Студопедия — ГЛОСАРІЙ. Акт - офіційний документ, складений групою служ­бових осіб для підтвердження виявлених ними фактів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ГЛОСАРІЙ. Акт - офіційний документ, складений групою служ­бових осіб для підтвердження виявлених ними фактів.






Акт - офіційний документ, складений групою служ­бових осіб для підтвердження виявлених ними фактів.

Анкета – це спосіб уніфікації тексту, при якому одну його частину (питання анкети) заносять у документ раніше, а другу (відповіді) заповнює автор під час створення документа.

Делегування - це передавання підлеглому виконання завдань або діяльності із сфери дій керівника.

 

Діагностика часу – це виявлення видів діяльності, на які час витрачається даремно, яку можуть виконувати інші особи, яка віднімає час у інших.

 

Діловодство – це створення, приймання-передавання, зберігання, опрацювання документів.

 

Документація – це сукупність однорідних за функціональним призначенням і взаємопов¢язаних документів.

 

Доповідна записка інформує керівника підприємства або структурного підрозділу про явища і факти, що мали місце, виконану роботу, ситуацію, яка склалася, та ін.

 

Визначити пріоритетність - означає прийняти рішен­ня про те, яким із завдань слід надати першочергового, а яким другорядного значення.

Доручення регламентує тільки зміст завдання, залишаючи підлеглим право у виборі способу дій, а іноді і термінів виконання.

Засідання -це форма організації роботи постійно діючого органу (комітету, колегії, ради, комісії, групи).

Збори -це спільна присутність у певному місці людей, об'єднаних конкретною метою (збори працівників підприємства, підрозділу, членів товариства та ін.).

Кінцеві функції – це функції, виконання яких пов’язано з досягненням певного результату в діяльності організації в цілому.

Кооперація праці являє собою об'єднання, взаємодію групи робітників в процесі спільного виконання взаємопов’язаних трудових процесів.

 

Команда -це наказ, що віддається усно.

 

Локальні функції – це функції, що реалізуються у межах підрозділу, є обслуговуючими по відношенню до інших видів функцій та, як правило, відображені тільки у посадових інструкціях.

Менеджер - це керівник або фахівець, який займає постійну посаду та має повноваження в області прийняття рішень з конкретних видів діяльності підприємства, що функціонує у ринкових умовах.

Наказ зобов'язує підлеглих певним способом, точно та у встановлений термін виконати завдання, що складає сутність розпорядження, і за змістом буває наказом, в якому будь-що наказується, забороняється або інструктується.

Нарада -це форма управлінської діяльності, змістом якої є спільна робота певної кількості учасників управлінського процесу.

Наскрізні функції - це функції, які відображені у положеннях про структурні підрозділи і пов’язані з виконанням спільних робіт кількома підрозділами.

Наукова організація праці передбачає систематичне впровадження досягнень науки і передового досвіду та дозволяє найкращим чином поєднувати техніку і людей в єдиному виробничому процесі, забезпечує найбільш ефективне використання матеріальних і трудових ресурсів, безперервне підвищення продуктивності праці.

Нормування праці - це встановлення міри витрат праці на виконання певного обсягу робіт у даних організаційно-технічних умовах.

 

Норма керованості - це кількість працівників, якими найбільш ефективно може управляти керівник.

Норма обслуговування передбачає якісне обслуговування даним працівником апарату управління певної кількості працюючих.

Організаційною техніка (техніка управління) - це сукупність засобів, що використовуються для раціональної організації та автоматизації управлінських робіт з метою підвищення оперативності, ефективності і культури управління.

 

Переговори - це засіб, взаємозв'язок між людьми, призначені для досягнення угоди, коли обидві сторони мають співпадаючі або протилежні інтереси.

 

Пояснювальну записку використовують для пояснен­ня ситуації, що склалася, фактів, дій або вчинків пра­цівника на вимогу керівника, у деяких випадках - за ініціативою підлеглого.

 

Принцип Паретто: 20% витрат праці на дійсно важливі проблеми забезпечують 80% резуль­тату. На решту 80% витрат праці на другорядні пробле­ми припадає тільки 20 % результату.

 

Принцип фіксованої відповідальності (при делегуванні повноважень): за керівником у будь-якому випадку залишається управлінська відповідальність, яка не може бути делегована.

 

Протокол - це документ, що фіксує хід обговорення питань і прийняття рішень на зборах, нарадах, конфе­ренціях і засіданнях колегіальних органів, або документ, складений офіційною особою для посвідчення будь-якого факту.

 

Рада залишає певну волю виконавцю у відношенні змісту завдання, зберігаючи непорушною лише основну його суть.

 

Регламентація - це встановлення і дотримання певних правил, положень, інструкцій, нормативів та інших нормативних документів, заснованих на об'єктивних закономірностях розвитку системи управління. При цьому виділяється коло питань, що підлягають жорсткій регламентації, і питання, для яких потрібні лише рекомендації.

Робоче місце керівника – це кабінет або частина загального приміщення, в якому відбувається трудова діяльність і яке обладнане відповідно до змісту виконуваних робіт необхідними знаряддями праці.

Розподіл управлінської праці - це об'єктивний процес відокремлення її видів у самостійні сфери трудової діяльності різних груп управлінських працівників.

 

Розпорядження - це повідомлення, передане керівником підлеглим, що стосується змісту і результатів їх діяльності.

Роль - це очікуваний набір дій або поведінки, що обумовлені роботою.

Спеціалізація полягає у закріпленні за кожним підрозділом певних функцій, робіт і операцій з покладанням на них повної відповідальності за кінцеві результати їх діяльності в процесі управління.

Стандартизація – це встановлення єдиних норм і вимог до документів, незалежно від форми власності і розмірів підприємств, їх галузевого підпорядкування.

 

Трафарет – це спосіб уніфікації, при якому заздалегідь виготовляють докладний текст з пропусками, які заповнюють у процесі створення документу.

Управлінська праця - це вид суспільної праці, основним завданням якого є забезпечення цілеспрямованої, скоординованої діяльності як окремих учасників спільного трудового процесу, так і трудових колективів в цілому.

 

Управлінський документ – це документ, який містить відомості організаційного, розпорядчого або повідомчого характеру, який створюється в цілях управління і відповідним чином оформлюється на папері або іншому носії.

 

Фотографія робочого часу: застосовується для встановлення структури його витрат протягом робочого дня менеджера.

Хронометраж – це спостереження і вимірювання витрат робочого часу на здійснення окремих елементів операції, що повторюється, або її загалом для аналізу прийомів праці, розробки нормативів або визначення причин відхилення від норм.

5. СПИСОК ДЖЕРЕЛ, ЩО РЕКОМЕНДУЮТЬСЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ МЕНЕДЖЕРА”

1. Конституція України (Основний Закон) // Голос України – 1996.

2. Про інформацію: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 1992.-№48.

3. Про державну таємницю: Закон України // Голос України – 1994. – 10 бер.

4. Про державну службу: Закон України // Голос України – 1994. – 5 січ.

5. ГОСТ 6.10.5-87 УСД. Требования к построению формуляра-образца.

6. ГОСТ 6.10.6-87. Единая система внешнеторговой документации.

7. ГОСТ 6.38-90 УСД. Система организационно-распорядительной документации. Требования к оформлению документов.

8. ДСТУ 2392-94 Інформація та документація. Базові поняття. Терміни та визначення. К., 1997.

9. ДСТУ 2732-94. Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення. К., 1996.

10. ДСТУ 2628-94. Системи оброблення інформації. Оброблення тексту. Терміни та визначення. К., 1996.

11. ДСТУ 3239-95. Документація у сфері зовнішньої торгівлі. Формуляр-зразок. К., 1996.

12. Андрушків Б.М., Кузьмін О.Е. Основи менеджменту. – Львів, 1995.

13. Афонин А.С. Основы мотивации труда: организационно-экономические аспекты.-К.:Украинская энциклопедия, 1994.

14. Бизнес и менеджер. Составители: Дараховский И.С., Прехул Т.В. и др.-М.:Азимут-центр, 1992.

15. Брэддик У. Менеджмент в организации.- М.: ИНФРА-М, 1997.- 344 с.

16. Веснин В.Р. Технология работы с персоналом и деловыми партнерами.-М.:ТД Элит-2000, 2003.

17. Веснин В.Р. Основы менеджмента.-СПб.:Спец. лит., 1995.

18. Виханский О.С., Наумов А.И. Менеджмент. -М.: Гардарика, 1998.

19. Вудкок М., Френсис Д. Раскрепощенный менеджер.: Пер. с англ.- М.:Дело, 1991.

20. Гончаров В.В. Важнейшие понятия и концепции в современном управлении.-М.:МНИИПУ,1998.

21. Гуленко В.В., Молодцов А.В. Соционика для руководителя. В 2-х книгах, 2-е издание.-К.: МЗУУП, 1993.

22. Довгань Л.Є. Праця керівника, або Практичний менеджмент. – К.: “ЕксОб”, 2002.

23. Егоршин А.П. Управление персоналом. – Нижний Новгород:НИМБ, 1999.

24. Жигалов В.Т., Шимановська Л.М. Основи менеджменту і управлінської діяльності. – К.: Вища школа, 1994.

25. Зигерт В., Ланг Л. Руководить без конфликтов.-М.: Экономика,1992.

26. Зудина Л.Н. Организация управленческого труда. - М.: ИНФРА-М, 1997.

27. Искусство администрирования: Практическое пособие/ Под ред. Дебры Олкок/Пер.с англ.-М.: Издательство “Финпресс”, 1998.

28. Кабушкин Н.И. Основы менеджмента: Учебное пособие.-М.: “Остожье”; Мн.: ООО “Новое знание”, 1999.

29. Карсекін В.І., Манов М.А. Менеджмент у підприємствах торгівлі та громадського харчування: Підручник.-К.: Вища школа, 1994.-272 с.

30. Кравченко А.И. Социология менеджмента: Учеб. Пособие для вузов.-М.: ЮНИТИ, 1999.

31. Кричевский Р.Л. Если Вы - руководитель. Элементы психологии менеджмента в повседневной работе.-М.: Дело, 1991.

32. Кроссворды для руководителя.-М.: Дело, 1991.

33. Ладанов И.Д. Практический менеджмент /Психотехника управления и самотренировки.-М., 1995.

34. Менеджмент организации.Учебное пособие / Румянцева З.П., Саломатин Н.А. и др. Под ред. Румянцевой З.П.-М.: ИНФРА-М, 1995.

35. Менеджмент персонала. Учебное пособие /Л.В.Балабанова, С.И. Коломыцева и др. Под ред. Балабановой Л.В.- Донецк:Донбасс,1996.

36. Мескон М. и др. Основы менеджмента.-М.: Дело, 1992.

37. Молдованова М.І., Сидорова Г.М. Сучасний діловий документ. – К.: Техніка, 1992.

38. Мошек Г.Є. Організація праці менеджера. – К.: КДТЕУ,1995.

39. Липсиц И.В. Секреты умелого руководителя. – М.: Экономика, 1991.

40. Обозов Н., Щекин Г.В. Психология работы с людьми.-К.: МАУП, 1994.

41. Организационное управление: Учеб.пособие для вузов / Под ред. Н.И. Архиповой.-М.: “Издательство ПРИОР”, 1998.

42. Основы менеджмента и маркетинга: Учебное пособие /В.Б.Зубик, А.И.Ильин, Т.Я. Кожекин и др. Под ред. Р.С.Седегова - Мн.: Высшая школа, 1995.

43. Основы управления персоналом: Учебник для вузов/ Под ред. Б.М.Генкина.-М.:Высшая школа, 1996.

44. Паламар Л.М., Кравець Г.М. Мова ділових паперів. – К.: Либідь, 1994.

45. Практическая психология для экономистов и менеджеров / Под ред. М.К. Тутушкиной. – СПб.: ”Дидактика Плюс”, 2002.

46. Руководство сотрудниками фирмы: Учеб. пособие для вузов/ Родионова Н.В. и др.. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2002.

47. Сацков Н.Я. Методы и приемы деятельности менеджеров и бизнесменов.-К.: Институт праксеологии, 1994.

48. Слепенко И.М., Аверин Ю.П. Основы теории социального управления.-М.: Высшая школа, 1990.

49. Смелзер Н. Социология: Пер. с англ.-М.: Феникс, 1994.

50. Управленческое консультирование.-М.: СП "Интерэксперт", 1992.

51. Управление организацией: Учебник / Под ред. А.Г. Поршнева.-М.: ИНФРА-М, 1998.

52. Управление по результатам. /Пер. с финск.-М.: Прогресс, 1993.

53. Уткин Э.А. Антикризисное управление.-М.:Ассоциация авторов и издателей “Тандем”, издательство ЭКМОС, 1997.

54. Фатхутдинов Р.А. Система менеджмента: Учебно-практическое пособие.- М.: АО "Бизнес-школа" Интел-Синтез", 1996.

55. Фельзер А.Б., Доброневський О.В. Техніка роботи керівника.- К.: Вища школа, 1993.

56. Шанин В. Карьерные игры или психология делового общения.- М.:Книжный дом “Университет”, 2001.

57. Швальбе Б., Швальбе Х. Личность, карьера, успех. /Психология бизнеса.-М.: Прогресс, 1993.

58. Щекин Г.В. Практическая психология менеджмента. Как делать карьеру, как строить организацию - К.: Украина, 1994.

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 404. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия