Студопедия — Методика прогнозування радіаційної обстановки в зоні зараження після аварії на атомному реакторі.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методика прогнозування радіаційної обстановки в зоні зараження після аварії на атомному реакторі.






 

Масштаби радіаційної катастрофи оцінюються активністю викиду радіонуклідів в навколишнє середовище. Так, наприклад, для Чорнобильської катастрофи викид радіонуклідів за межі аварійного блоку ЧАЕС являв собою розтягнутий у часі процес, який складався з декількох стадій.

На першій стадії відбувся викид диспергированого палива з зруйнованого реактора. Склад радіонуклідів на цієї стадії викиду примірно відповідає їх складу в опроміненом паливі, але збагаченому летучими ізотопами йоду, теллура, цезія, благородних газів.

На другій стадії з 27 квітня по 2 травня 1986 року потужність викиду за межи аварійного блоку зменшилася з-за вжитих заходів щодо припинення горіння графіту й фільтрації викиду. В цей період склад радіонуклідів у викиді також близький до їх складу у пальному На цієї стадії з реактора виносилися мілкодиспергироване паливо потоком гарячого повітря і продуктами горіння графіту.

Третя стадія викиду характеризується швидким зростанням потужності виходу ПД за межи реакторного блоку. У початковій частині цієї стадії відзначається переважний викид летучих компонентів, зокрема йоду, а топім склад радіонуклідів знов наближається до складу у опроміненом паливі (на 6 травня 1986 р).

Остання, четверта стадія, що настала після 6 травня 1986 р, характеризується швидким зменшенням викиду. Це є наслідком вжитих спеціальних заходів, утворення більш тугоплавких з'єднань ПД в результаті їх взаємодії з введеними матеріалами, стабілізації і подальшого зниження температури палива.

Таким чином аварія на ЧАЕС продовжувалася біля 15 діб, на протязі котрих гарячий висхідний струмень продуктів горіння підіймав радіоактивні речовини в тропосферу до висоти 4 - 6 км. Звідти вони осідали в залежності віл переважного напрямку дальнього переносу.

Сумарний викид ПД (без радіоактивних благородних газів) складав 1850 ПБк (50 МКи), що відповідає приблизно 3,5% загальної кількості радіонуклідів і реакторі на час аварії. Ці дані розраховані на 6 травня 1986 р з урахуванням радіоактивного розладу. До цього строку викид радіоактивних речовин в основному був завершений.

Розрахунок активності випаду ведеться окремо за кожним радіонуклідом за формулою:

 

| де: Ln2 = 0,693; mi - маса і-го радіонукліда, г; T1/2 - період напів розпаду і-го радіонукліда, с;Nar - 6,022 1023 моль-1 - число Авогадро; аi- масове число і-го радіонукліда.

Після цього визначається сумарна активність радіонуклідів:

Nвик=

Сумарна активність радіонуклідів це основна величина, що характеризує масштаби та рівень небезпеки катастрофи. Саме вона є основою моделювання радіаційної ситуації.

Враховуючи основні закономірності зараження при аварії на атомному реакторі АЕС і спад рівня активності як функції віддалі і часу, оцінку радіаційної обстановки в зоні зараження виконують в такій послідовності:

1. За відомим значенням абсолютної активості викиду Nвих, розраховують абсолютну активність, яка пішла на утворення зони зараження:

Nзар = 0,005 Nвик, TБк

2. Знаючи величину Nзар визначаємо значення абсоютної активності радіонуклідів на 1 год. після аварії в однокілометровій зоні:

N1-1=3,15 Nзар ТБк

3. За встановленою величиною N1.1 обраховуємо питому активність радіонуклідів на 1 год після аварії в однокилометровій зоні:

N1-1

Аs(1-1) = ———, ТБк/км2

40°

де: 0,35 = ПR ——— - площа сектора 3<40°; R = 1 км

360°

4. Глибину зони зараження (зовнішній кордон) І.зар, можна визначити рівнянням:

 

км,

 

де As(1-Lзар) =0,1998 ТБк/км2 (або 5,4 кі/км2)

 

5. За відомим на час аварії азімутом вітру А°в формується зона зараження в межах Імовірного сектора крута з кутом 40°, який розташован симетрично відносно від вітру. При цьому центром кругу є зруйнований реактор. За вихідними даними необхідно накреслити в масштабі схему взаємного розташування зруйнованого реактора, підприємства і зони зараження (рис. 2).

Якщо підприємство опинилося в зоні редіоактиішого зараження, проводиться моделювання радіаційної обстановки, що пов'язано з оцінкою ступеню зараження й прийняття адекватних дій.

 

 

Рис.2.

б. Визначаємо питому активність радіонуклідів за площею за 1 гол після аварії на території підприємства (АП) яке опинилося в зоні зараження:

Аs(1-АП)s(1-1) L-2АП, ТБк/км

За одержаним значенням аs(1-ап) визначаєемо згідно з Законом України про Статус забруднених територій що сталися внаслідок аварії на ЧАЕС, до якої Зони Зараження належить територія АГІ, оскільки А(1-АП) це сумарна активність -, - і - випромінюючих радіонуклідів. Хоча Закон регламентує Зони Зараження лише за активністю 137Сs, 90Sг, 239Рu, однак правомірність такої оцінки дуже велика, бо вказані радіонукліди є домінуючими у відповідних групах -, - і - випромінювачів.

Встановлена оцінка одразу не спонукатиме до конкретних дій в залежності від визначеної д.

 

7. Частина співробітників АІІ буде змушена певний час працювати в умовах радіаційного захисту. Для його здійснення необхідно визначити режим радіаційного захисту в такій послідовності:

7.1. Визначити потужність поглинутої дози на 1 год після аварії в однокілометорій зоні і на території АП:

 

Д1-1 =As(1-1) /K1, мГр/час, де К1 = 3 (перша зона зараження)

 

Д1-АП =As(1-АП) /KАП, де КАП відповідно зони зараження, у якої опинилося АП

 

7.2. Розрахувати спад Дапвпродовж 1,5-2 доби після аварії і побудувати графік:

Дtап1ап * t-0.5,мГр/год.

7.3. Розрахувати час радіоактивного зараження на АП, tзар ап і нанести його на графік:

 

tзарАП = (LАП / Vв)+ 1 ГОД

 

8. Розрахувати режим радіаційного захисту персоналу АП впродовж першої доби після початку зараження на території АП та нанести його на графік (рис.№). Для цього:

8.1. Визначити добову фактично поглинуту дозу зовнішнього опромінення

 

Дфак.зов. = 0,55 2 Д1-АП (tк.з.0.5-tп.з 0.5), мГр

Де tк.з.=tп.з + 24

 

8.2. Розрахувати коефіцієнт достатньої захищеності Ср методом підбору відповідного режиму роботи при умові, що він не буде меншим за

 

Сфак. = Д фак.зов.зад.зов.;

 

 

Де: І, - час перебування у сховищі з Кпосл1 = 1000 t2 - час перебування на робочі з Кпосл2 = 1 tз - час перебування на відпочинку з Кпосл3 = 5

Примітка: розрахунки режиму радіаційного захисту не проводять, якщо

 

 

8.3. Користуючись графіком ДtАП = ДtАП *t-0.5з нанесеним режимом радіаційного захисту, визначити послідовність дій персоналу в умовах радіоактивного зараження. До початку зараження на АП вживають контрзаходи щодо роботи в умовах радіоактавного зараження; готують сховище та протирадіаційні укриття, видають персоналу засоби індивідуального захисту. укривають пливкою майно, меблі, устаткування, щоб на них не посідали радіонукліди під час їх випадіння. З початком випадіння радіонуклідів персонал АП укривається в сховищі (протирадіаційному укритті) на період випадіння радіоактивних опадів (1 год), тобто до tп3, і далі за режимом радіаційного захисту.

9. Визначаємо річну дозу внуїрішнього - опромінювання Двнутр Внаслідок надходження І37Сs до організму людини з зараженими продуктами харчування, водою, димом тютюну, радіоактивним пилом, що знаходиться у повітрі.

Величину сумарної активності І37Сs розраховуємо за формулою:

 

N =Nзаг.прод. +Nповітр.+Nтютюн ,Бк

Де Nзаг.прод. = С • mпрод; Бк (табл. 1)

де С - тимчасовий допустимий рівень забруднення продуктів, Бк/кг

т - маса вживаного продукту впродовж 1 -го року після зараження, кг

Nтютюн = С • mтют,: Бк

Табл.1

№ пп   Продукти харчування   С, Бк/кг   Серед, добав, раціон, кг  
  Хліб, крупа, овочі, фрукти, риба, м'ясо, макарони   37,0   2кг  
  Молоко і молочні продукти   370,0   0.5кг  
  Вода   3,7   2,5 кг  
  Тютюн   740,0   1 шт= 1, 5г  

 

Nзаг.повітр = С * mпилу, Бк

 

Де: С = 1110, Бк/кг - допустимий ступінь забруднення повітря, Бк/кг т = q х t, кг - загальна маса радіонуклідів у повітрі, що надійшла до легенів під час дихання впродовж року

де: q - вентиляція легенів (4 - 6 л/хв)

х - запиленість повітря у містах (100 мг/м3) 4 - час дихання впродовж року, хв

Критерій розрахунку Двн - при надходженні до організму 2,44 104 Бк 137Сs в ньому на протязі року формується еквівалентна доза в 1 м 36.

Тоді:

, м Зв, де Nзаг.вн , Бк

 

Однак паралельно надходженню І37Сs до організму йде процес його виведення. Протягом року з організму виводиться 2/3 фактичної кількості радіонуклідів, які надійшли до організму. Тому одержану сумарну дозу Нтвну треба зменшити втричі, тобто Нт вн фак = 1 /З Нт вн розрах Саме вона (ця третина, що не виводиться протягом року) і становитиме фактичну дозу внутрішнього -опромінювання.

 

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 434. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия