Студопедия — Витрати на виробництво й придбання окремих виробів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Витрати на виробництво й придбання окремих виробів






 

Найменування продукції Постачальник Ціна, тис. р. Витрати на виробництво, тис. р.
1. Редуктор МАЗ    
2. Качана МТЗ    

 

Сучасний маркетинг рекомендує вивчати ринок сировини й матеріалів за допомогою прямих і непрямих методів.

Прямий метод припускає одержання інформації про кон'юнктуру ринку безпосередньо від резидентів із чотирьох джерел:

• контакти з постачальниками;

• контакти з посередниками;

• відвідування ярмарків і виставок, що подає багату інформацію про технічні розробки, ціни, якість товарів і можливість використати при цьому каталоги ярмарків і виставок;

• поїздки на підприємства-постачальники і їхній огляд, що дозволяє зробити висновок про здатності підприємства виконує замовлення, про його технічні можливості в частині надання послуг.

Непряме вивчення ринку сировини й матеріалів (вторинне) на відміну від первинного (прямого) припускає використання вже наявних документів. Цей метод дешевше первинного. У якості вихідних даних для вивчення ринку служать:

• огляди стану кон'юнктури ринку, біржові бюлетені, що містять відомості про зміну цін;

• журнали, газети, радіо, телебачення;

• фірмові журнали, що випускають торгово-промисловими палатами, а також постачальниками. Вони містять інформацію про нові розробки й технології;

• пропозиції про продажі, що втримуються в спеціальних журналах, каталогах, брошурах, проспектах;

• галузеві адресні книги, технічні довідники.

При вивченні ринку сировини й матеріалів на підприємствах обов'язкова наявність архіву, структурно орієнтованого по видах матеріалів або постачальникам. Поряд із цим досить корисна картотечна система, у якій відбивалися б постачальники, номенклатура й ціни.

Дослідження ринку сировини й матеріалів дозволяє відповісти на наступні питання:

• Хто й що поставляє на внутрішньому й зовнішньому ринках?

• Які можливі постачальники?

• Наскільки велика конкуренція серед покупців?

• Хто з покупців здобуває цей же матеріал дешевше?

• Чи є можливості для заміни матеріалів?

• Які шляхи придбання матеріалів?

• Які можливі види транспорту?

• Чи з'являються нові технології?

При вивченні ринку сировини й матеріалів проробляються можливості закупівель по імпорті. При цьому варто враховувати, що тільки великі фірми в стані захистити свої інтереси за рубежем, не підключаючи посередника, і тільки вони можуть містити власні представництва в інших країнах. Договірні угоди із закордонними виготовлювачами припускають знання діючих в інших країнах митних обмежень і правил міжнародної торгівлі. Крім того, необхідно враховувати, що перевезення матеріальних ресурсів, закуплених у закордонних фірм, сполучена з підвищеним ризиком і більшими витратами. Тому найбільшу доцільність представляє закупівля за рубежем лише тих видів сировини й матеріалів, які переробляються в більших кількостях і придбання яких за рубежем дозволяє значно скоротити витрати.

Для дрібних і середніх підприємств більше раціональним є придбання сировини й матеріалів за рубежем (якщо є необхідність) за посередництвом імпортера, що спеціалізується на цьому.

Планування закупівель матеріальних ресурсів

План закупівель матеріальних ресурсів складається на основі балансів матеріально-технічних ресурсів, у яких зіставляється потреба в матеріальних ресурсах із джерелами її задоволення й визначається кількість матеріалів, що підлягають завезенню з боку.

Джерелами задоволення потреби підприємства в матеріальних ресурсах є:

• очікувані залишки матеріальних ресурсів на початок планованого року;

• завезення ресурсів з боку;

• мобілізація внутрішніх резервів;

• власне виробництво.

Розглянемо методику визначення зазначених показників.

Абсолютний розмір очікуваних залишків матеріальних ресурсів на початок планованого року визначається на підставі даних про наявність фактичного запасу матеріалів у момент розробки плану матеріально-технічного забезпечення, а також про очікуване надходження й витрату їх цього року за період, що залишився, часу по формулі

(28)

 

де Оож — очікуваний залишок даного матеріалу; Зф — фактичний запас (залишок) матеріалу в момент розробки плану матеріально-технічного забезпечення; Вож і Пик — відповідно очікуване надходження й очікувана витрата за період часу від дати, на яку взятий фактичний залишок, до початку планового періоду.

В очікуване надходження включаються:

а) кількість матеріалівів, що постачальники повинні відвантажити до кінця року по договорах попереднього періоду;

б) фактичне надходження матеріалів за період від дати, на яку встановлений фактичний залишок матеріалів, до настання моменту складання плану;

в) матеріали, що перебувають у шляху до даного підприємства в момент складання їм плану матеріально-технічного забезпечення;

г) передбачуване надходження матеріалів за рахунок місцевих і децентралізованих джерел.

Важливий резерв матеріального забезпечення плану виробництва на підприємствах — мобілізація внутрішніх ресурсів, здійснювана по наступних напрямках:

• економія матеріалів за рахунок проведення організаційно-технічних заходів;

• утилізація відходів виробництва за рахунок впровадження нових прогресивних технологічних процесів;

• повторне використання матеріалів й устаткування шляхом ремонту й відновлення запчастин і спецодягу, вулканізації гумових виробів, вторинного використання металів і т.д.;

• використання наднормативних і зайвих запасів матеріалів, своєчасна реалізація непотрібних матеріалів іншим підприємствам і т.д.

З метою виявлення внутрішніх резервів необхідно провести аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів на підприємстві. Для того розраховуються наступні показники.

Індекс питомої витрати матеріалів, сировини (Iм) характеризує відносна зміна витрати матеріалу на одиницю продукції (роботи, послуги) і розраховується по формулі

(29)

 

де Ур, Ур - показники питомої витрати (норми витрати) даного виду матеріалу відповідно у звітному й базисному роках на одиницю продукції.

Аналогічно визначається загальний індекс питомої витрати матеріалів, сировини /мо:

 

(30)

 

де Н1, H0 — питома витрата (норма витрати) матеріалу на виготовлення одиниці даного виду продукції відповідно у звітному й базисному періодах; Т1 - загальна кількість даного виду продукції, виготовленої у звітному періоді.

У многономенклатурном виробництві, коли різні матеріали використаються для виготовлення різних виробів, для визначення зміни питомої витрати цих матеріалів на весь обсяг зробленої продукції застосовується наступна формула:

(31)

 

де Ц0 — порівнянна ціна одиниці даного виду матеріалу.

 

Коефіцієнт використання матеріалум) визначається відношенням чистої ваги виробу (Ви) до норми витрати матеріалу (НР):

(32)

Коефіцієнт виходу корисної речовинив) визначається відношенням кількості отриманої корисної речовини (Вп) до теоретично можливого виходу цієї речовини з одиниці сировини (Вт):

(33)

Коефіцієнт витрати листового матеріалур) визначається розподілом загальної ваги (площі) отриманих заготівель, деталей (П3) до ваги (площі) аркуша, що розкроює, (Пл):

(34)

Коефіцієнт забезпечення виробництва (q) характеризує рівень забезпечення виробництва різними видами ресурсів (сировини, матеріалів, палива, енергії й т.п.) або різними видами послуг і визначається наступним відношенням:


(35)

 

де Мф — кількість ресурсів, що надійшли за даний період у виробництво (послуг ) у відповідних одиницях виміру; Мп - потребное (нормативне) кількість ресурсів (послуг) у відповідних одиницях виміру, що повинне надійти за цей період за планом.

Коэффициент плановості забезпечення qпоб визначається порівнянням кількості (вартості) матеріальних ресурсів (сировини, матеріалів, палива й т.п.), отриманих від постачальників з порушенням строків й обсягу поставки, і планового обсягу поставок за цей же період:

(36)

 

де Мнс — кількість (вартість) матеріальних ресурсів, що надійшли за даний період з порушенням строків поставки (із запізненням); Мпл — планова кількість (вартість) матеріальних ресурсів, які повинні були надійти за даний період.

Коефіцієнт організації постачання матеріальними ресурсами (qос) визначається множенням коефіцієнта забезпечення виробництва (qпоб) на коефіцієнт плановості забезпечення

(37)

Крім цих специфічних показників ефективність використання матеріальних ресурсів може бути оцінена по динаміці показників матеріалоємності (материалоотдачи) продукції, питомої ваги матеріальних витрат у собівартості продукції, співвідношення темпів росту обсягів виробництва й матеріальних витрат. Заходу плану мобілізації ресурсів, передбачених планом інновацій, заносяться в таблицю 2.

Баланс по кожному виді матеріального ресурсу може бути представлений формулою

 

Пр + Пк + П„т + ПрЭ„ + Пти + Пнп + Зпер= Оож + Мр + П3, (38)

 

де Пр — потреба в даному виді ресурсу на виконання плану виробництва або обсягу робіт; Пк — потреба у відповідному ресурсі на капітальне будівництво; Пнт - потреба в даному виді ресурсу на впровадження нової техніки; Прэн - потреба в аналогічному ресурсі на ремонтно-експлуатаційні потреби; Пти — потреба в даному виді ресурсу на виготовлення технологічного оснащення й інструмента; Пнп — потреба в розглянутому виді ресурсу на приріст незавершеного виробництва; Зпер — величина перехідних запасів; Оож - очікуваний залишок матеріалу на початок планового періоду;

Мр — мобілізація внутрішніх ресурсів; П3 — величина завезення матеріалів.

На основі балансу матеріального забезпечення визначається величина планованих закупівель ресурсів (П3) як різниця між загальною потребою й внутрішніми джерелами надходження ресурсів.

Кількість устаткування, що підлягає завезенню з боку, визначається в результаті складання балансу встаткування, що припускає рівність потреби в устаткуванні по напрямках його використання й ресурсів з поділом джерел задоволення виявленої потреби:

 

П03 = Піп + Пон + Порэн = 0„0 + Поб + Фов, (39)

 

де П03 — потреба в устаткуванні для заміни зношеного й морального застарілого; Піп — потреба в устаткуванні для збільшення виробничих потужностей у зв'язку зі збільшенням виробничої програми; Пон — потреба в устаткуванні для проведення науково-дослідних робіт з механізації виробничих процесів, впровадженню нової техніки й передової технології; Порэн — потреба в устаткуванні на ремонт-але-експлуатаційні потреби; Воно - залишки невстановленого встаткування, що вводить в експлуатацію в плановому періоді; П0б - - власне виробництво устаткування; Фов — величина планованих закупівель устаткування.

План матеріально-технічного забезпечення підприємства складається у формі балансу по кожному виді ресурсу й плану закупівлі ресурсів.

Розробка балансів матеріально-технічного забезпечення є передумовою для планування розподілу матеріальних ресурсів між виробничими одиницями, що входять до складу виробничих об'єднань, а також установлення господарських зв'язків з постачальниками продукції виробничо-технічного призначення. Виробниче об'єднання встановлює виробничим одиницям ліміти на матеріальні ресурси й перерозподіляє їх у встановленому порядку з урахуванням зміни виробничої програми.

 

Контрольні питання для самоперевірки

1. Розкрийте сутність планування матеріально-технічного постачання підприємства в умовах ринку.

2. У чому полягає вивчення ринку сировини й матеріалів?

3. Розкрийте сутність терміна «стратегія постачання» промислового підприємства.

4. Які ви знаєте методи визначення потреби в матеріальних ресурсах на підприємствах?

5. Дайте характеристику «бюджету постачання» підприємства.

6. Як визначається потреба цеху в матеріальних ресурсах?

7. Назвіть показники плану матеріально-технічного забезпечення підприємства.

8. Покажіть зв'язку плану МТО з іншими розділами тактичного плану.

9. Розкрийте зміст алгоритму складання плану МТО підприємства.

10. Як визначається потреба підприємства в сировині й матеріалах?

11. Як визначається потреба підприємства в паливі й енергії?

12. Як розраховується потреба в устаткуванні?

13. Як здійснюється планування закупівель матеріально-технічних ресурсів?

14. За якими показниками проводиться аналіз ефективності використання ресурсів на підприємстві?

15. Назвіть основні фактори й джерела планової економії ресурсів на підприємстві.

16. Розкрийте структуру балансу матеріальних ресурсів.

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 401. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия