Студопедия — Загальні положення з експлуатації
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні положення з експлуатації






 

Під експлуатацією технічних засобів розуміється комплекс заходів, що забезпечують тривалу і безперебійну їхню роботу, підтримку постійної готовності для використання по прямому призначенню, а також тривалу схоронність.

До основних заходів щодо експлуатації, крім використання технічних засобів по прямому призначенню і їхнього технічного обслуговування (у процесі використання), також відносяться: здача - прийом, обкатка, інвентаризація, облік і списання, транспортування і збереження.

У мирний час більшість технічних засобів знаходиться на збереженні і тільки невелика частина використовується для забезпечення бойової підготовки і господарської діяльності військ.

Організація експлуатації технічних засобів речової служби припускає розробку і здійснення комплексу заходів щодо забезпечення надійної роботи технічних засобів і збереження з моменту надходження у військову частину і до виходу в плановий ремонт або списанню по амортизаційному зносу.

До складу цих заходів включені:

- підготовка техніки до роботи;

- використання її по призначенню;

- технічне обслуговування і ремонт;

- транспортування техніки;

- збереження.

Експлуатація технічних засобів здійснюється за планом експлуатації і ремонту, що розробляється на основі плану бойового підготовки, господарського річного плану, завдань командування, річних норм експлуатації, міжремонтних періодів і ресурсів роботи.

Характерними рисами використання технічних засобів речової служби в мирний час являється обмежена і нерівномірна експлуатація окремих видів техніки, більша частина яких знаходиться на тривалому збереженні і, практично, не використовується.

Процес безпосередньої експлуатації технічних засобів умовно ділиться на два періоди:

- виробничу експлуатацію;

- технічну експлуатацію.

До виробничої експлуатації відносяться заходи по організації конкретної, безпосередньої роботи силового і технологічного обладнання технічних засобів і одержання виробничого ефекту (прання білизни, хімічне чищення і ремонт речового майна, помивка особового складу із дезинфекцією і дезинсекцією обмундирування). До заходів виробничої експлуатації технічних засобів речової служби відносяться:

а) розгортання і підготовка силового, технологічного і допоміжного обладнання до роботи;

б) запуск і введення в режим роботи силового і технологічного обладнання;

в) управління і контроль за роботою машин, механізмів і обладнання у процесі роботи, підтримку встановленого режиму і технологічного процесу шляхом пуску, переключення і зупинки окремих механізмів і агрегатів;

г) зупинка і згортання технічних засобів.

До технічної експлуатації відносяться заходи, направлені на забезпечення постійної готовності до використання технічних засобів, їхньої надійності і довговічності.

До заходів технічної експлуатації відносяться:

а) приймання, обкатка і введення у експлуатацію техніки;

б) технічне обслуговування і ремонт;

в) ведення експлуатаційної документації;

г) інвентаризація і списання по технічному стану;

д) транспортування;

е) збереження.

До експлуатації допускається тільки справна техніка. Справною вважається техніка, придатна до використання по прямому призначенню, цілком укомплектована відрегульованими і нормально працюючими складальними одиницями, деталями, приладами, запасними частинами, інструментом, інвентарем і приналежностями.

Технічні засоби, які підлягають контролю органами держтехнадзору і комітету стандартів, допускаються до експлуатації при наявності в експлуатаційній документації позначок і клейм на вузлах і приладах, які підлягають огляду й позначок про проходження чергового огляду і таврування.

Технічні засоби з несправними приладами або з простроченим оглядом до експлуатації не допускаються. Технічна готовність польових технічних засобів речової служби визначається їхньою справністю, наявністю встановленого запасу ходу (або ресурсу роботи) до чергового ремонту, підготовленістю обслуги, наявністю експлуатаційних матеріалів, укомплектованістю ЗІП і експлуатаційною документацією.

Технічна готовність і технічний стан обладнання і техніки в цілому визначаються рядом показників. До таких показників відносяться:

а) коефіцієнт технічної готовності (КТГ), тобто відношення кількості полагодженої техніки до спискової кількості технічних засобів речової служби;

б) коефіцієнт експлуатаційної надійності, що виражає відношення загальної тривалості роботи машини до сумарного часу тривалості роботи машини і часу простоїв через відмови (несправностей) і т.д.

 

Т

Кн = _________,

Т+∑t i

де: Т – загальна тривалість роботи машини, (годин);

∑ t i – час простоїв через відмови (несправності), (годин).

Для нової і капітально відремонтованої техніки встановлюється гарантійний строк експлуатації, протягом якого завод – виготовлювач або ремонтне підприємство гарантує безвідмовну роботу при дотриманні правил її експлуатації. Гарантійний строк вказується у формулярах (паспортах) на машину (агрегат) або в інструкції з експлуатації.

При виявленні дефектів на новій техніці або техніці, що прибула після капітального ремонту, які неможливо усунути силами військової частини, підприємствам пред'являються рекламації. Рекламації пред'являються в границях гарантійного строку експлуатації. Відповідальність за своєчасність і правильність пред'явлення рекламації несуть заступник командира з тилу і начальник речової служби. Акт – рекламація укладається тією ж комісією, що визначає технічний стан за участю представника заводу – виготовлювача (ремонтного підприємства). Виклик представника підприємства здійснюється не пізніше 3 – х денного строку з моменту виявлення дефекту письмовим сповіщенням. Копія сповіщення направляється представнику замовника (для заводів –виготовлювачів), а також повідомляється начальника речової служби ОК про передчасний вихід техніки із ладу і виклику представника підприємства. Завод зобов'язаний забезпечити виїзд свого представника в військову частину протягом 10 діб після одержання сповіщення для складання 2 – х стороннього акта – рекламації.

Якщо представник протягом цього строку не прибуде, то акт – рекламація складається в односторонньому порядку. Акт – рекламація затверджується командиром військової частини і його підпис скріплюється печаткою. На техніку, що поступила від заводів – виготовлювачів акт – рекламація складається в 4 – х екземплярах і протягом доби з дня затвердження надсилається керівнику підприємства.

1екз. – підприємству;

2екз. – представнику замовника (для заводів – виготовлювачів);

3екз. – органу, що забезпечує;

4екз. – у діловодство частини.

Акт – рекламація на техніку, що поступила із ремонту, укладається в трьох екземплярах.

Крім перерахованих документів, що ведуться або оформляються на техніку в номенклатуру експлуатаційних документів включені:

- технічний опис (ТО);

- інструкція з експлуатації (ІЕ);

- інструкція з технічного обслуговування (ІО);

- інструкція з монтажу, пуску, регулюванню й обкатуванню машини (агрегату) по місцю його застосування (ІМ);

- паспорт (ПС);

- відомість ЗІП(ВЗ).

Відповідальність за організацію експлуатації техніки речової служби і забезпечення постійної її готовності до використання по призначенню несуть командири частин, їх заступники з тилу і начальники речової служби. За правильне використання і технічний стан техніки відповідає закріплений за нею особовий склад.

З метою забезпечення безперебійної роботи технічних засобів, начальник речової служби зобов'язаний організувати навчання особового складу з будови, технічного обслуговування, переконсервації, ремонту техніки і правилам ведення експлуатаційної документації, а також навчити прийомів безвідмовної і безперебійної роботи.

Ефективна робота технічних засобів без перевитрати експлуатаційних матеріалів, прискореного зношування деталей і сполучень, постійна готовність до використання, а також тривала їхня цілість забезпечуються правильною експлуатацією. Тому посадові особи речової служби зобов'язані:

знати будову, принципи роботи і правила експлуатації технічних засобів;

контролювати стан, правильність використання, своєчасність обслуговування і ремонту, збереження технічних засобів, а також правильність і своєчасність ведення облік й експлуатаційної документації;

уживати заходів до усунення недоліків, виявлених при експлуатації технічних засобів;

своєчасно зажадати кошти, експлуатаційні матеріали, інвентар, приналежності, інструмент і запасні частини для забезпечення експлуатації, технічного обслуговування, що палить ремонту і збереження технічних засобів;

навчати обслуговуючий персонал будові, безпечній роботі і правилам експлуатації технічних засобів;

вивчати, узагальнювати і поширювати передові методи експлуатації технічних засобів, представляти пропозиції по поліпшенню конструкції й організації експлуатації технічних засобів у вищі органи служби.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 525. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия