Студопедия — Розрахунок передачі з використанням КОМПАС-SHAFT-2D
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розрахунок передачі з використанням КОМПАС-SHAFT-2D

Створюємо новий документ – "Чертеж", формат А3, розташування

горизонтальне, заповнюємо форму інформації про документ (рис.2.1) і зберігаємо його під ім'ям «Зірочка ведуча».

 

 

Рис. 2.1

В меню " Менеджер библиотек" відкриваємо бібліотеку " Расчет и построение" і КОМПАС-SHAFT-2D, а потім команду .

У випадаючому меню натискаємо кнопку "Новая модель", а в новому підменю "Выбор типа отрисовки" обираємо "В разрезе" і натискуємо курсором "ОК", як це показано на рис.2.2.

 

Рис. 2.2

Лівою клавішею "миші" клацаємо на полі формату креслення. При цьому знову відкривається меню КОМПАС-SHAFT-2D, де у верхньому вікні "Внешний контур" з'являється дерево побудови моделі (рис. 2.3).

 

 

Рис. 2.3

Натискаємо на кнопку "Элементы механических передач" і обираємо у випадаючому меню - "Звездочка цепной передачи с роликовой цепью" (рис. 2.4).

 

Рис. 2.4

Після цього випадає нове підменю розрахунку (рис. 2.5).

 

 

Рис. 2.5

 

Натискаємо кнопку "Запуск расчета" і обираємо "Геометрический расчет" (рис. 2.6).

 

Рис. 2.6

У новому підменю (рис. 2.7) заповнюємо відповідні чарунки за результатами розрахунку передачі, які наведені у розділі 3. Розрахунок ланцюгової передачі, а саме:

1. Число зубьев ведущей звездочки – 25.

2. Число зубьев ведомой звездочки – 60.

3. Профиль зуба по ГОСТ 591-69 - со смещением.

4. Класс точности звездочки по ГОСТ 591-69 – В.

5. Обозначение цепи – ПР-15,875-2300-1.

6. Предварительное межосевое расстояние – 630 мм.

7. Угол наклона линии центров – 300.

 

 

Рис. 2.7

 

Після цього натискуємо кнопку "Расчет". У вікні "Ход расчета" з'явиться повідомлення, що контрольні параметри відповідають нормі (як це видно на рис.2.8), або, що окремі з них не відповідають відповідним вимогам і вони повинні бути змінені. В цьому випадку потрібно повернутися на Сторінку 1(рис. 2.7) і змінити вихідні дані, наприклад, крок і позначення ланцюга.

Натискаємо кнопку "Просмотр результатов расчета", а у вікні "Результаты расчета", що з'явилося – кнопку "Сохранить" і кнопку "Печать"(рис. 2.9).

 

Рис. 2.8

 

Рис. 2.9

 

Надруковані на папері результати підшиваються в Додаток А пояснювальної записки.

Натискаємо на кнопку "Закончить расчеты" і у вікні " Выбор объекта построения" (рис. 2.10) вмикаємо та "ОК".

 

 

Рис. 2.10

У вікні "Звездочка цепной передачи с роликовой цепью" активуємо чарунок "Размеры" (рис. 2.11) та натискаємо - "ОК" у верхній лівій частині вікна.

 

Рис. 2.11

 

На форматі з'являється первинне зображення креслення зірочки (рис. 2.12).

 

 

Рис. 2.12

 

Додамо таблицю параметрів. Для цього у вікні "Внешний контур" дерева моделі натискаємо , а потім - «Дополнительные елементы ступеней» і у меню, що з'являється обираємо «Таблица параметров» (рис.2.13).

З'являється запит, що уточнює класс точності зірочки.

 

 

Натискаємо «ОК» і - «Сохранить модель и выйти»

 

 

Рис. 2.13

 

На кресленні з'являється таблиця переметрів. (рис. 2.14). Таблицю розміщують правому верхньому куті на відстані 20 мм від горизонтальної лінії рамки.

 

Рис. 2.14

 

Починаємо будувати маточину і отвір у ній. Активуємо дерево моделі подвійним натисканням лівої клавіші «миші» на зображенні зірочки. На дереві моделі у вікні "Внутренний контур" натискаємо - "Простые ступени" і у меню, що з'являється вибираємо - "Цилиндрическая ступень" (рис.2.15).

 

Рис. 2.15

 

У вікні, що з'являється вказуємо довжину та діаметр отвору, та ширину фасок за проведеними раніш розрахунками на сторінці 9 даного документу (рис. 2.16).

 

Рис. 2.16

 

Натискаємо - "ОК" у верхній лівій частині вікна. На кресленні з'являється побудова отвору (рис. 2.17).

 

 

Рис. 2.17

 

Для побудови зовнішнього контура маточини на дереві моделі у вікні "Внешний контур" натискаємо - "Простые ступени" і у меню, що з'являється вибираємо - "Цилиндрическая ступень". У вікні, що з'являється вказуємо довжину та діаметр маточини, та ширину фасок за проведеними раніш розрахунками на сторінці 10 даного документу (рис. 2.18).

 

 

Рис.2.18

 

 

Натискаємо - "ОК" у верхній лівій частині вікна. На кресленні з'являється побудова маточини (рис. 2.19).

Рис.2.19

 

Зробимо розташування маточини симетричним відносно диска зірочки. У верхній частині вікна дерева моделі натискаємо - "Выйти и сохранить". Закриваємо менеджер бібліотек.

За допомогою команд , , стиль будуємо вісь симетрії диска використовуючи прив'язку «Середина», яку викликаємо правою клавішею «миші» (рис. 2.20).

 

 

Рис. 2.20

 

Наводимо курсор на контур зірочки, натискаємо ліву клавішу «миші». Зображення активувалося і змінило колір на зелений. Натискуємо праву клавішу «миші» і у контекстному меню обираємо «Разрушить» (Рис. 2.21).

 

 

Рис. 2.21

 

Повторюємо цю дію для зовнішнюго контура маточини (рис. 2.22)

 

 

Рис. 2.22

 

Проводимо допоміжну лінію перпендикулярно до твірної зовнішнього циліндра маточини (прив'язка «Середина») (рис. 2.23).

 

 

Рис. 2.23

 

 

Точка перетину з осьовою отвору знадобиться для прив’язки маточини до вісі симетрії диска зірочки (рис. 2.24).

 

Рис. 2.24

 

За допомогою команд «Выделить», «Рамкой» (рис. 2.25) виділяємо диск зірочки (рис. 2.26), перериваємо команду у контекстному меню, яке з’являється при натисканні правої клавіші “миші» (рис. 2.27)

 

 

Рис. 2.25

 

 

Рис. 2.26

 

Рис. 2.27

 

Далі за допомогою команд і розташовуємо диск симетрично маточині. Виконання цієї операції показано послідовно на рис. 2.28 – 2.30.

 

 

Рис. 2.28

 

 

Рис. 2.29

 

 

Рис. 2.30

 

Далі за допомогою команд і прибираємо зайві лінії та видовжуємо відрізки там, де це потрібно (рис. 2.31).

Рис. 2.31

Подальша робота над робочим кресленням:

1) будується місцевий вигляд отвору з шпонковим пазом і отвори Ø25 на діаметрі Dо =78мм (рис. 2.32). Для наочності лінії побудови показані потовщеними. Пізніше ці лінії змінимо на основні.

Рис. 2.32

2) проставляються розміри, допуски форми і взаємного розташування, вимоги до шорсткості поверхонь, виконується штрихування розрізу (рис. 2.33);

3) проставляються технічні вимоги (рис. 2.34);

4) заповнюється основний надпис (рис. 2.35).

Рис. 2.33

Рис. 2.34

Рис. 2.35

Готове креслення показано на рис. 2.36.

 

Рис. 2.36

Література

1. Інженерна графіка. Довідник/ В.М.Богданов, А.П. Верхола, Б.Д.Коваленко та ін.; За ред. А.П.Верхоли. – К.: Техніка,2001. – 268 с.: іл. – Бібліогр.: с.263.

2. Ванін В.В., Бліок А.В., Гнітецька Г.О. Оформлення конструкторської документації: Навч. посіб. 3-е вид.- К.: Каравела, 2004. – 160 с.

3. Методические указания к выполнению курсового проекта по курсу

“Детали машин” для студентов направления «Инженерная механика». Часть

первая. Проектирование одноступенчатых редукторов с использованием

КОМПАСа / Состав.: В.В. Процив – Д.: НГУ, – 2008. – 303 с.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Животные белки | 

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1208. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия