Студопедия — ВИСНОВКИ. Міжнародне економічне співробітництво
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ВИСНОВКИ. Міжнародне економічне співробітництво

Міжнар одне економічне співробітництво. Це – міцні й тривалі зв`язки кооперативного типу, які в своїй основі мають спільні, наперед вироблені й узгоджені наміри, закріплені в довгострокових економічних договорах і угодах. Даному рівневі притаманне партнерство суб’єктів міжнародних економічних відносин.

Розглядаючи діяльність ВАТ НВАТ “ВНДІкомпрессормаш”, вважаю доцільним зробити такі висновки. ВАТ, яке входить до складу відомого не тільки у м.Суми, а й у багатьох регіонах країни концерну Укрросметал, має велике значення для нашої країни. Воно робить неабиякий вклад в процвітання економіки України, надає населенню тисячі робочих місць з прийнятною заробітною платою, робить пропозиції з удосконалення процесу розвитку співробітництва з країнами з сучасною ринковою економікою, налагоджує зв’язки з іноземними партнерами.

Регіональні зв’язки стають все більш вагомим компонентом двосторонніх відносин України з зарубіжними державами. Суттєво зріс їх об’єм, розширилась географія, збагатився зміст.

Від того, як складаються відносини підприємства певної країни з зарубіжними, багато в чому залежить міць міжнародного положення самої країни, а якщо підприємство є досить масштабним, то і висновки слід зробити відповідні. Більше того, розвиток двосторонніх відносин є негайною умовою укріплення самої держави. Сьогодні, коли інтеграційні процеси в рамках вказаних країн, скажемо відверто, “пробуксовують”, нарощування співробітництва з країнами учасниками на двосторонній основі набуває для нас додаткової актуальності. Поглиблюючи міжрегіональні зв’язки, суб’єкти держави вносять свій вклад у вирішення цієї задачі.

До теперішнього часу багато суб’єктів України сформували договірну базу, визначились з пріоритетними партнерами зарубіжних країн і напрямками співробітництва з ними.

Очевидно, що в міжрегіональних зв’язках торгово-економічна складова буде і надалі домінувати.

Російсько-українські відносини займають одне з пріоритетних місць в зовнішній політиці України. вони стали реальним фактором, який впливає на політичну ситуацію в Європі та у пострадянському просторі, в співпраці з державами колишнього СНД.

Україна послідовно проводила ліню на розвиток з Росією дружніх, добро сусідніх, взаємовигідних відносин в дусі стратегічного партнерства. Я з повною впевненістю можу сказати, що саме такими повинні бути наші взаємовідносини з Росією, виходячи з багатогранних, багатовікових зв’язків двох наших народів, поєднаних спільною долею, історичного минулого і слов’янською культурою.

Для більшої впевненості у веденні спільного бізнесу слід підвищувати захист інтересів регіонів у відносинах з країнами-партнерами. Для цього Міністерство зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України на регулярній основі публікує матеріали з назвою “Увага: іноземні партнери-боржники”. Це іноземні суб’єкти підприємницької діяльності, які своїми недобросовісними діями наносять шкоду українським партнерам.

Повномасштабна реалізація промислового потенціалу співробітництва країн ближнього та далекого зарубіжжя, з моєї точки зору, потребує, щоб найближчим часом було досягнуто наступне:

· Прийняти рішення про узгоджені принципи обчислення та відрахування непрямих податків.

· Сформувати зони вільної торгівлі.

· Встановити єдиний транспортний тариф.

· Сформувати спільну енергосистему.

· Створити адекватні умови пільгової діяльності інвесторів.

· Розробити єдині підходи до формування спільного митного простору.

· Задіяти уніфіковані правові параметри виникнення, зміни і зупинення права власності, руху капіталів, обороту цінних паперів.

Будь-яке підприємство в любий момент часу може втратити свої конкурентні позиції, якщо не буде постійно слідкувати за ринковими змінами. Наслідком втрати даної позиції буде втрата значної частки клієнтів. Тому необхідно постійно використовувати всі можливі шляхи щодо удосконалення своєї діяльності.

Явважаю, що для підприємства дуже доцільно проводити маркетингові дослідження для підвищення ефективності від виходу на зовнішні ринки певних країн, а також співпрацювати з цими країнами. Повинен проводитися аналіз географії, ємності, специфічних особливостей і вимог ринків збуту, можливих змін у величині і характері попиту. Тобто визначенню експортної політики підприємства повинне передувати виявлення перспектив реалізації конкретної продукції на визначених ринках. Очевидно, що наше підприємство витримає конкуренцію на зовнішньому ринку, якщо зможе чуйно уловлювати зміни в характері попиту, гнучко пристосовуватися до нього. Такий підхід представляється більш продуктивним, у порівнянні з традиційною підготовкою програм, виходячи з виробничих можливостей і фінансових потреб ймовірних підприємств-споживачів.

Треба зазначити, що для виготовлення конкурентноздатної продукції ВАТ "НВАТ ВНДІІкомпресормаш" потрібно відновлення основних виробничих фондів, через їх фізичне і моральне старіння, а також відновлення технологічного укладу і структури виробництва. Усе це вимагає істотного обсягу інвестицій. Та нажаль в нашій країні спостерігається дефіцит власних інвестиційних ресурсів, тож звідси виникає необхідність у залученні іноземних.

Проаналізувавши діяльність підприємства, я опанувала загальні методи зовнішньоекономічної діяльності, набула навичок самостійної роботи в сфері економіки і організації виробництва, обліку на підприємстві, вивчила умови виробництва у концерні та результати фінансово-господарської діяльності, набула конкретного досвіду організації зовнішньоекономічної діяльності на підприємстві, вивчила організаційні, економічні, правові та інші аспекти зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

 

1. ГОСТ 12.0.003-74. „Опасные и вредные производственные факторы. Классификация”.

2. ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ “Общие санитарно – гигиенические требования к воздуху рабочей зоны”.

3. ГОСТ 12.1.005-88.ССБТ “Пожарная опасность. Общие требовния”.

4. Закон України “Про охорону праці” Збірник нормативних документів т. І, К., 1995.

5. Закон України “Про пожежну безпеку”

6. Конституція України.-К.Юридична література, 1996.-50 с.

7. "Про зовнішньоекономічну діяльність" Закон України від 16 квітня 1991 р., № 950-ХІІ//Бухгалтерія, №43/1-2

8. Про порядок застосування обмеження імпорту товару: Указ Президента України від 27 вересня 1996 р.//Урядовий кур'єр,-1996, 30 червня

9. ДСН 3.3.6.042-99 Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень.

10. СНиП 2.09.04-87. Административные и бытовые здания.

11. СНиП ІІ-4-79. Естественное и искусственное освещение.

12. СНиП 2.04.05-91. Отопление, вентиляция и кондиционирование воздуха.

13. СНиП 2.09.02-85. Производственные здания промышленных предприятий. Нормы проектирования.

14. СНиП 2.01.02-85. Противопожарные нормы проектирования зданий и сооружений.

15. Акимова Т.А. Теория организации: Учеб. Пособие для вузов. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – 367 с.

16. Андрєєва Г.І. Економічний аналіз: Навчально-методичний посібник. - К.: Знання, 2008. - 263 с.

17. Андрушків Б.М., Кузьмін О.Є. Основи менеджменту. – Львів: Світ, 1995, –296 с.

18. Ансофф И. Стратегическое управление Сокр. пер. с англ. / Науч. ред. и авт. предисл. Л.И. Евенко. – М.: Экономика, 1999. – 519 с.

19. Армстронг Майкл. Менеджмент: методы и приёмы. - Перевод с 3-го англ. издания. - К.: Знання-Прес, 2006. - 876 с.

20. Бабін "Основы внешнеэкономической политики", М., 1997.

21. Балабанов " Внешнеэкономические связи", М., 1998.

22. Баранова Е. “Современная международная торговля”. РЭЖ – 1998 - №6 – с72-82.

23. Беклешов Д., Бердников А., Основы коммерческой деятельности на внешнем рынке. - М., 1990.

24. Беседін В.Ф., Циганюк А.В. Формування ринкових відносин в Україні”: зб. наук. праць. Вип. 12: К.: 2003 – с. 15-21.

25. Бойчик, “Економіка підприємства”, навч.пос. К.: Атіка, 2002 – 480с.

26. Брюховецький І.М. “Основи підприємницької діяльності та агробізнесу: Навч. пос. – Суми: обл. друкарня, Видавництво “Козацький вал”, 2001. – 474с.

27. Василенко В.А. Теорія і практика розробки управлінських рішень. Навч. пос., Київ, 2002.

28. Волик А.М. Розвиток постачальницько-збутової кооперації в зарубіжних країнах. // Економіка АПК. – 1998. - №9.-с.89-94

29. Герчікова "Международные зкономические организации: регулирование мирохозяйственных связей и предпринимательской деятельности", М., 2000.

30. Гряник Г.Н. Охорона праці. К.н. Урожай. 1994.

31. Гуменюк К.В. “Світовий ринок металу: стан та перспективи для України // Економіка і прогнозування 2001 - №2. С.128-138.

32. Жуков "Міжнародні економічні відносини", М., 2001.

33. Завадський Й.С. Менеджмент. Том 1, Українсько-фінський інститут менеджменту та бізнесу. - К., 1998.

34. Загашвилли В., Шигшков Ю. Мировая торговля и международные инвестиции // МЭиМО – 2000. №8 – с.17-24

35. Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика: навч. пос. – К.: КНЕУ 1997. – 156с.

36. Кибанов А. Я. Управление персоналом организации: Учебник - М.: ИНФРА-М, 1997. - 512 с.

37. Киржнер Л.А., Кленко Л.П., Лепейко Т.И., Тимонсен А.М. Менеджмент организаций: Учебное пособие. – К.: КНТ, 2006.– 688 с.

38. Кириченко О., Квас І., Ятченко А. “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” Фінансист. 2000, 634с.

39. Кіндрацька Г.І., Білик М.С., Загородній А.Г. Економічний аналіз: теорія і практика: Підручник / За ред. проф. А.Г. Загороднього. – Вид. 2-ге, перероб. і доп. – Львів: “Магналія 2006”, 2007. – 487 с.

40. Кіндрацька Г.І., Білик М.С., Загородній А.Г. Економічний аналіз: Підручник / За ред. проф. А.Г. Загороднього. – 3-те вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 487 с.

41. Комаров В. “Інвестиції в СНД // Економіка України – 2003 - №2 с.74-81.

42. Конарев Ф.М. Охрана труда. М.: Агропромиздат, 1988.

  1. Кормнов Ю. Внешнеэкономические аспекты развития машиностроительного комплекса //Экономист. -1996. -№6. -с. 18-27
  2. Котлер Ф. Маркетинг. Менеджмент: Анализ, планирование, внедрение, контроль. - С.-П.: Питер Ком, 1998. - 896 с.
  3. Котлер Ф. Основи маркетинга / Пер. с англ. - М., 1990.
  4. Кредісов І. "Управління зовнішньоекономічною діяльністю", ВТРА-Р.- К.,1998.
  5. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. Основи менеджменту: Підручник. - 2-ге вид., випр., доп. - К.: Академвидав, 2007. - 464 с.
  6. Купчик М.П., Гандзюк М.П., Степанець І.Ф. та ін. Основи охорони праці. К.: Основа, 2000.
  7. Мартиненко М.М. Основи менеджменту: Підручник. – К.: Каравела, 2005. – 263 с.
  8. Менеджмент: Конспект лекций. - М: ПРИОР, 2000. - 192 с.
  9. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності: Підручник / Ред. О.А. Кириченко. - 2-е вид., перероб. і доп. - К.: Знання, 2008. - 518 с.
  10. Мескон М.Х. Основы менеджмента / М.Х. Мескон, М. Альберт., Ф. Хедоури. – 3-те видання. – М., – СПб.; К., 2007. – 672 с.
  11. Мескон М. Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. с англ.– М.: Дело, 1997. – 704 с.
  12. Мних Є. В. Економічний аналіз: Підручник. - К.: ЦНЛ, 2003. - 412 с.
  13. Мордовин С.К. Управление человеческими ресурсами: 17-модульная программа для менеджеров "Управление развитием организации". Модуль 16.-М.: "ИНФРА-М",1999.-360с.
  14. Новицький В.Є. Міжнародна економічна діяльність України/підручник – К.: КНЕУ, 2003. – 948с.
  15. "Оборудование", Василівський А.А. Проблеми розвитку вітчизняного машинобудування. //№ 4, 2002.
  16. Оболенский В.П., Асланова Т.О. Внешнеэкономические проблемы повышения конкурентоспособности производства //Проблемы прогнозирования.-1996
  17. Овчинников "Международная экономика", М., 1998.
  18. Рыбалкин В.Е. «Международные экономические отношения», Москва, 1997.
  19. Саллі В.І., О.В. Трифонова, В.Я. Швець, Основи ЗЕД// Навч. пос. К.: “Професіонал”, 2003 – 176с.

62. Сотников А. Некоторые проблемы внутрирегиональной торговли СНГ. // Мировая экономика и международные отношения. – 2000. - №6. – с.34-39.

63. Сухарський В.С. “Управління ЗЕД” / Теорія, методологія, практика, курс лекцій- 2001-284с.

64. Ткаченко А. Державне регулювання діяльності в галузі транспорту. Вісник НАДУ – 2004 - №2-с.271-277.

65. Трудовые ресурсы в современном мире // Экономика и управление в зарубежных странах: (по материалам иностранной печати): информ бюллетень Вып. 3/ ВИНИТИ. – М.: 2004. – с. 3-10.

66. Турчина С.Г., Михайлова Л.І., Данілова І.С. Інноваційний менеджмент: навчальний посібник. – Суми: ВАТ “СОД”, видавництво “Козацький вал”, 2003. – 161с.

67. Царенко О.М., Нєсвєтов О.О., Кадацький М.О., “Основи екології та економіки природокористування. Курс лекцій. Практикум: навч. пос. – Суми. Видавництво “Університетська книга”, 2001. – 326с.

68. Чарльз В.П. Гіл Міжнародний бізнес Кіїв Видавництво Соломії Павличко “Основи” 2001 – 856с.

69. Чернявский А.Ф. Организация управления в условиях рыночных отношений. – К.: МЗУЦП, 1994. – 120 с.

70. Чумаченко М.Г. Учет и анализ в промышленном производстве США. – М.: Финансы, 1971.

71. Шегда А.В. Менеджмент: Підручник. — К.: Знання, 2004. – 687 с.

72. Шекшня С.В. Управление персоналом современной организации. М.: Библиотека журнала "Управление персоналом",1996.

73. Шпонтак В.в. «Методики вибору транспорту та їх використання для організації способу доставки вантажів Вісник СНАУ. Вип.2 – м. Суми 2004. – с. 209-218.

74. Шубіна С.В., Торяник Ж.І. Економічний аналіз: Практикум. - К.: Знання, 2007. - 230 с.

75. Яновский А. Современные формы международной торговли на службе у предпринимательства (формы реализации международного бизнеса) // Предпринимательство, производство и право – 1996. №6. – с. 20-26 (Внешнеэкономическая деятельность).

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
ВИСНОВКИ. Результати здійсненого дослідження повністю підтверджують актуальність обраної теми роботи, її суттєву наукову та практичну значущість | ВИСНОВКИ. Термін «капітал» (від лат

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 659. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия