Студопедия — Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 26 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 26 страница






Винагорода за договором комерційної концесії може виплачува­тися користувачем у формі разових або періодичних платежів, від­рахувань від виторгу, націнки на оптову ціну товарів, шо переда­ються правоволодільцем для перепродажу, або в іншій формі, передбаченій договором.

Правоволоділець зобов'язаний передати користувачеві технічну та комерційну документацію і надати іншу інформацію, необхідну останньому для здійснення прав, наданих йому договором комер­ційної концесії. В обов'язки правоволодільця входить також кон­сультування користувача та його працівників з питань, пов'язаних ^здійсненням концесії. Правоволоділець зобов'язаний постійно контролювати якість товарів (робіт, послуг), що виробляються (ви­конуються або надаються) користувачем на підставі договору ко­мерційної концесії.

У договорі можуть бути передбачені й інші обов'язки правово­лодільця, зокрема, видати користувачеві передбачені договором і оформлені належним чином ліцензії.

У свою чергу користувач зобов'язаний використовувати при здійсненні передбаченої договором діяльності комерційне наймену­вання і (або) комерційне позначення правоволодільця зазначеним у договорі способом. Одним з основних є обов'язок користувача за­безпечити якість товарів, що виробляються ним на основі договору комерційної концесії, тобто забезпечувати відповідність якості то­варів, що виробляються ним на основі договору, виконуваних ро­біт, послуг, що надаються, якості аналогічних товарів, робіт і по­слуг, що виробляються, виконуються або надаються безпосередньо правоволодільцем. До обов'язків користувача належить також обо­в'язок не розголошувати секрети виробництва правоволодільця та іншу одержану від нього конфіденційну комерційну інформацію. Договором на користувача можуть бути покладені й інші обов'язки.

Договір комерційної концесії (франчайзингу) може містити пев­ні обмеження прав сторін. Так, наприклад, правоволоділець може бути обмежений у праві надавати такі самі права іншим особам на цій самій території. Користувач зобов'язаний не конкурувати з пра­

_ Договор и у сфері інтелектуальної діяльності

воволодільцем. Він зобов'язаний погоджувати з правоволодільцем місце розташування комерційних приміщень.

У договорі комерційної концесії мають бути передбачені відпові­дальність правоволодільця за виконання умов договору перед кори­стувачем. У ньому має бути умова, що передбачає право користува­ча укласти договір комерційної концесії на новий строк, мають бу­ти визначені підстави та умови для зміни договору. Важливе зна­чення мають підстави припинення договору, які також мають бути визначені у договорі, а також наслідки припинення виключного права, користування яким надано договором, та інші необхідні умови.

Отже, відповідно до Закону України «Про внесення змін до де­яких законів України з питань інтелектуальної власності» зараз не вимагається обов'язкова реєстрація ліцензійних договорів в Уста­нові, достатньо письмового їх оформлення.

Відповідно до цього Закону договір про передачу права влас­ності на об'єкт промислової власності і ліцензійний договір вважа­ються дійсними, якщо вони укладені в письмовій формі і підписані сторонами. Для третіх осіб такі договори вважаються дійсними від дня публікації відомостей про це в офіційному бюлетені та внесен­ня їх до реєстру.

Питання для контролю

1. Поняття договорів у сфері інтелектуальної діяльності.

2. Авторські договори та їх види.

3. Договори у сфері суміжних прав.

4. Договори у сфері науково-технічної діяльності.

5. Договори на використання об'єктів промислової власності.

РОЗДІЛ 12

Патентування об'єктів промислової власності в іноземних державах

12.1. Загальні положення

Однією із форм реалізації своїх прав інтелектуальної власності є патентування об'єктів промислової власності в іноземних державах. Згадаємо, шо твори науки, літератури і мистецтва не патентуються ні в країні, ні за її межами. Звідси випливає важливий висновок — охорона творів науки, літератури і мистецтва, створених в Україні, здійснюється в іноземній державі за одними правилами, а об'єктів промислової власності — за іншими.

Україна є членом міжнародних угод з авторського права. За пра­вилами цих угод твори українських авторів, створені в Україні чи в будь-якій іншій краіні-учасниці цих самих угод, мають таку саму охорону, як і твори громадян цієї країни.

Для одержання охорони об'єкта промислової власності в будь-якій іншій країні цей об'єкт обов'язково запатентовується в тій країні, де необхідно отримати правову охорону цього об'єкта. Без патентування об'єкт промислової власності може бути використа­ний у будь-якій країні без дозволу власника патенту в Україні і без виплати йому належної винагороди.

За певних обставин патентування об'єктів промислової влас­ності за кордоном — це крайня потреба, шо обходиться особі, яка побажала здійснити цю дію, досить дорого. Патентування в іно­земній державі — це тривалий, складний і дорогий процес, що по­требує значних витрат енергії, сил і коштів. Тому якщо можна обій­тися без закордонного патентування, краще до нього не вдаватися. Патентування заради патентування недоцільне.

_ Патентування об'єктів про мислової власності в іноземних державах

Патентування об'єктів промислової власності за кордоном до­цільне лише за наявності певних економіко-правових чинників.

Само по собі патентування за кордоном ніколи і ніякої школи патентовласнику не приносить. Навпаки, таке закордонне патенту­вання засвідчує авторський і державний пріоритет, свідчить про ви­сокий рівень науково-технічної думки на батьківщині створення того чи іншого об'єкта промислової власності, що має велике зна­чення в міжнародному науково-технічному співробітництві.

Нарівні з позитивними характеристиками закордонного патен­тування цей процес має і певні негативні наслідки. Будь-яке патен­тування, у тому числі і в іноземній державі, вимагає подання в за­явочних матеріалах такого повного опису сутності об'єкта промис­лової власності, що дозволяє фахівцю ним скористатися. Це най­більш уразливе місце патентної охорони об'єктів промислової влас­ності. Повний опис сутності об'єкта промислової власності дозво­ляє будь-якій особі використати запатентований об'єкт без дозволу патентовласника і без виплати належної винагороди. Безперечно, таке використання можливе поза межами чинності патенту. Напри­клад, фахівець якоїсь країни ретельно ознайомився з тим чи іншим об'єктом промислової власності, запатентованими в іншій країні. На ознайомлення з патентним описом того чи іншого об'єкта має право будь-яка особа. Цього достатньо фахівцеві для використання цього самого об'єкта, але вже у межах своєї країни, поки він там не запатентований.

Одним із засобів захисту від неправомірного запозичення чи просто використання даного об'єкта третіми особами стало ноу-хау. В описі заявочних матеріалів сутність того чи іншого об'єкта розкривається не повністю, шо не дає можливості використати цей об'єкт з повною ефективністю. Ноу-хау потім додається до ліцен­зійного договору за додаткову винагороду.

Широке застосування ноу-хау все ж не забезпечує повної охоро­ни запатентованого об'єкта промислової власності від неправомір­ного використання. Тому багато європейських країн пішли іншим шляхом — вони створили спільний патент, що має чинність на те­риторії тих країн, які погодилися на такий спільний патент.

РОЗДІЛ 12

Отже, закордонне патентування доцільне лише за наявності тих чинників, що зумовлюють його потребу. Таких чинників кілька.

Закордонне патентування будь-якого об'єкта промислової влас­ності доцільне тоді, коли є повна впевненість у тому, що на запа­тентований об'єкт буде попит у країні патентування. Тому перед патентуванням того чи іншого об'єкта необхідно ретельно вивчити кон'юнктуру ринку в країні патентування. Має бути повна впев­неність у тому, що об'єкт чи виріб, заснований на ньому, будуть мати попит у країні патентування. Якщо такої впевненості немає, то патентування в цій країні недоцільне. Наприклад, якщо в Ук­раїні буде створено винахід, що стосується металургії, то такий ви­нахід доцільно патентувати у тих країнах, де розвинена металур­гійна промисловість або де вона перебуває у процесі становлення. У тих країнах, де металургійна промисловість відсутня, патентуван­ня такого винаходу недоцільне.

Другим чинником, що зумовлює потребу патентування того чи іншого об'єкта в тій чи іншій країні, є договір на поставку до цієї країни промислових виробів, у яких використані об'єкти промис­лової власності або які виготовлені на основі зазначених винаходів, корисних моделей, промислових зразків тощо. Слід зазначити, що в одному виробі можуть бути використані кілька винаходів, корис­них моделей чи промислових зразків, особливо, коли йдеться про поставку великомасштабних об'єктів. Наприклад, новітній танк ос­танньої конструкції може містити численні винаходи, корисні мо­делі і промислові зразки та інші об'єкти промислової власності.

При цьому варто враховувати обсяг зазначених поставок Якщо обсяг поставок незначний, то витрати на патентування можуть пе­ревищити вигоду від поставок У такому разі, мабуть, також не­доцільно патентувати за кордоном.

Третім чинником, шо зумовлює потребу закордонного патенту­вання, є також договори про будівництво в тій чи іншій країні будь-яких об'єктів. При спорудженні таких об'єктів може викорис­товуватися будівельна техніка, в якій використані об'єкти промис­лової власності — наприклад, автомобілі, трактори, крани та інша будівельна техніка. Незапатентовані зазначені об'єкти в такому разі також можуть бути використані безперешкодно в іноземній державі

Патентування об'єктів промислової власності в іноземних державах

неправомірним шляхом. Але це лише один аспект цієї проблеми. Другий полягає у тому, шо в процесі самого будівництва будівель­никами можуть бути використані нові технології, матеріали та інші засоби, що є об'єктами промислової власності. Вони також потре­бують патентного захисту.

Отже, при укладенні договорів на будівництво будь-яких споруд у тій чи іншій країні необхідно ретельно вивчити кон'юнктуру рин­ку в цій країні, а також визначити всі об'єкти промислової влас­ності, шо можуть бути використані у процесі будівництва.

Іншою передумовою закордонного патентування об'єктів про­мислової власності за кордоном є наявність можливості укладати ліцензійні договори на використання запатентованих в Україні об'єктів. Слід зазначити, що торгівля ліцензіями — один із самих вигідних видів торгових операцій. Тому будь-яка країна, шо володіє науково-технічним потенціалом, прагне укладати ліцензійні дого­вори з іноземними партнерами. У ряді випадків ліцензійні догово­ри бувають більш вигідними, ніж торгівля товаром, виробленим на основі об'єктів промислової власності.

При можливості укласти вигідний ліцензійний договір виникає необхідність патентування об'єкта, оскільки відсутність патенту на той чи інший об'єкт позбавляє можливості укласти ліцензійний до­говір.

Закордонне патентування об'єктів промислової власності України може бути зумовлене також потребою експонування товарів, ви­робів, техніки тощо, що фунтуються на зазначених об'єктах, на між­народних виставках і ярмарках. Такі демонстрації зазначених об'єк­тів промислової власності безперечно необхідні з метою найти вигід­ного покупця чи споживача. Подібна демонстрація об'єктів промис­лової власності також викликає необхідність їх патентування.

Крім наведених передумов закордонне патентування має відпо­відати ще двом обов'язковим вимогам: 1) патентоздатності об'єкта, який передбачається патентувати за законодавством країни патен­тування; 2) патентній чистоті об'єкта, який має патентуватися.

Патентоздатність об'єктів патентування за законодавством різ­них країн неоднакова. Тому перед патентуванням треба ретельно вивчити законодавство країни патентування і обов'язково визначи-

РОЗДІЛ 12

ти умови патентоздатності, Об'єкт, який передбачається патентува­ти, має відповідати вимогам патентоздатності країни патентування.

Патентна чистота об'єкта патентування — це поняття, властиве патентній системі охорони промислової власності. Сутність цього поняття полягає у тому, що об'єкт, який передбачається патентува­ти, в країні патентування не підпадає під чинність інших патентів цієї країни. Тобто об'єкт, який збираються патентувати, не пору­шує патентних прав інших осіб. У разі порушення цієї вимоги на­стають серйозні негативні наслідки. Це може бути арешт товарів, ввезених чи виготовлених з порушенням патентів інших осіб, спла­та солідних штрафів, відшкодування заподіяних збитків, а також ув'язнення.

Патенточистими вважаються такі об'єкти, шо не порушують чу­жих патентних прав. Отже, патентоволодільці інших патентів не можуть висунути будь-яких претензій до заявника, який бажає за­патентувати той чи інший об'єкт у країні патентування, якщо об'єкт патенточистий.

12.2. Умови патентування об'єктів промислової власності в іноземних державах

Патентування об'єктів промислової власності в зарубіжних країнах є однією із форм реалізації своїх патентних прав фізични­ми і юридичними особами України. Відповідно до Конституції Ук­раїни суб'єкти патентних прав мають право володіти, користувати­ся і розпоряджатися належними їм об'єктами промислової влас­ності. Але повної і безмежної свободи права не буває. Немає її і в патентному праві. Свобода розпоряджатися своїм об'єктом промис­лової власності також певною мірою обмежена. В Україні, як і в ба­гатьох інших країнах світу, існує дозвільний порядок закордонного патентування.

Чинне законодавство України про промислову власність декла­рує загальне правило, що відповідає наведеному припису Консти­туції: «Будь-яка особа має право запатентувати винахід (корисну модель) в іноземних державах» (п, 1 ст. 37 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 1 червня 2000 р.). Це правило стосується й інших об'єктів промислової власності.

Патентування об'єктів промислової власності в іноземних державах

їв-МИ

Проте законодавець тут встановив і певне обмеження. До подан­ня заявки на одержання охоронного документа на об'єкт патенту­вання в орган іноземної держави, у тому числі міжнародної заявки, заявник зобов'язаний подати заявку до Установи і повідомити її про наміри здійснити таке патентування. Якщо протягом трьох місяців від дати надходження цього повідомлення до Установи повідомлення про заборону закордонного патентування даного об'єкта не надійде, заявник має право подати заявку до патентного органу іноземної держави.

З наведеної норми випливає кілька висновків.

1. Об'єкт промислової власності, який передбачається запатентува­ти за кордоном, має бути спочатку запатентований в Україні.

2. Зазначене правило стосується також і міжнародної заявки. Між­народною визнається заявка, подана відповідно до Договору про патентну кооперацію.

3. Закордонне патентування можливе лише з дозволу Установи. Дозвіл на закордонне патентування надається у формі відсутнос­ті заборони Установою закордонного патентування.

4. Усі матеріали про закордонне патентування в обов'язковому по­рядку проходять через Установу.

Установа може в необхідних випадках дозволити запатентувати об'єкт промислової власності в іноземних державах раніше вста­новленого строку.

Закордонне патентування здійснюється відповідно до Інструкції про розгляд заявки про наміри здійснити патентування винахо­ду (корисної моделі) в іноземних державах № 164/700 від 1 червня 1995 р. або Інструкції про розгляд заявки про наміри здійснити па­тентування промислового зразка в іноземних державах — 163/699 від 1 червня 1995 р.

Наведені шструкції визначають порядок розгляду заявки про наміри здійснити патентування об'єкта промислової власності в іноземних державах відповідно до чинного законодавства України про промислову власність.

Будь-яка фізична чи юридична особа може виступати заявником закордонного патентування. Таке саме право належить будь-якому правонаступникові заявника. Звичайно, правонаступництво має бу-

РОЗДІЛ 12

ти засвідчене відповідним документом. Заявник не зобов'язаний особисто вести справу із закордонного патентування, він може це доручити будь-якій особі в установленому законодавством порядку. Але варто наголосити, що заявку про намір здійснити закордонне патентування того чи іншого об'єкта промислової власності можна подавати до Установи лише після подачі до Установи заявки на па­тентування цього самого об'єкта в Україні. Тобто чинним законо­давством України про промислову власність закордонне патенту­вання об'єкта промислової власності до патентування цього самого об'єкта в Україні не допускається.

Найчастіше заявка про намір здійснити патентування об'єкта промислової власності в іноземних державах подається одночасно із заявкою на видачу патенту України на цей самий об'єкт.

У заявці про закордонне патентування має бути зазначено: заяв­ник в Україні; держава патентування; процедура патентування; ме­та патентування.

До заявки про закордонне патентування має бути доданий пов­ний комплект заявки на об'єкт промислової власності — копія за­яви про видачу патенту України на цей самий об'єкт; опис об'єкта; формула винаходу; креслення та інші ілюстративні матеріали; ре­ферат. Якщо йдеться про патентування промислового зразка, то має бути доданий комплект фотографій із зображенням виробу (йо­го макета, малюнка), що дають повне уявлення про зовнішній ви­гляд виробу.

До заявки про закордонне патентування обов'язково має бути доданий документ, що засвідчує подання заявки на об'єкт промис­лової власності в Україні (розписка про прийняття заявки, рішення про встановлення дати подання заявки, повідомлення про можли­вість проведення експертизи по суті). Зазначені вимоги стосуються також і патентування за Договором про патентну кооперацію. І

До матеріалів заявки про закордонне патентування входить та­кож експертний висновок про можливість опублікування матеріалів про об'єкт промислової власності у пресі та інших засобах масової інформації. До заявки додається документ, шо засвідчує повнова­ження довіреної особи чи правонаступництво.

Заявка має бути підписана заявником, який несе відповідаль­ність за подану інформацію.

_ Патентування об'єкті в промислової власності в іноземних державах

29*4-414

Установа України після вшповідної реєстрації поданої заявки про закордонне патентування розглядає зазначену заявку і після розгляду надісланих матеріалів надсилає заявнику довідку про їх одержання. За результатами розгляду заявочних матеріалів на за­кордонне патентування Установа приймає рішення про можливість закордонного патентування чи про його недоцільність.

Але може статися так, шо надіслані матеріали не відповідають установленим вимогам. У такому разі Установа повідомляє заявни­ка про це і пропонує доповнити надіслані матеріали чи виправити їх протягом визначеного строку. Розгляд заявки припиняється до надходження виправлених матеріалів або додаткових документів. Якщо протягом трьох місяцю від дати надходження заявки до Ус­танови заявник не надішле необхідних документів чи виправлених матеріалів, заявку визнають такою, що не була подана.

З приводу закордонного патентування важливим є питання про його оплату. Вище підкреслювалося, що процес закордонного па­тентування досить тривалий і дорогий. Виникає запитання: за які кошти має здійснюватися патентування об'єктів промислової влас­ності в іноземних державах. У Законі України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 15 грудня 1993 р. у п. 4 ст. 32 бу­ло сказано: «Витрати, пов'язані з патентуванням винаходу (корис­ної моделі) в іноземних державах, несе заявник або за його згодою інша особа». Із цього Закону від 1 червня 2000 р. зазначена норма зі ст. 37 виключена. Проте у законах України «Про охорону прав на промислові зразки» та «Про охорону прав на топографії інтеграль­них мікросхем» такі норми збереглися. Закон України «Про охоро­ну прав на сорти рослин» взагалі не містить норми про витрати на патентування сорту в іноземних державах. Отже, існує певна розбіжність про визначення джерел витрат на закордонне патенту­вання об'єктів промислової власності.

12.3. Договір про патентну кооперацію

За загальним правилом, про що вже йшлося, об'єкт промисло­вої власності може одержати правову охорону в зарубіжних країнах лише за умови запатентування цього об'єкта у цій самій країні. Ко-

РОЗДІЛ 12

ли говориться про об'єкт промислової власності, попит на який може виявитися в ряді країн, тоді постає питання про патентуван­ня цього об'єкта у кожній з цих країн.

Така ситуація набагато ускладнює патентування об'єкта у зару­біжних країнах. У кожну із країн, в якій заявник побажає одержати правову охорону свого об'єкта, має бути подана заявка мовою цієї країни, сплачені встановлені мита і збори і т. ін. Істотно підвищу­ються фінансові витрати на патентування, подовжується тривалість патентування, виникає ряд труднощів, пов'язаних з патентуванням.

Тому фахівщ-патентознавці уже давно почали пошук способів певного спрощення і полегшення процедури патентування об'єкта промислової власності в кількох зарубіжних країнах одночасно. Цей пошук завершився успішно. Компетентний виконавчий орган Па­ризького союзу з охорони промислової власності провів вщповідну роботу і підготував текст міжнародного договору, що був прийнятий Дипломатичною конференцією у червні 1970 р. під назвою Договір про патентну кооперацію або РСТ. Договір набрав чинності з 1 черв­ня 1978 р. За станом на 1 січня 2001 р. цей Договір об'єднував 108 країн світу. Україна також є членом цієї спілки. Головною метою Договору є спрощення і полегшення способів звертання заявників до кількох країн про патентну охорону винаходів.

Отже, Договір про патентну кооперацію (РСТ) є угодою про міжнародне співробітництво у сфері патентування в кількох країнах одночасно. Його вважають чи не найбільшим досягненням у сфері патентної охорони винаходів після Паризької конвенції. Проте він стосується лише процедури патентування — подання заявки, па­тентного пошуку та проведення експертизи заявки, а також поши­рення технічної інформації, що міститься в заявках.

Зазначений Договір стосується лише процедури розгляду заявок на винаходи, він не передбачає видачі міжнародних патентів. Заяв­ка, що подається за процедурою Договору про патентну коопера­цію, називається міжнародною заявкою. Вона подається до націо­нального патентного відомства, в Україні — до Установи. Проте Договір передбачає можливість подання міжнародної заявки безпо­середньо до Міжнародного бюро ВОІВ, яке в таких випадках вис­тупає як приймаюче відомство. Міжнародна заявка діє як націо­

_ Патентування об'єктів промис лової власності в іноземних державах

наявна від дати міжнародного подання у тих Договірних державах РСТ, що зазначені заявником у його заявці.

Міжнародна заявка має відповідати певним встановленим стан­дартам. За підготовку і подання міжнародної заявки встановлений єдиний збір, що сплачується в єдиній валюті і до одного відомства (одержуюче відомство). Зазначений збір складається із збору за пе­ресилання — для покриття витрат одержуючого відомства; збору за пошук — для покриття витрат міжнародного пошукового органу; міжнародного збору для покриття витрат Міжнародного бюро.

Мовою міжнародної заявки є державна мова тієї країни, відом­ство якої є одержуючим відомством.

Отже, міжнародну заявку на винахід можна подати до націо­нального патентного відомства, в Україні— до Установи; до Євро­пейського патентного відомства — для Західної Європи і до Між­народного бюро ВОІВ. Зазначені організації виступають як одержу­ючі відомства.

Одержуюче відомство передусім перевіряє відповідність матеріа­лів міжнародної заявки щодо встановлених вимог, визначає дату надходження заявки. Один примірник заявки відомство пересилає Міжнародному бюро ВОІВ для реєстрації (реєстраційний при­мірник), другий — до Міжнародного пошукового органу — («копія для пошуку»), третій примірник залишається в одержуючого відом­ства.

Наступним етапом у роботі з міжнародною заявкою є здійснен­ня міжнародного пошуку — тобто пошуку усіх джерел інформації, що в тій чи іншій мірі стосується міжнародної заявки. Зазначений міжнародний пошук здійснюється Міжнародними пошуковими ор­ганами, до яких належить Австралійське патентне відомство, Авст­рійське патентне відомство, Відомство США з патентів і товарних знаків, Європейське патентне відомство, Іспанське відомство з па­тентів і товарних знаків, Китайське патентне відомство. Російське патентне відомство, Шведське патентне відомство і Японське па­тентне відомство.

Міжнародний пошук за заявкою завершується звітом, що пере­дається заявникові протягом чотирьох—п'яти місяців від дати по­дання міжнародної заявки. Відомості про технічний рівень у сфері,

РОЗДІЛ 12

про яку йдеться в міжнародній заявці, надає можливість заявникові правильно оцінити свої шанси на одержання патенту в країнах, у яких заявник бажає одержати правову охорону на свій винахід. Ви­сокий кваліфікаційний рівень міжнародного пошуку дає можли­вість заявникові уникнути безпідставного оспорювання виданого на Його підставі патенту.

Міжнародний пошук за заявкою дозволяє заявникові вирішити питання у світлі наведених відомостей про доцільність патентуван­ня свого об'єкта чи продовжити пошуки більш раціонального вирі" шення технічної проблеми, заявленої як винахід. Міжнародний по­шуковий орган висилає звіт про здійснений міжнародний пошук заявникові і Міжнародному бюро. Міжнародне бюро включає звіт про пошук до міжнародної публікації міжнародних заявок і виси­лає по примірнику до зазначених відомств.

Договір про патентну кооперацію містить також положення про надання допомоги національним патентним відомствам щодо об­робки заявок і вішання національних патентів. Зазначений Договір виявив свою практичну доцільність, що засвідчується стрімким зростанням країн, які приєдналися до нього — з 18 країн, шо під­писали Договір, до 108.

На підставі звіту про міжнародний пошук заявник має виріши­ти питання про проведення попередньої експертизи заявки. За До­говором така попередня експертиза не є обов'язковою для країн, що приєдналися до цього Договору. Не є вона обов'язковою і для заявника. Попередня експертиза може провадитися лише на про­хання заявника.

Для проведення попередньої експертизи міжнародної заявки призначаються міжнародні органи попередньої експертизи, резуль­тати якої повідомляються заявникові і вони визначають рівень па­тентоздатності заявленої пропозиції. Результати Міжнародної попе­редньої експертизи не можуть бути підставою для видачі патенту, але вони є основою для вирішення заявником питання про свої шанси на одержання патенту.

Результати Міжнародної попередньої експертизи мають важливе значення і для країн, де експертиза заявок по суті не провадиться, а патенти видаються під відповідальність заявника. Такі результати, 454

Патентування об'єктів промислової власності в іноземних державах

оскільки вони мають вагу і авторитет Міжнародної попередньої експертизи, служать основою для заінтересованих осіб для вирі­шення питань визначення юридичної чинності таких патентів. Од­на справа, коли патент виданий під відповідальність заявника, і зовсім інша справа, коли міжнародна заявка дістала таку високу оцінку з боку Міжнародної попередньої експертизи. Де має особ­ливе значення для укладення ліцензійних договорів.

Якщо на підставі міжнародного пошуку та результатів міжнарод­ної попередньої експертизи заявник зробить висновок про не­доцільність домагатися видачі патенту на заявлену пропозицію, він може відізвати свою міжнародну заявку або не вживати ніяких дій взагалі. У такому разі міжнародна заявка втрачає дію національної заявки і процедура автоматично припиняється. За таких обставин заявник уникає зайвих витрат коштів.

Незручність закордонного патентування проявляється особливо яскраво у разі патентування одного і того самого об'єкта промис­лової власності у кількох країнах відразу. Тому фахівці патентного права давно уже прагнули створити патент, виданий в одній дер­жаві, який мав би чинність хоча б у кількох державах. Цього вда­лося досягти деяким європейським державам. Кількома європейсь­кими країнами була підписана Конвенція про видачу європейських патентів (Європейська патентна конвенція від 5 жовтня 1973 р. з поправками, внесеними Рішенням Адміністративної Ради Євро­пейської Патентної Організації від 21 грудня 1978 р.).

Патенти, видані цією Організацією, називаються Європейськи­ми патентами. Європейські патенти мають чинність у тій країні, яка є членом цієї Організації і для якої виданий патент, нарівні з національним патентом цієї країни, якщо Конвенцією не передба­чається інше. Зазначені патенти видаються на будь-які винаходи, придатні для використання у промисловості, є новими і означають винахідницький крок вперед.

Конвенція не визнає об'єктами винаходів відкриття, наукові теорії та математичні методи; естетичні твори; схеми, правила і ме­тоди для виконання розумових операцій, спортивних або розва­жальних ігор або занять бізнесом і програм для комп'ютерів; надан­ня інформації. Методи обробки тіл людей або тварин хірургічними розділи

або терапевтичними і діагностичними методами, що практикують-ся на тілах людей або тварин, не повинні вважатися винаходами..

Не допускається видача європейських патентів на винаходи, публікації або використання яких могли б суперечити громадсько­му порядку або моралі, за умов, що використання не повинно ви­знаватися таким тому, що воно заборонене законом або правилами в кількох або у всіх державах, що підписали Конвенцію. Європей­ські патенти не видаються також на різновиди рослин або тварин або на суттєві біолологічні процеси для розмножування рослин або тварин. Проте зазначені умови не стосуються мікробіологічних процесів або їх продуктів.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 483. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.029 сек.) русская версия | украинская версия