Студопедия — Перечистка Контрольна флот.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Перечистка Контрольна флот.






2 Перечистка

Відходи

       
   
 
 

 


Колективнй концентрат

 

 

Мал. 3.1 – Технологічна схема циклу колективної флотації сульфідів

 

Операції повторної флотації пінного продукту називаються перечищенням, а повторної флотації камерного продукту - контрольною флотацією. Число даних операцій визначається якістю вихідного матеріалу і вимогою до якості кінцевих продуктів.

Найменування циклів визначається виконуваної завданням. Наприклад: цикл «Колективна флотація сульфідів» - послідовність операцій для отримання продукту, де концентруються сульфіди усіх кольорових металів, які містяться в збагачував руді.

Схеми збагачення як правило включають в себе кілька циклів. Варіанти побудови технологічної схеми збагачення мідно-цинкової руди показано на мал. 3.2.

 

а Вихідна б Вихідна

руда руда

Колективна флот. сульфідів  
Селективна флотація міді

 

 

                       
     
 
       


 

Селективна флотація міді
Селективна флотація цинка
Відх. Кон - т

Cu

 

               
       
 

 

 


Кон - т Cu Кон - т Zn Кон - т Zn Відходи

 

Мал. 3.2 – Варіанти побудови схеми збагачення мідно-цинкової руди

а) колективно-селективна схема флотації;

б) послідовна селектативна схема флотації.

Розрахунок схем має на увазі визначення якісно-кількісних показників всіх продуктів (вихід по відношенню до вихідної руді gi і зміст одного або декількох металів Ме1i, Ме2i і т.д.). Додатковими даними можуть бути величини приватних Е (для конкретної операції) i або абсолютних e i i (по відношенню до вихідної руді) витягів металів.

При проектуванні нових технологічних схем збагачення корисних копалин розрахунок проводиться з використанням даних про видалення металів у кожній операції, отриманих при проведенні лабораторних досліджень. Розрахунок схем діючих збагачувальних підприємств передбачає використання якісних показників продуктів збагачення (як правило, пінних), отриманих в результаті генерального випробування.

В останньому випадку методика розрахунку схеми передбачає на першому етапі визначення всіх невідомих характеристик кінцевих продуктів. Мінімальна кількість кінцевих продуктів операцій і схем поділу - два і для розрахунку можна скласти два рівняння балансу (по твердому матеріалу і за вмістом у продуктах одного металу):

gвих. = gпен + gкам

gвих × Ме1 вих. = gпен × Ме1 пен + gкам × Ме1 кам (3.1)

 

У зв'язку з цим розрахунок може бути проведений тільки для двох випадків, якщо невідомі:

- Два значення виходу продуктів,

- Одне значення виходу і вміст металу в одному з продуктів.

У загальному вигляді за наявності n розрахункових компонентів може бути складено n рівнянь балансу і знайдено n невідомих. При розрахунку схем флотації поліметалічних руд за даними випробування може мати місце надлишок вихідних даних, що призведе до отримання неоднозначних результатів. У цьому випадку важливий ретельний аналіз і відбір мінімально необхідного числа вихідних даних. Слід віддавати перевагу тим компонентам і значенням якісних показників, достовірність визначення яких найбільша.

Аналіз більшої кількості вихідних даних при розрахунку складних багатоопераційних схем флотації поліметалічних руд вимагає застосування машинних методів. Кафедрою «Збагачення корисних копалин» розроблена програма розрахунку операцій і схем флотації «FLOTCALC», в якій використана методика, запропонована в [ 1 ]

Мета роботи - вивчення методики розрахунку технологічних схем і операцій флотації на ЕОМ з використанням даних про якість продуктів. Апаратура, пристосування, матеріали і реактиви:

- Електронно-обчислювальна машина;

- Принтер.

 

Методика виконання роботи

 

Для виконання практичної роботи необхідно запустити програму

«Flotcalc.exe», що знаходиться в директорії «FLOTCALC» і за допомогою клавіші керування курсором вибрати операцію «Введення вихідних даних». Після натискання клавіші «Введення» («Enter») програма готова до проведення розрахунків якісно - кількісних показників схем, блоків операцій та операцій збагачення і змішання. Перед початком розрахунку необхідно в зошиті для лабораторних робіт привести паличну технологічну схему елемента, що розраховується у вигляді, представленому на мал. 3.3, де вказати значення всіх відомих параметрів. Слід мати на увазі, що кількість вихідної руди, що надходить на першу операцію збагачення, приймають умовно рівної 100 %.

 

gисх =100 % 1 aCu = 2.0 %

aZn = 0.7 %

aFe = 3.5 %

Флотація Cu-Zn руди

32 aCu = 16.4 % 27 aCu = 2.6 % aCu = 0.2 % 12

aZn = 2..5 % aZn =40.0 % aZn = 0.08%

aFe =1.7 % aFe =3.4 % aFe = 3.8 %

 

 

За запитом програми здійснюється введення найменування або номери розраховують операції, блоку, схеми (до 20 символів, включаючи пропуски і розділові знаки), (наприклад: Флотація Cu - Zn руди). Далі за запитом програми послідовно вводиться:

· число вихідних продуктів для елемента, що розраховується схеми N (для прикладу на малюнку 6.1 N = 1);

· Число продуктів поділу M (для прикладу на мал. 6.1 M = 3).

· З урахуванням отриманих даних розраховується і виводиться на екран:

· кількість розрахункових компонентів, для яких можуть бути складені балансові рівняння (3);

· Необхідна і достатня кількість вихідних показників для розрахунку (9);

· Мінімальне число показників для вихідних продуктів збагачення (0);

· Мінімальне число показників для продуктів збагачення (6);

· Максимальна кількість показників виходу продуктів збагачення (3).

Для розглянутого прикладу (мал. 6.1) наявну кількість розрахункових компонентів (вихід твердого та зміст Cu, Zn і Fe) перевищує рекомендований, у зв'язку з чим один компонент слід виключити. Доцільно не використовувати в розрахунках значення вмісту Fe, тому що мінерали заліза в даному випадку є домішкою. Решті умовам наявні дані відповідають і аналіз може бути продовжений після натискання клавіші «Введення» («Enter»).

За запитом програми вводиться відоме число значень виходу всіх продуктів N вих (для прикладу на рис. 6.1 N вих = 1, тому що відомий вихід тільки одного вихідного продукту). На екран виводиться інформація про те, що:

· Для даного випадку необхідне число значень вмісту компонентів у продуктах становить N сод = 8;

· Мінімальна кількість даних про зміст кожного Me... 4.

У зв'язку з тим, що кількість наявних даних відповідає вимогам, після натискання клавіші «Введення» («Enter») програма переходить в режим введення даних. За запитом програми вводиться:

o Величина вмісту металів у вихідній руді, необхідно для розрахунку абсолютного вилучення,

o Номери продуктів,

o Відомі значення виходу і змісту металів,

o Замість невідомих значень вводиться 0.

Після введення всіх запитуваних даних проводиться розрахунок, і на екран автоматично виводяться невідомі значення показників збагачення. У тих випадках, коли проводиться розрахунок складної багатоопераційної схеми, отримані значення виходу продукту та вмісту в ньому корисного компонента (металу) слід внести в таблицю 3.1 для забезпечення можливості використання їх при розрахунках подальших операцій. При натисканні будь-якої клавіші проводиться повернення в меню. Доцільно вибрати операцію "Зберегти результати». У цьому випадку отримані результати розрахунку будуть збережені в автоматично відкривається файлі «protflo.txt» і після виходу з програми їх можна буде скопіювати за допомогою принтера.

Таблиця 3.1 – Результати розрахунків схеми флотації…

 

Номер прод. Вихід прод., % Зміст Me1, % Зміст Me2, % ... Зміст MeN, %
... N 100.0 2.0 0.7   - -

При виконанні лабораторної роботи кожний студент виконує розрахунки використанням вихідних даних з варіантів, наведених у методичних вказівках [2].

 

ЗМІСТ ЗВІТУ

Мета роботи.

Схема циклу флотації та найменування основних операцій.

Результати розрахунку у вигляді таблиці (роздруківка).

 

 

Рекомендована література

1. Разумов К.А., Перов В.А. Проектирование обогати-тельных фабрик. – М.: Недра, 1982. - 504 с.

2. Методические указания к курсовому проекту (работе) по курсу «Флотационные методы обогащения»/ Сост. Н.Д.Оглоблин, А.И.Самойлов. - Донецк: ДПИ, 1991. - 32 с.

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 367. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия