Студопедия — Вирішить задачі. Фотограф проводив зйомки у власній фотостудії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вирішить задачі. Фотограф проводив зйомки у власній фотостудії






Задача 1.

Фотограф проводив зйомки у власній фотостудії. В якості моделі виступала дівчина. Чи може виступати фотомодель співавтором?

 

Задача 2.

До суду Шевченківського району м. Києва звернулася громадянка Нікішиная – спадкоємниця громадянина Нікішина – автора наукових праць з палеонтології – з позовом проти громадянки Трошевої про виплату винагороди за видання творів, створених у співавторстві з Нікішиним.

У ході розгляду справи виявилося, що Трошева була ученицею Нікішина та використовувала його окремі ідеї. У пам'ять про вчителя вона ставила його ім'я поряд зі своїм іменем у деяких виданнях навчального характеру. Усі ці твори були створені після смерті Нікішина.

Чи є використання ідеї у створенні твору наукової літератури співавторством? Яким чином оформлюються відносини співавторства? Чи мали місце відносини співавторства між Нікішиним та Трошевою?

Чи правомірно Трошева використовувала ім'я Нікішина?

Чи має право Нікішина на виплату авторської винагороди?

Як повинна бути вирішена справа?

Задача 3.

Федченко звернулась до суду з позовом до Кримова про захист її прав на курсову роботу. В процесі розгляду справи суд вияснив тотожність обох дипломних робіт, які при перевірці були повернені викладачем на повторне виконання як такі, що не мають самостійного характеру і є плагіатом. Дипломна робота позивачки надійшла поштою в деканат 10 листопада 2007 р. з Львівської області, а на перевірку біла представлена 16 листопада цього ж року. Курсова робота Кримова – жителя Харкова, подана 15 листопада і надійшла на кафедру 17 листопада. Цього ж дня обидві роботи були передані на перевірку та рецензування. Відповідач стверджував, що роботу він писав із навчального посібника, це стверджувала і позивачка.

Суддя призначив літературознавчу експертизу, яка дала висновок, що обидві роботи списані з одного навчального посібника і виконані незалежно. В роботах є незначні тотожні відхилення від тексту першоджерела.

Визначіть, що в даному випадку є об'єктом авторського права? В яких випадках дозволяється вільне використання авторських прав? Чи виникає авторське право на дипломну роботу? Яке рішення слід винести по справі?

 

Задача 4.

Н. звернувся із позовом про визнання його співавтором роману К. «Напередодні», в якому вказав, що він разом із відповідачем спільно створив роман «Життя». К. без його згоди дав роману нову назву, змінив імена діючих персонажів, вніс окремі виправлення і видав його у видавництві під своїм іменем.

У позові він просив суд визнати його співавтором і стягнути з К. половину виплаченого йому видавництвом гонорару. При тому гонорар був виплачений частково у грошовій формі, а частково частиною тиражу.

На попередньому засіданні суду Н. пояснив, що хотів втілити свої спогади про прожите життя та події у яких він брав участь, у мемуари. Але практично здійснити свій намір не зміг. Він познайомився з літератором К. і на протязі двох років йому розказував епізоди з свого життя. На їх підставі К. й створив згаданий роман.

Суд встановив що Н. не мав готового рукопису, і вимагав літературної обробки. Не було в нього ні щоденників, ні записів, які могли б бути використані для створення роману. Не брав Н. участі в розробці плану і сюжетної лінії роману.

Яке рішення повинен винести суд?

Яке рішення повинен був винести суд, якщо було б встановлено, що Н. передав К. щоденники із записами тих подій, у яких він брав участь?

 

Задача 5.

1992 року видавництво «Обрій» опублікувало повість Зотова «Випадок у горах». В червні 1994 р. автору стали відомі факти використання його твору без згоди, а саме:

невеликий уривок з повісті був зачитаний в літературній програмі по обласному радіо;

повість додатково видана тиражем 800 примірників рельєфно-крапковим шрифтом для сліпих та іншим видавництвом;

за сюжетом повісті написана п'єса і відбулася вистава в Харківському театрі юного глядача;

уривок з повісті опублікований у одному із літературних журналів та хрестоматії сучасної української літератури для школярів;

видавництво «Новий час» опублікувало повість у перекладі на російську мову і частину тиражу імпортувало до Росії;

один з інститутів виготовив 50 примірників твору для використання в навчальному процесі. При цьому в деяких місцях твір переривався коментарями стосовно літературних прийомів та образів, якими користувався автор.

Підготуйте письмові відповіді на поставлені питання і поясніть на цьому прикладі межі дії авторського права.

Задача 6.

У березні 1994 р. співробітниками юридичного відділу страхової компанії „Ризик” розроблено ініціативний проект Закону України «Про страхову справу» і розповсюджений для обговорення серед страхових компаній м. Харкова, а один примірник направлено у Верховну Раду України. Через деякий час з'ясувалось, що окремі його ідеї були використані в роботі та локальних нормативних актах страхової компанії «Поліс», зокрема у її Правилах добровільного страхування кредитів. Вважаючи порушеним належне СК «Ризик» авторське право, у господарський суд Харківської області було подано позов про відшкодування заподіяних збитків, у тому числі втраченої вигоди, а також вилучення та спрямування на її користь незаконно отриманих в результаті порушення прибутків.

Проаналізуйте вказану ситуацію і підготуйте письмові відповіді на питання: що є об'єктом авторського права і які об'єкти цим правом не охороняються? Чи вправі господарський суд розглядати вказаний позов? Чи підлягають задоволенню вимоги позивача? Яке рішення повинен прийняти господарський суд?

 

Задача 7.

Лавренко у березні 2013 р. звернулася до місцевого суду з позовом до рекламно-інформаційної компанії «Одекс». За матеріалами справи Лавренко працювала у цій компанії головним редактором і директором проекту по випуску довідника «Будівельні компанії Києва». Довідник був виданий «Одекс» двічі: один раз за часи роботи Лавренко в компанії – у квітні 2008 р., а вдруге – після її звільнення – у січні 2013 року. Позивачка вважала, що саме вона є автором довідника, оскільки вона збирала, обробляла матеріали, покладені в його основу, створила назку та інші складові довідника. Крім того, ця робота не входила до її службових обов’язків як головного редактора і директора проекту. За трудовим договором вона зобов’язана була організувати роботу творчого колективу та видавничого процесу. Після звільнення Лавренко зареєструвала свої авторські права у Державній службі інтелектуальної власності і отримала свідоцтво. На підставі цього позивачка вимагала:

визнати за нею авторські права на довідник;

визнати використання її твору у 2013 р. без її згоди незаконним;

сплатити авторську винагороду за використання довідника в обох виданнях – 2008 р. і 2013 р.

відшкодувати моральну шкоду.

Відповідач, не погоджуючись із доводами позивачки, зазначаив, що, по-перше, із Лавренко не було укладено авторську угоду, в якій би визначалась авторська винагорода, по-друге, позивачка отримувала заробітну плату, а створення довідника було головною умовою прийняття її на роботу.

Чи правомірні вимоги позивачки? Вирішіть справу?

 

Задача 8.

У 2009 р. в місті N. було відкрито ресторан «Кавказская пленница». Н а думку цього ресторану крім його назви, містилися зображення сценічного образу «шайки Труса, Бывалого и Балбеса». У ресторані на стінах були розміщенні різноманітні фотокадри з фільму, відомі цитати персонажів. Місцевими музикантами у ресторані, серед інших пісень, виконуються пісні з кінофільму.

Чи правомірне таке використання творів? За яких умов та у яких випадках можна використовувати фотокадри, цитати, музичні твори? На які твори й у кого необхідно отримати дозволи на таке використання? За яких умов йде мова про використання зображення громадянина та використання сценічного образу? Які особи в даному випадку мають права вимагати шкоди, завданої порушенням їх прав інтелектуальної власності?

Задача 9.

На одному з літніх атракціонів розваг А. побачив, що у назві кімнати жахів використана назва твору М. В. Гоголя «Мертвые души…». Звернувшись до адміністрації атракціону він заявив, що незаконно використовувати назви відомих творів без згоди на те спадкоємців їх майнових прав. Тому, якщо адміністрація не припинить незаконне використання назви твору, він звернеться до організацій колективного управління авторськими правами з проханням занйти спадкоємців М. В. Гоголя тарпитягнути осіб, винних у порушенні авторських прав до відповідальності.

Адміністрація на це зауважила, що у назві твору М. В. Гоголя не використовуються три крапки, а тому назва їх атракціону є відмінною за назву твору М. В. Гоголя.

Надати правову оцінку ситуації. Чи підлягає правовій охороні назва твору? За яких умов? Як вирішити даний спір?

Задача 10.

У мультиплікаційному фільмі «Как львенок и Черепаха пели песню» левенятко з ім’ям Ррр-мяу почув пісню Великої Черепахи, яка співала наступні слова: «Я на солнышке лежу, я на солнышко гляжу!». На що Левенятко заспівав «Я на солнышке сижу, я на солнышко гляжу». Черепаха вимагала виконувати пісню в її авторському варіанті: «И все-таки надо петь лежу. Это же я придумала!». Зміну у тексті пісні Левенятко обгрунтувало тим, що черепаха лежить, а він сидить.

Проаналізуйте аргументи сторін. Чи порушуються права автора пісні зміною її змісту? Вирішить спір відповідно до чинного законодавства. У якому випадку та за яких умов автор має право вимагати відшкодування шкоди, завданої порушенням права на недоторканість твору? За яких умов необхідно отримати дозвіл на виконання твору? У якому випадку автор твору має право на відшкодування шкоди чи її компенсацію внаслідок порушення майнових прав?

Задача 11.

Громадянин Савченко, не будучи за професією артистом, полюбляв декламувати сатиричні твори, які виконуються артистами-сатириками – Петросяном, Жванецьким, Задорновим. Його виконання було вдалим, і Савченка неодноразово запрошували виступати на концертах місцевої самодіяльності, в яких Савченко охоче брав участь.

Проте одного разу Савченко побачив, що записи цих концертів, у тому числі і його виступів, продаються у відділі продажу музичних та аудіовізуальних творів місцевого універмагу.

Чи є Савченко суб'єктом суміжного права?

Чи були порушені права Савченка і які саме?

Чи були порушені права Петросяна, Жванецького, Задорнова?

Яку відповідальність передбачено чинним законодавством за порушення суміжних прав?







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1106. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия