Студопедия — Поняття і підстави міжнародно-правової відповідальності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття і підстави міжнародно-правової відповідальності






Особливістю сучасного міжнародного права є те, що за невиконання його розпоряджень суб'єктами міжна­родного права для них наступає відповідальність. Отже, можливо стверджувати, що відповідальність суб'єктів міжнародного права є необхідною умовою й елементом визнання їх саме в якості таких суб'єктів.

Міжнародно-правова відповідальність — це юридич­ний обов'язок суб'єкта-правопорушника ліквідувати на­слідки шкоди, заподіяної іншому суб'єкту міжнарод­ного права невиконанням або неналежним виконан­ням розпоряджень міжнародного права.

Невиконання або неналежне виконання міжнарод­но-правових розпоряджень виявляється в тому, що дер-жава-порушниця своїми діями порушила сформований міжнародний правопорядок або своїми діями заподія­ла шкоду іншій державі.

Зміст правовідносин міжнародно-правової відповіда­льності полягає в осуді правопорушника й в обов'язку правопорушника понести несприятливі наслідкі пра­вопорушення. Суб'єктами міжнародно-правової відпо­відальності можуть бути тільки держави. Фізичні і самостійні юридичні особи не несуть такої відповідаль-


ності за звичайні правопорушення, оскільки в цих випадках відповідальність є цивільно-правовою.

Слід мати на увазі, що на практиці поведінка су­б'єктів міжнародного права виражається в діях їхніх органів і посадових осіб, що виступають саме в цій яко­сті. Але держава за їхні дії відповідає в повному обсязі й, у принципі, всім національним надбанням. Отже, у сфері міжнародно-правової відповідальності держава розуміється як єдине ціле, незалежно від того, який її орган, посадова або інша уповноважена особа вчинили діяння, що кваліфікується як правопорушення. Причо­му дії посадових осіб спричиняють відповідальність для держави незалежно від того, чи діяли ці особи в межах своїх повноважень або вийшли за ці межі. Але якщо особа діяла як приватна, держава за її дії відповідаль­ності не несе, хоча ця особа займає певну державну по­саду, носить певний титул або звання. Прикладом тут може слугувати поведінка особи, яка має дипломатич­ний ранг, що, знаходячись на відпочинку в третій дер­жаві, допустила образливі висловлення щодо глави цієї держави. У цьому випадку вона може відповідати лише як приватна особа, за поведінку котрої її держава від­повідальності не несе.

Підставами міжнародно-правової відповідальності є передбачені нормами міжнародного права об'єктивні і суб'єктивні ознаки. Розрізняють такі підстави між­народно-правової відповідальності:

— юридичні;

— фактичні;

— процесуальні.

Під юридичними підставами розуміють міжнарод­но-правові зобов'язання суб'єктів міжнародного публіч­ного права, відповідно до яких те або інше діяння вва­жається міжнародним правопорушенням. Слід врахо­вувати, що при міжнародному правопорушенні пору­шується не сама норма міжнародного права, а зобов'я­зання суб'єктів додержуватися її розпорядження, що містить міжнародне правило поведінки. Тому перелік


джерел юридичних основ відповідальності є більш ши­роким, ніж коло джерел міжнародного права. Юридичними підставами відповідальності є:

— міжнародний договір;

— міжнародний порядок;

— рішення міжнародних судів і арбітражів;

— резолюції міжнародних організацій (наприклад,
статті 24 і 25 Статуту ООН установлюють юридичну
відповідальність для всіх держав-членів ООН рішень
Ради Безпеки ООН);

— односторонні міжнародно-правові зобов'язання
держав, що встановлюють юридично обов'язкові прави­
ла поведінки тільки для держави, що взяла такі зобо­
в'язання, (у формі нот, заяв, декларацій і т.д.).

Фактичною підставою міжнародно-правової відпо­відальності є саме міжнародне правопорушення, тобто діяння (дія або бездіяльність) суб'єкта міжнародного права (його органів або посадових осіб), що порушують міжнародно-правові зобов'язання.

Під процесуальними підставами міжнародної від­повідальності розуміють процедуру розгляду справ про правопорушення і порядок притягнення винних суб'єк­тів до відповідальності. В одних випадках такий про­цесуальний порядок детально регламентований і закріп­лений у міжнародно-правових актах, в інших — його вибір залишений на розсуд органу, що застосовує міри відповідальності.

Міжнародно-правова відповідальність є найстарі­шим інститутом міжнародного права. Його норми і принципи носять в основному характер міжнародного порядку, хоча деякі з них підтверджені в міжнарод­них нормах.

Незважаючи на це, питання відповідальності в між­народному праві ще не кодифіковані. Вперше питання про це виникло у 1930 році, коли під егідою Ліги Націй була скликана міжнародна конференція з питання від­повідальності держав, у випадку заподіяння шкоди осо­бистості або майну держави. Але її підсумки виявили­ся безрезультатними, тому що в ході конференції між


 




державами виникли серйозні розбіжності. У 1953 році була прийнята відповідна резолюція Генеральної Асам­блеї ООН, на базі якої передбачалося розробити в рам­ках ООН багатосторонню конвенцію про відповідаль­ність держав. Комісія ООН з прогресивного розвитку і кодификації міжнародного права призначила з цього питання спеціального доповідача, що, проте, не виконав своєї місії.

Тому Комісією був призначений інший спеціальний доповідач — італійський професор Р. Аго, який діяв більш успішно. Протягом 1969-1980 років їм було по­дано 8 доповідей, що пізніше були покладені Комісією в основу частини 1 Проекту статей про відповідальність держав «Походження міжнародної відповідальності». З 1981 року комісія працює над частинами 2 і 3 проек­ту статей «Зміст, форми й обсяг міжнародної відповіда­льності» і «Здійснення міжнародної відповідальності та врегулювання спорів».

Відповідно до прийнятих Комісією в 1984 році в по­передньому порядку статей:

— усяке протиправне міжнародне діяння держави
спричиняє міжнародно-правову відповідальність дер­
жави;

— діяння держави може бути кваліфіковане як між­
народно-правове лише на підставі міжнародного права;

— порушення державою міжнародного зобов'язан­
ня в наявності лише в тому випадку, коли поводження
або діяння цієї держави не відповідають тому, що ви­
магає від нього зазначене зобов'язання, поза залежніс­
тю від того, чи носить воно звичайний або договірний
характер.

Крім того, безсумнівною перевагою проекту статей про відповідальність держав постало встановлення двох видів відповідальності держав:

а) за правомірні дії — що включає обов'язок від­шкодувати матеріальний збиток, заподіяний у резуль­таті дій, що не порушують норми міжнародного пра­ва, причому тільки в тому випадку, якщо таке від-


шкодування передбачається спеціальним міжнарод­ним договором (абсолютна відповідальність);

б) за неправомірні дії — що включає обов'язок суб'єкта міжнародного права ліквідувати шкоду, за­подіяну іншому суб'єкту, у результаті порушення міжнародно-правового зобов'язання. У плані кодифікаційних процесів у сфері міжнарод­ної відповідальності держав становить інтерес інший важливий напрямок у діяльності Комісії міжнародного права ООН — підготовка проекту Кодексу злочинів проти миру і безпеки людства, що проводилася з 1947 до 1954 років і відновилася в 1982 році.

Міжнародно-правова відповідальність признається одним із загальновизнаних принципів міжнародного права, тобто практично виступає основою загального між­народного права і міжнародного правопорядку. Згадки про міжнародну відповідальність містяться в ряді най­важливіших міжнародних документів основного хара­ктеру, зокрема в Декларації про принципи міжнарод­ного права, що стосуються дружніх відносин між дер­жавами, від 24 жовтня 1970 року, де закріплюється, що агресивна війна є злочином проти миру, що спричиняє відповідальність з міжнародного права. Заключний акт НБСЄ від 1 серпня 1975 року також містить положен­ня, що згадують про міжнародну відповідальність дер­жав. Деякі питання про відповідальність держав одер­жали свою кодифікацію. Вони були врегульовані уго­дами, частіше всього двосторонніми або багатосторонні­ми на регіональному рівні.

2. Поняття міжнародного правопорушення

Міжнародне правопорушення являє собою складне пра­вове явище. З юридичної точки зору, в якості міжнаро­дного правопорушення розглядається міжнародно-про­типравне діяння суб'єкта міжнародних правовідносин, у


 




якому є ознаки (елементи) складу міжнародного право­порушення.

Міжнародне правопорушення характеризують такі

основні ознаки:

— міжнародна суспільна небезпека;

— протиправність;

— причинно-слідчий зв'язок між протиправним ді­
янням і шкідливими наслідками, що наступили;

— карність.

Міжнародна суспільна небезпека — це здатність міжнародного правопорушення заподіяти шкоду (завда­ти шкоди) відносинам і об'єктам, що охороняються між­народним правом.

Протиправність правопорушення обумовлена пору­шенням правил поведінки, закріплених у міжнародно-правових зобов'язаннях держав, чим порушуються пра­ва інших суб'єктів.

Причинно-слідчий зв'язок є найважливішою озна­кою правопорушення, тому що саме вона дозволяє з'я­сувати, що причиною нанесеної шкоди є міжнародне пра­вопорушення. Якщо це не вдасться з'ясувати або вияв­ляється інша причина, відповідальність даного суб'єк­та не наступає.

Карність є правовим наслідком, закономірним ре­зультатом правопорушення. Признаючи певні діяння правопорушеннями, суб'єкти міжнародного права вста­новлюють можливість притягнення правопорушника до міжнародно-правової відповідальності.

У міжнародному правопорушенні, подібно внутріш­ньодержавному, виділяється склад міжнародного пра­вопорушення, що являє собою сукупність об'єктивних і суб'єктивних ознак, на підставі яких порушники залу­чаються до відповідальності. Проте слід враховувати, що елементи складу міжнародного правопорушення не завжди ідентичні таким елементам у внутрішньодер­жавному праві.

До складу міжнародного правопорушення входять: — об'єкт міжнародного правопорушення — це ті бла­га матеріального або нематеріального характеру, на які


зазіхає міжнародне правопорушення (міжнародний пра­вопорядок, система міжнародних відносин, що склала­ся, права і свободи людини, інші зазіхання на міжнарод­ний правопорядок, установлені міжнародними зобов'я­заннями);

об'єктивна сторона міжнародного правопорушен­
ня
— вона виявляється у вигляді діяння суб'єкта між­
народних відносин, який порушує міжнародно-правові
зобов'язання, що спричиняє міжнародно-правову відпо­
відальність. Як і у внутрішньодержавному праві діян­
ня міжнародно-протиправного характеру може виража­
тися зовні у формі як дії (активне поведінка правопо­
рушника), так і у формі бездіяльності (невиконання
суб'єктом обов'язку вчинити яку-небудь дію);

суб'єктами міжнародного правопорушення, як уже
відзначалося, можуть виступати тільки держави. Деякі
автори відносять до числа суб'єктів міжнародного пра­
вопорушення інших суб'єктів міжнародного права,
зокрема міжнародні організації або інші підприємства,
організації і навіть окремих індивідів, що вчинили між­
народно-протиправні діяння. На цій підставі вони роз­
ширюють коло міжнародних правопорушень, про що
більш докладно буде говоритися нижче.

Вважається, що при вчиненні міжнародного право­порушення зазначеними суб'єктами, за винятком між­народних організацій, в остаточному підсумку відпові­дальність усе ж буде нести держава:

а) держава буде нести міжнародну відповідаль­ність за дії свого законодавчого органу у разі прийн­яття останнім закону або іншого нормативного акту, що йде врозріз із міжнародними зобов'язаннями да­ної держави (наприклад, при обнародуванні законо­давчого акту про одностороннє обмеження прав іно­земців, що знаходяться на території цієї держави), або неприйняття закону або іншого нормативного акту, необхідного для виконання її міжнародного зобов'язання (міжнародна відповідальність у цьому випадку наступить тільки у разі, якщо це заподіяло моральну або матеріальну шкоду);



б) держава найбільш часто несе міжнародну від­
повідальність за діяння своїх виконавчих органів (мі­
ністерств і відомств, армійських і поліцейських під­
розділів, прикордонних і спеціальних служб, навіть
за дії органів нижчої ланки виконавчої влади);

в) міжнародна відповідальність держави може
мати місце і внаслідок порушення її міжнародних
зобов'язань діяннями органів судової влади. Звісно
ж, питання відповідальності держави за дію своїх
судових органів є дуже складним, адже загальновідо­
мо, що невід'ємною рисою суверенної і демократич­
ної держави є повага незалежності і самостійності
судової влади. Але не слід забувати і те, що, незважа­
ючи на свою незалежність від інших гілок єдиної
державної влади і підпорядкування тільки закону,
суди є органами держави, тому їхнє поводження роз­
глядається в міжнародній практиці як поводження
самої держави;

г) держава несе міжнародну відповідальність за
протиправне поведінку її адміністративно-територі­
альних одиниць і організацій, уповноважених вико­
нувати державно-владні функції (мається на увазі
діяння її посадових осіб). Причому держава не може
ухилитися від відповідальності, посилаючись на ті
обставині, що відповідно до внутрішнього законодав­
ства ці дії не слід було чинити або слід було вчини­
ти іншим чином. Недарма в статті 27 Віденської
конвенції про право міжнародних договорів 1969
року закріплене положення, відповідно до котрого
держава «не може посилатися на положення свого
внутрішнього права в якості виправдання для неви­
конання нею договору»;

д) держава несе міжнародно-правову відповідаль­
ність, якщо її фізична особа, що не володіє офіцій­
ним державним статусом, своїми діями зазіхає на
права й інтереси іншої держави, що охороняються
міжнародним правом, — за незабезпечення захисту
цих прав та інтересів (замах на честь і гідність, жит­
тя і здоров'я представників іноземної держави, на честь


і гідність іноземної держави, образа її прапора і герба, напад на її дипломатичне представництво та ін.). Тут слід мати на увазі, що відповідальність держави наступає не за самі дії фізичних осіб, а за невиконан­ня своїх зобов'язань із забезпечення прав і закон­них інтересів іноземної держави на своїй території, що стало можливим у результаті бездіяльності державних органів та їхніх посадових осіб, поклика­них захищати ці права й інтереси. У відношенні відповідальності міжнародних органі­зацій, зокрема міжнародних міжурядових організацій, слід зазначити, що доктрина і практика міжнародного права виходять із того, що міжнародні організації як суб'єкти міжнародного права є і суб'єктами міжнарод­но-правової відповідальності. Проте в силу того, що міжнародні організації є досить молодим суб'єктом міжнародного права, проблема їх міжнародно-правової відповідальності знаходиться в стадії розробки.

Водночас у доктрині складається думка, що міжна­родна відповідальність міжнародної організації грун­тується на її правосуб'єктності і безпосередньо випли­ває з неї. Ця відповідальність носить специфічний ха­рактер, її обсяг і межі неоднакові, тому що вони зале­жать від обсягу правосуб'єктності і природи міжнарод­них організацій.

Відповідальність міжнародної організації може ви­никнути у разі порушення її органами і посадовими особами як статутних положень організації (внутріш­нього права організації), так і загальних норм міжна­родного права. Не знімається питання про відповідаль­ність міжнародної організації і при порушенні нею (її органами) норм внутрішньодержавного права.

В даний час у ряді міжнародних договорів містяться певні положення про відповідальність міжнародних ор­ганізацій. Так, наприклад, стаття 57 Статуту ООН пе­редбачає відповідальність спеціалізованих установ ООН у відповідних галузях (економічній, соціальній, культу­ри і т.д.). У відповідності зі статтями V і XII Конвенції про міжнародну відповідальність за шкоду, заподіяну


 




космічними об'єктами, 1972 року, міжнародна органі­зація, що здійснює або організує запуск космічного об'­єкта, відповідає за будь-яку заподіяну цим об'єктом шкоду. При цьому несуть відповідальність і держави, що беруть участь у такій організації, — суб'єктивна сторона міжнародного правопорушення полягає у від­ношенні правопорушника до вчиненого ним діяння і його наслідків і виявляється у формі провини. Проте в міжнародній доктрині у відношенні провини єдина думка відсутня. Слід зазначити, що й у міжнародній практиці і доктрині склалася думка, що будь-яка міжнародно-протиправна поведінка держави винна.

Водночас деякі вчені думають, що суб'єктивна сторо­на міжнародного правопорушення може виражатися як у формі наміру, так і у формі необережності. Але між­народна доктрина, як правило, не використовує розпо­діл наміру на прямий і непрямий, а необережності — на злочинну недбалість і злочинну самовпевненість. Тому в міжнародних конвенціях дуже часто викорис­товують терміни «навмисне», «переднавмисне» і т.д. Більш того, деякі склади міжнародних злочинів сконс­труйовані таким чином, що суб'єктивна сторона як обо­в'язковий елемент складу правопорушення в них від­сутня. Мова йде про так звану «відповідальність неза­лежно від провини», зокрема про відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки (на­приклад, зброєю масового знищення, повітряними си­лами, космічними об'єктами, ядерними об'єктами і т.д.).







Дата добавления: 2015-06-29; просмотров: 539. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия