Студопедия — Функції шкіри.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Функції шкіри.

Відповіді питань базисного рівня знань з дерматовенерології

 

Будова шкіри

Шкіра складається з трьох шарів

— епідермісу

— дерми, або власне шкіри

— гіподерми, або підшкірного жирового шару

 

2.Придатки шкіри:

-волосся (довге, щетинисте і пушкове),

-залози (сальні, потові)

- нігті.

 

Функції шкіри.

захисна — захищає внутрішні органи від фізичного, хімічного і

біологічного впливу навколишнього середовища;

терморегуляторна — регулює температуру тіла;

сенсорн а – шкіра має численні рецептори;

секреторна — через шкіру виділяються жир, піт і продукти обміну речовин;

обмінна — забезпечує обмін речовин та енергії між організмом і

навколишнім середовищем;

дихальна — близько 1-2% повітря людина поглинає через шкіру залежно від

фізичного навантаження;

імунна — клітини Лангерганса, а також тучні і плазматичні клітини, що

знаходяться в шкірі, є елементами імунної системи.

 

4. Пляма – це обмежена ділянка шкіри зі зміненим забарвленням.

а) гіпопігментація (наприклад, вітіліго)

б) гіперпігментація – накопичення меланіну (при нейрофіброматозі)

 

5.Петехії- дрібні геморагічні плями.

 

6.Екхімози- великі геморагічні плями

 

7. Папула – це безпорожнистий елемент діаметром до 0,5 см, що виступає над поверхнею навколишньої шкіри, пальпується.

 

8.Бляшка – це безпорожнистий елемент, що виступає над рівнем шкіри, охоплюючи відносно велику площу, утворюються шляхом злиття папул, мають чіткі межі.

 

9.Пухир – це блідо-рожева папула або бляшка з плоскою поверхнею, яка з’являється при набряку дерми,недовговічні, існують не довше декількох годин.

 

10.Вузол – це щільний утвір,що палькується,розташований в епідермісі, дермі або підшкірній клітковині. Вузол відрізняється від папули великими розмірами і більшою глибиною.

 

11.Везикула – це відмежована поверхнева порожнина, піднесена над рівнем шкіри що містить рідину – плазму, лімфу, кров або позаклітинну рідину.

 

12.Пустула – це відмежована поверхнева порожнина в шкірі навколо волосяних фолікулів або на гладкій шкірі, що містить гнійний або гнійно-геморагічний ексудат.

 

13.Кірка –елемент,що утворюється при засихання плазми, крові або гнійного ексудату на поверхні шкіри.

 

14.Лусочка – елемент змінених клітин епідермісу, що перетворюється на рогову речовину.

 

15.Виразка – це дефект шкіри, при якому втрачено епідерміс і сосочковий шар дерми. Глибокі виразки захоплюють всі шари дерми і підшкірну клітковину. Виразка завжди виникає на місці попереднього патологічного процесу;

 

16. Ерозія – це поверхневий дефект шкіри, при якому втрачено тільки епідерміс і гоїться з утворенням рубця.

 

17. Дерматити — це запальні процеси у шкірі, які виникають унаслідок дії на неї різноманітних подразників хімічного, фізичного, механічного характеру, а також речовин рослинного та тваринного походження.

 

18. Еритема (грец— червоний) - сильне почервоніння шкіри, викликане розширенням капілярів. Виникає внаслідок злиття великих плям, утворених розширенням судин не тільки сосочкового шару шкіри, але й підсосочкового судинного зплетіння.

 

19. Що таке синдром Лайєлла- токсичний епідермальний некроліз,прояв побічної дії на медикаментозні препарати, що протікає з порушенням загального стану великим ураженням шкіри та слизових.

 

20. Екзема – хронічне, рецидивуюче захворювання з гострозапальними симптомами, що появляється мікровезікулами на еритематозній та набряклій шкірі, які швидко розкриваючись, утворюють мікроерозії,що підсихають з утворенням кірок та лущення.

 

21. Кропив’янка –алергічний прояв на шкірні висипання (уртикні елементи- ніби «пожалена шкіра крапивою»), що швидко поширюються по всьому тілу.

 

22.Що таке атопічний дерматит. –це алергічне захворювання зі спадковою схильністю, що супроводжується свербежем і виявляється папульозними, еритематозно-сквамозними елементами, інфільтрацією і лихеніфікацією.

 

23.Псоріаз- (лускатий лишай) — неінфекційне хронічне захворювання аутоімунної природи, при якому з’являються сухі, червоні, підняті над поверхнею шкіри плями- псоріатичні бляшки та характеризується псоріатичною тріадою («Стеаринова пляма», «Термінальна плівка» та «Кров’яна роса»).

24.Пітиріаз рожевий – еритематозно-сквамозний дерматоз, що виявляється дисемінованими висипаннями у вигляді рожевих плям після початкової появи великої „материнської бляшки”.

 

25.Пемфігус-ц е хронічне захворювання шкіри та слизових оболонок людини, що характеризується висипанням пухирів, заповнених серозно-геморагічним вмістом,що згодом лопаються і утворюють виразки на шкірі та слизових поверхнях порожнини рота, гортані, очей, статевих органів.

 

26.Герпетиформний дерматит (хвороба Дюрінга) – це хронічне рецидивуюче захворювання, що проявляється висипками– везикулами на еритематозній поверхні і супроводжується печією та свербіжем.

 

27.Червоний вовчак -системне захворювання нез'ясованої етіології,відноситься до ревматичних і аутоімунних захворювань, з елементами ураження на шкірі - в області обличчя, на шиї, тулубі, кінцівках- типова «метелик» або бешихоподібна форма: шкіра насичено-червоного кольору, іноді з бульбашками на поверхні,множинними ерозіями, покритими серозно-гнійними або геморагічними кірками.

 

28.Склеродермія – хронічне запальне захворювання сполучної тканини, яке вражає шкіру, але може захоплювати також шлунково-кишковий тракт, серце, легені, нирки, ураження шкіри мають злегка еритематозний вид (почервоніння шкіри), набряклий і блискучий.

 

29.Піодермії (гнійничкові хвороби шкіри) - група захворювань шкіри, викликається гноєрідними мікроорганізмами, головним чином стафілококи, стрептококи, Найбільш поширеними є фоллікуліти, вульгарний сікоз, фурункул, карбункул, гідраденіт, вульгарні вугри, імпетіго, хронічна виразкова піодермія.

 

30.Імпетіго - контагіозне захворювання шкіри, яке викликається стрептококами та стафілококами, та характеризується утворенням фліктен- нефолікулярних пустул з в’ялими покришками і запальним вінчиком,спричинений мікротравмами, недотриманням гігієни шкіри, ослабленням імунітету, супроводжується свербежем.

 

31. Фурункул – це гостре гнійно-некротичне запалення волосяного мішочка (фолікула) і зв’язаної з ним сальної залози з оточуючою її клітковиною. Має гнійний стрижень.

 

32.Карбункул – це гостре гнійне запалення декількох поруч розташованих волосяних мішечків і сальних залоз з омертвінням шкіри і підшкірної клітковини ураженої ділянки. Має декілька гнійних стрижнів.

 

33. Ектима - виразкова, глибока форма стрептодермії, що починається з появи на тлі запального інфільтрату фліктени або глибокої епідермальної пустули, швидко підсихає в кірку. Під кіркою, в глибині, формується набрякла, кровоточача виразка, що згодом заживає глибоким рубцем.

 

34.Еритразма- ц е захворювання, збудниками якого є корінебактерії, що мешкають в роговому шарі епідермісу переважно в складках шкіри. Причиною їх масового розмноження є підвищена пітливість – гіпергідроз,це - червоні яскраві плями з чітко окресленими кордонами, поверхня їх гладка або злегка лущиться.

 

35. Мікози – це загальна назва всіх інфекційних захворювань, що викликаються грибами.

 

40.Різнобарвний пітиріаз – поверхневе захворювання шкіри, зумовлене дріжджоподібними грибами (Pityrosporum orbiculare). Характеризується появою на шкірі шиї, грудей плям від рожево-коричневого до буруватого відтінку,які висівкоподібно лущаться.

 

41.Дерматофітії-ц е інфекційні захворювання, що викликаються дерматофітофітами- цвілевими грибами що відносяться до трьох родів - Epidermophyton, Microsporum і Trichophyton.

 

42.Кандидоз (кандидамікоз) – грибкове захворювання, що вражає шкіру, слизові оболонки, нігті та внутрішні органи, збудником якого є дріжжеподібний гриб роду кандида.

 

43. Короста (лат. scabies) - це паразитарна хвороба шкіри, що викликається коростяним кліщем. Механізм передачі – контактний. Характерний свербіж та розчухи між пальцями кистей, на зап'ястях, в ліктьових згинах, на стопах, зовнішніх статевих органах, сідницях, пахвових западинах.

 

44.Педикульоз (вошивість) – паразитарне захворювання шкіри та волосся за наявністю вошей та моклиць.Розрізняють педикульоз головний, платяний і лобковий.

 

45.Герпетична хвороба (простий герпес) – вірусна хвороба з групи інфекцій дихальних шляхів, яка проявляється висипкою на шкірі, слизових оболонках згрупованих дрібних пухирців на гіперемічній та інфільтрованій поверхні, що супроводжується свербінням, печією, болем.

Оперізувальний герпес – вірусна хвороба,що характеризується появою гарячки, загальної інтоксикації і везикульозної екзантеми за ходом чутливих міжреберних нервів.

 

46.Бородавки -це невеликі пухлини на шкірі у вигляді сіруватих розростань неправильної форми на фоні почервоніння та сверблячки, ростуть повільно, безладно, зникають з незрозумілих причин і надзвичайно заразні. Бородавки викликає певний тип вірусів (папіломавірус).

 

47.Контагіозний молюск – це вірусне заразне інфекційне захворювання шкіри, яке викликає висипання на шкірі обличчя, шия, грудей, зовнішніх статевих органах, промежині, внутрішній поверхні стегон у вигляді вузликів рожевого або тілесного кольору з поглибленням в центрі.

 

48.Туберкульоз шкіри.- вторинна форма туберкульозу, коли інфекція поширюється з уражених туберкульозом лімфовузлів, кісток, суглобів та внаслідок гематогенного поширення туберкульозу внутрішніх органів, чинником є травма.Висип асиметричний, типова локалізація: голова, шия, ніс, вуха, волосяна частина голови.Первинний елемент-горбик.Вторинний – виразка, рубці, кірки.

 

49.Гніздова алопеція- ц е захворювання волосся, що випадає в маленьких, круглих ділянках на голові розміром з монету. Це аутоімунна хвороба, хоча причиною може бути психічний стрес.

 

50.Звичайні вугрі - (вугри, акне, комедони) - захворювання сальних залоз розвиваються на тлі гормональних змін в організмі: під дією чоловічих гормонів (андрогенів) вироблення сала збільшується і може статися закупорка сальних проток.

 

51.Гнійний гідраденіт Гідраденіт — це запалення апокринних потових залоз, переважно в пахвових ямках (подекуди також в області статевих органів, заднього проходу тощо), яке спричинюється золотистим стафілококом.Виникненню гідраденіта сприяють ушкодженя і підвищена пітливість шкіри, запрілості, діабет тощо.

 

52Перерахуйте доброякісні новоутворення шкіри. — це себорейний гіперкератоз, аденоми сальних залоз, трихоепітеліоми. фіброми, ангіофіброми, лейкоміоми, гемангіоми, нейрофіброми та ін.

 

53.Вкажіть злоякісні новоутворення шкіри. Групу злоякісних пухлин утворюють плоско клітинний рак шкіри, меланома і саркома.

 

54.Сифіліс - хронічне системне венеричне інфекційне захворювання, яке уражує шкіру, слизову оболонку, внутрішні органи, кістки, нервову систему. Хвороба має послідовну зміну стадій, викликається блідою трепонемою.Основний шлях зараження -статевий контакт; від матері до дитини, гемо-, трансплантаційний, рідко- побутовий(при користуванні спільними посудом, сигаретами ін..)Джерело- хвора на первинний та вторинний сифіліс людина.

55.Вкажіть особливі симптоми та інкубаційний період первинного періоду сифілісу. Твердий шанкр та лімфаденіт. Інкубаційний період- (період від моменту зараження до появи твердого шанкра). Він триває в середньому 3-4 тижні.

56.Вкажіть особливі симптоми та інкубаційний період вторинного періоду сифілісу. Ознаки: гніздова алопеція- вогнищеве облисіння,дрібні, позбавлені пігментації плями- лейкодерма; «Корона Венери»-папульозно-пустульозні висипи на лобі; мокнучі папули, розеольозна висипка, гострокінцеві кондиломи. Всі елементи високозаразні, але безболісні. Інкубаційний період- триває 3-4 роки

57. Вкажіть, який матеріал забирається від хворого на сифіліс для лабораторної діагностики? Кров

-реакція іммобілізації блідих трепонем (тест Нельсона)

- реакція імунофлуоресценції (РІФ),

- імуноферментний аналіз (ІФА),

-реакція мікропреципітації (МР)

-Пунктат лімфовузла, вміст виразки- твердого шанкру, розеол, пустул, папул

-ліквор на сифіліс.

 

58.Гонококова інфекція ( гонорея), являє собою венеричне захворювання. Збудник - гонокок. При гонореї уражається сечостатева система організму, що призводить до розвитку запалення сечівника, бартолініту, цервіциту, ендометриту та запалення придатків.

 

59.Уурогенітальний трихомоніаз- захворювання, що передається статевим шляхом, збудник- вагінальна трихомонада, призводить до гострого та підгострого вагініту, симптомами якого бувають пінисті виділення, свербіж і болі внизу живота.

 

60.Вкажіть які ураження на шкірі при СНІД. Грибкове ураження нігтів (оніхомікоз) Оперізувальний лишай (Herpes zoster) Синдром Лайєла, Глибокі мікози, саркома Капоші,ураження органів чуття.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Контроль таможенной стоимости | И социальные роли личности

Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 586. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия