Студопедия — Стоимость пирамиды с шампанским (от количества бокалов): 35 бокалов-3000р. 56 бокалов-5000р. От 84-120 бокалов-7500р.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Стоимость пирамиды с шампанским (от количества бокалов): 35 бокалов-3000р. 56 бокалов-5000р. От 84-120 бокалов-7500р.

 

2. Тебе необходимо получить аккредитацию и униформу Персонала Игр ДО первой рабочей смены, иначе ты не попадешь на объект. Информация о дате и времени получения придет тебе на электронную почту.

Получение в Центре выдачи униформы и аккредитации (ЦВУиА), который расположен рядом с Олимпийским парком.

Как добраться до ЦВУиА: Сесть на поезд Эсто-Садок до остановки Олимпийский парк. Выходишь на улицу и поворачиваешь направо. Слева увидишь серое здание.Это ЦВУиА.

 

 

Шведский бьюти комплекс

 

Предназаначение Бьюти Комплекса Орифлейм:
Содержит Астаксантин – мощнейший антиоксидант на основе водорослей Шведского архипелага. Научно доказана способность Астаксантина защищать кожу от преждевременного старения и повышать мышечную силу. 30 капсул. Цену на продукт смотрите в прайс-листе.

Состав:

соевое масло, астаксантин, лецитин, желатин, глицерин, вода

The Gerund P. 291

The Participle P. 336 - 337

Аналогічні властивості має динітро-орто-вторбутилфенол (ДНБФ, диносеб, 2-втор-бутил-4,6-динітрофенол).

І той і другий для зменшення вибухонебезпечності використовують в-основному у вигляді паст, у сумішах з водою і речовинами, що цю воду утримують (сульфатом натрію і сульфатом амонію). При зберіганні треба слідкувати за тим, щоб паста не висохла, тобто час від часу додавати воду.Серед великої кількості добрив пожежну небезпеку становлять тільки азотовмісні речовини, особливо селітри, які здатні до вибуху як у чистому вигляді так і, особливо, у сумішах з деякими іншими речовинами, які виступають як відновники або каталізатори розкладу. Горіння азотовмісних добрив супроводжується виділенням токсичних продуктів горіння.

65. Перший і другий закони термохімії. Вища і нижча теплота згоряння.Закон І. І. Геса. Тепловий ефект хімічної реакції не залежить від характеру і послідовності окремих її стадій і визначається лише початковими та кінцевими продуктами реакції та їх фізичним станом.Звідси випливає.Тепловий ефект хімічної реакції дорівнює сумі теплот утворення отриманих речовин за мінусом суми теплот утворення вихідних речовин.Вищою теплотою згоряння Qв називають кількість тепла, що виділяється при повному згорянні І кг або 1 м3 горючої речовини при умові, що весь водень і гідроген, які містяться в ній, згоряють з утворенням рідкої води.Нижчою теплотою згоряння Qн називають кількість тепла, що виділяється про повному згорянні І кг або 1 м3 горючої речовини при умові згоряння водню і гідрогену до утворення водяної пари і випаровування вологи горючої речовини.

 

66. Концентраційні межі поширення полум’я у газових сумішах. Їх залежність від потужності джерела запалювання, домішок активних та інертних флегматизаторів, початкової температури.Мінімальний вміст горючої речовини в однорідній суміші з окиснювальним середовищем, при якому можливе поширення полум'я по суміші на будь-яку відстань від джерела запалювання, називається нижньою концентраційною межею поширення полум'я (НКМПП)Максимальний вміст горючої речовини в однорідній суміші з окиснювальним середовищем, при якому можливе поширення полум'я по суміші на будь-яку відстань від джерела запалювання, називається верхньою концентраційною межею поширення полум'я (ВКМПП).Із збільшенням потужності джерела запалювання концентраційні межі поширення полум’я розширюються, але не безмежно. Існує межа, вище якої зміна потужності іскор змін меж поширення полум’я не викликає. Таку іскру називають насиченою. Введення негорючих газів і парів не просто розводить суміш, знижуючи концентрацію горючої речовини і кисню. Такий домішок, а його іще називають флегматизатор, ще й впливає на систему за рахунок своїх теплофізичних характеристик, знижуючи температуру горіння. Вплив початкової температури суміші.З підвищенням початкової температури суміші НКМПП знижується, але не набагато. Верхня межа реагує більш помітно. Підвищення температури на 1000С зменшує НКМПП на 8-10 % і збільшує ВКМПП на 12 - 15 %. Так що при підвищеній температурі горіти здатні суміші, які при нижчій температурі - інертні.Вплив тиску.Якоїсь загальної залежності КМПП від тиску не встановлено. Зниження тиску нижче атмосферного викликає звуження КМПП для усіх сумішей. Причому для кожної з них існує така величина тиску, нижче якої спалахування взагалі не відбудеться, тобто у цьому випадку між нижньою та верхньою межами лежить область в 0 % концентрації горючої речовини.Нормальна швидкість поширення полум'я - величина, відносно невелика, порядку десятків метрів в секунду. Але буває горіння, коли полум'я поширюється з величезною швидкістю, до 5 км/с, детонаційне горіння. Така швидкість перевищує швидкість звуку. Фронт полум’я видовжується. За рахунок турбулізації він не тільки видовжується, але й вигинається, що ще збільшує поверхню фронту. А збільшення поверхні викликає прискорення горіння. Швидкість поширення полум’я може зрости до 1000 м/с.

 

67. Класифікація пожеж за умовами масо- і теплообміну та за видами горючих матеріалів.За умовами масо- і теплообміну розрізняють дві великі групи: поже на відкритих просторах (пож I класу) і пож в огородженні (пож II класу).Пож I класу умовно поділяють на ті, що поширюються (клас 1а); ті, що не поширюються (клас 1б) і масові (клас 1в). Пож, що пошир (клас 1а) – це пож, розміри яких, тобто межі яких (ширина фронту, периметр, радіус, подовженість флангів і т.п.) з часом пош. Пож, що не пош (локальними, клас 1б) наз пож, розміри яких з часом лишаються незмінними, Окремим типом пож I класу є пож масова (1в). Під масовою пож розуміють спільність окремих і суцільних пож в н/ п, на великих складах ГМ і на промислових під-х. Окрема пож– то пож що виникла в окремій будівлі або споруді.Суцільна – то одночасне інтенсивне горіння переважної більшості будівель та споруд на даній ділянці забудови.Масова пож може перейти у вогняний шторм – особливу форму пож яка хар-ся утвор єдиного спільного турбулентного факелу полум’я. Пож в огородженні ділять на закриті і відкриті. Відкриті пож(клас IIа) розвиваються при повністю або частково відкритих проємах (вікон, дверей, вентиляції і т.п.). Закриті пож (клас IIб) протікають при повністю закритих проємах. Коли газообмін здійснюється тільки внаслідок інфільтрації повітря і продуктів згоряння крізь нещільності огородження: крізь щілини у дверях, вікнах і т.п. В залежності від виду матеріалів і речовин, які горять, пожежі поділяють До пожеж класу А відносяться пожежі з горінням твердих речовин, за винятком металів. Якщо ця тверда речовина здатна тліти (папір, деревина, ганчір’я), пожежа відноситься до класу А1. Якщо тліти речовина нездатна (пластмаса), – до класу А2. До пожеж класу В відносяться пожежі з горінням рідин. Якщо горить рідина, нерозчинна у воді (бензин, нафта і т.п.), то пож відноситься до класу В1. Якщо ж горюча реч розчинна у воді (спирт, ацетон) – до класу В2. До пож класу С відносяться пож з горінням газоподібних речовин (водень, метан, гази з газової свердловини і т.п.).До пожеж класу Д відносяться пож з горінням металів. Якщо горить легкий метал –алюміній, магній або їх сплави, пожежа відноситься до класу Д1; якщо горить лужний метал (натрій, калій і т.п.) – до класу Д2; якщо горить металоорганічна сполука (метилнатрій, діетилмагній і т.п.) – до класу Д3.

 

 

68. Розрахунок теплоти згоряння індивідуальної речовини за законом Геса

Звідси випливає. Тепловий ефект хімічної реакції дорівнює сумі теплот утворення отриманих речовин за мінусом суми теплот утворення вихідних речовин.Таким чином, теплота утворення молю води є в той же час тепловим ефектом хімічної реакції згоряння молю водню: Н2 + 0,5 02 = Н20(г) + Q (Q = -241,8кДж). Нзг2) = Нутв2О) – Нутв2) - Нутв(02),С + 0,502 = СО - 110,5 кДж/моль,СО + 0,502 = С02 - 28З,О кДж/моль.А можна С + 02 = С02 - 393,5 кДж/моль.Сума теплових ефектів двох перших реакцій буде точно такою, як тепловий ефект третьої.Вищою теплотою згоряння Qв називають кількість тепла, що виділяється при повному згорянні І кг або 1 м3 горючої речовини при умові, що весь водень і гідроген, які містяться в ній, згоряють з утворенням рідкої води.Нижчою теплотою згоряння Qн називають кількість тепла, що виділяється про повному згорянні І кг або 1 м3 горючої речовини при умові згоряння водню і гідрогену до утворення водяної пари і випаровування вологи горючої речовиниТеплота випаровування води становить + 44 кДж/моль. Теплота утворення газоподібної води становить -241,8 кДж/моль, а рідкої -285,8 кДж/моль.

 

70.Основні параметри розвитку пожежі (постійне та тимчасове пожежне навантаження, площа і фронт пожежі і т.п.). Тривалістю пож tп (хв) наз час з моменту її виникнення до повного припинення горіння. Площею пож Fп2) наз площу проекції зони горіння на горизонтальну або вертикальну площину. У більшості випадків зону горіння проектують на горизонтальну площину. Тем-ра пож Тп (К) або tn (оС). Тем-ра пож в огородженні – то середньооб’ємна тем-ра у приміщенні, тобто тем-ра, до якої нагріваються продукти горіння всередині приміщення. Тем-ра пож на відкритому просторі – то тем-ра полум’я. Лінійна шв розповсюдження полум’я vр, або швидкість поширення полум’я. Це швидкість поширення полум’я по поверхні ГМ, тобто відстань, яку проходить фронт горіння в одиницю часу. Теплота пож Qn1 (кДж/с) хар-є к-сть тепла, що виділяється у зоні горіння в одиницю часу: Qn1 = b×vм×Fп×Qн×rx, в цій формулі:

b - коеф хім недопалу;vм - приведена масова швидкість вигоряння, кг/м2×с;Fп - площа пож, м2;Qн - нижча теплота згоряння, кДж/кг. Приведена теплота пож Qп (кДж/м2×с) показує, яка к-сть тепла виділяється в одиницю часу з одиниці площі пож: Qп = b×vм×Qн.Коефіцієнт хімічного недопалу обирається в залежності від кількості повітря, необхідного для повного спалювання одиниці маси горючого. Інтенсивністю газообміну Iг (кг/м2×с) називається кількість повітря, що притікає в одиницю часу до одиниці площі пожежі. Розрізняють потрібну Iгпотр. і фактичну Iгф інтенсивність газообміну. Потрібна – показує яка кількість повітря повинна подаватися в одиницю часу до одиниці площі пожежі для забезпечення повного спалювання матеріалу. Фактична інтенсивність газообміну відбиває фактичну доставку повітря до пож. Інтенсивність або густина задимлення z хар-є погіршення видимості і ступінь токсичності атмосферного повітря у зоні задимлення. Він визначається по товщині шару диму, крізь який вже не видно світла еталонної лампи, або по к-сті твердих частинок, яка міститься в одиниці об’єму. Вимірюється z у г/м3. Під динамікою пож розуміють зміну основних параметрів пож у часі і просторі. Як основні, при вивченні динаміки пож викор такі її параметри як площа пож, її тем-ра і інтенсивність задимлення.

71. Розрахунок теплоти згоряння суміші речовин за теплотами згоряння компонентів.Якщо ми маємо суміш горючих речовин SРг,, то при горінні в повітрі, реагуючи з киснем, вона дасть суміш продуктів горіння SПг і тепло DНг:SРг + bО2 = SПг - DНг.Наслідок другого закону термохімії в цьому ви­падку записується наступним чином:DНг = S(Нутв)п.г. - S(Нутв)р.г. - b(Нутв) , але b(Нутв) = 0, звідки DНг = S(Нутв)п.г. - S(Нутв)р.г, або просто Нг = S(Нутв)п.г. - S(Нутв)р.г, у формулі:Нг - теплота реакції горіння (або, якщо поміняти знак на протилежний, тепловий ефект реакції);S(Нутв)п.г. - сума теплот утворення продуктів реакції;S(Нутв)р.г - сума теплот утворення вихідних горючих речовин. Приклад. Горить ацетон. Треба визначити нижчу теплоту згоряння.Починати треба з рівняння хімічної реакції. СН3СОСН3 + 4О2 = 3СО2 + 3Н2О + Q, Нутв(ац) = - 248,45 кДж/моль;Нутв(СО2)газ = - 393,78 кДж/моль;Нутв2О)газ = - 241,80 кДж/моль;Нутв2) = 0,DНг (ац) = 3·(-393,78) + 3·(-241,80) – (-248,45) =-1181,3 - 725,4 + 248,5 = -1906,7 + 248,5 == -1658,2 кДж/моль.

 

72. Розрахунок тиску насиченої пари суміші речовин.Тиск в зоні горіння і в зоні продуктів горіння в 10 і більше разів перевищує початковий. Цей тиск передається і вихідним речовинам. Безпосередньо перед зоною горіння він майже такий, як і у зоні горіння. А далі по вихідній суміші поступово (по кривій) знижується до початкового.

Температура. У зоні горіння вона найвища. Область А - А1. За зоною горіння, в продуктах горіння, внаслідок тепловіддачі в оточуюче середовище, вона поступово знижується (А - Аn). На передній поверхні зони горіння вона дорівнює температурі самоспалахування, а далі повільно, дуже повільно, знижується. Перед фронтом полум’я вихідна суміш нагріта, і чим ближче до фронту - тим більше. По-перше, в ізохорному процесі (процесі при постійному об’ємі) підвищення температури однозначно супроводжується підвищенням тиску. По-друге, тепло передається через теплопровідність, тобто Броунівським рухом. По-третє, має місце випромінювання тепла. І, останнє, у вихідну суміш дифундує якась частина нагрітих продуктів реакції горіння, яка несе із собою фізичне тепло, має якійсь тепловміст.

74. Розрахунок теплоти згоряння матеріалів за формулою Д.І. Менделєєва.Формула Д. І. Менделєєва:Qв = 339,4С +1257Н - 108,9(0+N-S) кДж/кг.В цій формулі C, H, O, N, S - масова відсоткова кількість в суміші відповідно вуглецю (карбону), водню (гідрогену), кисню (оксигену), азоту (нітрогену), сірки (сульфуру). Формула для визначення нижчої теплоти згоряння відрізняється тим, що враховує теплоту випаровування води: Qн = 339,4С +1257Н - 108,9(0+N-S) - 25(9Н + W) кДж/кг.Нижча теплота згоряння найбільш енерговмісних речовин: водню 142,5 тисячі кДж/кг;метану 55,6 тисячі кДж/кг; вуглецю 32,75 тисячі кДж/кг.Для метанолу СН3ОН вона мас значення 23,8 тис. кДж/кг, а для мурашиної кислоти НСООН - всього 5,7 тис. кДж/кг.

75. Випаровування рідин. Насичена пара. Визначення тиску насиченої пари індивідуальної рідини за номограмою, за рівнянням Клаузіуса-Клапейрона, за таблицями.Причина випаровування - Броунівський рух. Випаровування - процес ендотермічний. Швидкість випаровування залежить від умов навколишнього середовища, насамперед від температури, і від природи рідини: її температури кипіння, а точніше, тиску насиченої пари даної рідини при даній температурі. У закритій посудині вільного масообміну немає. Виникають умови для зворотного процесу - конденсації. В певний момент кількість молекул, що перейшла з рідини у газову фазу, буде дорівнювати кількості молекул, що повернулися з газової фази у рідку. Такий стан співіснування рідини і пари називається динамічною рівновагою, а пара такого стану називається насиченою парою. Тиском насиченої пари називають тиск пари, що знаходиться у стані динамічної рівноваги з рідиною при даній температурі. Його ще називають пружністю насиченої пари. Цей тиск не залежить від кількості рідини, розмірів її поверхні, форми посудини; а залежить лише від природи рідини і температури. Для даної рідини, при даній температурі тиск насиченої пари величина - постійна. Чим більша температура - тим більше тиск насиченої пари даної рідини.Маючи відповідні таблиці, можна користуватися рівнянням Антуана:lgP = A - ,P - тиск насиченої пари, мм рт ст.;t - температура,0С;А, В та СА - константи, що залежать від природи речовини.

 

76. Особливості розвитку пожеж класів В та С на відкритих просторахПож класів В та С на відкритих просторах – це в-основному пож. у місцях видобутку нафти та газу або пож при зберіг і транспортуванні нафтопродуктів.Газовими вважають фонтани із вмістом горючого газу не менше 95% за масою, нафтовими – із вмістом не менше 50% нафти і газонафтовими – решту, тобто коли нафти менше 50% але більше 5%.За потужністю, газові і газонафтові фонтани розподіляють на слабкі (з дебітом газу до 2 млн. м3 на добу), середні (від 2 до 5 млн. м3 на добу) і потужні (більше 5 млн. м3 на добу).Верхня частина факелу ширша за нижню. Знизу, біля самого зрізу, за рахунок заданого початкового напряму газового струменю і за рахунок того, що свіже повітря ще холодне, факел буде мати діаметр навіть трохи менший за діаметр труби.Температура максимальною буде на поверхні стехіометричних концентрацій. В обидва боки від цієї поверхні вона поступово знижується, але лишається досить високою, порядку 1300 - 1350оС. Зона високих температур приблизно співпадає з зоною між ВКМПП та НКМПП. Біля зрізу труби вона має нульовий розмір, а з висотою поступово збільшується, так само як збільшуються відстань між поверхнями ВКМПП та НКМПП і діаметр факелу. На певній відстані від зрізу труби перетин поверхні НКМПП починає зменшуватися.Відстань від точки початку горіння до точки, у якій сфера високих температур перекриває осьову лінію, називається зоною спалахування.Висота зони догоряння разом з висотою зони спалаху-вання визначають висоту факелу: Нф = Нз.сп. + Нз.дог..Нижче зони спалахування розтало-вана зона відриву полум’я.Найбільш часто користуються формулами та , деНф - висота факелу полум’я, м;Vд - дебіт свердловини у млн м3/добу; З висотою пов’язаний діаметр факелу у найширшій його частині. Приблизно його можна вирахувати по формулі: Dф = (0,1 – 0,15)·Нф, тобто максимальний діаметр факелу складає 1/6 – 1/10 частину його висоти.

 

77. Калориметрична, теоретична і дійсна температура горіння.

Дійсна - це та температура, що існує в зоні по­жежі реально.Калориметрична температура – умовна.

Калориметричною є температура, до якої нагрі­ваються продукти повного згоряння при умовах:1. Все тепло, що виділяється, витрачається на нагрів продуктів згоряння. Втрати тепла дорівнюють нулю. 2. Початкова температура повітря і горючої ре­човини дорівнює нулю (за Цельсієм).3. Кількість повітря дорівнює теоретично необхідній (a = 1).4. Відбувається повне згоряння.Температура внутрішньої пожежі - це середня температура диму в приміщенні, у якому пожежа відбувається. Температура зовнішньої пожежі - температураполум ' я.Теоретична температура-це температура яка враховує ендотермічні реакції дисоціаціїТепло, що іде на нагрів продуктів згоряння до калориметричної температури, дорівнює нижчій теплоті згоряння qг = Qн, або Qн = qг, тобто теплоті, що виділяється.

 

78. Розрахунок концентрації пари рідини в повітрі. НКМПП та ВКМПП.

Концентрацію насиченої пари рідини визначають для того, щоб порівняти її з НКМПП та ВКМПП. За апроксимаційними формулами розраховують для даної рідини (або суміші) НКМПП i ВКМПП. Потім знаходять тиск насиченої пари даної рідини або суміші, який відповідає НКМПП та ВКМПП. Далі визначають реальний тиск насиченої пари i порівнюють його з тиском для НКМПП та ВКМППЯкщо дійсна концентрація знаходиться між НКМПП та ВКМПП, то суміш вибухонебезпечна. Якщо ж вона нижча НКМПП, то дана рідина або суміш безпечні: спалаху або вибуху не буде.Граничнодопустиму вибухонебезпечну концентрацію приймають "із запасом":ГДВК = НКМПП· Кб, де Кб - коефіцієнт безпеки, менший 1.Для виробничих приміщень Кб < 0,1.Для приміщень, в яких передбачається проведення вогневих робіт, Кб = 0,05.За апроксимаційними формулами визначають концентраційні межі поширення полум’я. Потім знаходять нижнє і верхнє значення пружностей парів, які відповідають цим концентраціям, за формулою:Р = , де j - нижнє або верхнє значення концентрації (об. %), тобто НКМПП або ВКМПП;Рзаг- загальний тиск, у звичайному випадку 760 мм рт ст., або 101,325 кПа.А далі за таблицями пружності насиченої пари визначають температуру, при якій ця пружність досягається. Інший шлях розрахунку температурних меж поширення полум’я. За емпіричною формулою: tмп = к·tкип - l,tмп - нижня або верхня межа поширення полум’я;tкип - температура кипіння рідини при 101,325кПа;к та l - константи, експериментально знайдені для багатьох речовин, окремо для нижньої і верхньої межі.Один з найпоширеніших методів розрахунку температури спалаху - використання нижньої температурної межі поширення полум’я, за формулою: tсп = 1,14 (НТМПП + 2).Формула Елея: tcп = tкип - 18 ,

tкип - температура кипіння, 0С;К - коефіцієнт горючості речовини.Коефіцієнт горючості розраховують за простою сумою. К=4nC+4nS+nH-2nO-2nCl-3nF-5nBr,nC, nS, nH, nO, nCl, nF, nBr - кількість атомів вуглецю

 

79. Особливості розвитку пожеж класу А на відкритих просторах.

До цих пож відносяться пож на складах деревини, лісові, торф’яні, степові і пожежі злакових полів. Їх спільною рисою є залежність від погодних умов, насамперед від вологості, температури, наявності та сили вітру і від рельєфу місцевості. У жарку суху погоду вірогідність виникнення таких пожеж значно вища ніж у мокру погоду чи при низьких температурах.Середня швидкість поширення полум’я по складах деревини коливається у широких межах: від 0,1 до 10 м/хв і більше. Приведена масова швидкість вигоряння може досягати десятків кілограмів з 1 квадратного метру за хвилину Лісові пожежі виникають переважно у суху та жарку погоду і вдень. Вночі і температура нижча і вологість більша. Розрізняють низову та верхову лісову пожежу. Швидкість поширення полум’я низової пожежі відносно невисока, до 70 – 80 м/хв. Висота полум’я не перевищує 2 – 2,5 м. Верхові пожежі – більш небезпечні. У суху погоду швидкість верхової пожеж досягає 350 – 400 м/хв. Торф’яні пожежі спостерігаються найчастіше у місцях розробки торф’яних полів. Швидкість поширення торф’яної пожежі досягає 20 – 25 м/хв. У суху жарку погоду, хоч і рідко, торф’яна пожежа може виникнути і у природничих умовах.Особливостями структури торф’яних полів є пориста структура, висока порожнистість. Під верхнім шаром можуть створюватися великі порожнини; свого роду вовчі ями, але з тліючими розпеченими стінками і сподом. Степові пожежі і пожежі злакових культур поширюються по дуже подрібненому матеріалу – це тонкостінні трубки стебел. Горять вони з великою кількістю іскор і пожежа поширюється зі швидкістю до 700 м/хв.

 

81. Зміна основних параметрів пожежі у приміщенні в часі.У розвитку внутрішніх пожеж виділяють декілька етапів або фаз.Ця перша фаза пожежі – загоряння.Друга фаза, прогрів. Третя фаза – бурхливий зріст усіх параметрів і початок об’ємного горіння. Температура у приміщенні зростає до 250 – 300оС. При температурі 200 – 300оС тріскається і розвалюється віконне скло. IV етап пожежі. Інтенсифікація газообміну. Підйом температури до 500 – 600оС.Пожежа поступово захоплює усю площу, температура піднімається до 800 – 900оС. Стабілізація пожежі (V фаза)наступає на 20-25-ій хвилині і продовжується, якщо пожежу не загасити, 20 – 30 хвилин, до вигоряння основної частини пожежного навантаження.VI фаза – зниження інтенсивності пожежі. VII фаза – догоряння, яке виглядає як тління із поступовим зниженням виділення тепла і температури.

 

 

82. Явище каталізу. Позитивний і негативний, гомогенний і гетерогенних каталіз. Механізм дії каталізаторів.Каталіз - виборче прискорення одного з можливих термодинамічно дозволених напрямків хімічної реакції під дією каталізатора (ів), який багаторазово вступає в проміжне хімічна взаємодія з учасниками реакції і відновлює свій хімічний склад після кожного циклу проміжних хімічних взаємодій. [1] Основні принципи каталізуКаталізатор змінює механізм реакції на енергетично більш вигідний, тобто знижує енергію активації. Каталізатор утворює з молекулою одного з реагентів проміжне з'єднання, в якому ослаблені хімічні зв'язки. Це полегшує його реакцію з другим реагентом. Важливо зазначити, що каталізатори прискорюють оборотні реакції, як в прямому, так і в зворотному напрямках.2. Гомогенний каталізПрикладом гомогенного каталізу є розкладання пероксиду водню в присутності іонів йоду. Реакція протікає у дві стадії:H 2 О 2 + I → H 2 О + IO, H 2 О 2 + IO → H 2 О + О 2 + IПри гомогенному каталізі дію каталізатора пов'язано з тим, що він вступає у взаємодію з реагують речовинами з утворенням проміжних сполук, це призводить до зниження енергії активації.2.2. Гетерогенний каталізПри гетерогенному каталізі прискорення процесу зазвичай відбувається на поверхні твердого тіла - каталізатора, тому активність каталізатора залежить від величини і властивостей його поверхні. На практиці каталізатор зазвичай наносять на твердий пористий носій.Механізм гетерогенного каталізу складніше, ніж у гомогенного. Механізм гетерогенного каталізу включає п'ять стадій, причому всі вони оборотні.1.Дифузія реагуючих речовин до поверхні твердої речовини2. Фізична адсорбція на активних центрах поверхні твердого речовини реагують молекул і потім хемосорбция їх3. Хімічна реакція між реагують молекулами4.Десорбція продуктів з поверхні каталізатора5.Дифузія продукту з поверхні каталізатора в загальний потікПрикладом гетерогенного каталізу є окислення SO 2 в SO 3 на каталізаторі V 2 O 5 при виробництві сірчаної кислоти (контактний метод).

 

83. Температурні межі поширення полум’я по поверхні рідин. Способи їх розрахункуТемпературні межи поширення полум'я - це температури рідини, при яких її насичена пара утворює в окиснювальному середовищі концентрації, що дорівнюють нижній або верхній концентраційним межам поширення полум'я.Для створення безумовної пожежобезпечності технологічного процесу, пов’язаного із застосуванням рідин, процес ведуть при температурах, на 100 нижчих від НТМПП, або на 150 вищих від ВТМПП.За апроксимаційними формулами визначають концентраційні межі поширення полум’я. Потім знаходять нижнє і верхнє значення пружностей парів, які відповідають цим концентраціям, за формулою:Р = , де j - нижнє або верхнє значення концентрації (об. %), тобто НКМПП або ВКМПП;Рзаг- загальний тиск, у звичайному випадку 760 мм рт ст., або 101,325 кПа.А далі за таблицями пружності насиченої пари визначають температуру, при якій ця пружність досягається. Інший шлях розрахунку температурних меж поширення полум’я. За емпіричною формулою tмп = к·tкип - l,tмп - нижня або верхня межа поширення полум’я;tкип - температура кипіння рідини при 101,325кПа;к та l - константи, експериментально знайдені для багатьох речовин, окремо для нижньої і верхньої межі.

Один з найпоширеніших методів розрахунку температури спалаху - використання нижньої температурної межі поширення полум’я, за формулою: tсп = 1,14 (НТМПП + 2).Формула Елея:tcп = tкип - 18

 

,

 

84. Виникнення пожежі викликає перерозподіл газових потоків. Різниця густини нагрітого газу (rг) і густини зовнішнього повітря (rпов) приводить до того, що стовп повітря має масу більшу ніж стовп нагрітих газів тих же розмірів. Різницю тиску стовпів зовнішнього повітря і нагрітих газів можна підрахувати з рівняння: DР = Н·rпов - Н·rг = Н(rпов - rг), деDР - напір; Н - висота стовпа.У верхній частині приміщення тиск вищий, ніж тиск у нижній: Рв > Рн., причому Рн плавно переходить у Рв.Площина, для якої тиск дорівнює тиску назовні називається нейтральною зоною

hн = ; hв = .fв та fн – площини верхніх та нижніх отворів. Коефіцієнт надлишку повітря - це відношення фактичної секундної масової витрати повітря до теоретично необхідної секундної масової витрати повітря:a = .Теоретично необхідна секундна масова витрата повітря:Gтпов = vм·Fп·Vопов·rпов, деvм - приведена масова швидкість вигоряння, кг/с;Vопов –об’єм повітря, теоретично необхідний для повного згоряння 1 кг горючої речовини, м3/кг.Фактична секундна масова витрата повітря:Gфпов = m·v·Fпр·rпов, де m- коефіцієнт витрати повітря крізь отвір;v - швидкість потоку у нижньому отворі, м/с;Fпр- площа нижнього отвору (площа пройми), м.

86. Поширення горіння по поверхні рідини. Фактори, від яких залежить швидкість поширення полум’я.Тепло від зони горіння поширюється конвекцією, теплопровідністю i тепловипромінюванням. Основну роль за сучасними уявленнями грає тепловипромінювання.Таким чином, швидкість поширення полум'я по поверхні рідини визначається швидкістю прогріву поверхні рідини під дією в-основному променевого потоку. Залежить ця швидкість від природи рідини i від початкової температури її поверхні і досягає досить великих значень. Від кількох мм/с для дуже холодних високо киплячих рідин, таких як мазут, до 3-4 м/с для теплих високолетючих, таких як діетиловий етер чи пентан.

90.Гасіння пожежі досягається зниженням до критичного значення концентрації горючої речовини, концентрації окисника або потужності джерела запалювання. Для зниження цих параметрів до критичного значення застосовують вогнегасні засоби, які охолоджують зону горіння; розводять інертним газом реагуючі речовини; ізолюють реагуючі речовини від зони горіння або хімічно гальмують реакцію горіння. Як охолоджуючий засіб в основному застосовуються вода і водні розчини речовин, які покращують змочувальну здатність, морозостійкість і інші потрібні показники води, як інертні гази – карбон діоксид, азот, аргон.

 

92. Після спалахування i поширення полум'я на всю поверхню, встановлюється дифузійний режим вигоряння. Цей режим характеризують масовою i лінійною швидкостями.

Масовою швидкістю вигоряння (m) називається маса рідини, що вигоряє в одиницю часу з одиниці поверхні. Отже, ця швидкість вимірюється у кг/м2•с.Лінійною швидкістю вигоряння рідини (l) називається товщина її шару, який вигоряє в одиницю часу. Розмірність цієї швидкості - м/с.Масова і лінійна швидкість пов’язані між собою через питому густину: m = l • .

Швидкість вигоряння залежить від природи рідини і від умов спалювання: від початкової температури, діаметру резервуару або посудини, рівня рідини відносно краю резервуару, швидкості вітру.. При горінні суміші рідин в першу чергу згоряють легколетючі фракції.При горінні нафтопродуктів температура на поверхні поступово збільшується, бо спочатку вигоряють легколетючі фракції і випаровується вода, а потім вже горять важкіші фракції. Так, для дизпалива температура на поверхні поступово росте з 503 до 513 0К, а для мазуту з 473 до 613 0К.Діаметр резервуару. Для тракторного гасу (“керосина”) при збільшенні діаметру резервуару від 1 мм до приблизно 100 мм (10 см) швидкість падає. Чим більше діаметр резервуару, тим краще умови дифузії, тим більше число Re, яке відображає ступінь турбулізації. При D  1000 мм - 1300 мм (1 - 1,3 м) встановлюється розвинений турбулентний режим (Re  10000). Величина теплового потоку від полум’я стабілізується і швидкість вигоряння далі вже не міняється.Рівень рідини відносно верхнього краю.Горить тільки там, де пари горючої рідини змішуються з повітрям; над резервуаром і, іноді, у верхній його частині.Тому із зниженням рівня рідини, тобто із збільшенням відстані від поверхні рідини до верхньої кромки, швидкість вигоряння падає, може впасти навіть до нуля. Але це теоретично, бо, наприклад, для резервуару діаметром 5 м глибина затухання повинна складати  11, а при діаметрі 11 м глибина затухання - 35 м.Вплив швидкості вітру.

95. Перетворення більшості твердих речовин в продукти горiння в кінцевий фазі протікає в газовій зоні в дифузійному режимі.При горiннi твердих речовин змішуються повітря з продуктами термiчного пiролiзу речовини або продуктами її плавлення i випаровування.Тверді речовини вимагають для горiння більшої підготовки ніж рідини, а, тим паче, гази.

Горіння газів i рідин протікає обов'язково в гомогенному середовищі, горiння ж твердих речовин, в залежності від будови, може відбуватись за гомогенним, гомогенно-гетерогенним або тільки за гетерогенним механізмом. Основними її компонентами є геміцелюлози, целюлоза та лігнін.

Геміцелюлози - це суміш низькомолекулярних сахаридів (моносахаридів): пентозанів С5Н8О5, гексозанів С6Н10О6 і їх похідних: п’яти- та шестикарбонних карбонових кислот, лактонів і інших.Целюлоза - це високомолекулярний полісахарид загальної формули (С6Н10О5)m. Молекулярна маса целюлози складає більше 1500000.Лігнін - у хімічному відношенні найменш вивчений клас сполук. До складу лігніну входять здебільшого ароматичні молекули. Молекулярна маса лігнінів досягає кількох тисяч.В середньому суха деревина складається з 25% геміцелюлоз, 50% целюлози та 25% лігнінів.За елементним складом вона містить біля 50% вуглецю, 6% водню і 44% кисню. Деревина - матеріал пористий..Горіння твердих речовин, не здатних переходити в газоподібні продукти розкладу або випаровування, теж розглядається як тління. Лiмiтуючою стадією такого процесу є дифузія кисню до розпеченої поверхні крізь шар газоподібних продуктів горiння.

 

98. Відміна металів у тому, що при горiннi утворюються не газоподібні СО2, Н2О i т.п., а оксиди металів. Серед останніх є легкоплавкі i навіть легкокиплячi а є дуже висококиплячi. Особливості їх взаємодії з розпеченою поверхнею металу дають особливості горiння - енергійно горить метал чи ні, утворюються при горiннi димоподiбнi продукти чи ні.По температурі кипіння метали розподіляють на летючі і нелетючі. Летючі закипають при температурах, не вищих 1500 0С. Якщо температура кипіння металу, нижча від температури плавлення його оксиду, то виникає ситуація, коли під кіркою твердого оксиду знаходиться рідкий метал, який починає інтенсивно випаровуватися. Пари металу легко виходять назовні, згоряють у повітрі і утворюють дрібні частинки твердого оксиду - дим. Найбільша частина парів металу згоряє біля самої поверхні, там, де пари металу стикаються з повітрям. Нелетючі метали мають температури кипіння за 2300 - 2500 0С, температури плавлення їх оксидів на кілька сот градусів нижчі. Наприклад, алюміній плавиться при 659 0С, а кипить при 2406 0С; оксид алюмінію (Аl2O3) плавиться при 2145 0С, а кипить при 3527 0С. Що буде при, припустимо, 2300 0С? Алюміній вже розплавився, але ще не закипів, до кипіння ще не вистачає 106 0С. Оксид теж вже розплавився. Отже, і алюміній і його оксид знаходяться у рідкому стані. А рідини дуже щільно зчеплені між собою, енергійного горіння не буде. Такі метали енергійно горять лише у стані дрібного пилу; диму при горінні такі метали не дають.Є ще третій тип металів, ті, в яких оксид металу добре розчиняється в рідкому металі; при застиганні суміші метал і оксид не розшаровуються. а утворюють так званий твердий розчин. Метал, вигоряючи, утворює порожнини, крізь які легко дифундує повітря. Диму при горінні таких металів (наприклад титану) немає.

 

99. В-основному це вода і водні розчини.

Застосуванню води, як засобу гасіння пожеж, сприяють її властивості і її поширеність. Основним достоїнством, основною перевагою води є велике значення теплоти її випаровування – більше 2200 кДж/кг (2236). Випаровуючись, кожен кг води забирає від зони горіння або від охолоджуван




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Где я живу и как туда добраться? | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение. Свыше 120 бокалов обсуждается заранее и индивидуально

Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 561. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия