Студопедия — Визнання доходу від використання активів іншими підприємствами
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Визнання доходу від використання активів іншими підприємствами






Дохід, що виникає в результаті використання активів підприєм­ства іншими сторонами, визнається у вигляді відсотків, роялті і дивідендів, якщо є можливість надходження економічних вигід, пов'язаних із такою операцією: дохід можна вірогідно оцінити. Цей дохід має визнаватися в такому порядку:

— відсотки визнаються в тому звітному періоді, в якому вони виникли, виходячи з бази їхнього нарахування і терміна кори­стування відповідними активами;


Облік доходів та фінансових результатів діяльності підприємства 365

— роялті визнаються за принципом нарахування відповідно до економічного змісту відповідної угоди;

— дивіденди визнаються в періоді ухвалення рішення про їх виплату.

Відсотки — плата за використання грошових коштів, їх ек­вівалентів або сум, заборгованих підприємству. Дохід як відсот­ки визнається у тому звітному періоді, до якого він належить, виходячи з бази нарахування відсотків та строку користування відповідними активами. Відсотками не визнається надання пла­тежу відстрочки навіть у формі підвищення відпускної ціни.

Роялті — це платежі за використання нематеріальних активів підприємства (патентів, торговельних марок, авторського права, програмних продуктів). Дохід як роялті визнається на основі принципу нарахування згідно з економічним змістом відповідної угоди.

Дивіденди — частина чистого прибутку, розподілена між учас­никами (власниками) відповідно до частки їхньої участі у влас­ному капіталі підприємства. Дохід як дивіденди визнається в період прийняття рішення про їх виплату.

Доходи класифікуються в бухгалтерському обліку за такими групами: дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); інші операційні доходи; фінансові доходи; інші доходи; надзвичайні доходи.

Склад доходів, що належать до відповідної групи, встановлено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фі­нансові результати".

Планом рахунків передбачено окремі рахунки для обліку до­ходів у розрізі видів діяльності. Найменування рахунків і субра­хунків до них являють собою докладний опис складу доходів з класифікацією за видами діяльності.

Залежно від місця виникнення доходу розрізняють доходи центрів інвестицій, центрів доходів, центрів прибутку та загаль­ний дохід підприємства.



Розділ 6


6.4. Фінансовий облік доходу та фінансових результатів від реалізації продукції (товарів), робіт, послуг

Для узагальнення інформації про доходи від операційної, інве­стиційної та фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій призначено рахунки класу 7 "Доходи і ре­зультати діяльності".

Рахунки цього класу використовують для обліку господар­ських процесів. Господарські процеси — це сукупність подібних за економічним змістом господарських операцій. Основні види господарських процесів — придбання виробничих (торгових) за­пасів, виготовлення продукції (виконання робіт, надання послуг), продаж товарів і реалізація готової продукції (робіт, послуг).

Рахунки класу 7 є тимчасовими, такими, що використовуються для накопичення інформації про доходи за звітний період, по за­кінченню якого сальдо цих рахунків переноситься на рахунок 79 "Фінансові результати". Тимчасові рахунки розпочинають звітний період із нульового сальдо. Інформація про доходи і витрати в них дає можливість скласти проміжну звітність.

На рахунках класу 7, крім рахунка 76 "Страхові платежі", протягом звітного періоду за кредитом відображається сума за­гального доходу разом із сумою непрямих податків, зборів (обов'яз­кових платежів), що включені до ціни продажу, за дебетом — щомісячне відображення належної суми непрямих податків, зборів (обов'язкових платежів), щорічне або щомісячне віднесен­ня суми чистого доходу на рахунок 79 "Фінансові результати".

На рахунку 76 "Страхові платежі" узагальнюється інформа­ція про надходження страхових платежів та їх повернення стра­хувальникам, із щомісячним віднесенням всієї різниці на субра­хунок 703 "Дохід від реалізації робіт і послуг".

Таким чином, рахунки 70 "Доходи від реалізації" та 71 "Інший операційний дохід" призначені для відображення доходів від опера­ційної діяльності, а рахунки 72 "Дохід від участі в капіталі", 73 "Інші фінансові доходи" — доходів від фінансової діяльності.

Рахунок 74 "Інші доходи" призначений для обліку доходів, пов'язаних передусім з інвестиційною діяльністю, та доходів, що виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з опера­ційною або фінансовою діяльністю.


Облік доходів та фінансових результатів діяльності підприємства 367

Узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, доходів від страхової діяльності, а також про суму знижок, наданих покупцям, та про інші вира­хування з доходу ведеться на рахунку 70 "Доходи від реалізації".

Рахунок 70 "Доходи від реалізації" — тимчасовий, має ознаки пасивного рахунка, призначений для обліку господарських про­цесів.

За кредитом рахунка 70 "Доходи від реалізації" на підставі довідок та розрахунків бухгалтерії відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом — належна сума непрямих по­датків (акцизного збору, податку на додану вартість та інших, передбачених законодавством); суми, які отримує підприємство на користь комітента, принципала; повернуті перестраховиками частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій); результат зміни резервів незароблених премій (у страхових органі­заціях); списання у порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

Бухгалтерський облік доходів від реалізації ведеться щодо кожного об'єкта за відповідними групами, для яких відкривається окремий субрахунок. Субрахунки рахунка 70 "Доходи від реалі­зації" подано в табл. 2.6.1.

Таблиця 2.6.1. Субрахунки до рахунка 70 "Доходи від реалізації"

 

№ субра-хунка Назва Характеристика
     
  Дохід від реаліза­ції готової продукції Використовують для узагальнення інфор­мація про доходи від реалізації готової продукції
  Дохід від реаліза­ції товарів Використовують підприємства торгівлі та інші організації для узагальнення інформації про доходи від реалізації товарів
  Дохід від реаліза­ції робіт і послуг Використовують підприємства і організа­ції, що виконують роботи і надають по­слуги, для узагальнення інформації про доходи від реалізації робіт і послуг, про результати зміни резервів незароблених премій


Розділ (


Закінчення табл. 2.6.1

 

     
  Вирахування з доходу За дебетом відображається сума наданих після дати реалізації знижок покупцям, вартість повернених покупцем продукції і товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу. За кредитом субрахунка 704 відображається списання дебетових оборотів на рахунок 79 "Фінан­сові результати"

Аналітичний облік доходів від реалізації ведеться за видами (групами) продукції, товарів, робіт, послуг, регіонами збуту та/або за іншими напрямками, визначеними підприємством.

Первинними документами з обліку доходів від реалізації є роз­рахунки (довідки) бухгалтерії. Підприємство може самостійно розробляти додаткові субрахунки та аналітичні рахунки, виходя­чи зі специфіки діяльності, конкретних потреб, завдань управлін­ня та контролю.

Розрахункові документи вважають пред'явленими покупцеві (замовникові) за умови, що це відбулося у спосіб, передбачений договором (якщо розрахунки здійснюються без участі установ банків) або після подання їх до установи банку (якщо розрахун­ки здійснюються через установи банків).

Якщо за умовами договору (контракту) готову продукцію прий­має покупець (замовник) безпосередньо на підприємстві, то вона вважається реалізованою після передачі її покупцеві (замовникові), оформленої документами, передбаченими умовами договору (кон­тракту) і пред'явленням розрахункових документів покупцеві (за­мовникові).

У фінансовому обліку процес реалізації відображається так: за принципом нарахування — у момент відвантаження готової продукції, товарів, наданих послуг, а в податковому обліку дохід визнається за першою подією.

Основні бухгалтерські проводки з обліку доходів наведені в табл. 2.6.2. Кореспонденцію рахунка 70 "Доходи від реалізації" показано на рис. 2.6.2.


Облік доходів та фінансових результатів діяльності підприємства



Таблиця 2.6.2. Основні бухгалтерські проводки з обліку доходів

 

 

 

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Д-т К-т
       
  Відображено суми, що не є доходом (які підля­гають виключенню з нього) 70 "Доходи від реалізації" 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"
  Відображено суми, одержані у складі доходу від реалізації 70 "Доходи від реалізації" 64 "Розрахунки за податками й платежами"
  Відображено надходження стра­хових платежів від страхуваль­ника 70 "Доходи від реалізації" 76 "Страхові платежі"
  Віднесено на фінансовий резуль­тат від реалізації продукції (закриття рахунка 70 наприкінці звітного періоду) 70 "Доходи від реалізації" 791 "Результат основної діяль­ності"
  Визнано дохід на суму активів, переданих як внесок до статут­ного капіталу або в обмін на довгострокові цінні папери (фінансові інвестиції) 14 "Довгостро­кові фінансові інвестиції" 70 "Доходи від реалізації"
  Отримано основні засоби в обмін на неподібний об'єкт 15 "Капітальні інвестиції" 70 "Доходи від реалізації"
  На суму одержаної готівки визнано дохід від реалізації ЗО "Каса" 70 "Доходи від реалізації"
  На суму одержаних у безготівко­вій формі грошових коштів визнано дохід від реалізації 31 "Рахунки в банках" 70 "Доходи від реалізації"
  На забезпечення заборгованості покупцем виставлено вексель на суму визнаного доходу від реалізації 34 "Коротко­строкові векселі одержані" 70 "Доходи від реалізації"
  Визнано дохід від реалізації покупцям та замовникам на умовах відстрочки платежу 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" 70 "Доходи від реалізації"
  Визнано дохід від реалізації іншим дебіторам 37 "Розрахунки з різними дебіторами" 70 "Доходи від реалізації"

24 — 4-1132



Розділ 6


Закінчення табл. 2.6.2

 

       
  Визнано дохід від погашення кредиторської заборгованості перед постачальниками та підрядниками шляхом реалізації 63 "Розрахунки з постачальни­ками та підряд­чиками" 70 "Доходи від реалізації"
  Визнано дохід від погашення заборгованості з оплати праці робітників у натуральній формі 66 "Розрахунки з оплати праці" 70 "Доходи від реалізації"
  Визнано дохід від реалізації різним контрагентам 68 "Розрахунки за іншими операціями" 70 "Доходи від реалізації"
  Віднесення до складу доходу поточного періоду доходів майбутніх періодів, одержаних від реалізації 69 "Доходи майбутніх періодів" 70 "Доходи від реалізації"
  Списання на рахунок фінансових результатів дебетових оборотів: за наданими після дати реалізації знижками, сумами, продукції або товарами, поверненими покупцями, та іншими сумами, що підлягають виключенню з доходів 791 "Результат основної діяль­ності" 704 "Вираху­вання з доходу"


 



Розділ 6


Контрольні запитання та тести

Контрольні запитання

1. Як ви розумієте поняття "дохід"?

2. Поясніть економічну сутність принципу нарахування та від­повідності доходів та витрат.

3. Які загальні умови визнання доходу?

 

4. Дайте правильне тлумачення двох різновидів доходувалового доходу та чистого доходу.

5. Дайте визначення поняття "відсотки";.

6. Дайте визначення поняття "дивіденди";.

7. Що таке інвестиційна діяльність?

8. Як ви розумієте поняття "надзвичайна подія"?

9. Дайте визначення поняття "роялті";.

 

10. Дайте пояснення фінансовій діяльності.

11. Що є основною діяльністю для інвестиційної компанії та комерційного торговельного підприємства?

12. Назвіть, за якими групами класифікуються доходи.

13. Як визнається дохід при цільовому фінансуванні?

14. Назвіть умови визнання доходу від надання послуг.

Тести

1. Норми П(С)БО 15 поширюються:

а) на доходи підприємств від звичайної діяльності;

б) доходи підприємств від звичайної діяльності: реалізації
продукції (товарів, інших активів); надання послуг; отри­
маного цільового фінансування; використання активів
підприємства іншими сторонами, результатом чого є отри­
мання відсотків, роялті та дивідендів;

в) доходи підприємств від звичайної діяльності, реалізацію
цінних паперів, договори оренди;

г) дохід підприємств від звичайної та надзвичайної діяльності?

2. Для визнання доходу необхідне:

а) збільшення активу або зменшення зобов'язань, які зумов­
люють збільшення власного капіталу;

б) надходження активу;


Облік доходів та фінансових результатів діяльності підприємства 373

в) зменшення зобов'язань, які зумовлюють збільшення влас­
ного капіталу;

г) збільшення власного капіталу;

3. Дохід, пов'язаний з наданням послуг, має визнаватись:

а) виходячи зі ступеня завершеності операцій з надання по­
слуг на дату балансу;

б) тільки в сумі витрат, пов'язаних із цим фінансуванням,
причому в тих періодах, коли ці витрати виникли;

в) якщо є можливість надходження економічних вигід;

г) виходячи зі ступеня завершеності операцій з надання по­
слуг.

4. Відсотки — це:

а) плата за використання грошових коштів, їх еквівалентів
або сум, заборгованих підприємству;

б) платежі за використання нематеріальних активів підприєм­
ства (патентів, торговельних марок, авторського права, про­
грамних продуктів);

в) частина чистого прибутку, розподілена між учасниками
(власниками) відповідно до частки їхньої участі у власному
капіталі підприємства.

5. Дохід від цільового фінансування має визнаватись:

а) виходячи зі ступеня завершеності операцій з надання послуг;

б) якщо є можливість надходження економічних вигід;

в) виходячи зі ступеня завершеності операцій з надання по­
слуг на дату балансу;

г) тільки в сумі витрат, пов'язаних із таким фінансуванням,
причому в тих періодах, коли ці витрати виникли.

6. Роялті — це:

а) плата за використання грошових коштів, їх еквівалентів
або сум, заборгованих підприємству;

б) частина чистого прибутку, розподілена між учасниками
(власниками) відповідно до частки їхньої участі у власному
капіталі підприємства;

в) платежі за використання нематеріальних активів підприєм­
ства (патентів, торговельних марок, авторського права, про­
грамних продуктів)?



Розділ 6


7. Операційна діяльність — це:

а) основна статутна діяльність підприємства, а також інші види
діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльні­
стю;

б) придбання та реалізація тих необоротних активів, а також
тих фінансових інвестицій, які не є складовою еквівалентів
грошових коштів;

в) діяльність, яка приводить до змін розміру і складу власного
та позикового капіталу підприємства;

г) будь-яка діяльність підприємства (або операції, які її забез­
печують чи виникають внаслідок здійснення такої діяль­
ності).

8. Сальдо на рахунку класу 7 є:

а) тимчасовим, тобто таким, що використовується для нако­
пичення інформації про доходи за звітний період;

б) дебетовим;

в) кредитовим;

г) немає правильної відповіді.

9. Чи коригується дохід від реалізації продукції (товарів, робіт,
послуг) на величину сумнівної і безнадійної заборгованості:

а) так;

б) ні;

в) ні, сума такої заборгованості визнається витратами підприєм­
ства;

г) немає правильної відповіді?

10. Театральна вистава має відбутися 15 січня 2000 p., але
квитки продано 25 грудня 1999 р. Як відображається дохід від
продажу квитків у фінансовій звітності за 1999 p.:

а) доходи в сумі виторгу;

б) доходи за мінусом понесених витрат;

в) доходи майбутніх періодів на суму виторгу;

г) кредиторська заборгованість за одержаними авансами?

11. Що означає запис:

Д-т 361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями" К-т 701 "Доходи від реалізації готової продукції"


Облік доходів та фінансових результатів діяльності підприємства



Д-т 901 "Собівартість реалізованої готової продукції" К-т 26 "Готова продукція"

а) покупцем повернено готову продукцію;

б) реалізовано готову продукцію покупцям і одночасно списа­
но собівартість готової продукції;

в) покупцем акцептовано платіж за реалізовану продукцію;

г) немає правильної відповіді?

12. 1 березня 2000 р. підприємством реалізовано побутову тех­
ніку на суму 20 000 грн, ПДВ — 4000 грн, на умовах гарантійно­
го обслуговування протягом року. Очікується, що витрати на
гарантійне обслуговування становитимуть 4 % суми реалізації
товару. Дохід від реалізації товарів за березень становить:

а) 24 000 грн;

б) 20 000 грн;

в) 12 000 грн;

г) 23 040 грн.

13. Якщо дохід від надання послуг не можна правильно визна­
чити, то:

а) він відображається в розмірі визначених витрат, що підля­
гають відшкодуванню;

б) дохід не визначається;

в) немає правильної відповіді.

14. Відсотки визнаються доходом:

а) згідно з принципом нарахування;

б) виходячи з бази їх нарахування, в тому звітному періоді, в
якому вони виникли;

в) немає правильної відповіді;

г) у період ухвалення рішення про їх виплату.

15. Чи визнається дохід у таких випадках:

а) при здійсненні бартерних операцій;

б) одержання авансу від покупця за товари, які ще не відван­
тажені;

в) правильні відповіді а) і б);

г) на поточний рахунок підприємства банком помилково зара­
ховано грошові кошти іншого підприємства?



Розділ 6


16. Дохід визнається:

а) при здійсненні обміну подібними активами;

б) здійсненні обміну подібними і неподібними активами;

в) здійсненні обміну тільки неподібними активами;

г) немає правильної відповіді.

Матриця відповідей на тести

 

Запитання          
Відповідь б а а а г
Запитання          
Відповідь в а а в в
Запитання          
Відповідь б б а б а
Запитання          
Відповідь в        

Розділ 7







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2316. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия