Студопедия — Особливості фінансових систем зарубіжних країн
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості фінансових систем зарубіжних країн






Фінансова система розвинутих країн – це система, яка охоплює державний бюджет; місцеві фінанси (в США, Німеччині, Росії – фінанси федерацій); позабюджетні спеціальні фонди; фінанси державних підприємств та корпорацій; фінанси приватних національних і транснаціональних корпорацій.

Головна ланка фінансової системи – державний бюджет, через який перерозподіляється до 40% національного доходу. Податки складають від 70 до 90% і більше загальної суми доходів державного бюджету.

З бюджету видатки, в основному, направляються на військові цілі, регулювання економіки, соціальні видатки, утримання державного апарату і кредити країнам, що розвиваються. Державний бюджет сильно впливає на всі інші ланки фінансової системи, надаючи їм субсидії, кредити. Характерно - великі дефіцити бюджету.

Велика роль надається місцевим бюджетам, особливо в унітарних країнах, де місцеві бюджети не входять в державний бюджет, а у федеративних державах не входять до регіональних бюджетів членів федерації.

У країнах з розвинутою ринковою економікою, чільне місце у фінансовій системі посідають позабюджетні фонди, особливо фонди національного страхування (США єдина країна де такий фонд об'єднаний з федеральним бюджетом).

Фінансові системи країн, що розвиваються, з одного боку, характеризуються великою різноманітністю як через їх численність (в цілому до цієї підсистеми світової економіки відносяться близько 132 країни), так і внаслідок значної диференціації рівнів їх економічного, а значить, і фінансового розвитку. Але все таки можна відзначити, що їх фінансові системи в своєму розвитку слідують такій логіці: спочатку створюється ефективна грошова система, стан якої не перешкоджає розвитку виробництва і не може викликати кризи, потім на її базі ефективна і міцна кредитна система, і нарешті, на її основі – ефективний і міцний фінансовий ринок, після чого за наявності достатньо стабільної валюти національна система перерозподілу фінансових ресурсів в рамках національних меж перетворюється на вагому складову міжнародних фінансів, а за наявності особливо сприятли­вих умов – в основу світової фінансової системи, як це відбулося з фінансовою системою США, а в найближчі десятиліття XXI в., можливо, відбудеться і з Китаєм.

Звичайно, далеко не кожна з країн, що розвиваються, через низький рівень економічного розвитку здатна дійти хоча б до третього етапу формування своєї фінансової системи. Саме тому деякі країни Африки об'єдналися в 1940-х рр. в "зону франка", валюти яких прив'язувалися до французького франка. У цю зону відносяться: Бенін, Буркіна-Фасо, Габон, Камерун, Коморські острови, Конго, Кот-д'Івуар, Малі, Нігер, Сенегал, Того, ЦАР, Чад, Екваторіальна Гвінея. Ці країни зобов'язалися тримати свої валютні резерви в основному у французьких франках, а тепер – у євро; здійснювати їх продаж на валютному ринку в Парижі.

Франція у свою чергу забезпечувала вільний обмін національних валют цих країн на французький франк (тепер - на євро), а також контролювала кредитну політику їх емісійних банків. Країни - члени цієї організації мають свої власні центральні емісійні банки (ЦЕБ), причому деякі – один на групу країн.

У вересні 2002 р. в Алжирі відбулася сесія глав центральних банків країн Африки, де було ухвалене рішення про створення єдиної африканської грошової одиниці. Ця мета була оголошена в програмі за створенню єдиного валютного простору Африки. Одночасно буде створений Африканський центральний банк, аналогічний Європейському центральному банку, який визначатиме валютно-фінансову політику країн цієї зони. Уведення єдиної африканської валютної одиниці поки не має чіткого графіка і залежатиме від процесу інтеграції фінансових систем країн континенту.

Інші країни, прагнучи вивести фінансову систему на сучасний рівень, відмовилися від своєї національної валюти й перейшли (або переходять) на американський долар, як це зробили в кіпці 2000 р. Сальвадор і Еквадор, а потім і Аргентина. У деяких країнах, наприклад, у Туреччині, де кількість наявних німецьких марок в 2001 р. була більше, ніж у Німеччині, такий перехід здійснюється якщо не де-юре, то де-факто.

Ці приклади характеризують першу (і головну) особливість фінансових систем країн, що розвиваються, – активну роль держави, яка об'єктивно посилюється архаїчністю їх фінансів, браком фінансових ресурсів.

Структура фінансової системи країн, що розвиваються така: державний бюджет; місцеві бюджети; фінанси державних та приватних підприємств.

Для країн такого типу характерна висока централізація фінансових ресурсів. Фінансові ресурси концентруються в основному в державному бюджеті. Податки займають від 50 до 90% загальної суми доходів держбюджету. Велика питома вага непрямих податків.

Основна стаття видаткової частини бюджету направляється на активізацію економічних процесів (до 25% всіх бюджетних асигнувань). Друга стаття видатків – соціальні цілі, (освіта насамперед). Третя стаття – утримання апарата управління.

В більшості країн, що розвиваються, бюджети є дефіцитними. Дефіцит фінансується за допомогою внутрішніх та зовнішніх джерел (в більшості випадків – зовнішніх). Характерний стрімкий ріст зовнішньої заборгованості. Не розвинута система позабюджетних спеціальних фондів.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 509. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия