Студопедия — Система права та система законодавства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Система права та система законодавства






Поняття та риси системи права. Єдність, узгодженість, диференціація та об'єктивність як головні засади побудови системи права.

Структура системи права. Публічне і приватне право, матеріальне і процесуальне право. Предмет і метод правового регулювання як критерії поділу права на галузі. Норми права, інститути права, підгалузі права, галузі права як головні структурні елементи системи права.

Поняття галузі права, її риси. Фундаментальні, спеціальні та комплексні галузі права. Загальна характеристика галузей вітчизняного права.

Поняття та властивості інститутів права, їх класифікація. Галузеві та міжгалузеві, прості та складні; матеріальні та процесуальні; регулятивні та охоронні інститути права.

Поняття та ознаки системи законодавства, її співвідношення з системою права. Функціональна, горизонтальна та ієрархічна (вертикальна) структури системи законодавства. Чинники формування та розвитку системи законодавства.

Співвідношення норм міжнародного і національного права: моністичний (примат міжнародного права і примат внутрішньодержавного права) та дуалістичний підходи.

16. Нормативно-правові акти

Поняття нормотворчості, її функції. Загальні (гуманізм, демократизм, прозорість, верховенство права, законність) і спеціальні (науковість, професіоналізм, планування, оперативність, поєднання динамізму і стабільності) принципи нормотворчості. Види нормотворчості.

Поняття нормативно-правового акта, його відмінність від інших видів юридичних актів. Класифікація нормативно-правових актів ^а юридичною силою, суб'єктами нормотворчості, обсягом і характером дії, галузевою належністю, зовнішньою формою виразу.

Закон як нормативно-правовий акт вищої юридичної сили. Законодавчий процес. Конституція як Основний закон держави та громадянського суспільства, що втілює принцип верховенства права. Класифікація законів за юридичною силою (конституційні та звичайні), за ступенем упорядкованості (кодифіковані та поточні), за значенням (основні та допоміжні), за обсягом (закони загальної, спеціальної та виняткової дії) та часом дії (постійні та тимчасові).

Підзаконні нормативно-правові акти: поняття і класифікація (за суб'єктами прийняття, за зовнішньою формою, за сферою та часом дії, за порядком прийняття, за характером нормотворчої компетенції тощо).

Дія нормативно-правового акта в часі: момент набуття чинності, напрям темпоральної дії, момент зупинення дії, момент припинення дії нормативно-правового акта. Негайна (безпосередня), зворотна (ретроактивна) дія, переживаюча (ультра-активна) дія нормативно-правового акта. Підстави припинення дії нормативно-правових актів.

Дія нормативно-правових актів у просторі. Територіальний та екстериторіальний принципи дії нормативно-правових актів. Дія нормативно-правових актів за колом осіб. Поняття та види юридичного імунітету.

17. Нормотворча техніка

Нормотворча техніка: поняття та ознаки. Елементи нормотворчої техніки: логічні, лексичні, стилістичні, графічні, математичні, структурні.

Структура нормативно-правового акта та її елементи. Засоби і правила утворення спеціально-юридичного змісту нормативно-правового акта. Засоби і правила забезпечення системних зв'язків нормативно-правових актів.

Законодавча техніка як вид нормотворчої техніки. Засоби і правила законодавчої техніки: юридична конструкція, юридична презумпція, юридична фікція, галузева типізація. Способи формулювання правових приписів: казуїстичне та абстрактне викладення правових норм. Юридична термінологія, вимоги до використання термінів. Вимоги і правила щодо структурування закону.

Юридична термінологія та види правових термінів. Вимоги до використання правових термінів.

18. Систематизація нормативно-правових актів

Поняття і завдання систематизації нормативно-правових актів. Об'єкти та суб'єкти систематизації. Принципи систематизації нормативно-правових актів.

Облік, інкорпорація та консолідація як форми систематизації нормативно-правових актів. Облік нормативно-правових актів, його види (журнальний, картковий та електронний). Державні реєстри нормативно-правових актів як спеціальний офіційний вид обліку. Офіційна і неофіційна інкорпорація. Результати інкорпорації: збірники та зібрання законодавства. Поняття та ознаки консолідації.

Кодифікація та створення зводу законів як особливі змістовні форми систематизації нормативно-правових актів. Ознаки та методи кодифікації (кодифікація-компіляція і кодифікація-реформа). Галузева і спеціальна кодифікація. Види кодифікаційних актів (основи законодавства і кодекси). Кодекс як особливий різновид закону. Поняття зводу законів.

19. Юридичні колізії

Поняття та види юридичних колізій. Причини виникнення юридичних колізій.

Колізії в праві. Колізії в законодавстві, їх ознаки і види. Темпоральні (часові), ієрархічні (субординаційні), змістовні колізії: поняття та основні правила їх подолання. Збіг колізій.

Способи зменшення колізійності законодавства. Попередження, подолання та усунення колізій у законодавстві. Колізійні норми, тлумачення закону і застосування правоположень як основні способи подолання колізій у законодавстві.

20. Правові відносини

Поняття та ознаки правових відносин, їх види. Склад правових відносин.

Поняття суб'єктів правових відносин. Індивідуальні та колективні суб'єкти правових відносин. Держава як суб'єкт правовідносин. Правосуб'єктність (правоздатність, дієздатність, деліктоздатність). Правовий статус суб'єктів права.

Поняття та види об'єктів правових відносин.

Юридичний зміст правовідносин. Поняття суб'єктивного права. Правомочність та її елементи. Поняття та елементи юридичного обов'язку.

Поняття і ознаки юридичного факту. Класифікація юридичних фактів. Юридичні дії (правомірні й протиправні) та події як різновиди юридичних фактів за вольовою ознакою. Складні юридичні факти та фактичний склад, їх співвідношення.

21. Правова поведінка

Поняття та ознаки правової поведінки. Види правової поведінки: правомірна поведінка, правопорушення, зловживання правом, об'єктивно протиправне діяння.

Правомірна поведінка: основні ознаки, склад та види. Необхідна, бажана та соціально допустима правомірна поведінка. Добровільна і вимушена правомірна поведінка. Пристосовницька, маргінальна, звичайна, соціально-активна правомірна поведінка.

Правопорушення: поняття та ознаки. Юридичний склад правопорушення: об'єкт, об'єктивна сторона, суб'єкт, суб'єктивна сторона. Загальний, родовий та безпосередній об'єкт правопорушення. Основні та факультативні елементи об'єктивної сторони правопорушення. Фізичні та юридичні особи як суб'єкти правопорушення. Інтелектуальні та вольові ознаки суб'єктивної сторони правопорушень. Умисел і необережність, їх види. Мотив та мета вчинення правопорушення.

Класифікація правопорушень. Злочини та проступки. Види проступків.

Причини та умови правопорушень, критерії їх класифікації.

22. Юридична відповідальність

Юридична відповідальність: поняття та ознаки. Фактичні, юридичні та процесуальні підстави юридичної відповідальності.

Підстави, що виключають юридичну відповідальність: неосудність, необхідна оборона, крайня необхідність, малозначущість, казус (випадок), фізичний або психічний примус.

Види юридичної відповідальності: конституційна, кримінальна, адміністративна, цивільно-правова, дисциплінарна, матеріальна відповідальність.

Загальносоціальні та індивідуальні цілі юридичної відповідальності. Функції юридичної відповідальності: штрафна (каральна), правовідновлююча (компенсаційна), виховна (загальна превенція та приватна превенція).

Принципи юридичної відповідальності (справедливість, законність, невідворотність, доцільність).

23. Юридична діяльність

Поняття та ознаки юридичної діяльності. Співвідношення юридичної діяльності та юридичної практики.

Структура юридичної діяльності. Суб'єкт і об'єкт юридичної діяльності. Юридичні дії та операції як елементи динамічної сторони юридичної діяльності. Засоби і методи юридичної діяльності. Мета і фактичний результат юридичної діяльності.

Правові форми діяльності органів держави: поняття та ознаки. Установча, правотворча, правозастосовна, контрольно-наглядова, правоохоронна та інтерпретаційно-правова діяльність. Юридичний процес.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 555. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия