Студопедия — Задача 8. Інвестиційний проект підприємства передбачає виробництво та збут молока та молочних продуктів на ринках великих міст регіону
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Задача 8. Інвестиційний проект підприємства передбачає виробництво та збут молока та молочних продуктів на ринках великих міст регіону






Інвестиційний проект підприємства передбачає виробництво та збут молока та молочних продуктів на ринках великих міст регіону. Визначити потенційну місткість ринку та збуту даної продукції на основі нормативного рівня її споживання у натуральному виразі, використовуючи підхід стандартного розподілу ймовірностей загальної теорії статистики.

Вихідні дані:

Загальна чисельність населення регіону складає 2,5 млн. осіб, з яких у великих містах проживає 60 %. Нормативний рівень споживання молока та молочних продуктів на одну особу протягом року становить 380,2 кг. На регіональному ринку функціонують декілька потужних торгових марок, що можуть зменшити обсяг реалізації продукції на 55 % (Кз). Проте внаслідок очікуваного підвищення заробітної плати, стипендій та пенсій передбачається підвищення рівня життя населення, що повинно збільшити обсяг споживання молока та молочної продукції на 20 % (Кп1). Для посилення конкурентоспроможності підприємство планує впровадження комплексу маркетингу, реалізація заходів якого забезпечує приріст базової місткості досліджуваного товару на 25 % (Кп2).

Методика розв’язання

1) Потенційна місткість окремих сегментів ринку у натуральних одиницях виміру знаходиться за формулою:

MПіс = Чі * Hі; де MПіс - потенційна місткість і- го сегменту ринку у натуральних одиницях виміру;

Чі - кількість потенційних покупців даного товару у і-му сегменті ринку;

Hі – річна норма споживання товару одним і- им покупцем.

2) Потенційна місткість ринку, що враховує вплив фактора, який її підвищує, визначається за формулою:

М1,2 = Мбаз * (1 + Кп1,2);

3) Потенційна місткість ринку, що враховує вплив фактора, який її зменшує, визначається за формулою:

М3 = Мбаз * (1 – Кз);

4) Прогнозування обсягів збутуна основі стандартного розподілу ймовірностейпроводиться через використання положень загальної теорії статистики. Згідно ним, визначається оптимістичний (О), песимістичний (П) та найімовірніший (Н) прогноз збуту продукції підприємства. На цій підставі розраховується очікуване значення обсягу збуту (Пз):

Пз = (О + 4Н + П) / 6.

Розраховується також показник стандартного відхилення очікуваного обсягу збуту (СВ):

СВ= (О – П) / 6.

Найбільш ймовірний прогноз обсягів збуту продукції (Зп) становитиме:

Зп = Пз ± 2 СВ.

Методи прогнозування обсягів збуту [6;17]

Прогнозування обсягів збуту продукції відбувається на основі якісних та кількісних методів. Якісні методи прогнозування обсягів збуту продукції включають: експертні оцінки, ринкові тестування, передбачення сценарію розвитку ринку. До кількісних методів прогнозування обсягів збуту продукції відносяться: екстраполяція тренда, згладжування за експонентою, кореляційно-регресивний аналіз, прогноз на основі індикаторів, нормативний підхід, прогноз ринкової частки, стандартний розподіл ймовірностей.

Екстраполяція тренда передбачає прогнозування на основі статистичного аналізу часових рядів збуту. Величини останнього в конкретний момент часу формують ряд фактичних показників. Їх індивідуальні значення, змінюючись на досить тривалому відрізку часу, можуть мати змінну середню величину, яка називається трендом. (Якщо ж ряд стаціонарний, то при змінні індивідуальних значень протягом певного періоду часу середнє значення не змінюється). Рівняння тренду використовується за припущення, що існуюча в минулому тенденція показників збуту є стабільною і збережеться в прогнозованому майбутньому. Модель тренду виражається через функції:

- прямі – модель прогнозує рівномірне зростання збуту;

- логарифмічні – модель прогнозує, що збут зростає, але темпи зростання уповільнюються;

- гіперболічні - модель показує, що збут має тенденцію до зниження;

- показникові - модель демонструє високі темпи стабільного зростання збуту;

- параболічні – модель характеризує збільшення темпів зростання збуту.

Згладжування за експонентою передбачає прогнозування збуту, що базується на середньозваженому значенні обсягу продажу за певну кількість попередніх періодів:

У t = а уt + (1 - a) у t-1 ; (5.1)

Де

У t - згладжений обсяг продажу в поточному періоді;

а – константа згладжування (0 ≤ а ≤ 1); константа може бути зміненою для надання більшої ваги поточним або попереднім змінам;

уt – обсяг продажу в період t;

у t-1 - згладжений обсяг продажу для періоду (t-1).

Фахівці [6] звертають увагу на те, що метод згладжування за експонентою може бути використаний для короткострокових прогнозів.

Прогнозування обсягів збутуна основі кореляційно-регресивного аналізу ґрунтується на статистичній залежності збуту віддії різнопланових (економічних, соціальних, правових тощо) чинників. Кореляційно-регресивнийаналіз показує, з одного боку, щільність зв’язку між збутом продукції та відповідними факторами (кореляційний аналіз), з другого – характеризує форму та залежність обсягу продажу від діючих на нього зовнішніх незалежних факторів (регресивний аналіз). Коефіцієнт кореляції змінюється від – 1 до + 1. Якщо коефіцієнт кореляції дорівнює нулю, то досліджувані фактори зовсім не впливають на збут продукції.

Модель збуту будується у вигляді парного чи багатофакторного рівняння. Парна регресивна модель лінійного типу має такий вигляд:

у = а0 + а1х1; (5.2)

де

у – прогнозний обсяг збуту (залежна перемінна);

а0 – початковий рівень ряду;

а1 – коефіцієнт пропорціональності (коефіцієнт регресії рівняння зв’язку);

х1 – незалежна змінна, фактор.

Коефіцієнт регресії (а1) показує середню зміну обсягу збуту (у, залежна змінна) при змінах незалежної перемінної (х1) на одиницю. Одиниці виміру коефіцієнту регресії відповідають одиницям виміру величин у та х1.

Багатофакторна регресивна модель лінійного типу має такий вигляд:

у = а0 + а1х1 + а2х2+ а3х3+...+ аnхn; (5.3)

де

у – прогнозний обсяг збуту (залежна змінна);

а0 – початковий рівень ряду;

а1 , а2, а3,...аn – коефіцієнти регресії рівняння зв’язку;

х1 , х23,...хn незалежні перемінні, фактори.

Коефіцієнти регресії при багатофакторному зв’язку також показують степінь середньої зміни обсягу продажу (у, залежної змінної) при змінах фактора на одиницю, за умови, що решта факторів рівняння залишаються незмінними [6].

Слід вказати на те, що для вибору регресивної моделі прогнозу повинні виконуватися дві умови. Перша умова передбачає наявність зв’язку між залежною змінною і незалежними факторами, що засвідчують дані за минулий період. Друга умова ґрунтується на тому, що значення незалежної змінної за період, на який необхідно зробити прогноз, повинно бути відомим.

Прогнозування обсягів збутуна основі індикаторів передбачає попереднє експертне визначення індексів купівельної спроможності для різних груп населення. Такий підхід будується на основі оцінки національних чи регіональних показників соціально-економічного розвитку, макроекономічні та демографічні зрушення яких дозволяють наперед визначити перспективи збуту цілком конкретних груп товарів.

Прогнозування обсягів збутуна основі нормативного підходу здійснюється через визначені стандарти (соціальні, економічні, правові, технічні, технологічні тощо) споживання та використання товарів певних груп.

Прогнозування обсягів збутуна основі ринкової частки відбувається через передбачення темпів розвитку сектора економіки, до якого належить підприємство. Динаміка галузі та питома вага в ній суб’єкта господарювання дозволяють визначити орієнтовні обсяги реалізації.

Прогнозування обсягів збутуна основі стандартного розподілу ймовірностей [6] проводиться через використання положень загальної теорії статистики. Згідно ним, робиться оптимістичний (О), песимістичний (П) та найімовірніший (М) прогноз збуту продукції підприємства. На цій підставі розраховується очікуване значення обсягу збуту (Пз):

Пз = (О + 4М + П) / 6. (5.4)

Розраховується також показник стандартного відхилення очікуваного обсягу збуту (СВ):

СВ= (О – П) / 6.

Найбільш ймовірний прогноз обсягів збуту продукції (Зп) становитиме:

Зп = Пз ± 2 СВ.

Задача 9 [25].

П’ять автозаправних станцій, які належать одному агрохолдингу, працювали більше року. Дані за рік по цим станціям використовувались для обчислення середніх значень потоку автомобілів та обсягу продажу і наведені в таблиці 8.

Таблиця 8

Інтенсивність руху автомобілів та обсяги продажу пального

Станція Кількість автомобілів за годину Обсяг продажу пального за годину
    $ 220
    $ 75
    $ 250
    $ 145
    $ 200

 

Потрібно побудувати модель збуту та на її основі з’ясувати доцільність побудови шостої станції в місці, де потік автомобілів складає 183 машини за годину.

Розв’язання

Аналіз даних задачі показує, що в якості моделі збуту можна вибрати парну регресивну модель (5.2), оскільки дві умови, при яких така модель може бути використана, виконується. Зважаючи на те, що в даній моделі маємо тільки одну незалежну змінну х1, позначимо її через х.

Отже будемо мати
y = a0 + a1x, (5.5)

де в нашому випадку y – прогнозований обсяг продажу пального за годину, х – кількість автомобілів за годину, a0, a1 – невідомі параметри, які потрібно визначити на підставі статистичних даних за попередній період часу. Підставляючи в рівняння (5.5) замість змінних х, y їх відповідні значення із таблиці, будемо мати наступну систему рівнянь:

 

(5.6)

 

Оскільки в даній системі п’ять рівнянь і дві невідомі, то вона не може бути розв’язана точно. В такому випадку невідомі визначають так, щоб рівняння (5.6) задовольнялись приблизно, але з якомога меншою похибкою. Для цього існують спеціальні методи. Одним з поширених методів є так званий метод найменших квадратів. Його суть полягає в тому, щоб за рахунок невідомих a0, a1 мінімізувати суму квадратів відхилень між відповідними лівими та правими частинами рівнянь системи (5.6). Іншими словами, потрібно знайти мінімум наступної функції двох змінних

Як відомо з курсу вищої математики, для визначення мінімуму функції потрібно знайти її часткові похідні і прирівняти їх до нуля. В нашому випадку будемо мати:

 

 

В результаті для невідомих a0, a1 маємо таку систему двох рівнянь

 

Розв’язуючи її, знаходимо: ; . Отже, модель збуду для даної економічної ситуації має вигляд

. (5.7)

Повернемось тепер до питання доцільності побудови шостої станції. За умовою ця станція має будуватися в місці, де потік автомобілів дорівнює 183 машини за годину, тобто х =183.

Використовуючи побудовану модель (5.7) знайдемо прогнозований обсяг продажу пального за годину:

$227,3.

Знаючи прогноз щодо обсягу продаж, керівництво фірми вже свідомо, а не в умовах невизначеності, може прийняти рішення про доцільність побудови шостої станції. Зауважимо, що на користь такого рішення говорить й той факт, що прогнозований обсяг продажу пального на шостій станції перевищує середню величину обсягу продажу на п’яти існуючих станціях, який приблизно дорівнює $178 за годину.

Задача для самостійного розв’язання [25]

Менеджер з маркетингу агрофірми, якій належать сім продуктових магазинів, хоче отримати прогноз обсягу продажу в магазині, який планується відкривати в невеликому селищі з населенням 16000 чоловік. Він зібрав статистичні дані про населення та обсягах продажу в семи інших магазинах фірми. Ці данні представлені в наступній таблиці. Потрібно побудувати перспективну модель збуту та на її основі з’ясувати доцільність відкриття нового магазину.

 

 

Номер магазину Обсяг продажу протягом місяця, грн. Населення, чол.
  400 000 10 000
  1 250 000 65 000
  1 300 000 72 000
  1 100 000 54 000
  450 000 42 500
  540 000 36 800
  500 000 27 500






Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1190. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия