Студопедия — Технологічними процесами в ресторанах
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Технологічними процесами в ресторанах






Основою багатогранної діяльності ресторанів є виробництво, яке являє собою сукупність процесів перетворення сировини на го­тову продукцію. Управління виробничим процесом здійснюється шляхом оперативного планування завдань для кожного цеху, відділення із врахуванням комплексної реалізації продукції й опти­мального використання потужності виробництва. Основою опера­тивного планування є виробнича програма, яка визначає асорти­мент і обсяг виготовленої продукції за робочу зміну. Необхідність оперативного планування зумовлена особливостями виробничої діяльності ресторанів: широким асортиментом реалізованої про­дукції, частою зміною асортименту страв, сировини, коливанням попиту тощо. Наявність виробничої програми (плану-меню) дозво­ляє менеджерам ресторанного сервісу урізноманітнити харчування протягом окремих днів тижня, співвідносити випуск страв з графіком їх почасової реалізації, своєчасно проводити закупівлю сировини у необхідному обсязі й асортименті, планувати чисель­ний і кваліфікаційний склад працівників виробництва й сфери об­слуговування й дбати про підвищення технічного рівня підпри­ємств. План-меню є основою при складанні меню для споживачів, яке оприлюднюється в залі ресторану й за яким споживачі здійсню­ють замовлення страв. На основі плану-меню розробляються ви­робничі завдання для виконавців (бригадири, кухарі) й складають­ся графіки роботи працівників. Відповідно до плану-меню менед­жери виробництва розробляють технологічну документацію (тех­нологічні картки й схеми приготування напівфабрикатів та страв, калькуляційні картки), використовуючи нормативно-технічну до­кументацію: збірники рецептур страв, стандарти, інструкції, нака­зи та розпорядження місцевих органів влади тощо.

Збірники рецептур містять єдині вимоги щодо якості сировини й готової продукції, визначають обсяг сировини для приготування страв і виробів, що є надзвичайно важливим з точки зору правового регулювання діяльності всіх типів підприємств громадського харчу­вання, в тому числі й ресторанів. Нині підприємствами використову­ються кілька видів збірників рецептур страв. Найпоширенішим і випробованим менеджерами ресторанів є «Сборник рецептур, блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания» (М.: Економика, 1981). Цей збірник містить 16 розділів, в яких на­ведені рецептури, технологія приготування та рекомендації щодо оформлення холодних страв і закусок, перших, других і десертних страв. Окремо виділені рецептури гарнірів, соусів, напоїв, борош­няних виробів. Крім того, в додатках наведені нормативні матері­али щодо виходу напівфабрикатів і готових страв, обсяг відходів при первинній і тепловій обробках. У збірнику представлені також таблиці тривалості теплової обробки окремих продуктів і їх взаємозамінність. Більшість рецептур пропонується у трьох варіан­тах, відмінних за нормами сировини і виходом готової продукції. У ресторанах, як правило, використовується перший варіант, де пе­редбачений більш широкий асортимент сировини, підвищені нор­ми щодо використовуваних компонентів, ускладнене оформлення виробів.

Технологічна карта є документом, який складається менеджера­ми виробництва для кухарів та кондитерів для забезпечення висо­кого рівня технологічних процесів і випуску продукції високої якості. Технологічна карта повинна містити рецептуру виробу, виз­начати витрати сировини й технологію його приготування, харак­теристику готової продукції.

Для розрахунку відпускної ціни на кожну страву складається калькуляційна картка,в якій враховується ціна кожного виду си­ровини в даний період і визначається вартість однієї порції стра­ви.

Меню — це перелік закусок, страв, кулінарних і кондитерських виробів з визначенням їх ціни й виходу, пропонованих споживачам в межах робочого часу торгового залу. В ресторанах може пропо­нуватись меню таких видів: вільного вибору страв; комплексних обідів чи сніданків; денного раціону; банкетні; для спеціальних видів обслуговування. Кількість найменувань і приблизний асорти­мент холодних закусок, страв і кулінарних виробів визначається Асортиментним мінімумом, який нині має рекомендаційний харак­тер, а також раціоном харчування. Меню може бути розширеним за рахунок включення страв із овочів, фруктів, ягід, а також фірмо­вих страв. При складанні меню менеджерам необхідно врахову­вати:

• наявність сировини;

• кваліфікаційний і чисельний склад працівників;

• наявність необхідного обладнання;

• попит на продукцію;

• особливості контингенту споживачів;

• сезон;

• час, який відводиться для прийому їжі;

• технології щодо раціонального використання сировини. Згідно з Асортиментним мінімумом до меню вільного вибору

страв ресторанів включають широкий асортимент страв і кулінар­них виробів, в тому числі й фірмових, що сприяє залученню більшої чисельності відвідувачів, а відтак ефективній діяльності підприємства в цілому.

Для швидкого обслуговування споживачів, обмежених у часі щодо приймання їжі, складається меню чергових страв. Це меню є частиною меню вільного вибору і включає страви готові або націвготові до реалізації.

Для забезпечення гарячою їжею працівників підприємств, які не мають власних блоків харчування, але розташованих поблизу рес­торанів, складається меню комплексних обідів (сніданків). Асорти­мент страв такого меню змінюється щоденно й включає 3-5 найме­нувань.

Меню денного раціону складається при організації харчуван­ня учасників з'їздів, конференцій, організованих груп туристів тощо. Режим харчування може бути три- чи чотириразовим. При триразовому харчуванні передбачаються сніданок, обід і ве­черя, а при чотириразовому додається другий снідонок (ланч) чи полудник. Меню денного раціону може бути і з вільним вибором страв за побажаннями споживачів чи зкомплектованим рані­ше.

Меню банкетів складається на замовлення й залежить від особ­ливостей, характеру й часу проведення банкету, можливостей і по­бажань замовника. Банкет може бути обідом, вечерею, з повним або частковим обслуговуванням офіціантами. При проведенні бан­кету за столом до меню рекомендується включати всі групи страв (холодні закуски, перші, другі, десерт), але при застосуванні повно­го обслуговування офіціантами їх асортимент повинен бути обме­женим. При частковому обслуговуванні офіціантами до меню бан­кетів рекомендується включати більш широкий асортимент холод­них страв і закусок. Меню банкетів за типом «фуршет» відріз­няється значною кількістю «дрібнопорційних» холодних закусок, невеликою кількістю гарячих закусок і других страв, включенням до меню фруктів, кави, морозива, поштучних кондитерських ви­робів. Меню спеціальних видів обслуговування складається при обслу­говуванні весілль, зустрічей Нового року, при проведенні тра­диційних свят. Таке меню складається за 10-12 днів наперед.

Одним із найменш вивчених методів обслуговування споживачів в ресторанах України є організація харчування за типом «шведський стіл». Цим можна пояснити той факт, що впровадження «шведської лінії» на вітчизняних підприємствах не набуває достатнього розвит­ку й не витримує конкуренції з традиційними методами обслугову­вання навіть у ресторанах, які функціонують у готельних комплек­сах і організовують харчування іноземних туристів, призвичаєних до такого виду обслуговування. Досвід роботи зарубіжних підприємств громадського харчування, де обслуговування за типом «шведський стіл» застосовується досить давно, і є одним із найпо­ширеніших і найпопулярніших, свідчить про певні переваги його як для споживачів, так і для ресторанів. До його переваг слід віднести:

• швидкість обслуговування;

• різноманітність пропонованої продукції, для обрання спожи­вачами;

• доступність щодо вибору й безконтрольність щодо кількості

спожитої продукції;

• економне використання робочої сили (скорочення чисель­ності роздавачів і офіціантів);

• спрощеність розрахункових операцій;

• скорочення обсягу харчових відходів;

• скорочення витрат на паливно-енергетичні ресурси тощо. Усе це підтверджує доцільність впровадження у практичну діяльність ресторанів «шведських ліній». Проте асортимент і якість пропонованих страв при цьому методі обслуговування мають над­звичайно велике значення і повинні бути надзвичайно вишукани­ми. Страви повинні бути привабливо оформленими й вміло пред­ставленими на секціях «шведських ліній».

. Для оперативного планування роботи «шведських ліній» доцільно використовувати нормативну базу щодо визначення об­сягу сировини із розрахунку на одного споживача, розроблену за результатами спостережень за роботою діючих «шведських ліній» у ресторанах готельних комплексів, а також асортиментний мінімум для ресторанів категорії «люкс» і «вища». До меню вклю­чаються фірмові страви, страви, які користуються попитом залеж­но від сезону та страви з іноземних кухонь.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 413. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия