Студопедия — Вирішить задачі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вирішить задачі






Задача 1.

Після подачі заявки в Патентне відомство при проведенні експертизи патентоспроможності винаходу з'ясувалося, що воно відкрито демонструвалося авторами на спеціалізованому торговельно-промисловому ярмарку виробників.

Чи може ця обставина служити підставою для відмови у видачі патенту?

Задача 2.

Коваленко подав до Держслужби України заявку (документи, необхідні для видачі патенту) з клопотанням про видачу патенту на винахід – будильник з досі невідомим сигнальним пристроєм для пробудження, сконструйованим у вигляді джерела запаху. Як запахові речовини винахідник пропонував використовувати нашатирний спирт і парфюмерні речовини. Подібний сигнальний пристрій на думку винахідника дозволяє усунути несприятливий вплив дзвінка на психіку людей, забезпечує поступовість пробудження та можливість пробудження глухих людей. Після проведення Держслужбою експертизи заявки за формальними ознаками заявнику було надіслане повідомлення про можливість проведення експертизи по суті. Через 2 роки від дати подання заявки Коваленко подав до Держпатенту клопотання про проведення експертизи заявки на винахід по суті. За результатами цієї експертизи заявнику було надіслане рішення про відхилення заявки. В рішенні Держслужби посилався на те, що запропонований винахідником будильник з сигнальним пристроєм у вигляді джерела запаху не створює позитивного ефекту, бо людина, що спить, погано реагує на запахи, вплив запаху неможливо припинити миттєво, через що він може викликати подразнення в інших присутніх. Через ці обставини, на думку експертів, будильник не знайде широкого попиту.

Заявник не погодився з рішенням Держслужби та оскаржив його до Апеляційної палати у встановлений строк.

Що визнається винаходом і що є об'єктом винаходу. Визначить критерії патентоздатності винаходу. Яке рішення має бути прийнято по заявці та скарзі на рішення Держслужби?

Задача 3.

Громадянин Дяченко уклав з АТ „Завод „Квазар” ліцензійний договір на використання у виробництві свого запатентованого винаходу на строк 5 років.

За умовами договору завод виплачував Дяченку винагороду щоквартально у сумі 5 000 грн. Збір стосовно підтримки дії патенту повинен був сплачувати Дяченко. Проте, у зв'язку з від'їздом Дяченка за кордон на лікування, він не зміг вчасно і в повному обсязі сплачувати збір, що спричинило припинення дії патенту. Коли керівництво заводу дізналося про це, Дяченку було припинено виплату винагороди, хоча винахід продовжував використовуватись у виробництві.

Дяченко звернувся до адміністрації заводу з вимогою про продовження виплати йому винагороди. Зрештою він отримав відповідь про відмову у задоволенні його вимоги, в якій також зазначалося, що внаслідок невиконання Дяченком умов договору і припиненням дії патенту завод втратив виключне право на використання винаходу, у зв'язку з чим зазнав збитків, які завод має намір стягнути з Дяченка у судовому порядку.

Якими є підстави та наслідки припинення дії патенту?

Чи має право завод вільно використовувати винахід Дяченка?

Чи повинен Дяченко нести відповідальність за збитки, які зазнав завод? Чи має право Дяченко вимагати виплати винагороди?

Обґрунтуйте відповідь.

Задача 4.

Громадянин Панасенко в результаті виконання службових обов’язків сконструював винахід, який було запатентовано роботодавцем ВККП «Віраж». Між Панасенком і ВККП «Віраж» було укладено договір про виплату авторської винагороди.

Через деякий час Панасенко вирішив звільнитися з підприємства за власним бажанням. Керівництво підприємства поставило питання про припинення виплати йому авторської винагороди. Тоді Панасенко висунув вимоги про вилучення його винаходу з виробництва та про переоформлення патенту на його ім'я.

Яким чином врегульовано відносини з приводу використання об'єктів промислової власності між роботодавцем та винахідником?

Яким чином виплачується винагорода у випадку звільнення винахідника з підприємства?

Чи є правомірними дії адміністрації ВККП?

Чи підлягають задоволенню вимоги Панасенка?

Яким чином слід вирішити спір?

Обґрунтуйте відповідь.

 

Задача 5.

Приватний підприємець Міщенко, отримавши патент на винахід "Пристрій для виготовлення морозива", виготовив партію таких пристроїв. Частину з них він продав ТОВ „Пошук”, а інші почав використовувати у своїй діяльності. Довідавшись, що ТОВ "Пошук" продало два пристрої без дозволу патентовласника іншим особам, Міщенко заявив позов про визнання цих договорів недійсними через порушення його прав і стягнення плати за використання тих пристроїв, що залишилися у ТОВ "Пошук". У випадку невиконання його вимог він погрожував забрати усі передані ним пристрої, що змусить ТОВ "Пошук" відмовитися від прибуткового бізнесу по виготовленню морозива.

ТОВ "Пошук" вважає дії Міщенко неправомірними, хоча і не бачить загрози для своєї підприємницької діяльності, оскільки "може придбати такі ж пристрої у АТ "Світанок", яке виготовляє і реалізує їх на території Росії у м. Бєлгороді.

Міщенко звернувся до АТ "Світанок" з вимогою припинити незаконні дії і відшкодувати йому завдані збитки. Керівництво АТ "Світанок" вважає, що виключні права Міщенко не поширюються на територію Росії, тому вони можуть вільно використовувати його винахід.

Проаналізуйте ситуацію. Які права має патентовласник? Що таке "вичерпання прав патентовласника"? Чим відрізняється право на винахід від права на матеріальний носій, у який втілено винахід?

 

Задача 6.

ТОВ "Альфа" у квітні 2006 р. отримало патент на промисловий зразок "Поліетиленова плашка" (дата подачі заявки - вересень 2005 р.) і почало їх виробництво з метою використання для розливу і продажу безалкогольних напоїв. Довідавшись, що АТ "Омега" виробляє такі ж поліетиленові пляшки, ТОВ "Альфа" звернулося до нього з позовом про припинення дій. які порушують права на промисловий зразок. АТ "Омега" проти позову заперечувало, оскільки такі поліетиленові пляшки воно в невеликих масштабах випускає ще з червня 2004 р., і пояснило, що з липня 2005 р. планується випуск такої продукції в значних масштабах.

ТОВ "Альфа" з такою аргументацією не погодилося і вимагає або припинити використання промислового зразка, або укласти ліцензійний договір.

Проаналізуйте ситуацію. Що таке право попереднього користувача? Чи можна передати це право іншим особам?

Які дії може застосувати АТ "Омега" для захисту своїх прав? Чи були підстави для видачі охоронного документа на промисловий зразок?

У яких випадках існує потреба отримувати ліцензію на використання об'єкта патентного права? Які є види ліцензій?

Задача 7.

До Вас звернувся громадян І. Чичкан. Він розповів, що у 2001 році ним було отримано Деклараційний патент на винахід «Спосіб виготовлення художніх керамічних виробів». У квітні 2010 року він побачив на одному з ринків міста керамічні вироби місцевого підприємства, які, на його погляд, були виготовлені запатентованим ним способом, а саме – перед нанесенням покриття з ворсу на керамічні вироби, вони покривалися скліючою речовиною. На його погдял, такими діями порушується його право на винахід.

Чичкин І. вважає за потрібне подати позов з вимогами до місцевого підприємства про відшкодування завданої йому матеріальної шкоди, неотриманого прибутку, компенсації моральної шкоди, вилучення з цивільного обороту керамічних виробів та заборонити підприємству виготовлювати керамічні вироби за методом, запатентованим ним у деклараційному патенті на винахід.

Роз’ясніть чи обгрунтовані вимоги Чичкина? За яких умов та за наявності яких доказів судом можуть бути задоволені його вимоги?







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1161. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия