Студопедия — ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ У РЕГІСТРАХ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ У РЕГІСТРАХ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ






 

 

Найменування регістрів Зміст інформації
/  
Грошові кошти та грошові документи
Журнал 1 Вибуття грошових коштів
Відомість 1.1 Надходження грошових коштів
Відомість 1.2 Надходження безготівкових та інших коштів
Відомість 1.3
Довгострокові та короткострокові позики
Журнал 2 Надходження довгострокових і короткострокових позик
Розрахунки, довгострокові та поточні зобов'язання
Журнал 3. Розділ І Оплата заборгованості покупцями і нарахування зобов'язань постачальникам
Журнал 3. Розділ 11 Нарахування поточних і довгострокових зобов'язань
Відомість 3.1 Розрахунки з покупцями
Відомість 3.2 Розрахунки з різними дебіторами
Відомість 3.3 Розрахунки з постачальниками
Відомість 3.4 Розрахунки за векселями
Відомість 3.5 Розрахунки за іншими операціями
Відомість 3.6 Розрахунки з бюджетом
Журнал 4. Розділ І Вибуття необоротних активів
Журнал 4. Розділ 11 Списання та вибуття інвестицій

 

 

 

Відомість 4.1 Формування витрат за капітальними інвестиціями
Відомість 4.2 Формування витрат за фінансовими інвестиціями
Відомість 4.3 Надходження та вибуття нематеріальних активів
Витрати
Журнал 5. Розділ І і Журнал 5 А Списання витрат
Журнал 5. Розділ 11і Журнал 5А Формування витрат
Журнал 5. Розділ 111
Журнал 5А. Розділ 111A Формування та списання витрат за елементами
Журнал 5А. Розділ 111Б Формування витрат
Журнал 5. Розділ IV і Журнал 5 А Надходження та списання товарів
Відомість 5.1
Доходи і результати діяльності
Журнал 6 Формування доходів
Власний капітал та забезпечення зобов'язань
Журнал 7 Формування власного капіталу
Відомість 7.1 Дані про рух додаткового капіталу
Відомість 7.2 Формування і використання прибутку
Відомість 7.3 Формування та використання майбутніх витрат
Відомість 8 Надходження та списання активів і зобов'язань в сфері позабалансового обліку
Головна книга Наявність, надходження і вибуття активів, власного капіталу, зобов'язань (нара­хування і списання), доходів, витрат, фінансових результатів
Реєстр депонованої заробітної плати Формування та виплата депонованої заробітної плати
Бухгалтерська довідка Надходження та вибуття активів, власного капіталу і зобов'язань
Аркуш-розшифровка

У аналітичних даних до рахунку 50 відображаються суми оде­ржаних довгострокових позик, переведення короткострокових (відстрочених) у довгострокові позики, погашення заборгованос­ті за ними та переведення до поточної заборгованості за довго­строковими зобов'язаннями. У аналітичних даних до рахунку 60 відображаються суми одержаних короткострокових кредитів (по­зик) і сума їх погашення та переведення до довгострокових зо­бов'язань у разі відстрочення кредитів (позик). Окремо наводять­ся дані про нараховані відсотки (проценти) за користування довгостроковими позиками і за короткостроковими позиками за поточний місяць і за період з початку року до кінця місяця, за який складається Журнал 2.

Формування інформації за розрахунками з постачальниками та підрядниками, покупцями і замовниками, різними дебіторами і кредиторами, за податками і платежами, виданими та отримани­ми короткостроковими векселями, виданими довгостроковими векселями, довгостроковими і поточними зобов'язаннями (крім зобов'язань, інформація з яких формується у Журналі 2), від­строченими податковими активами і зобов'язаннями здійснюєть­ся у Журналі 3 та відомостях аналітичного обліку 3.1—3.6.

У Журналі 3 відображається інформація за кредитом рахунків: у розділі І — 16, 34, 36, 37, 38, 51, 62, 63, 68, у розділі II — 17, 52, 53,54,55,61,64,67,69.

Формування інформації про векселі здійснюється у Відомості 3.4 з поділом на одержані і видані, короткострокові і довгостро­кові, в національній та іноземній валютах (рахунки 16, 34, 51, 62).

Відомість 3.1 призначена для формування інформації про роз­рахунки з покупцями та замовниками за відвантажену продук­цію, товари, виконані роботи й послуги, що відображаються на рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», крім за­боргованості, яка забезпечена векселем.

Відомість 3.2 призначена для формування інформації про поточ­ну дебіторську заборгованість (з підзвітними особами, за авансами виданими, за претензіями, з відшкодування завданих збитків, за по­зиками членів кредитних спілок та за іншими операціями).

Відомість 3.3 призначена для формування інформації про роз­рахунки з постачальниками та підрядниками за одержані товар­но-матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги, що ві­дображаються на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками».

За кредитом рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» відображається заборгованість за одержані від


постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, за дебетом — її погашення, списання тощо. Окремо у Відомості 3.3 відображається загальна сума, що належить до сплати постачальнику, підряднику за одержані това­рно-матеріальні цінності, нематеріальні активи, прийняті роботи і послуги.

Відомість 3.4 призначена для формування інформації про заборгованість покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи, надані послуги та за іншими операціями, яка забезпечена одержани­ми векселями, а також для розрахунків за зобов'язаннями по­стачальникам, підрядникам та іншим кредиторам за одержані сировину, матеріали, товари, послуги, роботи та за іншими операціями, на які підприємством видані векселі (рахунки 18 «Довгострокова дебіторська заборгованість та інші необорот­ні активи», 34 «Короткострокові векселі одержані», 51 «Дов­гострокові векселі видані», 62 «Короткострокові векселі ви­дані»).

Відомість 3.5 призначена для формування інформації з внут­рішніх, внутрішньогосподарських розрахунків, розрахунків за нарахованими відсотками, за авансами одержаними та за іншими операціями, що відображаються на рахунку 68 «Розрахунки за іншими операціями».

У розділі II Журналу 3 відображаються відстрочені податкові активи і відстрочені податкові зобов'язання, довгострокові зо­бов'язання, зобов'язання за податками і платежами, дивідендами (за кредитом рахунків 17, 52, 53, 54, 55, 61, 64, 67, 69).

Відомість 3.6 призначена для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи прибутковий податок з працівників підприємства, фінансові санкції, що справляються в дохід бюджету.

У відомості за кожним видом податків і платежів щомісяця ві­дображається інформація про нараховані та належні до відшко­дування з бюджету суми податків і платежів, їх сплата, списання тощо.

У окремих рядках відображаються:

■S сальдо, сплата, списання, суми, належні до відшкодування з бюджету, тощо та нарахування за кожним видом податків і пла­тежів;

-/ сальдо, сплата та нарахування інших платежів до бюджету, зокрема мита, різниця між сумою відшкодування і втратами від нестач і псування цінностей;


S сальдо, обороти за дебетом і кредитом субрахунку 643 «По­даткові зобов'язання»;

•S сальдо, обороти за дебетом і кредитом субрахунку 644 «По­датковий кредит».

Для узагальнення інформації про наявність та рух основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріаль­них активів та зносу необоротних активів, а також для відобра­ження капітальних і фінансових інвестицій призначений Журнал 4 (за кредитом рахунків 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 19, 35).

Окремо у розділі І цього Журналу відображаються:

■S вибуття відповідно основних засобів, інших необоротних матеріальних активів та нематеріальних активів внаслідок їх про­дажу, безоплатної передачі, неможливості отримання підприємс­твом надалі економічних вигод від їх використання або невідпо­відності критеріям визнання активом, а також сума уцінки, яка відображається за кредитом відповідних рахунків бухгалтерсько­го обліку необоротних активів;

S сума нарахованої амортизації та сума збільшення зносу не­оборотних активів внаслідок їх дооцінки та зменшення їх корис­ності.;

S вартість негативного гудвілу, що виник внаслідок придбан­ня або об'єднання підприємств.

У розділі II Журналу 4 відображаються капітальні інвестиції (введення в дію необоротних активів, вибуття внаслідок прода­жу, уцінка тощо), інші необоротні активи та фінансові інвестиції (їх погашення, списання тощо) (за кредитом рахунків 14, 15, 16,35).

Відомість 4.1 ведеться за дебетом рахунку 15 і призначена для узагальнення інформації про капітальні інвестиції в розрізі ви­трат капітального характеру (будівельні, монтажні, проектні ро­боти, вартість придбаного устаткування, що потребує і не потре­бує монтажу, затрати на придбання (виготовлення, спорудження) інших необоротних матеріальних (спеціальних інструментів, ін­вентарної тари, тимчасових нетитульних споруд, предметів про­кату, бібліотечних фондів), нематеріальних активів, фінансової оренди, а також з поділом інвестицій у капітальному будівництві на виконані роботи підрядним і господарським способом.

У цій відомості також відображаються витрати на проведення модернізації, модифікації, дообладнання (субрахунок 152), реко­нструкції, добудови (субрахунок 151) об'єкта, що приводить до збільшення первісно очікуваних від його використання майбут­ніх економічних вигод.


Інформація про об'єкти капітального будівництва подається за фактичними витратами. Для визначення фактичної вартості кож­ного окремого об'єкта капітального будівництва, реконструкції, добудови, модернізації, модифікації, що здійснюється у кількох звітних періодах, застосовується вкладний аркуш формату Відо­мості 4.1 із зазначенням назви об'єкта.

У Відомості 4.1 відокремлюється сума податкового кредиту, що визнається законодавством у зв'язку з попередньою оплатою (авансом) вартості необоротних активів, устаткування і будівель­но-монтажних робіт.

Після одержання (прийняття) необоротних активів, устатку­вання, що потребує монтажу, і будівельно-монтажних робіт сума податкового кредиту способом сторно (виправлення) ві­дображається (у цій відомості і Журналі 3) за дебетом рахун­ку 15 «Капітальні інвестиції» і кредитом субрахунку 644 «По­датковий кредит» і не включається до первісної вартості побудованих (змонтованих, уведених в експлуатацію) основ­них засобів.

У Відомості 4.2 узагальнюється інформація про фінансові ін­вестиції в асоційовані, дочірні підприємства, в спільну діяль­ність, облік яких ведеться за методом участі в капіталі, а також еквівалентів грошових коштів, інших інвестицій.

Аналітичний облік нематеріальних активів ведеться у Відомо­сті 4.3, в яку з регістрів аналітичного обліку за попередній рік пе­реносяться дані на початок поточного року. Протягом звітного року помісячно на підставі первинних облікових документів по­зиційним способом записуються дані про придбані, отримані, створені нематеріальні активи, переоцінку, зменшення і віднов­лення корисності та їх вибуття. На кінець кожного місяця наво­диться сальдо вартості нематеріальних активів та їх зносу як ре­зультат підрахунків показників на початок місяця, записів за поточний місяць, а також з урахуванням відповідної суми амор­тизації.

Для узагальнення витрат діяльності і відображення кредито­вих оборотів на рахунках обліку запасів, розрахунків з оплати праці, відрахувань на соціальні заходи застосовується Журнал 5 або 5 А і Відомість 5.1 обліку руху запасів. В обох варіантах Жу­рналу є однаковими за змістом і порядком заповнення розділи І (з кредиту рахунків 90, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 в дебет рахун­ків), II «Витрати з податку на прибуток, витрати фінансової та ін­вестиційної діяльності, інші витрати» та IV «Аналітичні дані до рахунку 28 «Товари».


Усі витрати по підприємству в цілому незалежно від того, на яких синтетичних рахунках вони обліковуються, відображаються (збираються в розрізі кореспондуючих рахунків) в одному регіс­трі. В цьому Журналі узагальнюються всі витрати на виробницт­во за елементами і статтями витрат. Для цього з графи «Усього» журналів 1, 2, 3, 4, 6, 7 до Журналу 5 переносяться дані про ви­трати підприємства, які за побудовою журналів відображені у відповідних регістрах.

При опрацюванні первинних облікових документів із заробіт­ної плати і витрачання матеріальних ресурсів записи в регістрах обліку витрат здійснюються безпосередньо з первинних докуме­нтів. Нарахована заробітна плата, витрачання матеріалів, відра­хування на соціальні заходи, інші витрати розподіляються за на­прямами витрат (по рахунках, субрахунках, статтях тощо) при відображенні даних у Журналі 5.

За кредитом рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці» відобра­жаються операції, пов'язані з нарахуванням працівникам підпри­ємства основної і додаткової заробітної плати, премії, допомоги за тимчасовою непрацездатністю тощо. Операції з виплати заро­бітної плати та інші обороти за дебетом рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці» відображаються в журналах 1, 3, 6, 7.

Інформація з розрахунків за не отриману в установлений для виплати з каси підприємства термін сума з оплати праці (розра­хунків з депонентами) формується в реєстрі депонованої заробіт­ної плати.

Підприємства, які не застосовують рахунки класу 8 «Витрати за елементами» у складі Журналу 5, ведуть розділ III «Витрати діяльності».

Підсумки рядків відображають дані про фактичні витрати за напрямами (статтями) витрат операційної і надзвичайної діяльно­сті, які накопичуються для складання звітності за період з почат­ку року.

У розділі III підприємства вказують об'єкти витрат (види, групи продукції, послуг основного виробництва, об'єкти будів­ництва, допоміжні (підсобні) виробництва). У цьому розділі і розділах III А і III Б підприємства витрачання виробничих запасів можуть наводити за сумою їх облікової вартості та сумою розпо­ділених транспортно-заготівельних витрат.

Підприємства, які застосовують одночасно рахунки класу 8 «Витрати за елементами» і класу 9 «Витрати діяльності» у складі Журналу 5 А, ведуть розділи III А «Витрати діяльності» і III Б «Витрати за елементами».


Інформація про витрачання виробничих запасів, нарахування заробітної плати, відрахувань на соціальні заходи тощо запису­ється розділі III Б за складовими відповідних елементів витрат.

Підсумкові дані за розділами III А і III Б записуються до Го­ловної книги.

Підсумкові дані розділу III Б переносяться у розділ III А до відповідної статті (напряму) витрат з кредиту рахунків 80 «Ма­теріальні витрати», 81 «Витрати на оплату праці», 82 «Витрати на соціальні заходи», 83 «Амортизація», 84 «Інші операційні ви­трати».

У розділі III Б накопичуються дані за складовими елементів витрат за період з початку звітного року, включаючи звітний (по­точний) місяць. У розділі III А накопичуються дані про складові витрат діяльності (рахунки, субрахунки, статті) за період з почат­ку звітного року. У розділі IV узагальнюються аналітичні дані про операції з товарами і торговою націнкою.

Інформація про виробничі запаси за синтетичними рахунками (або субрахунками) формується у Відомості 5.1 за центрами від­повідальності (матеріально відповідальними особами, місцями зберігання) та місцями витрат (синтетичними рахунками або суб­рахунками обліку витрат). У відомості визначаються сума і рі­вень транспортно-заготівельних витрат (відхилень фактичної со­бівартості виробничих запасів від їх поточної облікової оцінки), а також фактична собівартість витрачених (вибулих) запасів, якщо застосовується метод оцінки вибуття запасів за середньозваже­ною собівартістю.

Видаток виробничих запасів показується групуванням за ко­респондуючими рахунками (субрахунками, статтями). Суми вну­трішнього обороту (надходження, видаток) виробничих запасів (від однієї матеріально відповідальної особи до іншої, зі складу в цех, з цеху в інший цех, склад тощо) за місяць виділяються окре­мими сумами і мають бути між собою рівними.

Журнал 6 призначено для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємс­тва та фінансові результати підприємства від звичайної діяльнос­ті та надзвичайних подій (за кредитом рахунків 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 79).

У Відомості 6.1 накопичуються дані про окремі складові до­ходів підприємства.

У Журналі 7 відображаються операції про зміни у складі вла-снохо капіталу підприємства, про нарахування, одержання і ви­трачання забезпечень, майбутніх витрат і платежів та коштів ці-


льового призначення (за кредитом рахунків 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49). Відомості 7.1, 7.2, 7.3 забезпечують накопичення аналітичних даних щодо додаткового капіталу, використання прибутку, забезпечень майбутніх витрат і платежів за період з початку поточного року.

Інформація в розрізі об'єктів позабалансового обліку форму­ється у Відомості 8, в яку з регістрів аналітичного обліку за по­передній рік переносяться дані на початок поточного року. За простою системою позиційним способом заносяться дані про надходження (одержання, надання тощо), вибуття (використання, списання, повернення, сплату тощо) об'єктів позабалансового обліку (орендовані основні засоби, матеріальні цінності на відпо­відальному зберіганні, устаткування, прийняте для монтажу, ма­теріали, прийняті для переробки, товари, прийняті на комісію, списана дебіторська заборгованість, невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей та ін.). На кінець кожного місяця наводиться вартість залишку об'єктів позабалансового обліку як результат підрахунків показників на початок місяця і записів за поточний місяць.

Підсумкові записи з журналів переносяться до Головної книги за кожним рахунком окремо.

Сума підсумків Журналу за горизонтальним підрахунком (су­ма рядків) дорівнює сумі підсумків цього самого Журналу за вер­тикальним підрахунком (сума граф).

Регістри бухгалтерського обліку (журнали, відомості, таблиці аналітичних даних, аркуші-розшифровки) за всіма господарськи­ми операціями заповнюються в гривнях і копійках, а регістри, що, крім того, ведуться окремо за операціями в іноземних валю­тах, — у відповідних вимірниках іноземної в.шюти.

Суб'єкти малого підприємництва можуть формувати інформацій­ні ресурси про свою господарську діяльність за спрощеною формою бухгалтерського обліку використовуючи один з таких варіантів:

— проста форма бухгалтерського обліку;

— форма бухгалтерського обліку з використанням (веденням) реєстрів обліку майна малого підприємства.

Для всіх підприємств є обов'язковим формування інформа­ційних ресурсів за бухгалтерськими рахунками класів 0-7. Інфо­рмаційні ресурси за бухгалтерськими рахунками класу 9 форму­ються всіма підприємствами, крім суб'єктів малого підприєм­ництва, а також іншими організаціями, діяльність яких не спря­мована на ведення комерційної діяльності, з відкриттям за влас­ним рішенням рахунків класу 8 «Витрати за елементами».


Малі підприємства та інші організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, можуть формува­ти інформаційні ресурси про витрати з використанням тільки ра­хунків класу 8 «Витрати за елементами» або в порядку, який на­ведено в попередньому абзаці.

2.5. Інформаційні ресурси фінансової звітності

Фінансова звітність — бухгалтерська звітність, що міс­тить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Метою складання фінансової звітності є забезпечення інфор­маційних потреб щодо:

• обґрунтування рішень з придбання, продажу та володіння майном підприємства;

• прийняття участі у інвестуванні підприємства;

• оцінки якості управління;

• оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов'язання;

• визначення ризику забезпеченості зобов'язань підприємства;

• розрахунку суми дивідендів та їх розподілу;

• регулювання діяльності підприємства.

Інформація фінансової звітності подається у обов'язкових фо­рмах, «Баланс» (ф. № 1), «Звіт про фінансові результати» (ф. № 2), «Звіт про рух грошових коштів» (ф. № 3), «Звіт про влас­ний капітал» (ф. № 4), «Примітки до річної фінансової звітності» (ф. № 5), «Додаток до річної фінансової звітності «Фінансова зві­тність за сегментами» (ф. 6).

Для суб'єктів малого підприємництва встановлена скорочена за показниками фінансова звітність у складі «Балансу» (ф. № їм) і «Звіту про фінансові результати» (ф. № 2м).

Баланс — звіт про фінансовий стан підприємства, який відо­бражає на певну дату його активи, зобов'язання і власний ка­пітал.

Показники балансу є моментними і характеризують підприєм­ство за підсумковою оцінкою на початок року, останній день мі­сяця, кварталу, звітного року. Інформація, подана в балансі, дуже важлива для того, щоб прийняти правильні та ефективні управ­лінські або інвестиційні рішення.

Показники, відображені в балансі підприємства, характеризу­ються наступним змістом (табл. 2.5.1).


Таблиця 2.5.1

ХАРАКТЕРИСТИКА ІНФОРМАЦІЙНОЇ БАЗИ БАЛАНСУ ПІДПРИЄМСТВА

 

Показники та коди рядків Зміст інформації та джерела її формування за рахунками бухгалтерського обліку
1 2
Актив
І. Необоротні активи
Нематеріальні активи (010,011,012) Первісна і залишкова вартість та накопичена амортизація (12,13)
Незавершене будівниц­тво (020) Об'єкти незавершеного будівництва (включаючи устаткування для монтажу), що здійсню­ється для власних потреб підприємства, а також авансові платежі для фінансування такого будівництва (15)
Основні засоби (030, 031,032) Власні та отримані на умовах фінансового лізингу об'єкти, які віднесені до складу основ­них, а також інші необоротні матеріальні активи за первісною (переоціненою) і залишко­вою вартістю та сумою зносу (10, 11, 13)
Довгострокові біологі­чні активи (035, 036, 037) Справедлива (залишкова) вартість та накопичена амортизація (16)
Довгострокові фінан­сові інвестиції (040, 045) Інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент з виділенням фінансових інвестицій, які обліковуються ме­тодом участі в капіталі (14)
Довгострокова дебітор­ська заборгованість (050) Заборгованість фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операцій­ного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу (18)

Відстрочені податкові активи (060) Сума податку на прибуток, що підлягає включенню на покриття в наступних періодах в на­слідок тимчасової різниці між обліковою та податковою величиною прибутку (17)
Інші необоротні активи (070) Активи, використання яких, як очікується, неможливе протягом дванадцяти місяців (18)
//. Оборотні активи
Виробничі запаси (100) Вартість запасів для обробки, переробки, використання у виробництві і поточних господар­ських потреб, реалізації, а також малоцінні і швидкозношувальні предмети, призначені для споживання в ході нормального операційного циклу (20, 22)
Поточні біологічні ак­тиви (ПО) Поточні біологічні активи тваринництва (тварини на відгодівлі і в нагулі, птиця, звірі, кро­лики, дорослі тварини, вибракувані із основного стада для реалізації, та молодняк тварин), а також рослинництва (зернові, технічні, овочеві та інші культури) в оцінці за справедливою або первісною вартістю (21)
Незавершене виробни­цтво (120) Незавершене виробництво і незавершені роботи (послуги), а також вартість напівфабрика­тів власного виробництва (23, 25)
Готова продукція (130) Запаси виробів на складі, обробка яких закінчена та які пройшли випробування, приймання, укомплектовані згідно з умовами договорів із замовниками і відповідають технічним умо­вам і стандартам (26, 27)
Товари (140) Товари, які придбані підприємством для наступного продажу без суми торгових наці­нок (28)
Векселі одержані (150) Заборгованість покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (това­ри), інші активи, виконані роботи та надані послуги, яка забезпечена векселями (34)
Дебіторська заборгова­ність за товари, роботи, послуги (160, 161, 162) Заборгованість покупців або замовників за надані їм продукцію, товари, роботи або послуги за первісною і чистою реалізаційною вартістю та резервом сумнівних боргів (36, 38)

Продовже)іня табл. 2.5.1

 

Показники та коди рядків Зміст інформації та джерела її формування за рахунками бухгалтерського обліку
; 2
Дебіторська заборгованість за розрахунками:
з бюджетом (170) Заборгованість фінансових і податкових органів, а також переплата підприємства за подат­ками, зборами та іншими платежами до бюджету (64)
за виданими авансами (180) Аванси, надані іншим підприємствам у рахунок наступних платежів (37)
3 нарахованих доходів (190) Нараховані дивіденди, проценти, роялті тощо, що підлягають надходженню на підприємст­во (37)
із внутрішніх розраху­нків (200) Заборгованість пов'язаних сторін та із внутрішньовідомчих розрахунків (68)
Інша поточна дебітор­ська заборгованість (210) Заборгованість підзвітних осіб, за претензіями, за відшкодуванням завданих збитків та страхуванням (37, 65)
Поточні фінансові ін­вестиції (220) Інвестиції на строк, що не перевищує один рік, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів) (35)
Грошові кошти та їх еквіваленти (230, 240) Кошти в касі, на поточних та інших рахунках у банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти грошових коштів у національній та іноземній ва­лютах (30, 31, 33, 35)
Інші оборотні активи (250) Податковий кредит, на який підприємство не одержало право зменшити податкове зо­бов'язання (64)

III. Витрати майбутніх періодів
Витрати майбутніх пе­ріодів (270) Витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів (39)
Пасив
І. Власний капітал
Статутний капітал (300) Вартість активів зафіксована в установчих документах, що є внеском власників (учасни­ків) (40)
Пайовий капітал (310) Пайові внески членів спілок та інших підприємств (41)
Додатковий вкладений капітал (320) Сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, а також сума капіталу, який вкладено засновниками понад статутний капітал (42)
Інший додатковий ка­пітал (330) Дооцінка необоротних активів, вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих під­приємством від інших юридичних або фізичних осіб, та інші види додаткового капіталу (42)
Резервний капітал (340) Резерви, створені на підприємстві за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства (43)
Нерозподілений прибу­ток (непокритий зби­ток) (350) Сума нерозподіленого прибутку або сума непокритого збитку (44)
Неоплачсний капітал (360) Заборгованість власників (учасників) за внесками до статутного капіталу (46)
Вилучений капітал (370) Фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його уча­сників (45)
//. Забезпечення наступних витрат і платежів
Забезпечення виплат персоналу (400) Забезпечення виплат відпусток та додаткових пенсій (47)

Закінчення табл. 2.5.1

 

Показники та коди рядків Зміст інформації та джерела її формування за рахунками бухгалтерського обліку
1 2
Інші забезпечення (410) Забезпечення гарантійних зобов'язань на проведення ремонтів (47)
Цільове фінансування (420) Кошти цільового фінансування і цільових надходжень з бюджету та інших джерел (48)
III. Довгострокові зобов 'язаїшя
Довгострокові кредити банків (440) Заборгованість підприємства банкам за отриманими від них позиками, які не є поточними зобов'язаннями (50)
Інші довгострокові фі­нансові зобов'язання (450) Довгострокова заборгованість підприємства щодо зобов'язань із залучення позикових кош­тів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки (50, 51, 52)
Відстрочені податкові зобов'язання (460) Податок на прибуток, що підлягає сплаті в майбутніх періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою величиною прибутку (54)
Інші довгострокові зо­бов'язання (470) Довгострокові зобов'язання з оренди, відстрочених обов'язкових платежів та фінансової допомоги (53, 55)
IV. Поточні зобов 'язстня
Короткострокові кре­дити банків (500) Поточні зобов'язання підприємства перед банками за отримані від них позики (60)
Поточна заборгованість за довгостроковими зо­бов'язаннями (510) Зобов'язання, які підлягають погашенню протягом дванадцяти місяців з дати балансу (61)
Векселі видані(520) Заборгованість, на яку підприємство видало векселі для забезпечення поставок (робіт, по­слуг) постачальників, підрядчиків та інших кредиторів (62)

Кредиторська заборго­ваність за товари, ро­боти, послуги (530) Заборгованість постачальникам і підрядчикам за матеріальні цінності, виконані роботи та отримані послуги (63)
Поточні зобов 'язання за розрахунками
з одержаних авансів (540) Аванси, одержані від інших осіб у рахунок наступних поставок продукції, виконання робіт (послуг) (68)
з бюджетом (550) Заборгованість за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства (64)
з позабюджетних пла­тежів (560) Заборгованість за внесками до позабюджетних фондів, передбачених чинним законодавст­вом (64)
зі страхування (570) Заборгованість за відрахуваннями, на соціальні виплати (65)
з оплати праці (580) Заборгованість з оплати праці, включаючи депоновану заробітну плату (66)
з учасниками (590) Заборгованість перед учасниками (засновниками), пов'язана з розподілом прибутку (диві­денди тощо) і формуванням статутного капіталу (67)
із внутрішніх розраху­нків (600) Заборгованість пов'язаним сторонам та кредиторська заборгованість з внутрішньовідомчих розрахунків (68)
Інші поточні зо­бов'язання (610) Зобов'язання за нарахованими відсотками та операціями некомерційного характеру (68, 37)
V. Доходи майбутніх періодів
Доходи майбутніх пе­ріодів (630) Доходи, отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до на­ступних звітних періодів (69)

Для порівняння фінансового стану підприємств, які складають звичайний баланс і баланс за фінансовим звітом суб'єкта малого підприємництва, необхідно здійснювати трансформацію даних (табл. 2.5.2).

Таблиця 2.5.2







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 527. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия