Студопедия — ВИСНОВКИ. Термін «капітал» (від лат
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ВИСНОВКИ. Термін «капітал» (від лат

 

Термін «капітал» (від лат. саріtаlіs - головний) є досить багатозначним і використовується в різних сферах людської діяльності.

З точки зору політекономії, капітал - це вартість, яка має властивість, приносячи так звану додаткову вартість, самозростати. Тут підкреслюється специфічний підприємницький характер використання майна, що має певну цінність. Таке майно, щоб зростати, повинно обертатися в сферах виробництва і обміну.

В бухгалтерському обліку відсутнє єдине трактування цього терміну. Під капіталом розуміють:

1. Вартість активів юридичної особи або чисту вартість активів за мінусом суми боргових зобов'язань;

2. Сукупність різноманітних економічних ресурсів, тобто грошових коштів і майнових засобів, які знаходяться в обороті на даному підприємстві;

3. Сукупність всіх цінностей, вкладених в підприємство.

Капітал поділяють на дві складові: власний та позичковий капітал. Власний капітал в свою чергу за рівнем відповідальності поділяється на статутний, пайовий, додатковий, резервний, неоплачений, нерозподілений прибуток (непокритий збиток) та вилучений.

Регулювання обліку в Україні здійснюється за допомогою нормативних документів Кабінету Міністрів України, міністерства фінансів, Держкомстатистики, головної державної податкової служби, Національного банку та інших державних органів.

СТОВ «Удай-Агро» власний капітал регулює П(С)БО 2 «Баланс» відповідно до якого власний капітал є частиною в активах підприємства, яка залишається після вирахування його зобов’язань.

Організація та ведення бухгалтерського обліку на підприємствах регламентується рядом законодавчих актів. Важливим документом є Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Цей закон визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. Згідно Закону бухгалтерський облік є обов’язковим видом, який ведеться підприємствами, так як фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Завдання організації бухгалтерського обліку власного капіталу полягають у наступному:

1. Вибір документів, якими будуть оформлюватися операції з власним капіталом.

2. Забезпечення своєчасного та достовірного відображення операцій з власним капіталом у бухгалтерському обліку.

3. Забезпечення здійснення контролю за правильністю і законністю формування власного капіталу та використанням коштів резервів, створених на підприємстві.

4. Дотримання встановлених строків розрахунків з кредиторами та засновниками (учасниками).

5. Визначення обов'язків облікових працівників, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку операцій з власним капіталом.

6. Забезпечення проведення інвентаризації зобов'язань у встановлені законодавством строки.

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Удай-Агро» знаходиться в Лубенському районі Полтавської області – с. Духове. Товариство створене та затверджено зборами учасників протокол № 4 від 24 травня 2003 року і діє згідно статуту, це самостійний господарюючий статутний суб’єкт, який діє на засадах добровільної угоди між громадянами України шляхом об’єднання їх майна та грошових коштів, який має права юридичної особи та здійснює багатопрофільну виробничу та комерційну господарську діяльність з метою одержання відповідного прибутку.

Із проведеного аналізу видно, що підприємство збиткове за останні два роки. У 2009 р. товариство було рентабельне, і в порівнянні з 2011 р. показники прибутковості (рентабельності) витрат знизились.

Так, рентабельність витрат зменшилась на 23,3% продажу на 20,4%, операційної діяльності на 48,3%, рентабельність виручки на 46,3%, а звичайної діяльності на 40,4%, як і господарської діяльності. Це пояснюється випереджаючим зростанням витрат над доходами.

Із аналізу показників прибутковості капіталу видно, що капітал підприємства використовується не ефективно. Рентабельність капіталу знизилась на 25,9 %, власного капіталу на 25,9%, а виробничих фондів на 31,9%.

Показники окупності виробничих витрат свідчать, про те, що період окупності капіталу та власного капіталу неможливо визначити у зв’язку із збитковістю. Підприємству потрібно розробити заходи, щодо скорочення витрат, ефективності використання капіталу та виробничих фондів.

Капітал збільшився. В структурі капіталу переважають зобов’язання 99,2, 85,3, 85,9%. Підприємство користується кредитами, які збільшились, зокрема довгострокові на 4740,0 або 56,3%, а поточні зобов’язання на 163206,0 тис. грн.

Позитивним є збільшення капіталу на 32257,0 тис. грн., 130,5 раз, а статутного на 11687,0 тис. грн., 51 раз.

Підприємство має низьку ліквідність. Всі показники значно нижчі нормативного значення. Позитивним є їх збільшення.

Проаналізувавши показники ліквідності можна зробити висновки, що платоспроможність потрібно поліпшувати, за рахунок збільшення активів.

Із загальних досліджень можна зробити пропозиції провести балансові пропорції, забезпечити зниження витрат і збільшити доходи підприємства.

На підприємстві був проведений контроль за лютий 2012 р.

Завдання контролю капіталу визначаються його власниками з метою сприяння раціональному використанню капіталу на всіх стадіях обігу для його примноження.

Контролю підлягає, насамперед, структура капіталу господарюючого суб’єкта за джерелами його утворення.

Контроль власного капіталу проводиться з метою підтвердження актом внутрішньогосподарського контролю інформації про власний капітал, його структуру та зміни у власному капіталі, що сталися протягом звітного періоду.

Контролер при перевірці, на свій розсуд, розбиває генеральну сукупність на підсукупності й ретельно проводить перевірку кожної. Бажано таку перевірку розпочинати з контролю установчих документів і власного капіталу.

Контроль установчих документів і контроль власного капіталу не можуть досліджува­тись окремо один від одного, тому що такий елемент власного капіталу, як статут­ний капітал, є основою будь-якого підприємства і фіксується в його установчих документах. В установчих документах можуть міститися дані й про інші елементи власного капіталу.

Отже, контроль капіталу суб’єкта господарювання є надійним гарантом його збереження, раціонального використання та примноження на всіх стадіях його обігу.

Бухгалтерський облік в СТОВ «Удай-Агро» ведеться за допомогою програми 1: С «Бухгалтерія».

В «Удай-Агро» вся робота, пов'язана з веденням бухгалтерського обліку, здійснюється бухгалтерською службою, яку очолює головний бухгалтер.

Але в сучасних умовах необхідно певну увагу приділяти організації не тільки бухгалтерської роботи, а і аналітичної, необхідно розробляти форми оперативної звітності, впроваджувати управлінський облік.

Правильна організація бухгалтерського обліку вимагає складання графіку документообігу, який повинен визначати порядок оформлення документів, надходження їх до бухгалтерії, опрацювання, використання для записів в облікові регістри та передачі в архів.

В СТОВ «Удай-Агро» окремі первинні документи заповнюються не своєчасно, також в документах заповнюються не всі реквізити та бухгалтерські дані. Часто відсутні печатки, штампи, підписи.

Облік власного капіталу ведеться згідно чинного законодавства, бухгалтерська служба притримується всіх нормативно – правових документів, Положень та Інструкцій.

Для покращення фінансово-господарської діяльності підприємства та обліку власного капіталу пропонуємо:

1. Необхідно розробити фінансову політику щодо управління власним капіталом, для цього визначитись з основними термінологічними поняттями. При цьому необхідно розглянути основні фінансові інструменти, які відображують та регулюють операції з капіталом. Формування фінансової політики слід здійснювати в два етапи:

- для кожного учасника на підставі установчих документів розробляти принципи, методи, процедури та умови внесення часток з використанням способів організації бухгалтерського обліку, всіх фінансових інструментів відповідно до нормативно – правових документів;

- узагальнити умови, терміни та види внесення часток з урахуванням особливостей господарської діяльності підприємства.

2. Керівництву СТОВ «Удай-Агро» необхідно провести ряд робіт з
покращення обліку на підприємстві, а саме:

- переглянути обов'язки між працівниками облікової служби і більш конкретизувати обов'язки до посади, що займається обліком власного капіталу;

- головному бухгалтеру систематично проводити навчання облікового персоналу з метою ознайомлення і роз'яснення
змін і доповнень, що відбуваються з нормативними і законодавчими актами;

- щоквартально перед складанням фінансової звітності здійснювати перевірку даних бухгалтерського і складського обліку, стану розрахунків з учасниками, податкового обліку тощо;

- систематизувати в господарстві проведення інвентаризації внесеного майна.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
ВИСНОВКИ. Міжнародне економічне співробітництво | Висновки. Податки – обов'язкові платежі в бюджет, які вилучаються державою з фізичних та юридичних осіб

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 404. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия