Студопедия — Система та джерела фінансового права
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Система та джерела фінансового права






Фінансове право можна характеризувати з різних позицій. З одного боку, це самостійна галузь права із визначеним пред­метом та методами правового регулювання, з іншого — це галузь законодавства, що є сукупністю законів та інших нор­мативно-правових актів, у яких фінансово-правові норми мають своє зовнішнє вираження і становлять джерело фі­нансового права.

Фінансове право — це також навчальна дисципліна у систе­мі загальноправових курсів, що становить системний виклад те­оретичного і прикладного матеріалу з метою підготовки квалі­фікованих кадрів, здатних аналізувати складні процеси у сфері фінансової діяльності держави. Систему курсу фінансового пра­ва як навчальної дисципліни побудовано відповідно до системи фінансового права.


108 ____________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІН АНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

Навчальний матеріал зосереджено в Загальній та Особливій частинах. Загальна частина об'єднує норми фінансового права і правові інститути, що закріплюють: поняття фінансів і фінансо­вої системи; поняття публічної фінансової діяльності, її методи, принципи та правові форми; правовий статус уповноважених у сфері публічної фінансової діяльності державних і муніципаль­них органів; предмет та методи фінансово-правового регулюван­ня; характеристику фінансових правовідносин і фінансово-пра­вових норм; поняття фінансового контролю, його види й методи, тобто такі норми й інститути, які є спільними для решти фінан­сово-правових інститутів і становлять базу для регулювання правовідносин у сфері фінансової діяльності держави.

Особлива частина містить норми і правові інститути, що ре­гулюють окремі напрями фінансової діяльності держави та різні елементи фінансової системи. Провідне місце в Особливій час­тині фінансового права посідає бюджетне право, яке входить до неї як підгалузь і складається з двох великих правових інститу­тів — бюджетного устрою та бюджетного процесу. Особлива час­тина містить і такі правові інститути: доходи бюджетної систе­ми (насамперед податкові й неподаткові); видатки бюджетної системи та цільових фондів; державний кредит і державний борг; державне обов'язкове страхування (майнове й особисте); грошо­во-кредитна система. Ці інститути мають особливості, склада­ються з правових норм, що регулюють певну групу однорідних суспільних відносин у межах галузі права, але об'єднуються в систему через єдиний предмет та методи фінансово-правового регулювання. Безперечно, ці правові інститути містять правові норми, що регулюють публічну фінансову діяльність.

Від системи фінансового права як галузі права слід відрізня­ти систему фінансового законодавства. Остання складається як результат видання правових норм, закріплення їх в офіційних актах та систематизації цих актів і має складну структуру. Час­тіше під системою законодавства мають на увазі сукупність нор­мативно-правових актів, у яких об'єктивуються внутрішні зміс­тові та структурні характеристики права. Збіг системи права і системи законодавства в межах від окремої норми до права зага­лом не є абсолютним. У цих межах вони існують самостійно, оскільки мають специфіку та власні тенденції розвитку.

Залежно від підстав (критеріїв) розрізняють такі види си­стем законодавства: горизонтальну, вертикальну, федеративну,


Глава 3. ПРЕДМЕТ КИСТЕМА ФІНАНСОВОГО ПРАВА ЯК ГАЛУЗІ ПРАВА ^09^

комплексну1. Горизонтальна (галузева) побудова системи зако­нодавства обумовлена предметом правового регулювання — фа­ктичними суспільними відносинами. І Іа основі цього критерію відокремлюють галузі законодавства, що відповідають галузям системи права (конституційне право— конституційне законо­давство, трудове право — трудове законодавство, фінансове пра­но — фінансове законодавство тощо). Вертикальна (ієрархічна) побудова відображає ієрархію органів державної влади та нор­мативно-правових актів за їх юридичною силою2.

Серед сучасних тенденцій розвитку системи права можна назвати процес поступового нагромадження нормативного ма­теріалу та розподіл його за структурними блоками (інститута­ми, галузями). Тенденція до уніфікації зазначених блоків дає підстави для підвищення ефективності правового регулювання. Цей процес спричинює утворення нових інститутів (банківське, податкове право). У свою чергу, тенденції вдосконалення зако­нодавства пов'язують зі створенням його нових комплексних галузей (зокрема, банківського, приватизаційного, податкового законодавства тощо), що значно виливає на реальне вирішення економічних та соціальних питань.

Якщо система права — це внутрішня форма права, його будо­ва за галузями та інститутами, то система законодавства — його зовнішня форма; це система нормативно-правових актів, у яких втілилися галузі й інститути права. Внутрішня й зовнішня фор­ми права нерозривно пов'язані й не можуть існувати одна без одної. Система права і система законодавства діалектично поєд­нані, їх не можна ні протиставляти, ні ототожнювати.

Для системи права первинним елементом є правова норма, структуру якої утворюють гіпотеза, диспозиція та санкція. Для системи законодавства первинний елемент — це стаття норма-

1 Теорія держави і права. Академічний курс / за ред. О. В. Зайчука,
Н. М. Оніщенко. — 2-е вид. — К.: Юрінком Інтер, 2008. — С. 398.

2 Зрозуміло, що до побудови системи законодавства застосовують інший
критерій, ніж до системи права, тому що при її формуванні важлива роль
належить суб'єктивному фактору. Наявність останнього пояснюється, перед­
усім, потребою правової практики, необхідністю враховувати форми люд­
ського спілкування, які змінюються. При цьому слід не забувати про тс, що
людині властиво помилятися— Еггаге Ьшпагшт езі. Законодавець зобов'я­
заний ураховувати об'єктивні потреби суспільного життя у своїй суб'єктивній
правоїворчій діяльності, однак він не може змінити змісту правових норм,
які регулюють певний галузевий вид суспільних відносин.


110 ___________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

тивно-правового акта, яка не обов'язково має містити всі три структурних елементи правової норми. Характерною рисою нор­мативно-правових актів є те, що вони, як правило, містить нор­ми різних галузей права і тому регулюють різні за змістом ви­ди суспільних відносин. Отже, можна стверджувати, що даний нормативно-правовий акт не може мати єдиного предмета та методу правового регулювання. Доцільно підтримати професо­ра П. С. Пацурківського, який вважає, що предметний підхід і структурний аналіз змісту права й законодавства є головними для пізнання об'єктивної структури права, створення на основі цього її ідеального образу (побудови структури права) та вира­ження її у законодавстві1.

До джерел фінансового права належать: Конституція — Основний закон України; загальні та спеціальні закони; під-законні нормативпо-правові акти, у тому числі постанови Вер­ховної Ради України; укази Президента України; постанови та декрети Кабінету Міністрів України; відомчі нормативно-пра­вові акти (постанови Правління НБУ; накази Міністра фінан­сів; розпорядження Державного казначейства України тощо); судова практика (рішення Конституційного Суду України та Європейського суду з прав людини); міжнародні правові акти, звичаї та стандарти, що ратифіковані парламентом і є частиною національного законодавства.

Фінансове законодавство характеризується системніс­тю, якої, разом з іншими характеристиками, йому надають пра­вила ієрархії норм, що містяться у правових актах. Застосування цих правил дає змогу в разі виникнення колізій між нормативно-правовими актами віддати перевагу якомусь одному норматив­но-правовому акту. Правила ієрархії нормативних правових ак­тів зводяться до правил вертикальної й горизонтальної ієрархії.

Конституція України має найвищу юридичну силу. Відпо­відно, всі акти суб'єктів фінансового права повинні відповідати Основному закону. Акти або їх положення, що суперечать букві чи духу Конституції, не є чинними. Конституція — акт безпосе­редньої дії (ч. З сі. 8): принципи та норми Основного закону мо­жуть регулювати конкретні суспільні відносини, в тому числі у сфері фінансової діяльності, якщо вони стосуються предмета


ГЛІІІ І, ПРЕДМЕТ І СИСТЕМА ФІНАНСОВОГО ПРАВА ЯК ГАЛУЗІ ПРАВА Ш

цоінтитуципіого регулювання. Ііудь-ике обмеження регулятив­ної дії норм Конституції є протизаконним, а винні в цьому орга­ни та посадові особи державної влади й місцевого самоврядуван­ня, інші суб'єкти несуть юридичну відповідальність'.

Конституція України закріплює виключну компетенцію Вер­ховної Ради України у формувані фінансового законодавства, в тому числі у сфері бюджету, податків, грошової системи, валют­них відносин (ч. 2 ст. 92); закріплює визначальні принципи по­будови бюджетної системи (ст. 95); бюджетний період (ст. 96); установлює компетенцію Рахункової палати (ст. 98), НБУ (стат­ті 99, 100).

У Конституції України визначено компетенцію уряду як ви­щого органу в системі органів виконавчої влади у сфері фінансо­вої діяльності (статті 116,117), компетенцію місцевих державних адміністрацій (статті 118, 119). В Основному законі (статті 142, 143) закріплено право органів місцевого самоврядування на за­твердження й виконання місцевих бюджетів, на власну мате­ріально-фінансову базу, на встановлення місцевих податків і зборів тощо. Ряд інших статей Конституції безпосередньо або опосередковано пов'язаний зі сферою фінансової діяльності дер­жави та органів місцевого самоврядування, що впливає на якість фінансового законодавства. Зрозуміло, що конституційні нор-ми-принципи визначають у відповідних галузях права чіткішу деталізацію положень, у яких держава має інтерес.

Найбільшу увагу конституційне законодавство приділило бюджетній діяльності, що пояснюється значенням бюджету як центральної ланки фінансової системи. У 2001 р. було прийнято Бюджетний кодекс України — перше кодифіковане джерело підгалузі фінансового права. Опрацьовують проект Податково­го кодексу України.

На сферу фінансів чинять регулятивний вплив і норми Ци­вільного кодексу України, Господарського кодексу України, Кри­мінального кодексу України, Кодексу адміністративного судо­чинства тощо. Разом із законами, що мають загальний характер відносно публічних фінансів (наприклад, ЗУ «Про господарські товариства», «Про оренду державного майна», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»), ці акти забезпе-


 


1 ПацурківськийП. С. Місце фінансового ир;іи;і н системі права/ П. С. Па-цурківський // Науковий вісник Чернівецького державного університету. — Вип. 48. Правознавство. — Чернівці: Вид-во ЧДУ, 1999. — С. 36.


1 Сугоняко О. Конституція і розвиток банківської діяльності: актуальні правові проблеми / О. Сугоняко, В. Кампо, А. Жуков // Вісник НБУ. — 2000. — Черв. — С. 26.


1Г2 ____________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

чують правове регулювання діяльності окремих суб'єктів фінан­
сового права поза межами даної галузі.,

Деякі спеціальні закони у сфері бюджетних, податкових, грошово-кредитних відносин закріплюють високий рівень нор­мативно-правового регулювання у сфері публічної фінансової діяльності. Це передусім стосується щорічних законів «Про Дер­жавний бюджет України», а також ЗУ «Про систему оподатку­вання», «Про банки і банківську діяльність», «Про порядок по­гашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» тощо. Крім того, у сфері пуб­лічної фінансів прийнято ряд статусних законів, що визначають правовий статус органів спеціальної фінансової компетенції, в тому числі ЗУ «Про Рахункову палату», «Про Державну податко­ву службу в Україні», «Про Національний банк України» тощо.

Постанови Верховної Ради України щороку затверджують Основні засади бюджетної політики (бюджетні резолюції), поло­ження яких уряд вкладає в розробку проектів законів про Дер­жавний бюджет на наступний рік.

Норми фінансового права містяться в указах Президента України (особливо тих, що видавалися до 1999 р., тобто до за­кінчення терміну перехідних положень Конституції України, наприклад, щодо запровадження в Україні єдиного податку як прикладу спрощеної системи оподаткування), а також в актах Кабінету Міністрів України (постановах та декретах (останні видавалися впродовж 1992-1993 рр.)). Чимало актів уряд прий­має у сфері бюджетних відносин.

Окреме місце належить актам органів місцевого самовря­дування та місцевої влади,що стосуються сфери публічної фінансової діяльності, але — щодо власної адміністративно-те­риторіальної одиниці. Наприклад, рішенням місцевої ради за­тверджують бюджет відповідної територіальної громади.

Велику групу джерел фінансового права становлять акти фі­нансових установ та державних регуляторів ринків фінансо­вих послуг — Міністерства фінансів, Державного казначейства, Державної податкової служби, НБУ, Державної комісії з регу­лювання ринків фінансових послуг (накази, інструкції та ін.). Деякі нормативно-правові акти такі органи видають спільно (наприклад, спільні постанови Кабміну і НБУ, спільні накази Мінфіну та Держказначейства), залежно від змісту відносин, що регулюються.


Глна 3. ПРЕДМ ЕТ І СИСТЕМА ФІНАНСОВОГО ПРАВА_ЯК_ГАЛУЗІ ПРАВА 113

Фіиансово-правові норми містяться і в актах інших органів державної виконавчої влади — міністерств, відомсти тощо, які регулюють питання фінансів у межах відповідної галузі або сфери управління, а також у локальних актах, що їх приймає адміністрація підприємств, установ, організацій (положення про службу внутрішнього аудиту, про створення резервного фонду, кошторис бюджетної установи).

Норми підзаконних нормативно-правових актів конкрети­зують зміст більш загальних фінансового-правових норм, що містяться у законах. Специфічною рисою фінансового законо­давства є його постійний динамічний розвиток, який дає змогу державі своєчасно реагувати на швидкі економічні зміни. Водно­час негативною рисою фінансового законодавства є його неста­більність, що істотно впливає на планування у сфері фінансів.

Особливе місце в системі джерел фінансового права посідає судова практика,а саме рішення Конституційного Суду Украї­ни та Європейського суду з прав людини. Якщо судові преце­денти у їх класичному розумінні не розглядають як джерела права для країн із континентальною системою права, до яких належить і Україна, то рішення зазначених вище судових орга­нів безперечно є таким джерелом. Недарма підкреслюють, що, з огляду на складні законодавчі процедури та динаміку правотвор-чості в Україні загалом, саме рішення Конституційного Суду дають змогу якісно й оперативно усувати наявні недоліки фінан­сово-правових норм, що дає нам підстави вважати їх джерелами фінансового права1. Водночас можна цілком погодитися з акаде­міком Л. К. Вороновою, яка вважає, що рішення Конституційно­го Суду України тоді може бути джерелом фінансового права загалом (із бюджетних, податкових або видаткових питань), ко­ли їх ухвалюють за наслідками перевірки конституційності нор­мативно-правових актів або окремих актів із бюджетного чи по­даткового права, вміщених в окремих законах або Бюджетному чи майбутньому податковому Кодексах, або коли ці рішення дають тлумачення Конституції України, що має значення для з'ясування окремих норм фінансового права2.

1 Дмитрик О. О. Система джерел фінансового права: проблеми і перспек­
тиви / О. О. Дмитрик // Сучасний стан та перспективи розвитку фінансового
права. - Ірпінь: НДІФП, 2007. - С. 36.

2 Воронова Л. К. Фінансове право України / Л. К. Воронова. К.: Пре­
цедент, Моя книга, 2007. — С. 56—57.


8-219


114 ____________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

Що стосується рішень Європейського Суду з прав людини, то крім того, що вони є обов'язковими для виконання Україною відповідно до ст. 46 Конвенції про захист людини і основополо­жних свобод 1950 р. та протоколів до неї, в Україні додатково прийнято ЗУ «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 р1. Беручи до уваги, що рішення Європейського Суду з прав людини вплива­ють на розвиток української правової системи, слід враховувати і наявність дефінітивних положень у його рішеннях. Відповідно, те, що тлумачення дефінітивних норм, здійснене Європейським Судом, Україна не може ігнорувати.

До системи джерел фінансового права також належать між­народні договори,ратифіковані у встановленому ст. 9 Консти­туції України порядку, які за згодою Верховної Ради України стають частиною національного законодавства. Враховуючи ін­теграційні процеси, у яких перебуває Україна, а також загалом процеси глобалізації, міжнародні договори набувають особли­вого значення при врегулюванні фінансових відносин.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1284. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия