Студопедия — ЯК НАПИСАТИ І ОФОРМИТИ РЕФЕРАТ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЯК НАПИСАТИ І ОФОРМИТИ РЕФЕРАТ






Підготовка і написання рефератів є однією з обов'язкових форм у навчальній роботі. Метою написання рефератів є глибоке засвоєння знань з предметів, що вивчаються, вироблення умінь організувати і систематизувати як теоретичний, так і практичний матеріал.

Щоб написати та оформити реферат, необхідно опрацювати значну кількість літератури (хоча 6-7-10 джерел) та лекційний матеріал. При цьому доцільно робити коротенькі виписки окремих фраз, ключових слів, нових понять. Це стосується і періодичної" преси, телерадіопередач і усних бесід. Потрібно зібрати щонайбільшу кількість фраз, які мають відношення до теми. Наступним етапом повинен бути аналіз складених виписок, в результаті чого з'явиться певна послідовність викладених думок. Цю послідовність треба пронумерувати, що допоможе скласти план реферату. •

Далі студент приступає до викладення своїх думок, тобто починається процес написання реферату. Фактично це називається науковим дослідженням, в якому будуть власні міркування з використанням окремих фраз інших авторів. На ці фрази обов'язково потрібно робити так звані посилання, їх роблять по-різному. Наприклад, вказують автора і його працю у самому тексті або в кінці реферату, де розміщений в алфавітному порядку список літератури з порядковими номерами. Тоді в тексті після закінчення цитування достатньо поставити квадратні дужки, в яких на першому місті стоїть порядковий номер літератури, а на другому – сторінка. Це виглядає, наприклад, так:[5,с.11].

Варто прислухатись ще й до інших порад. Зокрема, в тих місцях, де студент наводить нові поняття, визначення чи твердження, неетично писати «на мою думку» і т.п. Не варто боятися не погоджуватись з думкою інших, навіть відомих вчених. Але ж при цьому варто обґрунтовувати причину непогодження. Бажано наводити приклади, особливо у дискусіях й у власних відкриттях.

Існують певні вимоги до написання в бібліографії інформаційного джерела: спочатку пишуть прізвище автора, його ініціали. Потім - назву праці, місце видання, рік і можна ще вказати кількість сторінок книги. Якщо праця автора розміщена в якомусь збірнику робіт, то після назви ставлять дві косі лінії, а далі пишуть назву збірника, місце, рік видання і на яких сторінках цей матеріал надрукований.

Завершують реферат висновками. Тут необхідно вказати, чи досягнув автор мети дослідження, які конкретно отримав результати та чи можна їх використати у науково-практичній діяльності та інше. Непогане було б висловити свої пропозиції чи рекомендації з досліджуваної проблематики.

Кожен реферат повинен мати на починку вступ, але писати його треба після завершення змісту, висновків і списку літератури. У вступі роблять наголос на актуальності теми реферату. Вказують авторів, які досліджували ці питання. Можна коротко висвітлити зміст окремих праць. Також потрібно вказати, що призвело до вибору даної теми. Далі слід сформулювати мету дослідження і методи його проведення. Крім того, обов'язково треба вказати, що автор хоче висловити у рефераті, які проблемні питання буде намагатись розкрити.

Студентам варто пам'ятати, що через оформлення реферату, через його зовнішній вигляд викладач формує першу думку про зміст матеріалу. Це не означає, що потрібно використовувати дорогий папір та обкладинки, комп'ютерну верстку, яскраві фарби чи гарні малюнки. Це – справа автора. Мова йде про інше – про ділову естетичну культуру. Вона полягає у вимогах, які висуваються до всіх праць.

По-перше, реферат може бути написаний від руки, але чітким почерком. Свої власні міркування рекомендується підкреслювати.

По-друге, необхідно на кожній сторінці залишати поля 20-25 мм зліва (для підшивки), 20-25 мм зверху і знизу, 10-20 мм з правового боку.

По-третє, варто дотримуватись певного інтервалу між рядками тексту. Це допомагає кращому читанню і внесенню поправок чи зауважень викладача. Якщо текст надруковано на друкарській машинці, то слід встановити інтервал - 2, тоді на одній сторінці буде 28-30 рядків. До речі, 22 сторінки такого тексту становлять умовний друкарський аркуш. Коли текст готується на комп’ютері, то слід встановлювати полуторний інтервал.

План реферату може містить на початку або в кінці тексту. Нумерація починається з титульної сторінки, проте цифра «1» не ставиться.

Перед написанням реферату студент вивчає рекомендовану літературу з всіх тем, а також рекомендовану літературу з даної теми.

При складанні плану реферату необхідно враховувати, що він повинен мати вступ, 3-4 основні питання, в яких розкривається зміст теми і підсумок.

У вступній частині студент обґрунтовує актуальність обраної теми реферату, завдання, методику і літературу для його написання. Під час розкриття основних питань студент зосереджує увагу на змісті обраної теми реферату, аналізує різні концепції, нові підходи до рішення проблеми, висуває і обґрунтовує свою точку зору на це питання. Велике значення пари цьому студент зобов'язаний приділити кількісній та якісній характеристиці явищ,, що аналізуються, використовуючи при цьому фактичний матеріал із наукової літератури та періодики.

У підсумковій частині робляться висновки, вносяться пропозиції по вдосконаленню.

При виборі літературі з теми реферату студент повинен вміти користуватися бібліографічними довідниками, предметними каталогами бібліотек.

Після вибору літератури необхідно приступати до її опрацювання:

виписувати назву праці, автора, факти, таблиці, схеми і т.д. Важливо уважно читати роботи та робити при цьому певні замітки, відмічати необхідні положення, фрази, факти, статистичні дані і т.д.

Важливий етап написання реферату – його оформлення. Реферат повинен бути оформлений таким чином: та титульному листі вказується.

назва навчального закладу, циклу, виконавець реферату (прізвище, ім'я та по батькові, учбова група);

тема роботи;

місце і рік написання реферату.

Реферат не повинен перевищувати 12 сторінок.

У зазначений термін реферат здається на кафедру, де рецензується керівником. Перевіривши роботу, керівник відмічає її переваги та недоліки, недостатньо висвітлені питання.

Студенту в процесі захисту реферату можуть бути задані питання щодо теми роботи, її змісту, висновків, а також методичної роботи над нею.

Позитивна оцінка ставиться в тому випадку, якщо студент не тільки якісно підготував реферат, а й глибоко висвітлив поставлені питання, а також використовував доступну та цікаву форму викладання матеріалу, подаючи його до аудиторії.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1056. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия