Студопедия — Вирішить задачі. Лютиков Дмитро у віці 11 років дуже захопився фізикою та у вільний час відвідував лабораторію при науково-дослідницькому інституті
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вирішить задачі. Лютиков Дмитро у віці 11 років дуже захопився фізикою та у вільний час відвідував лабораторію при науково-дослідницькому інституті






Задача 1.

Лютиков Дмитро у віці 11 років дуже захопився фізикою та у вільний час відвідував лабораторію при науково-дослідницькому інституті, де працював його батько у якості наукового співробітника. Та одного разу при проведенні опитів він зробив наукове відкриття, але йому відмовили в реєстрації, вказавши на його вік.

Якими повинні бути дії Дмитро Лютикова далі?

 

Задача 2.

Одеський вчений-хімік зробив наукове відкриття та звернувся до органу з питань охорони інтелектуальної власності в його реєстрації. Склав заявку, зібрав необхідні документи, але на стадії експертизи по суті йому відмовили у визнанні заявленого наукового відкриття.

Чи може вчений-хімік оскаржити рішення по експертизі? Якщо так, то як?

Задача 3.

Вчений з міста Миколаїв зробив відкриття у галузі генетики та генної інженерії. Він виявив новий мікроорганізм, що володіє спеціальними фармацевтичними властивостями та може блокувати ріст клітин раку.

Якими повинні бути наступні дії вченого?

 

Задача 4.

Український студент-фізик виграв гранд на навчання в США та поїхав стажуватися в одну з лабораторій університету, яка розташовувалася у Вашингтоні. Там проводилися групові лабораторні експерименти, однак лише він один помітив особливість та на основі цих достатньо дорогих експериментів зробив наукове відкриття.

Хто є автором наукового відкриття? Чи має ця лабораторія якісь права?

 

Задача 5.

З бажанням зареєструвати право інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми звернувся програміст Віктор Сорокін. Він подав заявку до Державної служби інтелектуальної власності. Державна служба відмовила в реєстрації, мотивуючи тим, що заявку було подано понад 3 роки від дати першого використання.

Чи є легітимним рішення Державної служби інтелектуальної власності?

 

Задача 6.

Програміст Олег Зуєв, працюючи на одному з підприємств, в робочий час розробив нову топографію інтегральних мікросхем. Він не заключав ніякого договору з підприємством.

Хто буде виступати власником топографії ІМС? Чому?

Задача 7.

До дирекції заводу з раціоналізаторською пропозицією звернувся робітник. Він повідомив, що протягом двох останніх років досліджував основне знаряддя в його праці – молоток. І прийшов до висновку, якщо рукоятку молотка зробити більшою на 25 міліметрів, то стане легше працювати та швидше виконувати об'єм роботи.

Чи може ця пропозиція бути визнана раціоналізаторською? Чому?

Задача 8.

Група вантажників на підприємстві подала в якості раціоналізаторської пропозиції наступне: посилаючись на те, що в них тяжка, монотонна фізична робота і колір мішків, які вони вантажать, сірий, закупляти розфарбовані, різнокольорові мішки в квіточку, з тваринками, тоді емоційно вони будуть почувати себе краще.

Чи може ця пропозиція бути визнана раціоналізаторською? Чому?

 

Задача 9.

Під час приватної поїздки до Канади фермер Ширяєв привіз звідти деяку кількість семян нового сорту кукурудзи і став її розводити у себе на фермі. Урожайність була набагато вище середньої по району. Спільно з агроуніверситетом були проведені випробування, і через 6 років подана заявка на отримання патенту на новий сорт кукурудзи.

Після проведення випробувань було видано патент на новий сорт кукурудзи, який вже був широко розповсюджений і вивозився в ряді країн. Канадські вчені-селєкціонери заявили позов про визнання патенту недійсним. У позові суд відмовив.

На цьому прикладі з'ясуйте ознаки патентоздатності нових сортів рослин та порядок їх патентування. Яке рішення повинен винести суд?

Задача 10.

Селекціонер вивів нову породу овець з чорною шерстю, міцними копитами та назва їх «негр». Йому відмовили в реєстрації назви. Чому було прийняте таке рішення?

 

Задача 11.

За державною реєстрацією породи корів звернувся гр. Жулько, він в заявці указав, що спільно зі скотоводами Тумко та Берш вивів нову породу корів. Він надавав матеріальну, технічну, організаційну допомогу. Але патент видали на ім'я Тумко та Берш.

Проконсультуйте гр. Жулько, чи може він теж бути автором породи корів?

Задача 12.

Один із агрономів (селекціонер) в Україні вивів сорт цибулі, яка не має ефірних масел, що подразнюють очі та викликають сльози, але цибуля при цьому не втрачає своїх лікувальних та харчових властивостей.

Якими мають бути подальші дії селекціонера?

 

Задача 13.

У транспортну організацію звернувся чоловік, представившись клієнтом. У розмові з адміністратором компанії він запитував, згідно яких правоустановчих документів вони працюють, чи є в них ліцензія, хто є їх клієнтами, як багато транспорту, якій він.

Чи посягав він на комерційну таємницю транспортної компанії? Чому?

 

Задача 14.

Почавши займатися господарською діяльністю, володар одного із салонів краси (його діяльність зовсім не приносила прибутку) познайомився з адміністратором одного із успішних салонів та запропонував 5000 грн., якщо вона роздрукує закодовану базу клієнтів салону із домашньою адресою та номерами телефонів. Адміністратор дала згоду.

Кваліфікуйте дії власника салону та адміністратора.

 

Задача 15.

В 2009 році громадянка Ромашкова виступила на одному із каналів місцевого телебачення з питань, які стосуються неправомірної поведінки керівництва по відношенню до працівників, так званого сімейного підряду на підприємстві, де в прямому підпорядкуванні директора знаходяться її близькі родичі, які займають посади, пов’язані з комерційною та господарською діяльністю підприємства. Нею повідомлено телеглядачам, що на підприємстві уся влада зосереджена в руках однієї родини директора, яка контролює майже усі структурні підрозділи комунального підприємства. Цей виступ працівнкиів підприємства був як наслідок конфлікту керівництва підприємства з трудовим колективом.

28.08.2009 року наказом по підприємству Ромашковій (контролер відділу реалізації послуг юридичним особам) було оголошено догану за порушення «Положення пр одотримання комерційної таємниці», а саме порушення п. 2.1.3. зазначеного положення (де визначено, що комерційну таємницю на підприємстві складає: всі відомості, пов’язані з управлінням підприємством), за наслідками її виступу на телебаченні.

Проаналізуйте ситуацію, що склалася. Чи правомірно було рпитягнуто Ромашкову до дисциплінарної відповідальності? Чи може інформація про управління підприємством складати комерційну таємницю? Надайте Ромашковій юридичну консультацію з даного питання. Яким чином вона може захистити свої права?

Задача 16.

Інженер одного з відділів державного підприємства та старший майстер подали заявку на раціоналізаторську пропозицію. У прийнятті пропозиції було відмовлено на тій підставі, що інженер заводу відповідно до положення про раціоналізаторську діяльність на заводі не може бути автором таких пропозицій. Крім того, за два роки до того тотожний пропозиції винахід був опублікований в журналі „Наука і жизнь”. Не погодившись з відмовою, співавтори подали скаргу, де вказали, що раціоналізаторська пропозиція виходить за межі функціональних обов’язків інженера. До подачі заяви вона успішно 4 місяці використовувалась на практиці і дала економію і суттєво покращила умови та безпеку праці.

Яке рішення необхідно прийняти по скарзі? Які вимоги щодо раціоналізаторської пропозиції та порядок їх кваліфікації?

 

Задача 17.

Акціонерне товариство «Вимпел» звернулось до своїх працівників з позовом про повернення виплаченої ним винагороди за раціоналізаторську пропозицію, у якій було вказано, що у 1999 р. вони подали колективну заявку про реєстрацію раціоналізаторської пропозиції. Відділом інновацій АТ вона була визнана і видано посвідчення, а після впровадження у виробництво на протязі двох років співавторам було виплачено 20 відсотків отриманої економії.

У 2002 р. виявилося, що подана раціоналізаторська пропозиція у 1997 р. була опублікована у газеті «Інновація», і автори без доопрацювання її ідеї оформили матеріали заявки і подали на реєстрацію.

Як слід вирішити справу? Які об'єкти не можуть бути визнані раціоналізаторськими пропозиціями?

Складіть проект рішення.

 

Задача 18.

До Вас звернувся громадян Пронькін за наступним питанням.

У 1990 році він подав підприємству «N» завод тракторних агрегатів дві заявки на раціоналізаторські пропозиції: щодо внесення змін в план розширення котельні прощадки № [№…2] (заявка зареєстрована за № […5] від 18.07.1990 р.); конструкція комбінованого водонагрійного котла (заявка зареєстрована за № […1] від 20.07.1990 р.).

Обидві заявки були визнані раціоналізаторськими пропозиціями та використані підприємством (№ […5] в жовтні 1991, № […1] у вересні 1996 р.), але, незважаючи на його неодноразові звернення, відповідач належної йому, як автору раціоналізаторських пропозицій, винагороди не виплатив.

Безпідставною тяганиною у визначенні позитивного ефекту викоритсаних раціоналізаторських пропозицій і незаконною відмовою у виплаті винагороди, відповідач спричинив йому моральну шкоду, розмір якої він визначає в сумі 5000 грн.

Відповідно до висновку технічно-еокномічної експертизи, який надав Пронькін, розмір винагороди, яка підлягає виплаті Пронькіну по раціоналізаторській пропозиції № […5] від 18.07.1990 року складає 961 грн. 58 коп., по раціоналізаторській пропозиції № […1] від 20.07.1990 р. – 363 грн. 16 коп.

Визначить порядок визнання пропозиції раціоналізаторською. З посиланням на норми чинного законодавства обгрунтуйте позовні вимоги Пронькіна про стягнення з підприємства «N» завод тракторних агрегатів заборгованості по виплаті винагороди за використання раціоналізаторських пропозицій та компенсації завданої моральної шкоди.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 749. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия