Студопедия — Основні положення оцінки обстановки.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні положення оцінки обстановки.






 

Для скорішого і вірного визначення обсягу РіІНР в осередку ураження необхідно в першу чергу оцінювати інженерну, пожежну, хімічну та радіаційну обстановку.

Інженерна обстановка - це масштаби та ступінь руйнувань наземних будівель та споруд, підземних та заглиблених споруд; комунальних, технічних, гідротехнічних та дорожних споруд, які сталися в результаті діяння сейсмічної (ударної) хвилі та вторичних вражаючих факторів.

Оцінку інженерної обстановки, як правило, проводять у два етапи;

1. Попередня завчасна оцінка можливої інженерної обстановки (прогнозування) в осередку ураження.

2. Подальше її уточнення за даними розвідки.

Пожежна обстановка - це масштаби та щільність ураження пожежами населених пунктів, будівель, споруд та прилеглих до них лісових масивів, які впливають на життєдіяльність об'єктів та персонал підприємств.

На виникнення й розповсюдження пожеж впливають головним чином такі фактори;

- вогнестійкість будівель і споруд;

- пожежна небезпека виробництва;

- щільність забудови;

- метеорологічні умови та ін.

Вогнестійкість будівель і споруд визначається займанням їх елементів й межами вогнестійкості основних конструкцій (частин) будівель га споруд. Займання того чи іншого елемента будівлі визначається займанням будівельних матеріалів з яких він виконаний.

Пожежна небезпека виробництва визначається технологічним процесом, використовуваними у виробництві матеріалами і готовою продукцією.

Щільність забудови в значній мірі впливає на розповсюдження пожежі і визначається за формулою;

Sn сумарна площа усіх будівель

П= — 100% = ------------------------------------- 100 %,

St площа території об'єкта

де П – щільність забудови; Sn – сумарна площа усіх будівель; St – площа території об'єкта. Щільність забудови характеризує відстань між будівлями і, відповідно, можливість переносу вогню з однієї будівлі на іншу.

 

Основним параметром, що визначає уражаючу дію пожежі, є щільність ураження пожежею, яка визначається за формулою:

 

,

 

де Рn - щільність ураження пожежею; N1, - кількість будівель, які горять одночасно; N0 - загальна кількість будівель.

При оцінці пожежної обстановки розрізняють дві зони ураження пожежею: зона безумовного ураженім пожежею (ЗБУП) і зона імовірного ураження пожежею (ЗІУП).

В ЗБУП ніякі роботи для гасіння пожежі проводити не варто. Там проводять тільки роботи для рятування людей і їх евакуацію з зони. Для цій зони найбільш характерна пожежа в завалах.

В ЗІУП гасіння пожежі проводять у повному обсязі наявними силами та засобами. Для цього територію, що охоплена пожежею поділяють на сектори гасіння.

Хімічна обстановка створюється в результаті аварії на об’єктах, що містять сильнодіючі отруйні речовини (СДОР). При цьому утворюються зони хімічного зараження, в середині котрих можуть виникнути осередки хімічного ураження. Їх можна називати вторинними на відміну від осередків хімічного ураження, які утворюються в результаті застосування хімічної зброї (ХЗбр).

Вторинним осередком хімічного ураження називають територію, в межах якої в результаті дії СДОР сталися масові ураження людей і тварин.

СДОР – це хімічні з'єднання, які в певних кількостях перевищують гранично допустимі концентрації(щільність зараження) і можуть оказувати шкідливу дію на людей, сільськогосподарських тварин, рослини і викликати у них ураження різного ступеня. СДОР можуть бути елементами виробництва (аміак, хлор, азотна і сірчана кислоти, фтористий водень) і можуть утворюватися як токсичні продукти при пожежах на об'єктах господарювання (окис вуглецю, окис азоту, хлористий водень, сірчаний газ).

СДОР можуть бути у вигляді рідини або зріджених газів, їх зберігають в закритих ємкостях. Зруйновані або пошкодженні ємкості, або комунікації з вказаними речовинами стають джерелом утворення вторинних зон хімічного зараження і осередків хімічного ураження.

Зона хімічного зараження, що утворена СДОР, включає місце безпосереднього розливу отруйних речовин і територію, над якою розповсюджилися пари отруйних речовин у вражаючих конценраціях.

В залежності від кількості розлитої отруйної речовини в зоні хімічного зараження може бути один або декілька осередків хімічного ураження.

Радіаційна обстановка створюється після вибуху ядерного боєприпасу або після масштабних аварій на ядерних реакторах та сховищах високоактивних відходів з викидом в атмосферу радіоактивних речовин.

 

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 365. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия