Студопедия — Slimline: виключення з правила
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Slimline: виключення з правила






Глобалізація означає різні речі для різних людей. Для генерального директора міжнародної корпорації глобалізація відображає зміну умов бізнесу, а саме доступ до нових споживачам, можливість скорочення витрат виробництва за рахунок розміщення підприємств у регіонах з дешевою робочою силою, а також загрозу конкуренції з боку іноземних компаній.

На адресу багатьох міжнародних корпорацій були висунуті звинувачення в поганому поводженні з робітниками в країнах, що розвиваються. Наприклад, компанія Nike стала об'єктом для звинувачень у тому, що її підрядники в Китаї, Індонезії та інших країнах Азії проявляють жорстокість по відношенню до робітників, зайнятих на їхніх підприємствах. Точно так же Каті Лі Гіффорд (Kathy Lee Gifford) потрапила під приціл гострої критики захисників прав людини, які повідомили про тяжкі умови праці на підприємствах в Центральній Америці, що випускають її продукцію.

До числа компаній, які ніколи не піддавалися такій критиці, належить компанія Slimline, Ltd., – компанія з виробництва одягу, яка розташована в Шрі-Ланка. Методи ведення бізнесу в компанії Slimline помітно відрізняються від методів інших виробників одягу, як в розвинених, так і в країнах, що розвиваються. У компанії зайнято 3000 працівників, які випустили в 2001 р. предметів одягу на суму $ 48 млн. Більше 70 працівників компанії мають дипломи про вищу освіту та вчені ступені. У штаті компанії є один математик (кандидат наук з Єльського університету), один фізик і один інвестиційний банкір. Керівництво Slimline робить все можливе, щоб створити для своїх працівників умови праці, що перевищують галузеві стандарти.

Як і на підприємствах інших виробників одягу, на підприємствах Slimline зайняті переважно жінки – оператори швейних машин. І навіть тут компанія Slimline кидає виклик «потогінній системі», яка притаманна цій галузі. Робітники, які зайняті безпосередньо виробництвом одягу, працюють на пневматичних швейних машинах, а не на ручних машинах, які використовуються на більшості азіатських підприємств з пошиття одягу. Робочі місця спроектовані з урахуванням вимог ергономіки; приміщення компанії обладнані кондиціонерами. У результаті компанії вдалося залучити на роботу на своїх підприємствах найбільш кваліфікованих працівників.

Безумовно, робота в компанії дуже інтенсивна і вимагає повної віддачі. Тарифна ставка становить від $ 80 до $ 100 на місяць (плюс сніданок). Комп'ютери відстежують продуктивність кожної швачки, яка має виконувати норми виробітку, щоб отримати місячну премію. Однак на відміну від практики, прийнятої на інших підприємствах галузі, ці нормативи зменшуються для вагітних робітниць. Усі робітники і службовці компанії мають доступ до нового спортивного залу, обладнаному сучасними тренажерами.

Чому в компанії Slimline була прийнята саме така концепція ведення бізнесу? Керівництво компанії прийшло до висновку, що Шрі-Ланка не може конкурувати з Бангладеш і Китаєм на базі низької оплати праці. Замість цього вищі менеджери компанії прийняли зважене рішення, яке полягало в тому, що всі зусилля компанії необхідно направити на виробництво високоякісних товарів для замовників компанії - таких відомих роздрібних компаній, як Victoria's Secret, Express і Marks & Spenser. Однак ці роздрібні торговці уразливі до кампаній по боротьбі з «потогінною системою».

Для того щоб вижити в умовах сучасної глобалізації економіки, промислові компанії зі Шрі-Ланки повинні встановити ділові зв'язки з крупними західними компаніями роздрібної торгівлі. Більшою мірою їх фабричні стандарти повинні відповідати стандартам умов праці на робочих місцях, які затребувані західними споживачами.

Компанія Slimline заснована в 1993 р. Це спільне підприємство компаній Mast Industries, Sara Lee Courtaulds і MAS Holdings Ltd. Компанія Slimline отримала в своє розпорядження унікальні знання і досвід кожного із засновників спільного підприємства. Через спільні підприємства компанія Mast управляє 36 фабриками в Шрі-Ланці, на яких зайнято більше 16 300 робочих і службовців.

Рушійною силою компанії Slimline є Діан Гомес (Dian Gomes). У 1993 р, у віці 36 років, він виконував обов'язки фінансового директора іншого пошивочного підприємства. У цей момент до нього звернувся Махеш Емелін (Маhesh Amalean), президент компанії MAS Holdings Ltd., з пропозицією про організацію нової компанії Slimline. Гомес прийняв виклик, але цілі, які він поставив перед собою і перед компанією, не були ні скромними, ні легкими:

У мене була мрія, і я... приступив до перетворення цієї мрії в реальність в компанії Slimline. Я розробив амбітний проект - створити саме сучасне підприємство з виробництва одягу, зробити цю компанію компанією номер один і зберегти за нею це місце.

Перше завдання, яке необхідно було виконати Гомесу і його нової групі управління, полягала в тому, щоб побудувати сучасне підприємство з пошиву одягу. З британських підприємств компанії Courtaulds в Шрі-Ланку була відправлена ​​група досвідчених менеджерів з організації виробництва. Гомес використовував на підприємстві японські методи управління матеріальними запасами і методи виробництва, які дозволили скоротити витрати і підвищити продуктивність праці. Крім того, він використовував методи організації праці, вивчені в рамках програм навчання керівних працівників у Уортон і Гарварді, щоб сформувати трудовий колектив з високою трудовою дисципліною і відповідальним відношенням до справи. Деякий час по тому Діан Гомес впровадив на підприємстві комп'ютерну систему вартістю $ 4 млн., за допомогою якої здійснювався контроль за виконанням виробничих процесів і забезпеченням якості. Ця система інтегрована з комп'ютерними системами основних замовників компанії, що полегшує процес розподілу продукції і підвищує рівень обслуговування замовників. Крім того, використання такої комп'ютерної мережі спрощує процес передачі інформації між підприємством, замовниками і ринком.

Поряд з тим, що сучасні виробничі потужності і передова технологія зіграли вирішальну роль в успіху компанії Slimline, Діан Гомес і його підлеглі працювали також над тим, щоб прищепити всім співробітникам почуття гордості за компанію. Один із способів формування позитивного іміджа - фінансування спортивних команд компанії. Крім того, компанія Slimline займається громадською діяльністю. Зокрема, компанія побудувала нове приміщення для місцевої середньої школи, а також обладнала комп'ютерний зал і наукову лабораторію. Компанія також заснувала стипендіальний фонд, який забезпечує випускникам місцевої середньої школи можливість вчитися в місцевому університеті.

Незважаючи на те що компанія Slimline існує всього десять років, вона вже отримала визнання за інноваційний підхід до ведення бізнесу і відповідальну позицію по відношенню до працівників та місцевої громадськості. Компанія Slimline отримала національну премію Республіки Шрі-Ланка за забезпечення техніки безпеки на робочому місці, національну премію за підвищення продуктивності, премію Акімото за впровадження японських методів підвищення продуктивності праці у виробничі процеси і поліпшення якості продукції, премію компанії Courtauld за управління.

 

Питання

1. Slimline – це спільне підприємство, засноване трьома компаніями: місцевої шрі-ланкійської, британської та американської. Які вигоди має кожна компанія з цього спільного підприємства? Чому ці компанії пішли шляхом організації спільного підприємства замість створення дочірніх підприємств, які повністю знаходяться в їх власності?

2. З точки зору кожного з партнерів, чи існують які-небудь приховані обставини, які можуть перешкодити їх успішній участі в цьому спільному підприємстві?

3. Захисники прав людини критикують багато текстильні підприємства за створення незадовільних умов праці. Однак компанія Slimline ніколи не піддавалася такій критиці, оскільки в ній забезпечені найкращі умови праці. Як ви думаєте, чому компанія Slimline пішла саме таким шляхом? Чи згодні ви з таким підходом до ведення бізнесу та організації праці?

4. Чому інші компанії з виробництва одягу не дотримуються концепції ведення бізнесу, прийнятої на озброєння в компанії Slimline?

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 445. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия