Студопедия — Чисельність працівників і фонд оплати праці.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Чисельність працівників і фонд оплати праці.






У формах державних статистичних спостережень містяться рі­зні показники кількості працівників, які відрізняються методом розрахунку та метою їхнього використання.

Зокрема, передбачається підрахунок облікової кількості штат­них працівників у цілому по підприємству, а також окремих кате­горій працівників.

Показник середньооблікової кількості штатних працівників використовується для визначення кількості зайнятих працівників за сферами економічної діяльності та ведення спостереження за змінами мобільності робочої сили. Суть цього визначення поля­гає у тому, що зайнятий працівник враховується тільки один раз (за місцем основної роботи), незалежно від терміну трудового договору та тривалості робочого часу.

Крім цього, для оцінки зайнятості на мікрорівні (підприємст­во) використовується показник загальної кількості працівників, який, крім штатних працівників, включає кількість зовнішніх су­місників і працюючих за цивільно-правовими договорами.

Показник середньої кількості усіх працівників в еквіваленті повної зайнятості характеризує умовну кількість працівників (ро­бочих місць), що відпрацювали повний робочий день, яка необ­хідна для виконання встановленого (визначеного) підприємством обсягу робіт (послуг). Методика його визначення базується на перерахунку оплаченого робочого часу усього персоналу (штатні працівники, сумісники, працюючі за договорами), що залучався до роботи у звітному періоді й отримував відповідну заробітну плату, в умовну кількість працівників, яких було б достатньо підприємству для виконання фактичного обсягу роботи за умови роботи всіх працівників упродовж повного робочого дня, вихо­дячи зі встановленої його тривалості.

Показник середньооблікової кількості усіх працівників в екві­валенті повної зайнятості використовується для визначення сере­днього рівня заробітної плати та інших середніх величин у ціло­му по підприємству, а також аналізу ефективності використання робочої сили.

В облікову кількість штатних працівників включаються усі наймані працівники, які уклали письмовий трудовий договір (ко­нтракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу


12«,



один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві.

Облікова кількість штатних працівників визначається на пев­ну дату звітного періоду, наприклад, на перше або останнє число місяця, включаючи прийнятих працівників і виключаючи тих, які вибули в цей день.

В обліковій кількості штатних працівників за кожний кален­дарний день враховуються особи, які фактично працювали, а та­кож відсутні на роботі з будь-яких причин, тобто усі працівники, які перебувають у трудових відносинах, незалежно від виду тру­дового договору.

Середня кількість працівників підприємства за період (мі­сяць, квартал, з початку року, рік) визначається як сума таких по­казників:

• середньооблікової кількості штатних працівників;

• середньої кількості зовнішніх сумісників;

• середньої кількості працюючих за цивільно-правовими до­говорами.

Середньооблікова кількість штатних працівників за місяць об­числюється шляхом підсумовування кількості штатних працівни­ків облікового складу за кожний календарний день звітного міся­ця, тобто з 1 по ЗО або 31 число (для лютого— по 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення одержаної суми на число календарних днів звітного місяця.

Кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, святковий і неробочий день приймається на рівні облікової кіль­кості працівників за попередній робочий день. У випадку двох або більше вихідних чи святкових і неробочих днів підряд кіль­кість штатних працівників облікового складу за кожний з цих днів приймається на рівні кількості працівників облікового скла­ду за робочий день, що їм передував.

Середньооблікова кількість штатних працівників за період з початку року (у тому числі за квартал, півріччя, 9 місяців, рік) обчислюється шляхом підсумовування середньооблікової кілько­сті штатних працівників за всі місяці роботи підприємства, що минули за період з початку року до звітного місяця включно, та ділення одержаної суми на кількість місяців у цьому періоді, тоб­то відповідно на 2, 3, 4,... 12.

Середня кількість зовнішніх сумісників і працюючих за циві­льно-правовими договорами за місяць розраховується аналогічно до методології визначення середньооблікової кількості штатних працівників. При цьому працівники цих категорій ураховуються


як цілі одиниці, незалежно від тривалості робочого часу протя­гом усього терміну дії договору.

В еквівалент повної зайнятості перераховується весь персо­нал, який залучався до роботи у звітному періоді. Він включає як штатних працівників підприємства, так і тих, які не перебувають в обліковому складі та залучені до роботи згідно з договорами і мають нарахування з фонду оплати праці.

Кількість штатних працівників в еквіваленті повної зайнятості визначається у такому порядку:

а) за кожною категорією штатних працівників, для яких вста­
новлено робочий тиждень різної тривалості, визначається загаль­
на кількість людино-годин робочого часу (відпрацьованого та не-
відпрацьованого), за який була нарахована заробітна плата;

б) загальна кількість людино-годин, за які була нарахована за­
робітна плата за кожною категорією працівників, ділиться на та­
бельний фонд робочого часу, визначений з урахуванням тривало­
сті робочого тижня, встановленої на підприємстві згідно з
законодавством або колективним договором.

Зовнішні сумісники враховуються в еквіваленті повної зайня­тості пропорційно оплаченому часу. Працівники, які виконували роботу згідно з цивільно-правовими договорами, ураховуються за кожен календарний день як цілі одиниці протягом усього тер­міну дії договору, отримана сума ділиться на кількість календар­них днів у звітному періоді.

Кількість працівників розподіляється за всіма видами еконо­мічної діяльності відповідно до виробленої продукції (робіт, по­слуг) і безпосередньо не пов'язується з обсягами реалізації про­дукції (робіт, послуг). У разі відсутності на підприємстві чіткого розподілу штату за деякими виробництвами (штатного розкладу), або одні й ті ж самі працівники одночасно виконують різні види робіт, кількість працівників підприємства за видами економічної діяльності розподіляється пропорційно обсягам виробленої про­дукції (робіт, послуг).

Кількість працівників, які виготовляють продукцію для внутрі­шніх потреб підприємства, значиться за тим видом економічної дія­льності, продукцію якого вони безпосередньо виготовляють, незале­жно від того, чи здійснюється її реалізація за межі підприємства.

Кількість працівників, зайнятих в технологічно-взаємопов'я­заних виробництвах, та працівників, які безпосередньо не виго­товляють продукцію, не надають послуг (апарат управління, до­поміжні виробництва), за видами економічної діяльності розпо­діляється за відпрацьованими годинами та прямими витратами.


12*



У звітності про доходи працівників інформація подається за наступними даними:

• склад фонду оплати праці та інші виплати — містить показ­
ник про фонд оплати праці штатних працівників, у тому числі:
фонд основної та додаткової оплати праці, з них виділяються
надбавки і тарифи (за видами), заохочувальні та компенсаційні
виплати (матеріальна допомога, соціальні пільги); оплата за не-
відпрацьований час; натуральна оплата праці, нарахована проду­
кцією, що дозволена до виплати працівникам; виплати, що не
входять до фонду оплати праці; доходи, дивіденди, проценти згі­
дно з акціями, внесками та договорами оренди земельних ділянок
і майна, що нараховані до оплати; вартість проданої продукції.

Для оцінки розміру заробітної плати найманих працівників за­стосовується показник фонду оплати праці. До фонду оплати праці включаються нарахування найманим працівникам у грошо­вій та натуральній формі (оцінені в грошовому вираженні) за від­працьований та невідпрацьований час, який підлягає оплаті, або за виконану роботу, незалежно від джерела фінансування цих ви­плат. Зазначені суми наводяться до утримання прибуткового по­датку та внесків працівників на обов'язкове державне соціальне страхування.

Фонд оплати праці складається з:

> фонду основної заробітної плати;

> фонду додаткової заробітної плати;

> інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Фонд основної заробітної плати включає нарахування винаго­роди за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадових обов'язків).

Фонд додаткової заробітної плати включає доплати, надбавки, га­рантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавст­вом, премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати включають ви­нагороди та премії, які мають одноразовий характер, компенса­ційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які проводяться понад встано­влені зазначеними актами норми:

• чисельність та фонд оплати праці окремих категорій праців­ників — відображають кількість штатних працівників облікового складу і працівників, які не перебувають в обліковому складі;

• розподіл працівників за розмірами зарплати стосується по­казників, які характеризують розподіл штатних працівників за групами згідно з розміром їхньої зарплати.


Середніми показниками номінальної заробітної плати є:

> середня заробітна плата одного штатного працівника облі­кового складу, що визначається діленням суми нарахованого фо­нду оплати праці штатних працівників на середньооблікову кіль­кість цих працівників за відповідний період (місяць, квартал, півріччя, рік).

> середня заробітна плата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості, що визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позашта­тних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості, за відповідний період.

> середня заробітна плата на одну оплачену або відпрацьова­ну годину, що визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці штатних працівників на кількість оплачених або відпрацьованих цими працівниками людино-годин за відповід­ний період.

У разі визначення заробітної плати за відпрацьовану годину з фонду оплати праці виключаються нарахування за невідпрацьо-ваний час.

Для визначення середньомісячної величини заробітної плати за квартал (рік) або будь-який інший період отриману величину заробітної плати за квартал (рік) необхідно розділити на кількість місяців у періоді.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1535. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия