Студопедия — Хоч це знання різного роду.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хоч це знання різного роду.






Як одна з юридичних наук наука фінансового прана вивчає Історію фінансового законодавства, розробляє наукові рекомен­дації що/іо його вдосконалення. Завданнями науки фінансового права є також вивчення фінансового законодавства інших дер­жав, порівняльний аналіз і використання позитивного досвіду для вдосконалення практики оновлення фінансово-правових актів, тим паче, що на порядку денному в сфері публічної фінан­сової діяльності й досі залишається реформування податкового законодавства, законодавства про відносини у сфері державно­го ісредиту, регулювання ринків фінансових послуг тощо.

Можна цілком погодитися з думкою про те, що матерія фі­нансового права — це живий організм, який потребує постійної уваги як практика-законодавця, так і теоретика-вченого, оскіль­ки лише всебічне вивчення процесів, що відбуваються у фінан­совому праві, дасть змогу об'єктивно оцінити стан даної галузі1. Фінансовому праву як науці притаманний ряд особливос­тей. Це суспільна наука, відповідно, вона підпадає під різноманіт­ні деформації та політичний тиск, особливо у сфері досліджен­ня практичного досвіду правозастосовної діяльності органів управління у сфері фінансів.

Наука фінансового права як юридична наука досліджує ці­лий ряд фінансових явищ і понять, що за своєю природою є пред­метом дослідження економіки та фінансів. Отже, понятійно-ка­тегорійний апарат фінансової науки та науки фінансового права значною мірою тотожний. На цю особливість не раз звертали увагу видатні учені-фінансисти: В. А. Лебедєв, Ю. А. Ровінський, Л. К. Воронова, О. Н. Горбунова, А. І. Худяков, П. С. Пацурків-ський. Наука фінансового права вивчає фінансово-правові явища, які за своєю юридичною природою є публічно-правовими і мають місце у сфері публічних фінансів. Сфера приватних фінансів — це предмет дослідження цивільного права, там застосовується диспозитивний метод правового регулювання. Хоча в науці фі­нансового права останніми роками точаться активні дискусії щодо можливості розширення предмета фінансового права за ра­хунок регулювання приватних фінансів та фінансових потоків.

' История фінансовогозаконодательства России /отії. род. И. В. Рукавиш-никова. М.: ИКЦ «МарТ»; Ростов н/Д: Изд. центр «Мар'Г», 2003. - С. 15.


104 ____________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

Віддаючи належне значенню науки про фінанси як такої, що вивчає економічний базис, не можна забувати про необхідність вивчення закономірностей власне надбудови, про активну твор­чу роль права. Тому в галузі науки фінансового права, викорис­товуючи дані науки про фінанси, неприпустимо підміняти ана­ліз правової дійсності викладом окремих положень науки про фінанси, розмивати юридичну специфіку фінансово-правових норм і відносин при дослідженні їх економічного змісту. Наука фінансового права відрізняється від науки про фінанси тим, що вона, використовуючи апарат останньої, вивчає правову форму фінансової діяльності держави і суспільних відносин, які вини­кають у процесі такої діяльності, досліджує вплив цієї правової надбудови па економічний базис1.

Наука фінансового права застосовує такі методи, як спеціа­льно-юридичний (формально-догматичний), порівняльно-пра­вового дослідження, метод звернення до інших наук, метод ста­тистичної обробки фактичного матеріалу та ін. При дослідженні фінансово-правових явищ необхідно розуміти значення провід­них принципів — об'єктивності та історизму. Це дає змогу не створювати однобічних наукових теорій та концепцій, що не ві­дображатимуть об'єктивної реальності.

Серед видатних учених XIX ст., котрі зробили помітний вне­сок у становлення й розвиток науки фінансового права, можна назвати М. М. Сперанського (праця «План фінансів», підготов­лена у 1810 р.), М. І. Тургенєва («Досвід теорії податків», 1818), М. Ф. Орлова («Про державний кредит», 1832), І. Я. Горлова («Теорія фінансів», 1841). Саме вони заклали підвалини фінан­сової науки. У другій половині XIX — на початку XX ст. дослі­дженнями у сфері фінансів видатні вчені В. Лебедєв («Фінансо­ве право», 1882), І. Озеров («Основи фінансової науки. Вчення про звичайні доходи», 1909), І. Тарасов («Нарис науки фінансо­вого права», 1883), М. Алексеєнко, С. Іловайський («Підручник фінансового права», 1904), Д. Львов («Курс фінансового пра­ва», 1887), І. Янжул («Основні начала фінансової науки: вчення про державні доходи», 1899) та ін. вивели фінансове право на нову площину і сприяли його виділенню в окрему правову га-

1 Щербанюк О. В. Співвідношення науки фінансового права та фінансо­вого права / О. В. Щербанюк // Науковий вісник Чернівецького державного університету. - Вип. 100. Правознавство. - Чернівці: Рута, 2000. - С. 66.


Глава 3. ПРЕДМЕТ І СИСТЕМА ФІНАНСОВОГО ПРАВА ЯК ГАЛУЗІ ПРАВА 105

дум,. Тоді ж з'явилися перші підручники з фінансового права (деякі з них нині перевидано).

У XX ст. фінансове право набуло подальшого розвитку. При цьому найбільшого розкриття набуло бюджетне право, норми якого були максимально висвітлені в чинному законодавстві СРСР, передусім у Конституціях. У контексті цього правового Інституту, що входить до фінансового права, слід назвати вчених Л. М. Гурвича («Бюджетне право за законодавством РРФСР», 1918) та А. А. Алексєєва («Бюджетне право народного представ­ництва», 1918).

У 1940 р. було опубліковано перший підручник з фінансового права, тоді ж з'явилася і надзвичайно важлива праця Ю. А. Ро-винського «Предмет радянського фінансового права». У 1950— 1960-х рр. було завершено розробку теорії соціалістичного фінан­сового права з чітким акцентом на дослідженні питань бюджету, бюджетних відносин і бюджетного процесу. Суттєвий внесок у виділення фінансового права в окрему галузь права та визнання за нею специфічного предмета і методу правового регулювання зробили відомі вчені-юристи С. І. Вільнянський, Л. К. Воронова, В. В. Безчеревних, М. М. Піскотін, Є. О. Ровинський, Н. І. Хімі-чева, С. Д. Ципкін, О. М. Горбунова, Н. А. Куфакова.

Серед провідних науковців у галузі фінансового права, що активно впливають на розвиток науки, вдосконалення категорій­ного апарату, вирішення методологічних завдань, що постають перед цією галуззю права, слід назвати представників російської школи — Д. В. Вінницького, С. В. Запольського, О. Ю. Грачову, С. Г. Пепеляєва, 1.1. Кучерова, І. В. Рукавишникову, М. В. Кара-сьову, М. В. Івлієву, О. В. Покачалову, Д. М. Щьокіна та бага­тьох інших.

Що стосується вітчизняної школи фінансового права, то пе­рехід до ринкової економіки, курс на яку проголосила незалеж­на Україна, порушив проблему перегляду всієї системи науки фінансового права, починаючи від її предмета та методу і закін­чуючи окремими інститутами, категоріями й поняттями. Існуван­ня рівнозначних форм власності уточнило предмет фінансового права, оскільки пануванню державних фінансів у фінансовій системі держави настав край і їх розглядають лише у взаємозв'яз­ку з фінансами приватними.

Нині можна говорити про те, що українська наука фінансо­вого права пройшла первісний етап формування і перебуває у


106 ____________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

стадії динамічного розвитку. Серед провідних учених слід назва­ти Л. К. Воронову — академіка Академії правових наук України, професора Київського національного університету ім. Т. Шев­ченка. З її ім'ям пов'язують формування вітчизняної школи фі­нансового права. Зокрема саме завдяки їй в Україні вперше з'явилися ґрунтовні підручники й навчальні посібники з фінан­сового права. Вона ж підготувала вісьмох докторів наук з фінан­сового права, що захистилися в Україні з моменту здобуття нею незалежності.

У працях професора П. С. Пацурківського — декана юри­дичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича — ґрунтовно розроблено питання теорії фі­нансового права, його предметно-методологічні засади, запро­поновано нові погляди па природу фінансових відносин тощо.

У 2002 р. у працях доктора юридичних наук Л. А. Савчен-ко — проректора з наукової роботи Міжнародного європейського університету — набула наукового розвитку тема організації фі­нансового контролю — фінансово-правового інституту, що про­низує всю фінансову діяльність суб'єктів фінансово-правових відносин. Відтоді в багатьох роботах автора питання фінансово­го контролю, державного аудиту, міжнародних стандартів у за­значеній сфері ґрунтовно досліджено й розкрито.

Перестали бути науковою «цілиною» й інститути податково­го права, фінансового контролю, банківської діяльності. Так, усі розуміють значення податків для формування дохідної частини бюджету, однак формування податкової системи держави має бути відпрацьовано на певних категорійних поняттях. Наукову базу в сфері податкових відносин заклав М. І. Кучерявенко, док­тор юридичних наук, професор Національної юридичної акаде­мії ім. Ярослава Мудрого, член-кореспондент АПрНУ. Із 2002 р. почала виходити його багатотомна монументальна праця, пов'я­зана з дослідженням податків, — «Курс податкового права». Він також автор підручників із податкового права, за якими в Украї­ні навчають студентів юридичних вишів. Правовим проблемам регулювання обов'язкових платежів присвячено дослідження доктора юридичних наук 11. Ю. Пришви, яка очолює кафедру конституційного та адміністративного права Київського націо­нального університету ім. Т. Шевченка.

У сфері банківської діяльності здійснено докторські дослі­дження автора даного підручника й Т. А. Латковської. Доктор


Глава 3. ПРЕДМЕТ І СИСТЕМА ФІНАНСОВОГО ПРАВА ЯК ГАЛУЗІ ПРАВА 107

юридичних наук С-. О. Л./іісов, декан факультету 11ІОЛУ ім. Яро­слава Мудрого, розкрив у своїх працях особливості гроіпово-го обігу. Професор Львівського національного університету ім. І. Франка І. Б. Заверуха досліджувала проблеми державного боргу України. Доктор юридичних наук А. А. Печай пробле­ми правового регулювання публічних фінансів та публічних ви­датків. Проблемі місцевих фінансів присвячено численні дослі­дження кандидата юридичних наук О. А. Музики-Стефанчук. Проблеми фінансово-правової відповідальності розкрито в док­торській дисертації А. И. Іванського. Правовий статус розпоряд­ників бюджетних коштів досліджується у працях Н. Я. Якимчук. В Україні захищено більше 100 кандидатських дисертацій із проблем фінансового права та окремих його інститутів, готу­ють нових кандидатів і докторів наук. Доцільно зауважити, що дослідження фінансово-правових відносин є актуальною темою не лише для вивчення у вищих навчальних закладах. Фахівці-нрактики добре розуміють, що впровадження фінансових зако­нів, формування сучасної системи міжбюджетних, податкових відносин, діяльності у кредитно-фінапсовій сфері потребують якісного наукового підґрунтя. Саме тому останніми роками знач­но зросла кількість і якість дисертаційних досліджень, що їх здійснюють не лише науковці, а й практики.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 415. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия