Студопедия — Мета, структура і техніка складання форми №1 «Баланс».
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мета, структура і техніка складання форми №1 «Баланс».

ТЕМА 15 ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ

Лекція15. Фінансова звітність

 

Мета лекції: оволодіння знаннями та практичними навичками складання фінансової звітності підприємства.

План лекції

1.Склад фінансової звітності та вимоги до неї.

2. Мета, структура і техніка складання форми №1 «Баланс».

Питання 1. Склад фінансової звітності та вимоги до неї.

Документи, які характеризують результат діяльності підприємства, виробничі витрати, склад та використання капіталу відносять до звітності.

Звітність це облікові записи, які дають можливість прослідкувати господарську діяльність. Обліковий процес на кожному підприємстві закінчується складанням звітності на підставі об’єднання поточних даних для розрахунку економічних показників, необхідних для управління. Крім того, звітність – джерело інформації для аналізу підсумків діяльності підприємства, оцінки використання ресурсів, фінансового положення, виявлення резервів зниження витрат виробництва та росту рентабельності. В умовах ринкових відносин, коли на економічному просторі одночасно працюють різноманітні господарські суб’єкти – юридичні та фізичні особи, звітність стає основним джерелом інформації. Кожний суб’єкт господарювання намагається знати все про своїх замовників та постачальників. Склад та структура звітності може бути розроблена в залежності від потреб підприємства. Така звітність буде індивідуальна і її будуть використовувати тільки працівники конкретного підприємства. Документи звітності можливо розробляти і затверджувати на рівні держави. Така звітність буде загальною та універсальною, всі підприємства повинні організовувати її складання та представлення до державних органів.

Кожний з цих варіантів діє на сучасному підприємстві. Індивідуальна та загальна звітність дозволяє представити процес виробництва та реалізації як єдиний механізм, котрим можливо керувати.

Розробкою документів звітності займаються фахівці, котрі володіють питаннями обліку, аналізу та знають інформаційні потреби держави, регіонів, підприємств.

В розвинутих країнах діють різноманітні спеціалізовані організації, як господарські, так і суспільні (асоціації, центри, комітети, союзи бухгалтерів). Ці організації систематично проводять дослідження серед керівництва фірм та інших користувачів звітності з метою вивчення потреби в економічних показниках, які дозволяють децентралізовано приймати економічні рішення в умовах ринкової економіки. Результати таких досліджень законодавчо закріпляють в нормативних документах, наприклад, Великобританія – в Законі про компанії; Німеччина – Торговельний кодекс; Фінляндія – Закон про бухгалтерський облік. Європейський парламент за останні роки прийняв цілий ряд законодавчих актів (директив), які направлені на уніфікацію звітності в європейських країнах.

Питання 2.

В Україні склалась система звітності, яку можна поділити за різними напрямками:

За видами обліку:

- оперативна

- податкова

- фінансова

- статистична

За терміном складання:

-Денна

-недільна

-декадна

-місячна

-квартальна

-річна
За формою створення підприємств:

-державна

-приватна

-колективна

На видами діяльності підприємства

-прибуткова

-неприбуткова
за обсягом наведеної інформації:

- консолідована

-індивідуальна

за обсягом наданих послуг (робіт) та чисельністю

-загальна

-суб'єктів малого підприємництва.

Оперативна звітність – це є документи, які отримують на заключному етапі оперативного обліку. Розробляється та затверджуються така звітність на конкретному підприємстві, вона характеризує окремі господарські операції, може бути індивідуальна, диференційована та інша. З такою звітністю працюють керівники середнього рівня. Основною задачею такої звітності є надання інформації для прийняття рішень на поточний період.

Фінансова (бухгалтерська) звітність – документи, що містять інформацію про фінансовий стан, результати діяльності, про рух грошових коштів підприємства за звітний період та іншу. Слід звернути увагу на те, що в Україні фінансова звітність – система взаємозв’язаних узагальнених показників, що характеризує фінансовий стан підприємства на визначену дату і результати його діяльності за звітний період і базуються на бухгалтерському обліку підприємства (Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність»). Така звітність єдина для всіх суб’єктів господарювання і з нею працюють керівники, замовники, постачальники, банки і інші.

Податкова звітність – звітність, в якій наведено показники: валовий доход, валові витрати, амортизація та прибуток (збиток) діяльності підприємства. Податкова звітність представлена в вигляді документа «Декларації на прибуток», яка надається до податкової служби.

Статистична звітність – документи, які вміщують сукупність статистичних даних о роботі підприємства та здаються в затверджені терміни до статистичних організацій. Документи складаються за спеціальними формами, які розробляє та затверджує Державний комітет з статистики.

За терміном представлення звітність поділяють в залежності від цілі та напрямків використання звітності. Наприклад, річна звітність дозволяє в цілому охарактеризувати фінансовий стан та напрямки господарської діяльності підприємств, а денна необхідна для контролю за поточною діяльністю. Термін складання оперативної звітності розроблює та затверджує підприємство самостійно. Термін за іншими видами звітності затверджує держава.

Термін представленої фінансової (бухгалтерської) звітності наведено в Постанові КМУ «Порядок надання фінансової звітності» 28.02.2000 р. №419. Річна звітність представляється не пізніше 20 лютого наступного за звітним роком, квартальна до 25 числа місяця наступного за звітним періодом.

Датою представлення фінансової (бухгалтерської) звітності є день фактичної її передачі до користувачів. Звітність можливо пересилати по почті. Але кінцевий термін відправки це 10 днів до останнього строку, тобто на штемпелі підприємства зв’язку повинна бути дата не пізніше 10 лютого. Консолідована річна фінансова звітність представляється в термін не пізніше 15 квітня наступного за звітним роком.

Закон «Про бухгалтерській облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 року № 996 та П(с)БО передбачає складання таких форм фінансової звітності за рік (для всіх підприємств крім представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності).

 

Таблиця 20.1 – Фінансова звітність

 

Підприємства, що працюють за П(с)БО 2-5 Підприємства, що працюють за П(с)БО 25
- Баланс, форма №1; - Звіт про фінансові результати, ф. №2; - Звіт про рух грошових коштів, ф. №3; - Звіт про власний капітал, ф. №4 - Примітки до фінансової звітності, ф. №5 - Баланс, форма №1 - Звіт про фінансові результати, ф. №2

 

Крім того, необхідно до річного фінансового звіту додати розшифровку за статтями фінансової звітності, які сформульовано «Інші необоротні активи», «Інша поточна заборгованість», «Інші поточні зобов’язання», «Інші операційні витрати» та ін.

Згідно Положенням (стандартам) необхідно до кожної статті складати ще додаткову інформацію, яку зберігають на підприємстві і надають її за вимогою користувачів фінансової звітності, але таку інформацію не додають до річного звіту, який надають користувачам.

Річна фінансова звітність складається наростаючим підсумком з початку року в тисячах гривень.

В фінансовій звітності не допускають підчистки та помарки, виправлення помилок.

На основі Кодексу України «Про адміністративні порушення» (ст.. 186-3) не здача, здача звітності з запізненням, в неповному обсязі, не по затвердженій формі або недостовірної інформації приводить до адміністративних санкцій (штрафів) на відповідальних осіб в розмірі 10-15 неоподаткованих податком мінімумів доходів громадян (до 255 грн.). У випадку повторного порушення санкції установлено в розмірі 15-25 неоподаткованих податком мінімумів доходів громадян (до 425 грн.).

Проміжна (місячна, квартальна) звітність складається наростаючим підсумком з початку звітного періоду.

Квартальна фінансова звітність (крім зведеної та консолідованої) подається підприємствами не пізніше 25 числа місця, що настає за звітним кварталом.

У разі коли дата подання звітні соті випадає на неробочий день, термін подання переноситься на перший після вихідного робочий день.

Якщо підприємство має бюджетне фінансування, то подається ще і звіт про використання бюджетних коштів. Місячний – не пізніше 5 числа місяця наступного за звітним; річний – не пізніше 20 січня наступного за звітним роком.
Таблиця 20.2 – Термін подання фінансової звітності

Безпосередньо Поштою В неробочий день
День фактично її передачі за належністю Дата одержання адресатом звітності, зазначена на штемпелі підприємства зв’язку, що обслуговує адресата Термін подання переноситься на перший після вихідного робочий день

 

Склад та призначення форм фінансової звітності наведені в таблиці 20.3


Таблиця 20.3 – Склад та призначення форм фінансової звітності

Форма звітності Характеристика
Баланс Фінансовий стан підприємства, склад активів, зобов’язань і власного капіталу
Звіт про фінансові результати Доходи, витрати та фінансові результати діяльності підприємства
Звіт про рух грошових коштів Надходження та витати грошових коштів
Звіт про власний капітал Зміни власного капіталу підприємства
Примітки до фінансових звітів Доповнюють інформацію наведену в фінансових звітах
Галузева звітність Галузеві особливості та розподіл витрат за напрямками діяльності

 

Перед складанням річної фінансової звітності обов’язкове проведення інвентаризації активів та зобов’язань підприємства.

Показники Балансу та Звіту про фінансові результати, які при підведенні підсумків визначаються зі знаком «мінус», в звітності приводяться в дужках. Дужки в Балансі (ф. №1) повинні бути за строками 012,032,162,360,370,416.

В звіті про фінансові результати – 015,020,025,030,040,055,070,080,090,105,140, 150,160,175,180,195,205,210,225.

Нормативно правові акти Верховної Ради України і Президента України обнародуються шляхом публікації в офіціальних виданнях: «Офіційний вісник України», «Відомості Верховної Ради України», «Урядовий кур’єр».

Нормативно-правові акти міністерств та інших органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, а також НБУ необхідно регіструвати в таких організаціях:

- Міністерство юстиції України — щодо нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, органів господарського керування і контролю;

- Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим — щодо нормативно-правових актів міністерств і республіканських комітетів Автономної Республіки Крим;

-обласні, Київське і Севастопольське міські управління юстиції – щодо нормативно-правових актів обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій, їхніх керувань, відділів, інших підрозділів, а також місцевих органів господарського керування і контролю;

- районні, районні в містах Києві і Севастополеві управління юстиції – щодо нормативно-правових актів районних, районних у містах Києві і Севастополеві державних адміністрацій, їхніх керувань, відділів, інших підрозділів.

При складанні фінансової звітності необхідно використовувати такі нормативні документи:

1) Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996;

2) Порядок представлення фінансової звітності, постанова КМУ від 28.0.2.2000 року № 419;

3) Методичні рекомендації по перевірки співставлення показників форм річної фінансової звітності підприємств (додаток до листа Міністерства фінансів України від 9.01.2001 року № 053);

4) План рахунків бухгалтерського обліку і Інструкція до його використання (від 30.11.1999 р. № 291);

а) Методичні рекомендації по формуванню собівартості продукції (робіт, послуг) (галузеві);

1) Положення (стандарти) бухгалтерського обліку

2. Форма №1 Баланс – це підсумкова оцінка загального господарського стану підприємства на кінець звітного періоду (календарного року). Користувачі фін звітності (наприклад засновники ТОВ чи акціонери АТ) у цьому документі завжди знайдуть повну і достовірну інформацію про активи, зобов’язання та власний капітал підприємства. Зокрема, про склад і структуру його майна, ліквідність та оборотність активів, розмір власного або позикового капіталу. Ця інформація дозволяє користувачам фін звітності у майбутньому приймати ефективні управлінські рішення. Тому важливо правильно складати його. Вимоги до його форми та змісту описує П(С)БО 2.

Мета, структура і техніка складання форми №1 «Баланс».

Балансова таблиця побудована на базі балансового рівняння:

Актив = Зобов’язання + Власний капітал

Активи – це ресурси, які контролює підприємство в результаті минулих господарських операцій, використання яких, як очікується, спричинить економічні вигоди в майбутньому.

Майбутні економічні вигоди – це потенціал, який приведе до надходження грошових коштів, або їх еквівалентів на підприємство.

Пасиви: зобов’язання, власний капітал.

Зобов’язання - заборгованість підприємства, яка виникла в наслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, спричинить зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди. Як правило сума зобов’язань визначена однозначно та зафіксована в конкретному документі.

Власний капітал – складається із грошей та інших активів, інвестованих акціонерами (учасниками) з метою створення підприємства та прибутку, ним заробленого і не розподіленого ні у вигляді дивідендів ні податків.

Статті в активі балансу розташовані за принципом зростання ліквідності та розподілу на оборотні та необоротні активи. В активі показують первісну вартість та суму зносу основних засобів і нематеріальних активів, але в підсумок балансу потрапляє залишкова вартість. Товари показують за вартістю придбання, але в поточному аналітичному обліку може бути показана надбавка за кожним товаром. У статті „Грошові кошти та їх еквіваленти ” показують такі кошти, які будуть використані протягом року із дати балансу. Якщо таке неможливо (блокування рахунку, депозит), такі грошові кошти показують у розділі І „Необоротні активи”.

Економічна характеристика складу бухгалтерського балансу.

Показник Визначення поняття Момент виникнення Оцінка Класифікація
Зобов’язання Майбутні платежі за товари, послуги, бюджету працівникам тощо Реєструються в обліку тільки тоді, коли виникає заборгованість за ними Сума грошей, необхідна для оплати заборгованості Довгострокові поточні забезпечення
Власний капітал Інвестиції та фінансовий результат діяльності підприємства Згідно с установчими документами або розрахунку фінансових результатів Сума грошей, які указані в установчих документах, та в розрахунку фінансових результатів Уставний (пайовий) капітал, нерозподілений прибуток
Необоротні активи Засоби, які мають строк служби понад рік, використовуються в діяльності підприємства У момент придбання або виникнення За фактичною (історичною) собівартістю Нематеріальні активи, основні засоби, інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість  
Оборотні активи Засоби, кошти, які підприємство використовує в поточній діяльності Реєструються в обліку в момент надходження або в момент, коли виникає заборгованість за ними За фактичною (історичною) собівартістю, або як сума грошей необхідних для оплати заборгованості Запаси, дебіторська заборгованість, грошові кошти та їх еквіваленти

 

Однією з особливостей Плану рахунків бухгалтерського обліку є його тісний взаємозв’язок з формами фінансової звітності (додаток 2).

У законі України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” від 14.05.92 р. вказано, що при прийманні справи до господарського суду призначається ліквідаційна комісія. Ця комісія складає ліквідаційний баланс.

При банкрутстві підприємства складається два баланси (до і після ліквідаційної комісії). Перший баланс – баланс що санується – це баланс, що передує ліквідації. Він складається на будь – яку дату і тільки відповідно до інвентаризації. Бажано, щоб баланс було складено не за історичною вартістю, а за реалізаційною вартістю.

Особливістю такого балансу є те, що у балансі немає рядків: аванс виданий, отриманий, дебіторська та кредиторська заборгованість і повинні бути відсутні рядки: інші оборотні кошти, витрати і доходи майбутніх періодів. Ліквідаційний баланс складається після завершення роботи ліквідаційної комісії.

Питання для самоконтролю:

1. Мета складання звітності?

2. Які якісні характеристики фінансової звітності необхідно дотримувати при складання фінансової звітності?

3. Охарактеризуйте принципи:

- відповідності;

- обережності;

- послідовності;

- превалювання змісту над формою;

- нарахування та відповідності.

4. Охарактеризуйте якісні характеристики фінансової звітності:

- зрозумілість;

- доречність;

- своєчасність;

- повнота;

- нейтральність;

- об’єктивність.

5. Розкрийте зміст загальних положень П(С)БО 2 «Баланс».

6. Охарактеризуйте призначення балансу, принципи його побудови.

7. Охарактеризуйте підсумкову формулу балансу та їх складові.

8. Основні принципи оцінки статей балансу (активу та пасиву).

9. Назвіть особливості відображення у балансі необоротних активів та оборотних активів.

 

 

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
обобщение результатов | Поняття фінансового права.

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1689. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия