Студопедия — Восходящая часть аорты;
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Восходящая часть аорты;






Див.: Про відходи: Закон України // Відомості Верховної Ради України. — 1998. — № 36-37. — Ст. 242.

Питання скорочення утворення відходів у рамках комплексної стратегії сталого розвитку України має особливе національне зна­чення, виходячи з інтересів національної безпеки щодо забезпе­чення екологічно та техногенно безпечних умов життєдіяльності людини і суспільства, збереження навколишнього природного се­редовища та раціонального використання природних ресурсів, з метою забезпечення захисту навколишнього природного середови­ща і здоров'я людей від негативного впливу відходів, забезпечен­ня ощадливого використання матеріально-сировинних та енерге­тичних ресурсів, науково обгрунтованого узгодження екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства щодо утворення та використання відходів1.

В Україні практично створено базові складники нормативно-правового забезпечення щодо поводження з відходами. Зокре­ма, це стосується лімітів на утворення й розміщення відходів; державного обліку й паспортизації відходів; реєстрів об'єктів утворення, оброблення й утилізування відходів, реєстрів місць видалення відходів; обліку безхазяйних відходів; трансграничного перевезення відходів; ліцензування діяльності поводження з від­ходами; переліку окремих видів відходів як вторинної сировини тощо. Разом з тим практична реалізація законодавчих вимог здій­снюється досить повільно, цілу низку питань ще неврегульовано. Це, перш за все, стосується ідентифікації і класифікації відходів, нормування їх утворення, обліку й паспортизації, повного збиран­ня та недопущення знищення і псування відходів, стимулювання використання відходів, зберігання відходів на території підпри­ємств тощо.

До цього слід додати і факти деформації правового поля. При­кладом цього є прийняття змін до ст. 4 Закону України «Про відходи», що дозволили вивести зі сфери його дії багатотоннажні відходи гірничо-металургійного комплексу (прирівняти їх до мета­лобрухту). Те саме стосується Закону «Про хімічні джерела стру­му», яким зі сфери Закону «Про відходи» виведено відпрацьовані батареї й акумулятори (що суперечить європейській практиці).

1 Див.: Про стан виконання законодавства у сфері поводження з відходами в Україні та шляхи його вдосконалення: Постанова Верховної Ради України // Відомості Верховної Ради України. — 2005. — № 49. — Ст. 525.

Заходи з мінімізації небезпечних відходів шляхом техніко-технологічного реконструювання виробництва, більш повного та комплексного використання сировини не проводили. Не створена також інфраструктура поводження з небезпечними відходами, не побудовано жодного полігону для знешкодження та захоронення небезпечних відходів.

Зважаючи на глобальний для суспільства характер проблеми, наша країна мусить сформувати соціально адекватну систему по­водження з відходами та розробити сучасну стратегію поводжен­ня з відходами.

Основна мета такої стратегії полягає у визначенні і створенні умов, які б забезпечували запобігання утворенню відходів або/і зменшення утворення, екологічно безпечне їх видалення, заохо­чували б до максимально можливого використання відходів як вторинної сировини. Ця стратегія має виходити з європейської послідовності пріоритетів:

1. максимальне використання всіх можливостей для запобі­гання утворенню відходів або мінімізації утворення;

2. максимально можливе технічно та економічно доцільне ви­користання відходів як вторинної сировини;

3. екологічно безпечне захоронення лише тих відходів, яких неможливо уникнути і які не можуть бути утилізовані.

Для реалізації зазначених пріоритетів необхідно впровадити дієві інструменти і механізми регулювання утворення й контролю життєвого циклу відходів, а також підвищити суспільну актив­ність щодо поводження з ними.

Реалізація стратегічних пріоритетів зумовлює вжиття конкрет­них заходів, а також їх організаційного, нормативно-правового, економічного та науково-технічного забезпечення.

Основними напрямами вдосконалення нормативної бази Ук­раїни у сфері поводження з відходами є розроблення і впро­вадження:

— засобів захисту навколишнього природного середовища і здоров'я людей від негативного впливу відходів;

— механізмів економічного регулювання у сфері поводження з відходами, розвитку прогресивних технологій і обладнання для збору, переробки і транспортування відходів;

— механізму економії первинних матеріальних та енергетич­них ресурсів за рахунок їх заміни відповідними вторинними ма­теріальними та енергетичними ресурсами;

— порядку забезпечення розвитку організаційно-виробничої інфраструктури ринку вторинних ресурсів, залучення в цю сферу малого і середнього бізнесу з перспективою створення на цій ос­нові галузі із збору та переробки відходів у товарну продукцію;

— номенклатури відходів, які в першочерговому порядку під­лягають використанню як вторинні матеріальні та енергетичні ресурси;

— порядку віднесення відходів до ресурсоцінних та ціноут­ворення щодо відходів, які підлягають використанню як вторинні ресурси.

Глава 10. Правове забезпечення безпеки продуктів і продукції

10.1. Міжнародно-правові основи управління якістю про­дукції.

10.2. Система управління якістю продукції в Європейсько­му Союзі.

10.3. Екологічні стандарти якості продукції у США.

10.4. Законодавче забезпечення відповідності продукції українських виробників європейським стандартам якості та екологічної безпеки продукції.

10.1. У ринковій економіці проблема якості є найважливішим чинником підвищення рівня життя, економічної, соціальної й еко­логічної безпеки. Якість — комплексне поняття, що характеризує ефективність усіх сторін діяльності: розробка стратегії, організа­ція виробництва, маркетинг і ін. Найважливішою складовою всієї системи якості є якість продукції' як сукупність властивостей і характеристик продукції чи послуг, що додають їм здатність за­довольняти обумовлені чи передбачувані потреби. Цей стандарт увів такі поняття, як «забезпечення якості», «керування якіс­тю», «спіраль якості». Вимоги до якості на міжнародному рівні визначені стандартами ІСО серії 9000, які установили єдиний визнаний у світі підхід до договірних умов за оцінкою систем якості й одночасно регламентували відносини між виробниками і споживачами продукції.

Стандарт І5О 9001:2000 встановлює вимоги до системи управ­ління якістю, якщо підприємство:

— має необхідність продемонструвати свою спроможність поставляти продукцію, що відповідає вимогам споживачів та га­лузевим вимогам;

— зорієнтоване на підвищення задоволеності споживачів за­вдяки результативному застосуванню системи.

' Див.: Крьілова Г.Д. Зарубежньїй опьіт управлення качеством / Г.Д. Крьі-лова. — М.: Изд-во стандартов, 1992. — С. 15.

У першу чергу, стандарт 150 9001 визначає вимоги до управ­ління якістю:

1. визначення політики і цілей;

2. розробку планів;

3. аналіз їх виконання и-вимір ефективності;

4. проведення коригувальних і запобіжних дій.

Також стандарт містить вимоги до етапів життєвого циклу продукції/послуг (випуску продукції/наданню послуг):

1. проведення маркетингових досліджень;

2. розробка нових видів продукції/послуг;

3. закупівля продукції і послуг;

4. виробництво продукції/послуг і контроль її якості;

5. продаж і постачання продукції/послуг споживачам.

Крім того, визначені вимоги до забезпечення системи управлін­ня якістю різними видами ресурсів (персоналом, устаткуванням, виробничим середовищем).

У 90-і роки підсилився вплив суспільства на підприємства, а підприємства стали дедалі більше враховувати інтереси суспіль­ства. Це привело до появи стандартів ІСО 14000, що установ­люють вимоги з погляду захисту навколишнього середовища і безпеки продукції.

Система стандартів І5О 14000, на відміну від багатьох ін­ших природоохоронних стандартів, орієнтована не на кількісні параметри (об'єм викидів, концентрація речовини тощо) і не на технології (вимога використовувати або не використовувати певні технології, вимога використовувати «найкращу доступну техно­логію»). Основним предметом І5О 14000 є система екологічного менеджменту — епуігоптепіаі тапа^етепі зузіет, ЕМ5. Типові положення цих стандартів полягають у тому, що в організації мають дотримуватися певні процедури, мають бути підготовлені певні документи, має бути призначений відповідальний за певну сферу. Основний документ серії — І5О 14001 не містить жодних «абсолютних» вимог до дії організації на довкілля, за винятком того, що організація у спеціальному документі повинна оголосити про своє прагнення відповідати національним стандартам.

Такий характер стандартів обумовлений, з одного боку, тим, Що 150 14000, як міжнародні стандарти, не повинні вторгатися у сферу дій національних нормативів. З іншого боку, попередником

150 є «організаційні» підходи до якості продукції, (наприклад, концепція «глобального управління якістю»), згідно з якими клю­чем досягнення якості є вибудовування належної організаційної структури і розподіл відповідальності за якість продукції.

Стандарти 150 14000 розробляються Технічним комітетом Міжнародної Організації Стандартизації (150). Передбачається, що система стандартів забезпечуватиме зменшення несприятли­вих дій на навколишнє середовище на трьох рівнях:

1. Організаційний — через поліпшення екологічної «поведін­ки» корпорацій.

2. Національний — через створення істотного доповнення до національної нормативної бази.

3. Міжнародний — через поліпшення умов міжнародної тор­гівлі.

Документи, що входять у систему, можна умовно розділити на три основні групи:

— принципи створення і використання систем екологічного менеджменту (ЕМ5);

— інструменти екологічного контролю й оцінки;

— стандарти, орієнтовані на продукцію.

Основні вимоги, які пред'являє до організації 150 14001, такі:

1. Організація повинна виробити екологічну політику — спе­ціальний документ про наміри організації, який повинен служити основою для дій організації і визначення екологічних цілей і за­вдань. Екологічна політика має відповідати масштабу, природі й екологічним діям, що створюються діяльністю, продуктами і пос­лугами компанії. Екологічна політика повинна містити заяви про прагнення до відповідності нормативам, а також до «постійного поліпшення» системи екологічного менеджменту і до «запобігання забрудненням». Документ має бути доступним громадськості.

2. Організація повинна виробити і дотримувати процедури для визначення значимих дій на довкілля (відзначимо, що тут і в інших місцях стандарт говорить про дії, пов'язані не лише безпосередньо з діяльністю організації, але й з її продуктами і послугами). Організація повинна також систематично врахувати всі законодавчі вимоги, пов'язані з екологічними аспектами діяль­ності, продуктів і послуг, а також вимоги іншої природи (напри­клад, галузеві кодекси).

3. З урахуванням значимих екологічних дій, законодавчих і інших вимог, виробляються екологічні цілі й завдання. Цілі й завдання мають бути, по можливості, кількісними. При їх форму­люванні повинні також братися до уваги погляди «зацікавлених сторін» — будь-яких груп і. громадян, чиї інтереси зачіпаються екологічними аспектами діяльності підприємства.

4. Для досягнення поставлених цілей організація повинна виробити програму екоменеджменту. Програма повинна визна­чати відповідальних, засоби і терміни для досягнення цілей і за­вдань.

5. В організації має бути визначена відповідна структура від­повідальності. Для забезпечення роботи цієї системи мають бути виділені достатні людські, технологічні й фінансові ресурси.

6. Повинен виконуватися ряд вимог з навчання персоналу, а також з підготовки до аварійних ситуацій.

7. Організація повинна здійснювати моніторинг або вимір ос­новних параметрів діяльності, що може справляти істотний вплив на довкілля.

8. Повинен проводитися періодичний аудит системи еколо­гічного менеджменту з метою з'ясування відповідності критеріям, встановленим організацією, а також вимогам стандарту 150 14001, чи упроваджена і чи працює вона належним чином. Аудит проводиться як самою компанією, так і зовнішньою стороною. Результати аудиту докладаються керівництву компанії.

9. Керівництво організації повинно періодично розглядати роботу системи екоменеджменту з точки зору її адекватності й ефективності. Обов'язково повинно розглядатися питання про необхідні зміни в екологічній політиці, цілях і інших елементах ЕМ5. При цьому повинні братися до уваги результати аудиту, обставини, що змінилися, і прагнення до «поліпшення». Взагалі, в основі вимог стандарту лежить відкритий цикл «план — здій­снення — перевірка — перегляд плану». Всі процедури, їхні ре­зультати, дані моніторингу тощо повинні документуватися.

Стандарт має на увазі, що система екологічного менеджмен­ту інтегрована із загальною системою управління організацією. Стандарт не вимагає, аби особи, відповідальні за роботу ЕМ5, не мали інших обов'язків або документи, пов'язані з екоменедж-ментом, були виділені у спеціальну систему документообігу.

Стандарти 180 14000 є «добровільними». Вони не замінюють за­конодавчих вимог, а забезпечують систему визначення того, яким чином компанія впливає на довкілля і як виконуються вимоги законодавства.

10.2. З початку 70-х років Європейським Співтовариством (Со­юзом) прийнята значна кількість різноманітних стандартів у цій сфері. Рекомендацією Ради від 3.03.1975 року щодо розподілу вартості й дій публічної влади в екологічних справах дається пра­вова класифікація екологічних стандартів Європейського Союзу1.

ЄС приймає:

— стандарти якості оточуючого середовища та його компо­нентів;

— екологічні стандарти продукції;

— екологічні стандарти виробничих процесів.

Відповідність продукції екологічним стандартам підтверджуєть­ся екологічною сертифікацією і маркуванням продукції знаком відповідності.

Директива 2001/95/ЄС про загальну безпеку продукції від 3.12.2001 року2 застосовується до продукції незалежно від спо­собів, використовуваних для її продажу, включаючи дистанційний продаж і продаж електронним шляхом.

Дана Директива не поширюється на послуги, але, щоб забезпе­чити досягнення поставлених цілей безпеки, її положення повинні також застосовуватися до продукції, яка в рамках надання послу­ги поставляється або надається в розпорядження споживачів для використання останніми. Безпека обладнання, використовуваного самими постачальниками послуг з метою надання послуги спо­живачам, не підпадає під дію даної Директиви, оскільки повинна розглядатися у взаємозв'язку з безпекою надаваної послуги.

Всі положення даної Директиви повинні застосовуватися з ме­тою забезпечення здоров'я й безпеки споживачів, коли в рамках регламентації Співтовариства відсутні більш спеціальні положен­ня про безпеку відповідної продукції.

Див.: Рекомендація Ради від 3 березня 1975 р. щодо розподілу вартості і дій публічної влади в екологічних справах // 03 1975/1/194/.

Див.: Директива Європейського парламенту й ради 2001/95/ЄС — про загальну безпеку продукції від 3 грудня 2001 р. [Електронний ресурс]. — Режим доступу: пир:/Лу\у^соп5итегіп[о.ог£.иа/ти5Пшо№/іе£І5Іа{іоп/(іе1аіІ

Якщо спеціальна регламентація Співтовариства встановлює ви­моги безпеки, які поширюються тільки на окремі ризики або ок­ремі категорії ризиків, то стосовно відповідної продукції обов'язки господарюючих суб'єктів відносно цих ризиків встановлюються положеннями спеціального законодавства, а до інших ризиків за­стосовується загальний обов'язок безпеки, передбачений даною Директивою.

Для полегшення ефективного й послідовного застосування загального обов'язку безпеки, передбаченої даною Директивою, важливе значення має встановлення добровільних європейських стандартів, що поширюються на певні види продукції й ризиків таким чином, щоб продукція, яка відповідає національному стан­дартові, що є більш суворим за європейський стандарт, вважа­лась відповідною згаданому обов'язку.

При дотриманні цілей даної Директиви європейські організації із стандартизації повинні встановлювати європейські стандарти на підставі доручень, що даються Комісією, якій сприяють від­повідні комітети. З метою гарантування, що продукція, відповідна до стандартів, задовольняє загальному обов'язку безпеки, Комісія встановлює вимоги, яким повинні відповідати стандарти. Дані ви­моги повинні міститися в дорученнях, що надаються організаціям із стандартизації.

Адекватна незалежна сертифікація, що визнається компетен­тними органами, може допомогти в підтвердженні відповідності критеріям, що використовуються у сфері безпеки продукції. Еко­логічна сертифікація розглядається як процедура перевірки на відповідність вимогам законодавчо-нормативних документів1.

Слід доповнити загальний обов'язок безпеки іншими обов'язками, покладеними на господарюючих суб'єктів, оскільки в деяких обставинах дії останніх є необхідними для запобігання ризикам для споживачів.

З метою гарантування ефективного контролю над дотриманням обов'язків, покладених на виробників і торгових посередників, держави-члени повинні заснувати або призначити інституції із

1 Див. докладніше: Скрипчук П. Екологічна сертифікація як інструмент ви­робництва та споживання екологічно чистої продукції / П. Скрипчук // Економіка України. — 2006. — № 3. — С. 55-63.

здійснення нагляду за безпекою продукції, наділені повноважен­нями, які дозволяють їм вживати належних заходів, включаючи накладення ефективних, відповідних санкцій, що мають запобіж­ний ефект, і забезпечити відповідну координацію між різними призначеними інституціями1.

Необхідно, зокрема, щоб у число належних заходів входило повноваження держав-членів вимагати або організовувати ефек­тивним і негайним чином вилучення вже випущеної на ринок не­безпечної продукції та, як останній засіб, вимагати, координувати або організовувати відкликання у споживачів уже поставленої їм небезпечної продукції. Дані повноваження повинні використовува­тися в тому разі, коли виробники або торгові посередники вияв­ляються не в змозі запобігти ризикам для споживачів відповідно до їхніх обов'язків. За необхідності органи влади повинні мати у своєму розпорядженні адекватні повноваження і процедури для оперативного прийняття і вжиття будь-яких необхідних заходів.

Безпека споживачів значною мірою залежить від активного контролю над дотриманням розпоряджень Європейського Союзу у сфері безпеки продукції. Тому держави-члени повинні виробити систематичні підходи, що дозволяють гарантувати ефективність нагляду за ринком, і іншу контролюючу діяльність, а також по­винні забезпечити їх прозорість для споживачів і зацікавлених сторін.

Щоб забезпечити досягнення захисних цілей, необхідна спів­праця між контрольними органами держав-членів2. Тому слід ство­рити сприятливі умови для функціонування європейської мережі контрольних органів держав-членів, щоб полегшити в координації з іншими заходами Співтовариства, зокрема із Системою Спів­товариства із швидкого обміну інформацією (РАПЕКС), більш ефективне співробітництво на оперативному рівні відносно нагля­ду за ринком і іншої контролюючої діяльності, включаючи оцінку ризиків, контрольні випробування продукції, обмін експертизою й науковими пізнаннями, здійснення спільних проектів з нагляду, відстеження, вилучення або відкликання небезпечної продукції.

1 Див.: Шаповалова О. Міждержавна стандартизація / О. Шаповалова // Наук.-техн. вісник. — К., 2003. — Вип. 1. — С. 41-45.

2 Див.: Чувило О. Регулювання стандартизації за правом Європейського Союзу (ЄС) / О. Чувило // Економіка та право. — 2004. — № 1. — С. 9-12. -

Директива передбачає встановлення орієнтирів, покликаних вказувати прості і ясні критерії та практичні правила, що до­пускають зміну, у тому числі з метою забезпечити можливість ефективного повідомлення про заходи, що обмежують випуск на ринок продукції у випадках^ зазначених у даній Директиві, — з урахуванням різноманітності ситуацій, з якими зустрічаються де­ржави-члени й господарюючі суб'єкти. Орієнтири, зокрема, повин­ні містити в собі критерії для застосування визначення серйозних ризиків, щоб полегшити послідовне впровадження в життя дореч­них положень у разі подібних ризиків.

Може виникнути необхідність у вирішенні потребуючих опе­ративного втручання серйозних проблем безпеки продукції, які торкаються або можуть торкнутися в найближчому майбутньо­му всього Співтовариства або значної його частини та, з ураху­ванням характеру проблеми безпеки, поставленої продукції, не можуть бути ефективно вирішені способом, адекватним ступеня їх невідкладності, у рамках процедур, передбачених спеціальною регламентацією Співтовариства, що застосовується до подібної продукції або категорії продукції. Тому необхідно передбачити адекватний механізм, що дозволяє, як останній засіб, вживати за­ходів, що поширюються на все Співтовариство, у формі рішення, адресованого державам-членам, з метою врегулювання ситуацій, які створені продукцією, що становить серйозний ризик.

Подібне рішення повинно містити в собі заборону на експорт відповідної продукції, крім випадків, коли в конкретній ситуації виключні обставини дозволяють запровадити часткову заборону або навіть не вводити ніякої заборони, особливо якщо встанов­лена система попередньої згоди. Крім того, заборона на експорт повинна бути вивчена з метою запобігання ризикам для здоров'я й безпеки споживачів. У зв'язку з тим, що подібне рішення не має безпосередньої дії на господарюючих суб'єктів, держави-чле­ни повинні вжити всіх необхідних заходів для його впровадження в життя. Заходи, вжиті в рамках подібної процедури, повинні носити тимчасовий характер, крім випадків, коли вони застосо­вуються до окремо визначеної продукції або окремо визначених партій продукції. Для забезпечення належної оцінки необхідності подібних заходів і кращої підготовки до них, останні повинні ухва­люватися Комісією при сприянні комітету, з оглядом на консуль-

тації з державами-членами і — якщо виникає наукове питання, що стосується компетенції будь-якого наукового комітету Спів­товариства, — з оглядом на консультації з науковим комітетом, компетентним відносно відповідного ризику.

Необхідні заходи повинні ухвалюватися відповідно до Рішення Ради 1999/468/ЄС від 28.06.1999 року про встановлення поряд­ку здійснення виконавчих повноважень, покладених на Комісію1. Слід забезпечити доступ громадськості до наявної в органах влади інформації щодо безпеки продукції.

Ініціативою, що викликає особливий інтерес на рівні Співто­вариства у сфері взаємодії продукції та оточуючого середовища є інтегрована політика у сфері виробництва продукції. її метою є регулювання впливу продукції на навколишнє середовище під час обігу на ринку і всього життєвого циклу.

Інтегрована політика спрямована на скорочення впливу на ото­чуюче середовище товарів та послуг в процесі їхнього життєвого циклу шляхом використання інструментів, застосування яких має-зробити ринок товарів більш екологічно дружнім за допомогою не тільки сфери їх виготовлення але й споживання. Будь-яка продук­ція певним чином викликає деградацію оточуючого середовища в процесі виробництв, використання та утилізації. Життєвий цикл продукції дуже довгий та складний. Він охоплює всі сфери від видобутку корисних копалин, їх переробки, проектування, вироб­ництва, рекламування, дистрибуції продукції до її реалізації спо­живачам, використання і утилізації відходів.

У цей процес залучено багато учасників, таких, як проекту­вальники, виробники, маркетологи, продавці та покупці. З розвит­ком суспільства виробляється дедалі більше товарів2.

Можна виділити декілька складових частин інтегрованої полі­тики у сфері виробництва продукції. У галузі поводження з від­ходами продукції в багатьох державах існує поняття «розширеної відповідальності виробника», яка передбачає обов'язок виробника

Див.: Рішення Ради 1999/468/ЄС від 28 червня 1999 р. про встановлення порядку здійснення виконавчих повноважень, покладених на Комісію // СМ І* 184, 17.7.1999, с. 23.

Див.: Редникова Т.В. Современнне тенденции развития зкологической по-литики в области производства продукции в Европейском Союзе / Т.В. Редникова // Политика и общество. — 2006. — № 6. — С. 103-108.

з прийому продукції після закінчення терміну використання і за­безпечення ЇЇ переробки. Вперше принцип розширеної відпові­дальності виробника був використаний у Директиві ЄС щодо автомобілів із закінченим терміном служби, відповідно до якої автомобілі, термін служби^яких закінчився, мали безкоштовно транспортуватися виробником до місця їх утилізації. У Дирек­тиві ЄС про відходи електричного та електронного обладнання вміщується вимога до держав-членів ЄС: забезпечити створення виробниками системи прийому та переробки відходів; накладення на них фінансової відповідальності за переробку таких відходів; забезпечення фізичним особам можливості безкоштовно здавати ці відходи для утилізації1.

Іншими складовими інтегрованої політики є: поставки на ри­нок екологічно дружніх товарів та послуг шляхом стимулювання екодизайну, створення відповідних ринків, розповсюдження еко­логічної інформації, а також стале споживання. Що стосується останнього, то порівняльно мало було проведено досліджень щодо методів надання споживанню більш екологічно дружнього харак­теру, ніж щодо аналогічних методів виробництва2.

Правовий механізм екологічної стандартизації встановлений щодо продукції, що вміщує ГМО, яка може бути допущена на споживчий ринок тільки в разі, якщо вона відповідає стандартам Співтовариства і пройшла необхідну оцінку на предмет безпеки для здоров'я людей і навколишнього середовища3.

Завдання встановлення стандартів зазначеної продукції — сприяти забезпеченню адекватного рівня захисту у сфері безпеч­ного перевезення, поводження та використання ГМО, утворених у результаті сучасної біотехнології, що можуть мати негатив­ний вплив на збереження та стале використання біологічного різноманіття, створювати ризик людському здоров'ю, а також

1 Див.: Директива ЄС щодо автомобілів із закінченим терміном служби. Директиви по вопросам защитьі окружающей средьі ШЕЕЕ и КоН2 [Електронний ресурс]. - Режим доступу: Шр://**\у.ііс-е!есігопіс5.сот/пе\У5329.Мт1

2 Див.: Сурілова О.О. Свідома споживча поведінка в системі цінностей права / О.О. Сурілова // Актуальні проблеми держави і права. — О., 2008. — Вип. 40. — С. 147.

3 Див.: Право Европейского Союзу: учебник / под ред. СЮ. Кашкина. — М.: Юристь, 2004. - С. 764.

забезпечити громадянам можливість інформування щодо ГМО1. Застосовуючи принцип запобігання, Співтовариство встановило, зокрема, згідно з Директивами 90/219/ЄЕС (щодо модифікованих мікроорганізмів) та 90/220/ЄЕС2 (щодо ГМО), механізми оцінки, регулювання, управління та контролю ризиків, пов'язаних із вико­ристанням і випуском у навколишнє середовище ГМО, отриманих за допомогою біотехнології, що можуть негативно вплинути на біорізноманіття.

Питанню регулювання використання генетично модифікованих організмів приділяється у Співтоваристві дедалі більше уваги3. Екологічні стандарти використання ГМО встановлюються в основ­ному за допомогою Регламентів, більшість з яких були прийняті останніми роками. Вони, зокрема, регулюють питання транскор­донного перевезення ГМО, використання генетично модифікова­них продуктів харчування та кормів, відстеження та маркування ГМО і продуктів харчування з ГМО, введення нових продуктів, що використовують ГМО.

На сьогодні екологічні стандарти продукції, виробленої з ви­користанням ГМО, встановлюються Директивою 90/219/ЄЕС щодо використання генетично модифікованих мікроорганіз­мів у замкнутих системах, Директивою 2001/18/ЄЕС — про умисний випуск у навколишнє середовище генетично модифі­кованих організмів і відміну Директиви Ради 90/220/ЄЕС4, Регламентом № 1946/2003 — про транскордонне переве­зення генетично модифікованих організмів5, Регламентом № 1829/2003 — про генетично модифіковані продукти харчування

' Див.: Микієвич М.М. Європейське право навколишнього середовища / М.М. Микієвич, Н.І. Андрусевич, Т.О. Будякова. — Л., 2004. — С. 181.

2 Див.: Директива 90/219/ЄЕС (щодо модифікованих мікроорганізмів); Ди­ректива 90/220/ЄЕС (щодо ГМО) // Ої Ь 117, 08/05/1990.

Див.: Тустановська І. Окремі аспекти міжнародно-правової регламентації поводження з генетично-модифікованими організмами / І. Тустановська // Правничий часопис Донец. ун-ту. — 2002. — № 1(7). — С. 39-43.

4 Див.: Директива 2001/18/ЄЕС про умисний випуск у навколишнє середо­вище генетично модифікованих організмів і відміну Директиви Ради 90/220/ЄЕС // Оі І 106, 17/04/2001.

Див.: Регламент № 1946/2003 про транскордонне перевезення генетично модифікованих організмів // ОЛ І 287, 05/11/2003.

та корми1, Регламентом № 1830/2003 — щодо відстеження та маркування генетично модифікованих організмів і відстеження продуктів харчування та корму, виготовлених із генетично модифі­кованих арганізмів, та внесення змін до Директиви 2001/18/ЄС2, Регламентом № 258/97 — ододо нових продуктів та інгредієнтів нових продуктів3.

Загальною вимогою до випуску в навколишнє середовище чи розміщення на ринку ГМО є уникнення при цьому негативного впливу на навколишнє середовище та здоров'я людини. Випуск ГМО в навколишнє середовище та розміщення їх на ринку по­винно здійснюватися лише за умови дотриманням вимог, встанов­лених у Частинах В (щодо випуску) та С (щодо розміщення на ринку) Директиви 2001/18/ЄЕС.

Важлива передумова здійснення вивільнення в навколишнє се­редовище чи розміщення на ринку ГМО — проведення оцінки ри­зику для довкілля продуктів з використанням ГМО й отримання відповідної згоди на вивільнення чи розміщення від компетентного органу держави, на території якої вони здійснюються. Значним аспектом прийняття рішення щодо погодження чи непогодження вивільнення/розміщення ГМО є консультування з громадськістю й іншими державами-членами. Директива також передбачає про­цедури моніторингу й обміну інформацією щодо ГМО, на випуск/ розміщення яких було надано згоду.

Стандарти продуктів харчування, які містять ГМО, встанов­люються Регламентом № 1829/2003 про генетично модифіко­вані продукти харчування та корми, Регламентом № 1830/2003 — про відстеження та маркування ГМО і відстеження продук­тів харчування й корму, виготовлених із ГМО, та Регламентом № 258/97 — щодо нових продуктів та інгредієнтів нових продуктів. Дані продукти не повинні створювати загрози для споживачів чи

1 Див.: Регламент № 1829/2003 про генетично модифіковані продукти харчу­вання та корми // ОЛ І 268, 18/10/2003.

2 Див.: Регламент № 1830/2003 щодо відстеження та маркування генетично модифікованих організмів і відстеження продуктів харчування та корму, виготовлених із генетично модифікованих організмів та внесення змін до Директиви 2001/18/ЄС // ОЛ І 268, 18/10/2003.

3 Див.: Регламент № 258/97 щодо нових продуктів та інгредієнтів нових продуктів // 03 І 43,14.02.1997.

вводити споживачів в оману, а також бути несприятливими для харчування порівняно з продуктами, які вони заміняють. Перед розміщенням на ринку такі продукти повинні проходити відповід­ні перевірки, внаслідок яких приймається рішення щодо дозволу допуску таких продуктів на ринок. Дане рішення визначає також умови використання, призначення, особливості та специфічні ви­моги щодо маркування такої продукції. Серед інших вимог щодо маркування такої продукції обов'язковою є вказівка про наявність у ній ГМО. Дана продукція, у свою чергу, повинна також прохо­дити оцінку її впливу на навколишнє середовище та можливого ризику, що можуть нею створюватись. Рішення чи положення, які приймаються щодо продуктів, котрі можуть мати негативний вплив на здоров'я людини, повинні, у свою чергу, повідомлятись Науковому комітету з харчування. Стосовно такої продукції де-ржави-члени можуть встановлювати заборони й обмеження.

Екологічна стандартизація охоплює всі стадії поводження з ГМО. Важливим аспектом регулювання використання ГМО є ре­гулювання їх транскордонного перевезення1. Воно здійснюється на основі Регламенту № 1946/2003 про транскордонне перевезен­ня ГМО, розробленого на основі Картагенського протоколу про біобезпеку до Конвенції про охорону біологічного різноманіття. Завдання цього регламенту — створення загальної системи пові­домлення та інформації про транскордонне переміщення ГМО і забезпечення послідовної імплементації положень Протоколу від імені Співтовариства, з метою сприяння забезпеченню належно­го рівня охорони у сфері безпечного перевезення, поводження та використання ГМО, які можуть мати негативний вплив на збереження та стале використання біологічного різноманіття, вра­ховуючи також загрозу здоров'ю людини. Регламент встановлює вимоги щодо експорту ГМО у країни, що не є членами Співтова­риства, щодо транзиту та неумисного переміщення ГМО.

Регламент також зобов'язує держави-члени вживати необ­хідних заходів для запобігання непередбаченому та неумисному транскордонному переміщенню ГМО і передбачає механізм пові-

1 Див.: Медведєва М.О. Міжнародні правові стандарти співробітництва держав у галузі біотехнологій: дис.... канд. юрид. наук: 12.00.11 / М.О. Медведєва; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. — К., 2005.

домлення в разі такого переміщення. Такі заходи, зокрема, пе­редбачають негайне повідомлення громадськості та Комісії, усіх інших держав-членів, на які вплине чи може вплинути таке пе­реміщення, а також Інформаційний центр із біорізноманіття й відповідні міжнародні організації.

У ФРН роботи з екосертифікації почалися з 1974 року. Через декілька років був заснований екознак — прообраз теперішнього, відомого не лише в країні, «Блакитного ангела». Розвиток еко­сертифікації з привласненням знаку «Блакитний ангел» багато в чому пов'язаний з програмою ООН із захисту довкілля. Про­дукція, маркірована цим знаком, відповідає встановленій групі критеріїв, що гарантують її екологічну безпеку. Наприклад, авто­мобіль, що має екознак, обладнаний надійною системою очищення вихлопних газів.

Основний стандарт ОШ 820 визначає принципи діяльності ні­мецької національної організації із стандартизації:

— добровільність, забезпечується правом будь-якої особи брати участь у створенні стандарту, а нормативні документи но­сять рекомендаційний характер;

— гласність, реалізується публікацією всіх проектів стандар­тів і бере до уваги кожне критичне зауваження;

— участь всіх зацікавлених сторін — рівноправ'я всіх юри­дичних осіб, що беруть участь у стандартизації;

— єдність і несуперечність, виражаються у встановленні пра­вил і процедур, що забезпечують єдність всієї системи стандар­тизації, і в обов'язковій перевірці знов прийнятих стандартів на їх сумісність з нормативними документами, що діють;

— конкретність, полягає в обов'язковій відповідності стан­дарту сучасному науково-технічному рівню;

— орієнтованість на загальну вигоду, визначається прави­лом: користь для всієї країни переважає над вигодою окремої сторони;

— орієнтованість на економічні реальності, полягає в тому, що у стандарт закладаються лише абсолютно необхідні вимоги, бо стандартизація — не самоціль; міжнародний характер стан­дартизації — діяльність ОШ спрямована на усунення технічних бар'єрів у торгівлі і створення єдиного ринку в Європі, на вжи­вання міжнародних і європейських стандартів.

Заслуговує на увагу процедура німецької екосертифікації. На початковому етапі публічно представляється продукція, що пре­тендує на екознак. Федеральне бюро з довкілля створює компе­тентну комісію, яка ана







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 466. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия