтарська · Шепетівська · Ялтинська (Південно-Кримська)

 

[показати]

п • о • р

Країни Європи

[показати]

п • о • р

Співдружність Незалежних Держав (СНД)

[показати]

п • о • р

Слов'янські країни

Категорії: Захищені сторінки | Статті, які слід доробити | Українські етнічні краї | Історичні землі України | Країни Європи | СНД | Україна | Слов'янські країни | Чорноморські країни | Республіки | Статті, що повинні бути у всіх Вікіпедіях

http://uk.wikipedia.org/wiki/Україна

Школа» Історія та правознавство» Експрес-підготовка» Історія України. 6-9 класи. Карти, схеми, таблиці

 

 

У кошику

Название: Історія України. 6-9 класи. Карти, схеми, таблиці

Серия: Експрес-підготовка

Автор: Харківська Н. І.

Формат: 60х90/16

Код: 30ПІП12

 

Вартість: 19.30 грн.

Для членів клубу: 17.37 грн.

 

 

кола» Історія та правознавство» Експрес-підготовка» Історія України. 10–11 класи. Схеми. Таблиці. Словник-довідник

 

 

Замовити,

додати у кошик

Название: Історія України. 10–11 класи. Схеми. Таблиці. Словник-довідник

Серия: Експрес-підготовка

Автор: Харківська Н. І., Морозова Н. М., Басова А. В., Івакін О. О.

Формат: А4

Код: 30ПІП18

 

Якщо ти готуєшься до Державної підсумкової атестації або зовнішнього незалежного оцінювання, історичної олімпіади, конкурсу-захисту в Малій академії — тоді цей посібник стане тобі у пригоді.

Він допоможе закріпити, систематизувати і структурувати матеріал навчального курсу, вдосконалити знання понять і термінів, повторити основні дати і події

 

 

Вартість: 19.30 грн.

Для членів клубу: 17.37 грн.

 

Історія України. Частини І-ІІ (10-11 клас)

Сивура М.Г. Історія України. Відображено події історії України ХХ сторіччя. Матеріали подано у вигляді таблиць та схем. 97 сторінок.

Історія України: Навч. посіб. Рекомендовано МОН | Книгоспілка... - [ Перевести эту страницу ]

Автор: Лазарович М.В.Назва мовою оригіналу: Історія України: Навч. посіб.... хронологічна таблиця найважливіших історичних подій та рекомендована...

libra.in.ua/історія-україни-навч-посіб-рекомендовано-мон - Сохранено в кэше – Похожие

ІНСТИТУТ ІСТОРИЧНОЇ ОСВІТИ

НАЦІОНАЛЬНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

імені М.П. ДРАГОМАНОВА

 

Про інститут

Головна

Символіка

Нагороди

Керівництво

Структура

Фотогалерея

Студентське життя

Контакти

Мапа сайту

Освітні послуги

Студенту

Абітурієнту

Аспірантура, докторантура

Друга вища освіта

Екстернат

Дистанційна освіта

Освітні ресурси

Е-Бібліотека

Навчальні прогами

Наукові збірки

Web-ресурси

Кафедральні освітні ресурси

Реферати

Науковий центр молодих істориків

Про проект

Тематика досліджень

Реєстрація

Публікації

Корисні посилання

Авторизація

Користувач

 

Пароль

 

Запам'ятати мене

 

Забули пароль?

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Всього відвідувачів

 

 

Інтернет ресурси з історії України

НАЗВА

АДРЕСА

ОПИС

Рейтинг

тІЦ ст./с

Інститут історії України НАНУ http://history.org.ua/ Журнали, альманахи, збірники та монографії, видані інститутом: Український історичний журнал; Соціум; Проблеми історії України: факти, судження, пошуки; Україна в Центрально-Східній Європ; RUTHENICA; Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст. Укр. **** 323/80

 

Ізборник

 

http://litopys.org.ua/ http://litopys.kiev.ua/

Електронна бібліотека: наукові твори - класики української історіографії та сучасні дослідники: М. Грушевський, В. Голобуцький, Г. Касьянов, З. Когут, О. Оглоблін, Н. Яковенко та ін. Джерела: літописи, художня література т ін. Укр. **** 3519/194

EXLIBRIS:: українська електронна бібліотека http://exlibris.org.ua/ http://www.ukrexlibris.com/ Електронна бібліотека: наукові твори - В. Антонович, Д. Яворницький, П. Мірчук, Д. Дорошенко та ін.; мемуаристика: Ю. Коллард, В. Винниченко, З Книш; публіцистика. Укр. **** 58 839/28

Українська історична бібліотека http://ukrhistory.narod.ru/ П. Толочко, Н. Яковенко, А. Капеллер, В. Липинський, М. Драгоманов та ін. Укр. **** 213/32

Історична веб-хрестоматія

UKRAЇNARUS` http://geocities.com/ua_ukraine/ukrainerus.html Монографії, статті, документи з історії, eтногенетики, антропології, археології України.

Особливу увагу приділено історії формування українського народу, та національно-визвольного руху. Портрети українських володарів, гроші України-Русі. Мапи. Укр.

**** 100/38

Козацтво XV-XXI ст. http://cossackdom.com/

 

Документи, статті, монографії, рецензії, огляди, мапи, ілюстрації, бібліографію з історії. Укр., рос., англ.

*** 1150/297

 

Українські сторінки - історія національного руху України

http://ukrstor.com/

 

Наукові розвідки та документи. Історія окремих напрямків та регіонів національного руху України. Більше 40 діячів, пов'язаних з українським національним рухом - їх роботи та роботи про них. Історичні карти, бібліографія, посилання та ін.

*** 2677/194

Правителі України http://pravyteli.onestop.net/ Довідник правителыв України з ІХ ст. по 1920 р. Династичні таблиці князів-Рюриквичів ** 47/6

 

История Украины/Сергей Синило

http://members.tripod.com/~sesna/ukraine/ http://sesna.tripod.com/ukraine/ Короткий огляд історії України від найдавніших часів до 1991 р. * 180/34

Історія України http://historyua.narod.ru/ Присвячено історії процесів денаціоналізації в Україні та українському національно-визвольному руху. Хронологічні таблиці, документи * 133/87

Історія України http://unitest.com/uahist/ http://uahistory.kiev.ua/ Михайло Грушевський, Ілюстрована Історія України, Орест Субтельний, Наталія Полонська-Василенко, Серiя книг "Реабiлiтованi iсторiєю" * 879/42

Твори Адріана Кащенка http://kaschenko.onestop.net/ Твори письменника Адріана Кащенка (1858-1921). Серія історичних повістей про козацтво * 45/10

Роботи Зиновія Книша http://knysh.onestop.net/ Роботи Зиновія Книша. Історія ОУН-УПА * 30/4

Українська етнографія http://etno.onestop.net/ Монографії, статті, фотоматеріали посилання з української етнографії ** 39/7

Українська спілка: історія http://spilka.onestop.net/history/ Праці класиків української історіографії: М. Аркас, Д. Дорошенко, Н. Полонська-Василенко та ін. Основні історичні документи по періодах; ециклопедії козацтва, Кваціенциклопедія ОУН-УПА; графічні матеріали та ін. *** 6/2

Український одяг XIV - XVIII ст. Костюм Запорізького козацтва

http://sweetukraine.narod.ru/odyag/odyag1.html Сторінка присвячена опису одягу запорізького козацтва в XIV-XVIII ст. Є ілюстрації. Автор - Тамара Ніколаєва. * 28/5

Південно-західний фронт http://www.ugz-front.h1.ru/ Статті, документи, мультимедіа з історії Південно-Західного фронту **** 201/8

Галицька Україна http://halychyna.ukrbiz.net/ Інформація етнографічного та історичного характеру про Галичину. Історичні карти, відомості про історичних особистостей, фольклор, місцеві діалекти, її зв'язок з іншими українськими землями і т. ін. * 21/8

Помаранчева хвиля http://www.orange-wave.narod.ru/ Присвячено історії Помаранчевої революції в Україні в листопаді-грудні 2004 р. Переважно фотоматеріали ** 1/1

Українська історія http://www.ua-history.narod.ru/ Книги, статті, документи, карти з історії України. В. Анатонович, О. Апанович, М. Костомаров, А. Кюстін * 6304/1195

Хортиця http://lazar.hortitsa.iatp.org.ua/ Інформація про о. Хортиця: історія, екологія, фотоальбом * 44/11

Брама - історія України http://brama.com/ukraine/history/index.html Хронологічні синхронні таблиці, англ. ** 13/8

 

Бабин Яр - пам'ять та безпам'ятність

http://babiyar-diskus.narod.ru/ Наукові та публіцистичні роботи. Документи. Топографія ** 187/31

 

Крим та кримські татари

http://kirimtatar.com/ Кілька статей та документів, присвячених історії криму та кримських татар у ХХ ст. * 428/68

Українська спадщина http://heritage.com.ua/istorija/istorija.html Невелика електронна бібліотека, переважно присвячена історії українського мистецства * 4/2

Про українську історію: "Віталієва територія" http://vittop10.g2gm.com/ukrainian/ukrainian.html Кілька книжок з історії України: Пол Роберт Маґоці Історія України; Ендрю Уилсон Українці. Нація яку не очікували; Баран В.Д., Козак Д.Н., Терпиловський Р.В. Походження Слов'ян та ін; хронологія; посилання ** 19/3

Курган http://kurgan.kiev.ua/ Присвячено історії додержавній історії України-Русі * 199/73

Українська геральдика http://heraldry.com.ua Історія геральдики. Герби, печатки, поштові марки від середньовіччя до сьогодення ** 7219/111

 

Українська історія

http://ua-history.narod.ru/

 

Книги, статті та документи: Антонович Володимир. Про козацькі часи на Україні; Апанович Олена. Українсько-російський договір 1654 року; Костомаров Микола. Книга буття українського народу; Кюстін Адольф. Росія в 1839 році та ін.

** 14/0

 

Історія України

http://uahistory.narod.ru/ Короткий огляд історії України по періодах з найдавніших часів по ХХ ст. * 13/0

Історія. Сайт Сергія Кашпіровського http://ukrainehistory.narod.ru/ Основні історичні терміни; хронологічні таблиці за темами "Друга світова війна". "Найвизначніши дати ХХ ст."; посилання та ін. * 74/37

InfoUkes - історія України http://infoukes.com/history/ Короткий огляд історії України, англ. * 172/64

Харківський приватний музей міської садиби http://ysadba.rider.com.ua/index.htm

 

Монографії, "Харківський історичний альманах"; бібліографія; генеалогічне дерево Харківської губернії

* 4/0

Українська електронна бібліотека http://ukrcenter.com/library.asp Українська художня література on-line ** 105/23

Людина."Дзеркало Тижня" http://zn.kiev.ua/op/razdel/361/3150/ On-line версія тижневика "Дзеркало Тижня". Статті на історичну тематику ** 0/0

Голодомор 1932-1933 років в Україні http://www.human-culture.com/history/ Коротко розповідається про причини, хід та наслідки голодомору 1932-33 рр. в Україні * 16/9

Уроки історії: Голодомор 1932-33 гг. http://golodomor.org.ua/ Створений за підтримки Міжнародного фонду „Україна 3000”. Добірка матеріалів про Голодомор 1932 - 1933 років в Україні - статті, документи та фотоархів. Свідчення. Музеї. Пам'ятники. Посилання. ** 156/53

Голодомор в Україні 1932-1933 http://golodomor.ukrinform.com/ Добірка матеріалів про Голодомор 1932 - 1933 років в Україні - статті та фотоархів. Посилання. * 27/6

Голод в Україні http://historywiz.com/ukrainefamine.htm Мультимедійний посібник "Голод в Україні: геноцид". Фото. * 3/2







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 522. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия