Студопедия — Міжнародні фінансово-кредитні організації
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Міжнародні фінансово-кредитні організації






У попередньому розділі уже розглядалась одна з основних світових фінансово-кредитних установ, а саме Міжнародний валютний фонд. Іншою такого ж рівня установою є Світовий банк.

(у літературі можна іде знайти дещо іншу назву — Група Світового банку).

Світовий банк — це міжнародний інвестиційний інститут, за снований (спочатку під назвою Міжнародний банк реконструкції та розвитку) одночасно з Міжнародним валютним фондом у відповідності з ухвалою міжнародної валютно-фінансової конференції, яка відбулася у Бретон-Вудсі в 1944 році.

У наш час серед членів Світового банку налічується зверх 155 країн світу (у літературі зустрічаються й інші цифри, найбільшою з яких є цифра — 170 країн-членів). Штаб-квартира знаходиться у Вашингтоні. Штат банку налічує понад 6 тис. службовців.

До складу Світового банку входять дві основні самостійні ор­ганізації:

— Міжнародний банк реконструкції та розвитку;

— Міжнародна асоціація розвитку.

Ці дві організації мають спільну штаб-квартиру і спільне керівництво (президент, управляючі та директори Міжнародного панку реконструкції та розвитку займають аналогічні посади В Міжнародній асоціації розвитку).

Світовий банк має ще дві складові:

— Міжнародну фінансову корпорацію;

— Багатостороннє агентство гарантування інвестицій. Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) це спеціалізований кредитний заклад ООН з фінансового сприяння її реконструкції та розвитку економік країн-учасниць. МБРР функ­ціонує з 1945 року. Членами цієї кредитної установи можуть бути: тільки ті країни, які вступили до МВФ.

Половину голосів у раді МБРР мають 7 провідних країн (США, і Японія, ФРН, Великобританія, Франція, Канада. Італія), котрі визначають кредитну політику МБРР і всього Світового банку, а також розпоряджаються його коштами.

МБРР здійснює свою діяльність у вигляді падання довгостро­кових позик. Як правило, кредити надаються на термін 15—25 років.

Міжнародний банк реконструкції та розвитку надає позики в

основному для;

— розвитку інфраструктури;

— здійснення сільськогосподарських проектів;

— розвитку промисловості, але не більше 20% від загальної

суми позики.

Вищим керівним органом МББР є Рада управляючих. що представляють усі країни світу, котрі є членами МБРР. Виконав­чий і найдієспроможніший орган МБРР — Директорат, до якого входить 21 виконавчий директор, 5 з котрих працюють на постій­ній основі (це представники США, Японії, Великобританії, ФРН

і Франції).

Міжнародна асоціація розвитку (МАР) — це міжнародна міжурядова організація, котра також є спеціалізованим закладом ООН. Створена у 1960 році для сприяння економічному розвитку найменш розвинених країн шляхом надання їм пільгових креди­тів. Правом отримання пільгових кредитів можуть користуватись, насамперед, країни з річним доходом на душу населення не ви­ще 790 доларів США. Таким країнам МАР надає пільгові креди­ти на 50 років, стягуючи тільки комісійні в розмірі 0,75% річних.. Джерела фонду ресурсів МАР; — внески за підпискою;

— додаткові внески кран-членів (переважно розвинених); - відрахування із прибутків Світового банку. Кредити Міжнародної асоціації розвитку направляються в ос-повному на розвиток економічної та соціальної інфраструктури, а останнім часом також і на розвиток сільського господарства країн-позичальників.

Міжнародна фінансова корпорація (МФК) — це також міжнародна міжурядова організація, спеціалізований заклад ООН. Створено в 1956 році для стимулювання приватного підприемництва, головням чином у країнах-членах МФК, що розвиваються.

МФК надає кредити приватним підприємствам і купує їхня цінні папери, не конкуруючи з приватними інвесторами (її доля в акціонерному капіталі не перевищує 20%). МФК сприяє спільним інвестиціям місцевого та іноземного капіталів і вкладає кошти тільки у прибуткові підприємства приватного сектору. Термін надання позики 5—15 років. Рівень процента встановлюється в залежності від ставок грошового ринку.

Джерела ресурсів Міжнародної фінансової корпорації:

— статутний капітал;

— продаж участі в кредитах іншим банкам;

— перепродаж цінних паперів;

— позики і дотації від МБРР.

Членами МФК можуть бути тільки члени МБРР. Структура і функції органів управління такі ж, як і в МБРР, а керівництво

спільне.

Багатостороннє агентство гарантування інвестицій (БАГІ) — це спеціалізована установа, метою якої є заохочення надходження інвестицій у країни, що розвиваються шляхом їхнього страхування від некомерційних ризиків. Некомерційними ризиками вважаються:

— невиконання контракту внаслідок урядового рішення;

— революції, перевороти та наступні зміни в соціально-політичному стані;

— військові дії;

— відміна конвертованості національної валюти і пов'язані з цим перепони при переказі прибутків у країну інвестора;

— експропріація майна інвестора.

Засновано БАГІ у 1988 році. Джерелом ресурсів є надходження коштів від Світового банку.

Крім того, БАГІ має свій підписний капітал, котрий у 1993 році налічував 948 млн. доларів. Термін гарантування, як правило, складає 15—20 років.

Крім операцій, направлених на сприяння реконструкції і роз­витку країн-членів, стимулювання приватних іноземних інвестицій шляхом їхнього страхування, БАГІ консультує урядові органи країн-членів, що розвиваються, з приводу розроблення та здійснення політики, програм і порядку, які стосуються іноземних інспекстицій; влаштовує зустрічі та переговори між міжнародними ді­ловими колами і місцевими органами влади; надає необхідні ін­формаційні послуги.

Важливу роль на світовому ринку позичкових капіталів грає система групових і регіональних міжнародних фінансово-кредит­них установ. Особливе місце серед таких установ займає Банк міжнародних розрахунків (БМР), заснований у 1930 році, як між­державна фінансова організація, але фактично БМР має стосун­ки з центральними банками країн-учасниць.

Основні завдання БМР:

— сприяння співробітництву центральних банків країн-учасниць;

— надання додаткових коштів для міжнародних фінансових операцій;

— виступ у ролі довіреної особи у міжнародних фінансових угодах. БМР може;

— здійснювати операції із золотом;

— здійснювати операції з короткостроковими зобов'язаннями;

— надавати позики центральним банкам;

— купувати і продавати валюти різних країн;

— зберігати кошти центральних банків;

— купувати державні облігації;

— приймати урядові вклади за особливими угодами;

— підтримувати валюти окремих країн (разом з МВФ);

---- виконує науково-дослідницькі роботи з важливих валютно-фінансових питань.

Банк міжнародних розрахунків щорічно публікує звіти, в яких є інформація про:

розвиток світової економіки;

— добування й використання золота у світі;

— стан валютних ринків;

— платіжні баланси країн.

БМР знаходиться у м. Базелі (Швейцарія). Вищим органом БМР є збори акціонерів, що скликаються щорічно, а виконавчим органом є Рада директорів. Голова Ради директорів одночасно виконує обов'язки президента банку.

Щодо регіональних банків, то слід зауважити, що в них бе­руть участь не тільки країни з даного регіону, а й країни з ін­ших регіонів.

Азіатський банк розвитку (АзБР). Створено у 1966 році, а опе­рації здійснює з 1968 року. АзБР налічує 45 країн-членів.

Мета створення:

— фінансування програм розвитку азіатських країн, що розвішаються;

— сприяння зовнішній торгівлі країн-членів;

— надання фінансової, технічної та економічної допомоги. США та. Японія мають більше 1/3 голосів, тому довільне рі­шення АзБР може бути ними заблоковане.

При АзБР діють два фонди:

— Азіатський фонд розвитку.

— Спеціальний фонд технічної допомоги.

Вищим органом АзБР є Рада управляючих. Президентом) АзБР обирається представник Японії. Штаб-квартира знаходить­ся в м. Маніла (Філіпіни).

Африканський банк розвитку (АфБР). Створено у 1964. а функціонує з 1966 року. Членами АфБР є 50 африканських країн і 26 нерегіональних країн, яким належить 1/3 статутного капіталу і стільки ж голосів.

Мета створення:

— кредитування об'єктів регіонального характеру (переважні) інфраструктури), що створюються в рамках багатостороннього співробітництва;

— сприяння розвитку зовнішньоторговельних відносин країн Африки.

АбБР має три філії:

— Міжнародне фінансове товариство для інвестицій в Африці.

— Африканський фонд розвитку.

— Спеціальний фонд Нігерії.

Дві третини кредитів, що надаються Африканським банком розвитку, ідуть країнам, які відносяться до найбідніших.

Міжамериканський банк розвитку (МАБР). Створено у 1959, році і;; штаб-квартирою, у Вашингтоні. На початку 90-х років МАБР налічував 43 членів: 25 із Латинської та Центральної Аме­рики (їм належить 54% акціонерного капіталу), США 35%), 16 інших промислово розвинених країн (10%) і Югославія (1%).

Мета створення:

— прискорення економічного розвитку країн-членів;

— стимулювання державних і приватних капіталовкладень у регіоні;

— надання або гарантування позик;

— фінансування програм розвитку.

Вищим органом МАБР є Рада управляючих, а виконавчим — і Директорат, який складається із 12 директорів (8 з Латинської Америки, 1 з США, 1 з Канади, 2 нерегіональні).

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Ство­рено у 1990. році, а операції здійснює з "1991 року. Акціонерами-банку є 57 країн, а також Європейський Союз і Європейський інвестиційний банк, Штаб-квартира ЄБРР знаходиться в Лон­доні.

Мета створення:

— полегшення переходу центральних та східних європейських країн до ринкової економіки;

— координація допомоги країн Заходу європейським постсокапіталістичним країнам;

— сприяння розвитку приватної підприємницької, ініціативи в цих країнах.

Капітал БРР визначений в розмірі 10 млрд. екю. Передба­чено такі квоти в капіталі банку:

— 51 % для країн-членів ЄС, самого ЄС та ЄІБ;

— 13,45% для країн Центральної та Східної Європи;

— 11,37% для інших європейських країн;

— 24,17% для неєвропейських країн.

Найбільшими долями в капіталі ЄБРР володіють: США — 10%, ФРН, Франція, Італія, Великобританія, Японія — по 8,5175%, Росія — 4%.

Вищим органом ЄБРР є Рада управляючих, а головним вико­навчим органом є Рада директорів, яка складається з 23 дирек­торів (11 директорів представляють країни ЄС та ЄІБ; 4 дирек­тори — від Центральної та Східної Європи; 4 — від інших євро­пейських країн; 4 — від неевропейських країн.

ЄБРР має два оперативних департаменти:

— Комерційний департамент;.

— Департамент розвитку.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 550. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия