Студопедия — Негативні аспекти гри на своєму полі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Негативні аспекти гри на своєму полі






Житло, що здається внайми на час відпусток, повинно було стати дорогою Петера Енгельбректа (Peter Ingelbrecht) до багатства. Випробувавши на власному досвіді проблеми з пошуком житла для проведення відпустки в іспанському курортному містечку Коста-дель-Соль, 35-річний бельгійський консультант вирішив разом зі своїм другом Лораном Копьетером (Laurent Coppieters) відкрити Rent-a-Holiday – інтернет- агентство з бронювання вілл і квартир на відпускний період. «Я хотів створити бізнес, який був би таким же успішним, як бізнес компаній з Сіліконової долини», – говорить Петер Енгельбрект. Однак на іншій півкулі колишні вихованці Microsoft Corp. Грег Слінгстед (Greg Slyngstad) і Стів Мерч (Steve Murch) мріяли той же ж шлях до накопичення багатства. До цього вони провели в цілому 14 років, працюючи на Microsoft Corp. Грег Слінгстед каже: «Компанія Microsoft все більше розширювалась, але я хотів створити щось своє». У жовтні 1997 р, через дев'ять місяців після відкриття бельгійцями своєї компанії, Слінгстед і Мерч відкрили компанію VacationSpot, також маючи на меті обслуговувати ринок житла, що здавалось в оренду на відпускний період, в масштабах усього світу.

Аналіз наступної за цим конкурентної боротьби дозволяє узагальнити перешкоди, з якими зіткнулися європейські підприємці, які ведуть бізнес через Інтернет. Компанії Rent-a-Holiday вдалося підписати контракти з такою ж кількістю агентів по операціях з нерухомістю, що і компанії-конкуренту, яка знаходиться по іншу сторону Атлантичного океану. Однак господарям європейської компанії було важче знайти гроші для того, щоб найняти необхідну кількість працівників та призначити таку ж високу ціну за місце для публікації реклами на своєму сайті, ніж їх американським конкурентам.

Результат цієї складної ситуації був передбаченим: за умовами угоди контрольний пакет акцій компанія Rent-a-Holiday був викуплений Vacation-Spot за суму, яка залишилася не розголошена. Історія цієї фірми розкриває типові проблеми, властиві європейським компаніям, які необхідно проаналізувати.

Які перешкоди виникли на шляху успіху європейських підприємців? Їх труднощі почалися з фінансів. Незабаром після повернення з відпустки, проведеної в Іспанії, Петер Енгельбрект разом зі своїм другом Лораном Копьетером представив бізнес-план відкриття нової компанії на розгляд місцевих підприємців, що спеціалізуються на венчурних інвестиціях. У обох бізнесменів були досить сильні резюме: у Копьетера був диплом престижної школи бізнесу в Бельгії, а Енгельбрект закінчив школу бізнесу Стенфордського університету. Проте бельгійські підприємці відмовились фінансувати їхню ініціативу. «Вони хотіли бачити надійні активи і надійний потік готівки, – згадує Лоран Копьетер. – Але якби у нас це було, нам не потрібно було б звертатися до них». Зрештою Петер і Лоран зібрали $ 400 000 з власних заощаджень і заощаджень членів своїх сімей. Три місяці тому, у червні 1997 р, один з бельгійських верчурних інвесторів погодився виділити $ 850 000 на відкриття інтернет-компанії.

Навпаки, американські підприємці не відчували браку залучення фінансових коштів. «Ці приголомшливі спеціалісти з величезним досвідом роботи в Microsoft прийшли до мене з цікавою ідеєю, – розповідає Джей Хоуг (Jay Hoag), керуючий партнер венчурної компанії Technology Crossover Ventures – компанії, яка фінансувала роботу таких успішних фірм, як Real Networks і CNET. – Безумовно, ми заінтересувались цією ідеєю». Ретельно проаналізувавши ряд пропозицій, Слінг-Стед і Мерч взяли кредит на суму $ 5 млн. у компанії Technology Crossover Ventures і на суму $ 4 млн. – в інших інвесторів.

Наймання хороших фахівців виявився ще однією перешкодою в Європі, де багато «висхідних зірок» все ще віддають перевагу великим, визнаним компаніям в порівнянні з початківцями фірмами. «Для багатьох моїх друзів успіх все ще має на увазі роботу на IBM або Procter & Gamble і просування по кар'єрних сходах в таких компаніях до тих пір, поки в 55 років у тебе буде великий кабінет і велика сигара», – говорить Енгельбрект. Коли він казав своїм друзям, що кидає роботу, щоб відкрити свою інтернет-компанію, вони були шоковані цією новиною.

Засновникам компанії Rent-a-Holiday було важко знайти навіть фахівців середнього рівня. Незважаючи на те що рівень безробіття в Західній Європі сягає 10%, технічних спеціалістів (наприклад, web-дизайнерів) не хватає. За даними International Data Corp., в Європі залишаються відкритими 320000 вакансій з інженерно-технічних спеціальностей. На думку Лорана Копьетера, «можливо, в Європі і є багато безробітних, але тільки не в комп'ютерній сфері».

У американських підприємців зовсім не було труднощів з підбором персоналу. «Фахівці з дипломами МВА домагалися права працювати у нас», – говорить Грег Слінгстед. Протягом декількох місяців на роботу в компанію VacationSpot було найнято 45 фахівців. Це в три рази більше, ніж у європейської конкуруючої компанії. Крім того, Слінгстеду не треба було пропонувати найнятим працівникам надмірно велику заробітну плату: заохочення службовців продажем акцій компанії було цілком достатньо.

Відмінності були також у стратегіях, якими керувалися у своїй діяльності обидві компанії. Європейські бізнесмени зосередили свою увагу на підписанні контрактів з агентами по операціям з нерухомістю та розміщенні на своєму сайті списку їх нерухомості, призначеної для здачі в оренду (у цих списках було близько 9000 позицій). Передбачалося, що клієнт, який відвідав сайт компанії, повинен знайти підходящий будинок для проведення відпустки, записати необхідну інформацію і зв'язатися з відповідним агентом по електронній пошті або по телефону. Компанія Rent-a-Holiday заробляла гроші на отриманні твердої комісійної винагороди від агентів по операціям з нерухомістю за розміщення списків на своєму web-сайті.

Американські бізнесмени поставили перед своєю компанією більш серйозне завдання. Як і власники європейської компанії, вони почали з того, що встановили контакти з агентами по операціям з нерухомістю. Однак оскільки ступінь охоплення території мережею Інтернет в США набагато вище, ніж у Європі, компанія VacationSpot змогла призначити в два рази більшу суму за розміщення списків нерухомості на своєму сайті. У той же час Грег Слінгстед почав розробляти універсальний сайт, який дозволив би клієнтам замовляти вілли на відпускний період в режимі online. Замість того щоб просто отримувати внески від агентів по операціях з нерухомістю за розміщення списків на сайті, компанія призначає комісійну винагороду за кожну угоду по здачі нерухомості в оренду.

Можливість отримання трафіку є ключем до успіху тих компаній, які здійснюють ділові операції через Інтернет. І в цьому напрямку в американських підприємців були переваги, оскільки в Європі діяло на той момент набагато менше інтернет-порталів.

Перед європейськими підприємцями виникла ще й проблема тиску з боку інвесторів, які бажали отримати свій прибуток. Спонсори ж американської компанії не поспішали. «Ми хотіли, щоб компанія VacationSpot стала лідером в своїй сфері на тривалий період; ми не прагнули до швидкого отримання прибутку», – говорить венчурний інвестор Джей Хоуг.

В американської компанії була тільки одна слабка сторона: малочисельні списки нерухомості, що здається в оренду на відпускний період в Європі. «Нам необхідно було розширити охоплення країн Європи за обсягом інформації про нерухомості, що здається в оренду в цьому регіоні», – говорить Слінгстед. Грег Слінгстед вирішив зателефонувати до Брюсселя власникам компанії Rent-a-Holiday.

Петер Енгельбрект і Лоран Копьетер побачили певну логіку в тому, щоб продати контрольний пакет акцій своєї компанії. Таке рішення дозволило б їм скористатися чудовими умовами фінансування і новітними технологіями компанії VacationSpot; крім того, вони також змогли б реалізувати план заохочення службовців шляхом продажу акцій. Бельгійські підприємці вирушили в Сіетл, проте переговори мали невдачу через розбіжності, що виникли між сторонами з приводу ціни. Американські бізнесмени запропонували бельгійцям частку, що не перевищує 20%, у спільній компанії, утвореної в результаті придбання VacationSpot контрольного пакету акцій Rent-a-Holiday. Компанія VacationSpot мала у своєму розпорядженні в п'ять разів більший обсяг трафіку в порівнянні з Rent-a-Holiday, тому Слінгстед і Мерч наполягали на справедливості такого розподілу. З іншого боку, у розпорядженні компанії Rent-a-Holiday були майже такі ж списки орендованої нерухомості, що і у компанії VacationSpot, тому європейські підприємці вважали, що розподіл часток у новій компанії має бути близьким до рівного.

Проте американці не відмовилися від своїх планів. Вони підняли названу раніше цифру і угода була укладена. Європейські бізнесмени отримали трохи більше 20% в новій компанії. Грег Слінгстед залишається головним операційним директором компанії. Назва «VacationSpot.com» стало ім'ям нової компанії, а Петер Енгельбрект і Лоран Копьетер – співдиректори європейскої філії.

Замість того, щоб відчувати себе переможеними, два бельгійських підпри-приємцем налаштовані оптимістично. Компанії Rent-a-Holiday знадобилися б роки на те, щоб вийти на слаборозвинені ринки цінних паперів. Компанія VacationSpot.com планує здійснити первинне публічне розміщення акцій в найближчому майбутньому. «Ми починаємо поділяти думку американських бізнесменів», – каже з посмішкою Петер Енгельбрект. Справді, Енгельбрект і Копьетер вдало вийшли зі скрутного положення, залишивши за собою певну кількість акцій. Як виявилося, здача нерухомості в оренду на відпускний період через Інтернет все ще може стати їх дорогою до багатства. Однак досвід цих двох бізнесменів повинен слугувати уроком для інших європейських підприємців: конкуренція з початківцями американськими компаніями, навіть за наявності сприятливих умов, може перетворитися у важку, нерівну боротьбу.

Питання

1. Відповідно до теорії конкурентної переваги країн Майкла Портера, ха-рактеристики, притаманні окремим країнам, визначають здатність компаній конкурувати на міжнародному ринку. Які переваги були забезпечені американським підприємцям завдяки розташуванню їх компанії в Сполучених Штатах Америки? Чи супроводжували їх діяльність які-небудь несприятливі умови?

2. Чи отримали європейські підприємці якісь переваги, розташувавши їх компанії в Європі? Які несприятливі умови перешкоджали їх діяльності?

3. Що можуть зробити державні і політичні діячі країн Европи для того, щоб поліпшити можливості ведення бізнесу, які доступні європейськім стартапам? Які дії, що стимулюють зростання таких компаній в США, можуть зробити американські політики?







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 365. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия