Студопедия — Поняття, сутність і види слідчого експерименту.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття, сутність і види слідчого експерименту.






План

Вступ

Поняття, сутність і види слідчого експерименту.

Підготовка до проведення слідчого експерименту.

Загальні тактичні прийоми проведення слідчого експерименту

Фіксація слідчого експерименту й оцінка його результатів, його мета


 

Вступ

В процесі розслідування злочинів нерідко виникає необхідність перевірки конкретних обставин, з’ясування реальної можливості події в певних умовах. Подія відбулась в минулому, то як можна її перевірити? За допомогою експерименту.

Експеримент як метод пізнання використовується в багатьох науках, тому він називається загальнонауковим методом. Експеримент в криміналістичній тактиці і слідчій практиці – це процесуальна дія, яка передбачена КПК і спрямованана перевірку можливості існування фактів, обставин шляхом відтворення умов події, що відбулась, і продовження дослідів. Слідчий експеримент як процесуальна дія регламентована КПК. Законодавчо визначений певний порядок проведенняексперименту передбачає:

• участь понятих;

• можливість участі обвинуваченого, потерпілого, свідка, спеціаліста;

• заборону проведення експерименту, якщо він принижує честь, гідність осіб або створює загрозу життю, здоров’ю осіб чи нанесенню майнової шкоди. Слідчий експеримент має деякі спільні риси з іншими слідчими діями: перевіркою показань на місці, оглядом місця події, допитом. Суттєва різниця полягає в тому, що при слідчому експерименті відтворюється обстановка, створюються умови, за яких в реальності відбувалась подія, і перевіряються можливості існування фактів, дій осіб за цих умов. Хоча слідчий експеримент може містити і елементи допиту, і елементи перевірки показань на місці, особливістю його є практичне повторення реальних подій, що відбулися в минулому.

 

Поняття, сутність і види слідчого експерименту.

Відтворення обстановки і обставин події, що передбачено ст. 194 КПК, охоплює по суті дві самостійні слідчі дії:

1) перевірку на місці показань обвинуваченого, підозрюваного, потерпілого чи свідка з метою їх уточнення і доповнення у присутності понятих;

2) експериментальну перевірку правдивості показань цих осіб, інших обставин і припущень щодо можливості чути або бачити за певних умов що-небудь, що стосується цих обставин, проникнути до даного приміщення названим у свідченнях способом або певною особою, подолати названу в показаннях відстань тощо.

У діяльності органів розслідування серед інших слідчих дій спрямованих на розкриття злочинів, широко застосовується слідчий експеримент.

Слідчий експеримент - є окремою слідчою дією, яка полягає у здійснення дослідів з метою перевірки, чи могли відбутися за певних умов ті або інші події та яким самим чином.

Проведення цієї слідчої дії пов'язано зі здійсненням дослідів, результати яких і є тими фактичними даними, що дозволяють дійти висновку про обставини, що мають значення для розкриття злочину.

Щоб було краще зрозуміти, що ж це за слідча дія, приведу такий приклад із практики:

Наприклад, потрібно установити, чи міг свідок побачити і пізнати людину при світлі дулового полум’я, коли той стріляв у темноті з мисливської зброї;

- чи міг водій із свого місця в кабіні вантажного автомобіля, знаходячись у визначеному місці проїзної частини дороги, бачити раптово виниклу перешкоду;

- чи міг свідок чути розмову, що відбувалася за стіною і т. д.

Найбільше поширеними в практиці розслідування є відтворення обстановки й обставин події, що встановлюють можливість (неможливість):

• сприйняття якогось факту за певних умов;

• учинення визначених дій у даних умовах;

• існування того або іншого факту (явища) при визначених обставинах;

• відтворення по встановленню механізму події і механізму утворення слідів.

При встановленні можливості (неможливості) сприйняття здійснюється перевірка видимості або чутності.

Наприклад, свідок стверджує, що він бачив і впізнав людину, що виходила з будинку, де було вчинено злочин.

При наявності сумнівів у достовірності цього слідчий приймає рішення провести відтворення з метою перевірки можливості бачити і впізнати людину, що виходила з будинку в той же час доби (вечірній час), при тієї ж погоді і ступені освітленості, що були за даними метеоцентру в потрібний час.

Природно, що при проведенні відтворення свідок, показання якого перевіряються повинний приймати в ньому особисту участь, тому що спроможність бачити в заданих умовах багато в чому визначається його особистими психофізіологічними властивостями (гострота зору, спостережливість, цілеспрямування сприйняття і т.п.).

Ще один приклад. Свідок Іваненко С.И. будучи допитаним у якості свідка показав, що знаходячись на вишці (де ніс службу) він почув крики про допомогу, що виходили з лісопосадки. Однак обвинувачуваний заявив, що Іваненко не міг на такій відстані чути крики. Було зроблене відтворення на предмет чутності на визначеній відстані.

Або ще приклад: Свідок Скрябін И.С. стверджував, що знаходячись у сусідній кімнаті чув, як підозрюваний Вантух Й.В. загрожував убивством Шинкареву Н.Г., труп якого згодом був виявлений. Для перевірки подібних показань було проведене відтворення, при якому свідок разом із слідчим і понятими знаходився в тій кімнаті, де він був у момент розмови, а в сусідній кімнаті, також у присутності понятих, вимовлялися з різним ступенем гучності фрази загрозливого характеру. У результаті було встановлено, що слова, вимовлені звичайним голосом, відмінно чутні в першій кімнаті.

Відтворення по встановленню можливості учинення визначених дій здійснюється для з'ясування суб'єктивної можливості особи:

1) проникнути у визначене помешкання, через конкретний отвір
(проріз);

2) винести речі через пролам;

3) відчинити замок відмичкою;

4) підробити посвідчення.

Приклад: Підозрюваний у своїх показаннях стверджував, що він проникнув у магазин через кватирку (хоча сам був масивної статури) і через ту ж кватирку витяг металеву шухляду з грошима. Було зроблене відтворення.

Підозрюваний проникнув у приватний будинок, що був закритий зсередини на гачок. Допитаний у справі заявив, що гачок зняв за допомогою ножа. На відтворенні його показання підтвердилися, (в суді він міг би заявити, що подібним способом відчинити двері неможливо, тому було проведене відтворення). Різновидом подібного відтворення є перевірка можливості не просто виконати дію в даних умовах, а ще й можливість зробити ці дії за визначений час.

Наприклад: Горбатенко скоїв убивство своєї коханки, що проживала на відстані 25-ти км. від його будинку. Через 20 хв. він був уже вдома. І відразу ж зайшов до свого сусіди, що потім дав відповідні показання. Було проведене відтворення з застосуванням автомобіля.

Відтворення для встановлення можливості існування якогось факту здійснюється з метою підтвердження або спростування факту, що фігурує в показаннях допитуваного.

Приклад: Семенов И.С. зробив розкрадання великої суми грошей із банку і стверджував, що злочин зробив один, без подільників і гроші виніс у портфелі. При відтворенні його показання не знайшли свого підтвердження.

Приклад: Обвинувачуваний Іванов на слідстві показав, що матеріальні цінності на суму 2000 у.о. він, за один раз, вивіз із території бази - це 250 чоловічих костюмів, 150 пальто, плащі чоловічі 130, шуби жіночі 50 шт., чоловічі - 40 шт. При відтворенні його показання не мали свого підтвердження.

У рамках відтворення по встановленню можливості існування факту здійснюється і відтворення механізму події, наприклад, перевіряється можливість (неможливість) побачити водію дорожній знак, розміщений із відступом від Правил дорожнього руху.

Неприпустимо здійснювати таке відтворення, що може привести до нового злочину або принижувати честь і гідність осіб, які беруть участь у ньому і оточуючих, а також створюють небезпеку для їхнього здоров'я. Це в основному відтворення зв'язані з ДТП і зґвалтуваннями.








Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 648. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия