Студопедия — Заняття четверте
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заняття четверте






Тема. Право землекористування та його основні види

1. Поняття, особливості та принципи права землекористування: поширення видів землекористування та обмеження суб’єктного складу землекористувачів.

2. Право постійного землекористування підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності та інших суб’єктів земельного права.

3. Право орендного землекористування: умови та порядок укладення договорів оренди земельних ділянок.

4. Право концесійного землекористування: особливості укладення та змісту концесійного договору на землекористування.

5. Основні права та обов’язки землекористувачів та межі належного здійснення своїх прав і обов’язків землекористувачами.

6. Законодавчі вимоги щодо оформлення права користування земельними ділянками та документи, що посвідчують права на них.

 

Завдання для підготовки до заняття

Задача № 1.

Об’єднання ветеранів воїнів-афганців звернулась з клопотанням до Кароліно-Бугазької сільради про надання у постійне користування земельної ділянки площею 2,5 га для будівництва бази відпочинку та оздоровлення ветеранів та інвалідів об’єднання. Проте у клопотанні не була вказана кількість інвалідів об’єднання. Крім того, об’єднання зареєстровано Одеським обласним управлінням юстиції й немає статусу громадської організації інвалідів України.

Чи підлягає клопотання задоволенню? Які підприємства, установи та організації мають право на постійне користування земельними ділянками державної та комунальної власності?

 

Задача № 2.

Орендне підприємство «Буяликський лан» уклало довгостроковий договір оренди земельної ділянки для товарного сільськогосподарського виробництва із дотриманням положень, передбачених Законом «Про оренду землі» та умов Типового договору оренди землі, за винятком розміру орендної плати. Стосовно останнього в договорі було передбачено, що у зв’язку з впливом інфляційних факторів сторони щорічно переглядають розміри орендної плати у грошовій формі або переходять до внесення орендної плати у натуральній формі.

Надайте правову оцінку наведеного положення договору оренди земельної ділянки? Які умови договору оренди земельної ділянки відносяться до істотних?

 

Задача № 3.

Будівельна фірма «Гермес» одержало право на оренду земельної ділянки державної власності для будівництва багатоповерхового житлового будинку. Проте з настанням фінансової кризи фірма призвела відчуження орендованої ділянки, на якій було розпочате будівництво. При цьому орендар своєчасно надіслав орендодавцю рекомендованим листом заяву щодо наміру відчуження права оренди земельної ділянки. Проте орендодавець залишив заяву орендаря без розгляду в зв’язку з тим, що первинним договором оренди таке відчуження не передбачалося. При поданні новим орендарем договору відчуження права оренди земельної ділянки на державну реєстрацію зазначені обставини були виявлені.

Який порядок передбачений законодавством стосовно відчуження права оренди земельної ділянки? Яка доля договору про відчуження права оренди земельної ділянки у даному випадку?

 

Задача № 4.

При погодженні проекту будівництва автомобільної дороги Одеса-Рени на умовах концесії земельної ділянки виникла потреба у погодженні проекту з власниками приватних земельних ділянок, через які має прокладатись автодорога. Більше 20-и приватних землевласників відмовились від погодження проекту і вимагали надання їм інформації щодо порядку та умов вилучення їх земельних ділянок. Представники проектної установи пояснили, що така інформація їм буде надана при складанні плану вилучення їх земельних ділянок та укладанні договору концесії земельної ділянки.

Які умови передбачені для укладання договору концесії земельної ділянки? Чим відрізняється договір оренди від договору концесії земельної ділянки? Надайте рішення виниклих питань по суті заданих умов.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 626. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия