Студопедия — Правове організаційно-функціональне забезпечення реалізації ядерних правовідносин у різних сферах діяльності.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Правове організаційно-функціональне забезпечення реалізації ядерних правовідносин у різних сферах діяльності.






 

Тема 10. Правове регулювання розміщення, будівництва, введення в експлуатацію, експлуатації і зняття з експлуатації ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами (6 год.)

Лекція 1. Правове регулювання розміщення, будівництва, введення в експлуатацію, експлуатації і зняття з експлуатації ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами (2 год.)

1. Порядок прийняття рішень щодо розміщення ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними матеріалами.

2. Прийняття в експлуатацію та експлуатація ядерної установки чи об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами.

3. Державна експертиза ядерної та радіаційної безпеки.

4. Ліцензування будівництва ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

 

Практичне заняття 1. Правове регулювання розміщення, будівництва, введення в експлуатацію, експлуатації і зняття з експлуатації ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами (2 год.)

1. Порядок прийняття рішень щодо розміщення ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними матеріалами.

2. Правові засади прийняття в експлуатацію та експлуатація ядерної установки чи об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами.

3. Науково-теоретичні основи державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки.

4. Процедура ліцензування будівництва ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

 

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

1. Визначити підстави прийняття рішень щодо розміщення ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними матеріалами загальнодержавного значення.

2. Розглянути процедуру прийняття в експлуатацію ядерної установки чи об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами.

3. Охарактеризувати правові підстави здійснення громадської експертизи ядерної та радіаційної безпеки.

4. Розкрити порядок отримання ліцензії на експлуатацію ядерної установки чи об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами

 

Рекомендована література:

Основні джерела: 2,3,8, 14, 15, 37-41.

Додаткові джерела: 11,13,14,20, 26, 30, 31.

Нормативно-правові акти: 1-159.1,2,3, 5,6, 15,17, 21, 22, 24, 26, 58, 73, 109,110.

 

Тема 11. Правовий режим територій у місцях розташування ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами (6 год.)

Лекція 1. Правовий режим територій у місцях розташування ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами(2 год.)

1. Порядок визначення та поняття особливого правового режиму території у місцях розташування ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

2. Обмеження прав осіб, що перебувають на території ядерної установки.

3. Громадські заходи на території ядерної установки або об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами.

4. Правові підстави надання пільг громадян у місцях розміщення підприємства по видобуванню уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

 

Практичне заняття 1. Правовий режим територій у місцях розташування ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами(2 год.)

1. Порядок встановлення особливого правового режиму території у місцях розташування ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

2. Встановлення обмежень прав осіб, що перебувають на території ядерної установки.

3. Здійснення громадських заходи на території ядерної установки або об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами.

4. Розкрити правові підстави надання пільг громадян у місцях розміщення підприємства по видобуванню уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

 

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

1. Розкрити підстави встановлення особливого режиму території у місцях розташування ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

2. Розглянути порядок надання земель під сховища радіоактивних відходів та об’єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами.

3. Визначити види діяльності, заборонені на територіях, відведених під сховища радіоактивних відходів та об’єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами.

4. Навести приклад пільг, що надаються громадянам, які проживають у місцях розміщення підприємства по видобуванню уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

Рекомендована література:

Основні джерела: 2,3, 8, 45, 46, 37-41.

Додаткові джерела: 39, 44, 45, 54, 61, 62, 63.

Нормативно-правові акти: 1-159.15, 25, 28, 29, 61, 75, 95, 102.

 

Тема 12. Правове регулювання поводження з радіоактивними відходами (8 год.)

Лекція 1. Правове регулювання поводження з радіоактивними відходами (2 год.)

1. Значення нормативно-правового регулювання в галузі поводження з радіоактивними відходами в системі ядерного законодавства України.

2. Система органів державної влади у сфері поводження з радіоактивними відходами.

3. Державне регулювання безпеки у сфері поводження з радіоактивними відходами.

4. Порядок поводження з радіоактивними відходами: зберігання та захоронення радіоактивних відходів; забезпечення фізичного захисту при поводженні з радіоактивними відходами; перевезення радіоактивних відходів; експлуатація сховищ радіоактивних відходів; закриття (консервація) сховищ радіоактивних відходів.

 

Практичне заняття 1. Правове регулювання поводження з радіоактивними відходами (2 год.)

1. Міжнародно-правові джерела та законодавство України про поводження з радіоактивними відходами.

2. Державне управління та регулювання безпеки у сфері поводження з радіоактивними відходами.

3. Правовий режим територій, відведених під сховища радіоактивних відходів та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

4. Повноваження суб’єктів у сфері поводження з радіоактивними відходами.

 

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Розкрити функціонально-правове забезпечення у сфері поводження з радіоактивними відходами в Україні.

2. Навести обов’язки юридичних та фізичних осіб при поводженні з радіоактивними відходами.

3. Охарактеризувати порядок розміщення, проектування, будівництва та введення в експлуатацію сховищ або об’єктів по переробці радіоактивних відходів.

4. Дослідити проблеми юридичної відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері поводження з радіоактивними відходами.

 

Рекомендована література:

Основні джерела: 2,3,8, 24, 49-52.

Додаткові джерела: 30,41, 51, 52, 60.

Нормативно-правові акти:3, 15, 16, 24, 48, 77, 85, 89, 126, 127.

 

Тема 13. Правовідносини в сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючого випромінювання та його завдання(6 год.)

Лекція 1. Правовідносини в сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючого випромінювання та його завдання(2 год.)

1. Законодавство України, що регулює відносини у сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючою випромінювання та його завдання.

2. Повноваження органів державної виконавчої влади у сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючою випромінювання.

3. Основні вимоги законодавства України щодо державного регулювання фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючою випромінювання.

4. Обмеження прав юридичних та фізичних осіб в сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючого випромінювання з метою забезпечення радіоекологічної безпеки.

 

Практичне заняття 1. Правовідносини у сфері фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання (2 год.)

1. Нормативно-правові акти, що регулюють правовідносини у сфері фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання в Україні.

2. Повноваження органів державної виконавчої влади у сфері фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання в Україні.

3. Обмеження прав юридичних та фізичних осіб у сфері фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання.

4. Юридична відповідальність за порушення законодавства про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання.

 

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

1. Охарактеризувати міжнародне законодавство, що регулює відносини у сфері фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання.

2. Розкрити проблеми гармонізації законодавства України у сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючого випромінювання із міжнародно-правовими нормами і принципами

3. Розглянути правосуб’єктність юридичних та фізичних осіб у сфері фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання.

4. Дослідити проблеми юридичної відповідальності за порушення вимог законодавства про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання

 

Рекомендована література:

Основні джерела: 2,3, 8, 21, 37, 38, 39, 40, 41.

Додаткові джерела: 37, 39, 51, 56, 62.

Нормативно-правові акти: 1-159.4, 20, 67, 81, 84, 86, 93, 97, 99, 100, 105, 124, 125.

 

Тема 14. Правове регулювання щодо запобігання використанню ядерних матеріалів, обладнання та технологій у воєнних цілях (6 год.)

Лекція 1. Правове регулювання щодо запобігання використанню ядерних матеріалів, обладнання та технологій у воєнних цілях(2 год.)

1. Правовий статус України як без’ядерної держави.

2. Державна система гарантій щодо запобігання використанню ядерних матеріалів, обладнання та технологій у воєнних цілях.

3. Державна система обліку та контролю за експортом, імпортом і транзитом матеріалів, що стосуються ядерної діяльності та можуть бути використані у створенні ядерної зброї.

4. Передача юридичної відповідальності за ядерний матеріал, який підлягає гарантіям або такий, що повинен підлягати гарантіям, щодо запобігання його використання у воєнних цілях.

 

Практичне заняття 1. Правове регулювання щодо запобігання використанню ядерних матеріалів, обладнання та технологій у воєнних цілях(2 год.)

1. Міжнародно -правовий статус України як без’ядерної держави.

2. Система гарантій щодо запобігання використанню ядерних матеріалів, обладнання та технологій у воєнних цілях.

3. Облік та контроль за експортом, імпортом і транзитом матеріалів, що стосуються ядерної діяльності та можуть бути використані у створенні ядерної зброї.

4. Юридична відповідальності за ядерний матеріал, який підлягає гарантіям або такий, що повинен підлягати гарантіям, щодо запобігання його використання у воєнних цілях.

 

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

1. Проаналізувати нормативно-правові акти, які визначають правовий статус України як без’ядерної держави.

2. Розкрити проблеми гармонізації законодавства України в сфері запобігання використанню ядерних матеріалів, обладнання та технологій у воєнних цілях з міжнародно-правовими нормами і принципами, зокрема Договором про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня1968 року.

3. Дослідити законодавство, що передбачає обмеження щодо міжнародної передачі ядерних матеріалів, обладнання та технологій.

4. Визначити суть передачі юридичної відповідальності за ядерний матеріал, який підлягає гарантіям або такий, що повинен підлягати гарантіям, щодо запобігання його використанню у воєнних цілях.

 

Рекомендована література:

Основні джерела: 2,3,8, 11, 34, 35, 68, 75.

Додаткові джерела: 11,14, 18, 37, 56, 62.

Нормативно-правові акти: 1-159.7,8,9, 10, 11, 14, 15, 88.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 296. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия