Студопедия — Методи навчання. Підготовку до вивчення теми традиційно розпочніть із прига­дування лекційного матеріалу, опрацювання відповідних розділів рекомендованих вам навчальних
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методи навчання. Підготовку до вивчення теми традиційно розпочніть із прига­дування лекційного матеріалу, опрацювання відповідних розділів рекомендованих вам навчальних






ВСТУП

Методичні вказівки до самостійної роботи студента по курсу «Основи професійної педагогіки» призначені для студентів магістрів спеціальності 8.18010011 «Інтелектуальна власність»з метою надання допомоги у самостійному вивченні курсу «Основи професійної педагогіки». Метою занять по дисципліні «Основи професійної педагогіки» є засвоєння нормативно-методичних положень щодо розробки освітньо-кваліфікаційних характеристик та освітньо-професійних програм; сучасних технологій педагогічного і кваліфікаційного контролю.

Завдання для самостійної роботи призначені для підготовки і виконання самостійного домашнього завдання (контрольної роботи) для підвищення ефективності самостійного вивчення і кращого засвоєння основних понять курсу «Основи професійної педагогіки».

Завдання для самостійної роботи по основам професійної педагогіки орієнтують студентів на вивчення, вироблення навиків самостійного аналізу з питань професійної педагогіки.

Формою контролю є залік. Оцінюючи знання студентів, викладач виходить, перш за все, з розуміння вивченого матеріалу, засвоєння основних тенденцій розвитку професійної педагогіки та застосування їх на практиці.

Завдання для самостійної роботи по основам професійної педагогіки складаються з трьох частин: теоретичної, аналітичної та тестової

Метою вивчення навчальної дисципліни «Основи професійної педагогіки» є засвоєння нормативно-методичних положень щодо розробки освітньо-кваліфікаційних характеристик та освітньо-професійних програм; сучасних технологій педагогічного і кваліфікаційного контролю.

Основним завданням вивчення дисципліни «Основи професійної педагогіки» є чітке уявлення основних аспектів професійної педагогіки в Україні та вміння застосовувати отримані теоретичні знання на практиці.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: нормативно-методичні положення щодо розробки освітньо-кваліфікаційних характеристик та освітньо-професійних програм; основні принципи методології суб’єктно - діяльнісного підходу; сучасні технології педагогічного і кваліфікаційного контролю.

- вміти: визначати узагальнений об’єкт діяльності або виробничі функції та предмети діяльності фахівців з певних напрямків підготовки за спеціальністю «Інтелектуальна власність»; визначати основні виробничі функції, узагальнені задачі діяльності основних первинних посад, на яких можуть працювати випускники ВНЗ певних освітньо-кваліфікаційних рівнів за спеціальністю «Інтелектуальна власність»; провадити класифікацію виробничих функцій та узагальнених задач діяльності у сфері інтелектуальної власності.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 72 години (2 кредити ЄКТС).

1 МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ ПОДГОТОВКИ

 

Метою самостійного вивчення дисципліни «Основи професійної педагогіки» є поглиблене самостійне вивчення діяльності у сфері професійної педагогіки. Завдання для самостійної роботи призначені для підготовки і виконання індивідуального (самостійного домашнього завдання) для підвищення ефективності, поглиблення знань і кращого засвоєння основних понять курсу. Завдання для самостійної роботи по курсу «Основи професійної педагогіки» орієнтують студентів на вивчення, вироблення навиків самостійного аналізу з питань пов’язаних з професійною педагогікою

Перевірка знань студента здійснюється за допомогою здачі ними заліку. Оцінюючи знання студентів, викладач виходить, перш за все, з розуміння вивченого матеріалу, засвоєння основних понять курсу, уміння застосувати їх на практиці.

На самостійну роботу студента денної форми навчання відводиться 48 годин, яка враховує підготовку до практичних (семінарських) занять та виконання самостійного домашнього завдання (далі – СДЗ). Щодо заочної та прискореної форми навчання на самостійну роботу припадає 56 годин, які включають в себе самостійну підготовку теоретичної частини курсу базуючись на вивчені опорного конспекту лекцій. Для закріплення вивченого необхідно виконати самостійне домашнє завдання.

Уміння студентів самостійно працювати над вивченням конкретного предмета – важливий чинник підвищення якості підготовки магістрів.

Самостійна робота студента (денна та заочна форма навчання) включає підготовку до практичних (семінарських) занять; самостійне опрацювання додаткової літератури та питань для самоконтролю засвоєння змісту навчального матеріалу, а також підготовку рефератів які наведено у методичних вказівках до самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни «Основи професійної педагогіки» для студентів магістрів напрямку підготовки 1801 – «Специфічні категорії» / уклад. Г.О. Швець. – Маріуполь: ПДТУ, 2014. – 24 с. – Режим доступу: http://mo.pstu.edu/.

Враховуючи це, рекомендуються наступні форми організації самостійної роботи студентів з основ професійної педагогіки:

– підготовка до практичних (семінарських) занять;

– самостійне опрацювання додаткової літератури до тем лекційного курсу і практичних (семінарських) занять, а також літератури для підготовки самостійного домашнього завдання;

– підготовка рефератів за тематикою лекцій і семінарів;

– самостійне опрацювання питань для самоконтролю засвоєння змісту лекційного матеріалу з курсу.

 

 

На підготовку до кожної теми відводиться наступна кількість годин:

№ з/п Підготовка до практичних занять та виконання самостійного домашнього завдання за темами: Кількість годин (денна форма) Кількість годин (заочна форма)
  Загальна характеристика професіонально-педагогічної спеціальності    
  Головні парадигми освіти    
  Моделі освіти    
  Професійно-педагогічна культура педагога професійного навчання    
  Інформаційні технології в навчальному процесі    
  Педагогічний менеджмент    
  Разом    
Розрахунок часу для самостійної роботи студента за видами

№ з/п Вид роботи Кількість годин (денна форма) Кількість годин (заочна форма)
  Опрацювання програмного матеріалу, що викладається на лекціях    
  Підготовка до лабораторних робіт - -
  Підготовка до практичних (семінарських) занять   -
  Виконання індивідуальних завдань (рефератів, творчих, розрахунково-графічних робіт, презентацій тощо)   -
  Підготовка до контрольних заходів (модульна контрольна робота)   -
  Курсове проектування - -
  Підготовка самостійного домашнього завдання    
  Разом    
 

Завдання для самостійної роботи по курсу «Основи професійної педагогіки» складаються з освоєння теоретичних питань, одного реферативного завдання і тестових питань.

Для виконання самостійного домашнього завдання необхідно спочатку ознайомитись з коротким викладенням курсу «Основи професійної педагогіки» та звернутись до опорного конспекту лекцій.

На сторінках 10-17 викладено варіанти самостійного домашнього завдання. При виконані СДЗ необхідно спочатку виконати реферат користуючись підручниками та навчальними посібниками з курсу та скористатись офіційними інформаційними ресурсами які наведено в пункті «Рекомендовані інформаційні джерела». Далі потрібно відповісти на тестові питання, вибравши правильну відповідь з наведених і надати розширену відповідь, яка доводить правильність обраної відповіді.

Краще зрозуміти теоретичні набуття в галузі професійної педагогіки допомагають досить поширені підручники з психології та педагогіки і монографії відомих учених.

Для студента при вивченні даного курсу труднощі виникають при використанні літератури. Зверніть увагу на список рекомендованої літератури що наведений в кінці методичних вказівок, підбір якої здійснювався виходячи з її наявності в бібліотеці ПДТУ та наявності в Інтернет - ресурсах. Радимо не обмежуватися тільки однією навчальною літературою. Глибоке знання даної дисципліни передбачає вивчення першоджерел, монографій і періодичних видань.

Для самостійної підготовки студенту потрібно вивчити теоретичний матеріал, що викладено у опорному конспекті лекцій який надається викладачем. Або керуючись робочою програмою та методичними вказівками до практичних занять і рекомендованою літературою самостійно оволодіти знаннями.

Для студентів денної форми навчання самостійне домашнє завдання оцінюється у 20 балів. Самостійне домашнє завдання враховується в підсумку балів що отримує студент на при кінці семестру, і є обов’язковим до виконання.

Для студентів заочної або прискореної форми навчання виконання самостійного домашнього завдання є допуском до здачі заліку.


2 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ ТЕОРЕТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ «ОСНОВИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПЕДАГОГІКИ»

Самостійне вивчення теоретичного матеріалу курсу «Основи професійної педагогіки» передбачає самостійне ознайомлення з основними ключовими аспектами, що наведені нижче, використовуючи при цьому опорний конспект лекцій який розміщено на сайті методичного забезпечення. До кожної теми наведено рекомендовану літературу, яка найбільш повно розкриває внутрішній зміст кожної теми.

 

Тема 1. Загальна характеристика професіонально-педагогічної спеціальності

Розпочинаючи вивчення цієї теми, студенти спочатку повинні з’ясувати, що розуміють під сутністю та особливостю професії. Після цього доцільно перейти до вивчення професіонально-педагогічній спеціальності. Ознайомити студентів з вимогами до підготовки спеціалістів. Звернути увагу на перспективи розвитку спеціальності «Інтелектуальна власність».

Потрібно звернути увагу на сучасну систему законодавства України «Про вищу освіту».

Рекомендована література: [11].

Тема 2. Головні парадигми освіти

При вивченні даної теми студент засвоює такі поняття як: когнітивна парадигма, особисто орієнтована парадигма, функціоналістична та культурологічна парадигма. Після цього доцільно перейти до взаємозв’язків культури та освіти.

Рекомендована література: [ 8]; [ 11],[27, 486 с.],[30].

Тема 3. Моделі освіти

Вивчаючи дану тему, студент повинен усвідомити, що являє собою загальна характеристика освіти. Студенти детально повинні розібратися в порівняльному аналізі сучасних моделей освіти.

Рекомендована література: [1]; [ 11],[12], [ 20],[ 48].

Тема 4. Професійно-педагогічна культура педагога професійного навчання

При вивченні даної теми студент повинен засвоїти сутність професійно-педагогічної культури. Ознайомитись з аксіологічним компонентом професійно-педагогічної культури, технологічним компонентом професійно-педагогічної культури та особисто-творчим компонентом професійно-педагогічної культури.

Рекомендована література: [40, с. 90-115]; [42, с. 15-57].

Тема 5. Інформаційні технології в навчальному процесі

Розпочинаючи вивчення цієї теми, студенти спочатку повинні з’ясувати

роль теорії і практики використання інформаційних технологій в навчальному процесі. Потрібно звернути увагу на те, що являє собою автоматизація навчання і контроль знань в системі професійної освіти України (застосування комп’ютерних систем у навчальному процесі: принципи, методи і технології).

Рекомендована література:[35]. [ 47, 189 с.]

 

Тема 6. Педагогічний менеджмент

Розпочинаючи вивчення цієї теми, студенти спочатку повинні з’ясувати, що розуміють під педагогічним менеджментом як сучасною теорією управління освітою. Ознайомити студентів зі загальною характеристикою принципів і функцій педагогічного менеджменту.

Рекомендована література: [ 26],[43, с. 3-58], [ 48].

3 САМОСТІЙНЕ ДОМАШНЕ ЗАВДАННЯ

 

3.1 Вимоги до оформлення самостійного домашнього завдання

 

Приступаючи до написання роботи, особливу увагу необхідно приділити з'ясуванню змісту понять і категорій, звернувшись до довідкової літератури по темі. Робота з довідковою літературою представляється найбільш раціональним способом ознайомлення з проблемами, що підлягають вивченню.

Перш, ніж приступити до виконання самостійного домашнього завдання (контрольної роботи), слід проконсультуватися з викладачем, який допоможе з'ясувати зміст контрольної роботи і структуру понятійного апарату, що розкриває проблематику. Засвоївши основні поняття, необхідно приступити до вивчення літератури, що рекомендується. Хочеться застерегти від спроб некритичного викладу або простого переписування того або іншого джерела, оскільки журнальна стаття, розділ монографічного дослідження або навчального посібника мають різну логіку викладу матеріалу. Бажано приводити різні точки зору на аналізовані проблеми, що свідчитиме про самостійність роботи з літературою

Виконання і захист контрольної роботи передбачає вирішення наступних завдань:

· формування і закріплення знань основних категорій, принципів, законів з інтелектуальної власності;

· розвиток навиків самостійної роботи з літературою і іншими джерелами наукової інформації;

· формування наукового, творчого, індивідуального поглядів на актуальні проблеми інтелектуальної власності.

При виконанні контрольної роботи необхідно враховувати наступні особливості:

1. Контрольна робота оформляється відповідно до вимог стандартів ПДТУ, інституту економіки і менеджменту. Об'єм контрольної роботи складає 20-25 сторінок (шрифт Times New Roman, 14 кегель). На першому (титульному) листі вказується: «Міністерство освіти і науки України», назва університету (інституту), кафедри; предмет, що вивчається; курс і група студента; номер варіанту. У контрольній роботі повинні бути розглянуті теоретичні питання по темі реферату (СДЗ) і тестові питання. В кінці роботи додається список використаних джерел.

2. Структура контрольної роботи:

ЗМІСТ (ПЛАН)

ВСТУП

Відповіді на питання (кожне починається з нового аркуша).

Відповіді на тестові запитання

ЗАКЛЮЧЕННЯ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

3. При підготовці самостійного домашнього завдання (контрольної роботи) спочатку переписується умова завдання, а потім дається відповідь і його обґрунтування обов’язково з посиланнями на першоджерела.

4. Не допускаються однозначні бездоказові відповіді на питання. Всі відповіді на завдання і тести повинні бути аргументовані і доведені (наприклад з використанням законів і прикладів).

5. Деякі питання тестів можуть мати декілька варіантів відповіді. Будьте уважні при відповідях, не допустите можливі неповні і неточні відповіді.

6. Для ефективної підготовки контрольної роботи в методичних вказівках присутній список літератури, що рекомендується.

7. В роботі не допускається використання сканованих рисунків, таблиць, діаграм. Приклади оформлення рисунків, таблиць, діаграм подаються у додатках 1, 2.

3.2 Варіанти СДЗ

Варіант контрольної роботи студент бере за порядковим номером у журналі групи. Якщо він за списком в журналі під номером 3, тема СДЗ №3. Всього 16 тема СДЗ. Якщо студент 17 за списком, тоді тема СДЗ № 1 і.т.д.

Завдання для СДЗ

3.3.1 Питання теоретичної частини

Тема 1. Педагогіка як наука і навчальний предмет.

Поняття про педагогіку. Об’єкт, предмет, функції та задачі педагогіки. Структура у галузі педагогіки. Джерела педагогіки.

Рекомендована література:[1], [48].

 

Тема 2. Система освіти в Україні.

Основні історичні етапи розвитку системи освіти. Державна національна програма «Освіта» (Україна ХХІ ст.)». Типи навчальних і навчально-виховних закладів.

Рекомендована література:[1], [2], [27].

Тема 3. Загальна характеристика професіонально-педагогічної спеціальності.

Сутність та особливості професії. Професіонально-педагогічна спеціальність. Вимоги до підготовки спеціалістів. Перспективи розвитку спеціальності «Інтелектуальна власність».

Рекомендована література:[ 11], [42].

 

Тема 4. Педагогічні інновації.

Сутність, класифікація та направлення педагогічної інновації. Технологія, бар’єри та умови інноваційних процесів. Порівняльні характеристики традиційного та інноваційного освітнього закладу.

Рекомендована література:[19].

Тема 5. Професійна педагогіка як галузь наукових знань.

Об’єкт, предмет і функції професійної педагогіки. Задачі, структура професійної педагогіки. Основні категорії професійної педагогіки. Структура академічного курсу професійної педагогіки.

Рекомендована література:[5], [8], [11], [28, 495 с.].

Тема 6. Головні парадигми освіти.

Когнітивна парадигма. Особисто орієнтована парадигма. Функціоналістична та культурологічна парадигма. Взаємозв’язок культури та освіти.

Рекомендована література:[ 8]; [ 11],[27, 486 с.],[30].

 

Тема 7. Моделі освіти.

Загальна характеристика освіти. Порівняльний аналіз сучасних моделей освіти.

Рекомендована література:[1]; [ 11],[12], [ 20],[ 48].

 

Тема 8. Генезис та перспективи розвитку теорії та практики професійної освіти.

Становлення та розвиток професійної освіти за кордоном. Розвиток теорії та практики виробничої освіти за кордоном.

Рекомендована література:[3, с 11-17], [33].

 

Тема 9. Професійна освіта як соціокультурний феномен.

Нормативно-правові основи професійної освіти. Моделі, види та рівні освіти. Компетенції та тенденції розвитку освіти у сучасному світі.

Рекомендована література:[1], [2], [19].

 

Тема 10. Історичні системи й концепції професійної освіти.

Багатопрофесійне навчання. Ступеневе навчання. Концепція базового й спеціального професійного навчання.

Рекомендована література:[8], [11], [22], [41, с.393-687], [42].

Тема 11. Сучасні вимоги до професіоналу.

Сучасні вимоги до підготовки кадрів. Професіональні та ключові кваліфікації й компетенції. Професійний розвиток.

Рекомендована література:[29], [41, с.393-687], [42], [46].

Тема 12. Закони, закономірності і принципи навчання.

Закони навчання, їх сутність. Загальні закономірності навчально-виховного процесу. Принципи навчання у вищій школі.

Рекомендована література:[1], [5], [48].

 

Тема 13. Основи організації самостійної роботи студентів.

Адаптивне навчання і адаптивний контроль. Інформаційне забезпечення самостійної роботи студентів (діяльність учіння і навчання; дії, предмети і продукти навчання).

Рекомендована література:[26], [18], [48].

 

Тема 14. Професійно-педагогічна культура педагога професійного навчання.

Сутність професійно-педагогічної культури. Аксіологічний компонент професійно-педагогічної культури. Технологічний компонент професійно-педагогічної культури. Особисто-творчий компонент професійно-педагогічної культури.

Рекомендована література:[40, с. 90-115]; [42, с. 15-57].

 

Тема 15. Інформаційні технології в навчальному процесі.

Теорія і практика використання інформаційних технологій в навчальному процесі. Автоматизація навчання і контролю знань в системі професійної освіти України (застосування комп’ютерних систем у навчальному процесі: принципи, методи і технології).

Рекомендована література:[35], [ 47, 189 с.]

16. Педагогічний менеджмент.

Педагогічний менеджмент як сучасна теорія управління освітою. Загальна характеристика принципів і функцій педагогічного менеджменту.

Рекомендована література:[ 26],[43, с. 3-58], [ 48].

3.3.2. Тестові питання

1. Педагогіка це:

а)наука про навчання та виховання дітей

б) здібності людини: здатність орієнтуватися в навколишньому середовищі

2. Антропологія це:

а) сукупність наукових дисциплін, що займаються вивченням людини, її походження, розвиток, існування в природному і культурному середовищах

б) наука про навчання та виховання дітей

3. Наукова діяльність спрямована на:

а) виконання науково-дослідних робіт, підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації

б) забезпечення фундаментальної наукової, загальнокультурної, практичної підготовки фахівців, які мають визначати темпи і рівень науково-технічного, економічного та соціально-культурного прогресу, формування інтелектуального потенціалу нації на всебічний розвиток особистості як найвищої цінності суспільства

4. Академія це:

а)вищий заклад освіти, який здійснює підготовку фахівців з вищою освітою за освітньо-професійними програмами всіх рівнів в окремо визначеній галузі знань або виробництва

б) багатопрофільний вищий заклад освіти, який здійснює підготовку фахівців з вищою освітою природничих, гуманітарних, технічних та інших напрямів науки, техніки і культури за освітньо-професійними програмами всіх рівнів

5. Принцип це:

а) основа, на яку треба спиратися і якою необхідно керуватися

б) стимулювання і мотивація навчально-пізнавальної діяльності

6. Методи як наукова категорія це:

а) спосіб досягнення мети, певним чином упорядкована діяльність

б) основа, на яку треба спиратися і якою необхідно керуватися

7. Андрагогіка це:

а) одне з позначень галузі педагогічної науки, що охоплює теоретичні і практичні проблеми освіти, навчання і виховання дорослих (віком від 18-20 років до глибокої старості)

б) здібності людини: здатність орієнтуватися в навколишньому середовищі

8. Дидактика це:

а) розділ педагогіки; теорія освіти і навчання. Розкриває закономірності засвоєння знань, умінь і навичок і формування переконань, визначає обсяг і структуру змісту освіти

б) спосіб досягнення мети, певним чином упорядкована діяльність

9. Гуманізація це:

а) орієнтації на розвиток і становлення відносин взаємної поваги між учнями та педагогами, на збереження й зміцнення стану здоров'я і почуттів власної гідності, на розвиток особистісного потенціалу тощо

б) орієнтація на усвідомлення особистістю цінностей різних культур і народів, різних професій і спеціальностей, різних мов і власної, на економічну та правову освіту.

Методи навчання

а) засоби взаємопов'язаної діяльності викладача і студента, спрямованої на вирішення завдань навчання, виховання і розвитку

б) спосіб досягнення мети, певним чином упорядкована діяльність

11. Сутність індуктивного методу:

а) розкриває логіку інформації від часткового до загального

б) розкриває логіку руху інформації від загального до часткового

12. Диференціаціяце:

а) орієнтація всіх учасників освітнього процесу на задоволення та розвиток своїх інтересів, нахилів і здібностей. Вона може здійснюватися різними способами, наприклад, поділ навчальних дисциплін на обов'язкові та за вибором, поділ навчальних закладів на елітні, масові та спеціальні.

б) широке коло навчальних закладів, освітніх програм, органів управління тощо

13. Складові елементи дослідження технологічних процесів такі:

а) об'єкт дослідження

б) предмет дослідження

в) мета дослідження

14. Методологічну основу досліджень з питань техноматики становлять такі підходи:

а) діяльнісний підхід

б) прогностичний підхід

15. Сутність дедуктивного методу:

а) розкриває логіку руху інформації від загального до часткового

б) розкриває логіку інформації від часткового до загального

16 Диверсифікація– це:

а) широке коло навчальних закладів, освітніх програм, органів управління тощо

б) орієнтація всіх учасників освітнього процесу на задоволення та розвиток своїх інтересів, нахилів і здібностей. Вона може здійснюватися різними способами, наприклад, поділ навчальних дисциплін на обов'язкові та за вибором, поділ навчальних закладів на елітні, масові та спеціальні

17. Методи навчання за джерелом знань поділяють:

а) словесні

б) наочні

в) практичні

18. Стандартизація це:

а) реалізація набору обов'язкових навчальних дисциплін у чітко визначеному обсязі

б) організація поетапного освітнього процесу, що забезпечує можливість досягнення на кожному етапі того рівня освіченості, який відповідає запитам особистості

19. Характерні риси дистанційного управління такі:

а) гнучкість – можливість займатися у вигідний для себе час і наявність його нерегламентованого відрізка, у зручному місці й індивідуальному темпі

б) соціальна рівноправність – однакові можливості для всіх здобути освіту, незважаючи на місце проживання, стан здоров'я, елітарність і матеріальну забезпеченість

в) гуманність – спрямованість навчання на особистість, урахування її індивідуальних особливостей, створення сприятливих умов для оволодіння знаннями й розвитку творчих здібностей

20. Реформування вищої освіти передбачає:

а) перехід до динамічної ступеневої системи підготовки фахівців, що дасть змогу задовольняти можливості особистості в набутті певного освітнього та кваліфікаційного рівня за бажаним напрямом відповідно до її здібностей та забезпечити її мобільність на ринку праці

б) підвищення освітнього і культурного рівня суспільства, створення умов для навчання протягом усього життя

в) піднесення вищої освіти України до рівня вищої освіти в розвинутих країнах світу та її інтеграція у міжнародне науково-освітнє співтовариство

4. ПИТАННЯ ДО ЗАЛІКУ

1. Яке місце займає педагогіка в системі соціально-економічного розвитку суспільства?

2. Які науки входять до системи педагогічних?

3. Що є предметом дослідження педагогіки вищої школи?

4. З якими науками пов’язана педагогіка?

5. Мета, завдання та зміст вищої освіти в Україні.

6. Дидактичні моделі змісту навчання.

7. Принципи та методи навчання у вищому навчальному закладі.

8. Проблеми навчання у вищому навчальному закладі.

9. Сутність, класифікація та направлення педагогічної інновації.

10. Порівняльні характеристики традиційного та інноваційного освітнього закладу.

11. Дайте характеристику нововведенням в освіті ХХІ століття. Визначте найхарактерніші ознаки цих нововведень.

12. Зробить висновки щодо тенденцій розвитку інноваційних процесів і освіті взагалі та у вищій педагогічній освіті зокрема.

13. Нормативно-правові основи професійної освіти.

14. Моделі, види та рівні освіти.

15. Компетенції та тенденції розвитку освіти у сучасному світі.

16. Охарактеризуйте систему професійної підготовки кадрів в Україні.

17. Охарактеризуйте сучасний стан професійної освіти за кордоном.

18. Назвіть сучасні вимоги до професіоналу.

19. Дайте визначення терміна «парадигма» та поясніть його сутність.

20. Які ви знаєте сучасні педагогічні парадигми?

21. Поясніть термін «парадигмальне моделювання».

22. Які ви знаєте підходи, що виступають підґрунтям головної ідеї концепції застосування парадигмальних моделей?

23. Дайте визначення та поясніть зв'язок понять «компетенція» та «компетентність», «компетентнісний підхід».

24. Проясніть необхідність формування професійної компетентності.

25. Чим досягається ефективність тренінгового навчання?

26. Які ви знаєте види тренінгу та на що вони спрямованні?

27. Який зміст, мета та шляхи досягнення вступної (основної, заключної) частини тренінгу?

28. Перелічіть та поясніть принципи організації та проведення мотиваційного тренінгу.

29. Теорія і практика використання інформаційних технологій в навчальному процесі.

30. Автоматизація навчання і контролю знань в системі професійної освіти України.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 380. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия