Студопедия — Компоненти винагороди за працю
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Компоненти винагороди за працю






До структури винагороди працівників фірми, яка компенсує їхній трудовий внесок, можуть входити компоненти, представле­ні нижче.

1. Оплата за базовими тарифними ставками та окладами.

Тарифні ставки та оклади встановлюються на основі договорів та угод відповідно до складності роботи, умов праці, змісту, кваліфіка­ції, відповідальності, рівня цін на предмети споживання, ситуації на ринку праці. В Україні розряди за оплатою праці робочих і кваліфі­каційних категорій фахівців установлюються на основі розроблених централізовано на державному рівні для різних галузей народного господарства кваліфікаційних довідників. У розвинених країнах сві­ту з цією метою використовуються аналітичні системи оцінки склад­ності робіт та умов роботи.

2. Використання «плаваючого» коефіцієнта. Ринок висуває нові, суворіші вимоги до організації заробітної плати. Головною ме­тою застосовуваного в ЗАТ «НКМЗ» механізму оплати праці є сти­мулювання досягнення оптимального корпоративного результату на основі підвищення індивідуальної результативності працівників, що дає можливість кожному працівнику та кожному структурному під­розділу в цілому заробляти в особистих інтересах, інтересах свого колективу і всього заводу.

Посиленню стимулюючої функції заробітної плати сприяє за­безпечення її гнучкості — здатності досить швидко й адекватно ре­агувати на зміну результативності праці. На рівні підприємства - це, насамперед, індивідуалізація заробітку робітника, коли при визначенні розміру оплати враховуються не лише такі характеристики, як стаж, кваліфікація та професійна майстерність, але й значимість працівника для підприємства, його здатність досягти визначених поточних і перспективних цілей, а головне — реалізація цієї здат­ності. Тому всі перетворення, здійснювані на заводі у сфері організації оплати праці, спрямовані на поглиблення диференціації в оплаті, встановлення прямої залежності величини заробітної плати від кількості, якості, складності та результативності праці на кож­ному робочому місці й усунення зрівняльних принципів у стиму­люванні праці.

У практичному плані такий підхід знайшов відображення у використанні мінливих тарифів на основі коректування діючих ста­вок і окладів за допомогою «плаваючого» коефіцієнта, розмір якого поставлений у залежність від виконання кожним структурним під­розділом планових показників по об'єму виробництва, чисельності робітників, якості праці підрозділів і фінансових можливостей під­приємства.

Підрозділи, які забезпечили виконання планових об'ємів ви­робництва, збільшення випуску механовиробів і відпрацьовування станко-нормо-годин з меншою чисельністю працівників, які досягли високих показників якості та продуктивності праці, мають біль­ший розрахунковий «плаваючий» коефіцієнт, а, отже, і рівень заро­бітної плати.

Діюча система формування фондів оплати праці на основі «плаваючого» коефіцієнта діє в ЗАТ «НКМЗ» більше 7 років і по­казала свою життєздатність і дієвість. При такому підході колекти­ви структурних підрозділів поставлені в рівні умови, зацікавлені в збільшенні об'ємів виробництва і поліпшенні якості, що забезпе­чує їм зростання заробітної плати в залежності від кінцевих ре­зультатів праці.

3. Ринковий компонент, у якому відображається співвідно­шення попиту та пропозиції на працю даного виду. Реальні ставки оплати роботи, встановлені на основі переговорів між роботодавцем і працівником, можуть істотно перевищувати ставки тарифної сітки для окремих груп персоналу внаслідок підвищеного попиту на да­ний вид роботи.

4. Доплати і компенсації за умови праці. Призначенням до­плат є компенсація додаткових витрат робочої сили за об'єктивні відмінності в умовах і складності роботи (несприятливі умови, які практично неможливо поліпшити, інтенсивність праці на конвеєрі, робота в нічний час, у вихідні й святкові дні тощо). Компенсації працівникам здійснюються за знання і використання в роботі іноземних мов, за наявність наукового ступеня доктора наук і канди­дата наук, відображаючи вищий рівень знань і вмінь працівника. Крім того, компенсації враховують незалежні від організації фак­тори. Ряд доплат і компенсацій є обов'язковими для фірм, оскільки їх виплата гарантується КЗпП або визначена в генеральних і галу­зевих угодах, в окремих випадках гарантована спеціальними зако­нами, наприклад, індексація грошових доходів населення у зв'язку із зростанням цін.

5. Надбавки. Ця складова частина доходу працівника може охоплювати:

1. Надбавки за продуктивність вище норми (відрядний приробі­ток) чи оплата за роботу з чисельністю персоналу, меншою від нормативної. Такі виплати, як правило, не розглядаються як надбавки до тарифу, оскільки традиційно вважається, що над­бавки встановлюються адміністрацією. Але якщо вважати над­бавку відносно постійною частиною заробітку, яка відображає особисті досягнення працівника, то можна стверджувати, що відрядний приробіток — це вид надбавки. На практиці зустрі­чаються такі причини перевиконання норм:

§ наявність досвіду, кваліфікації, навичок і здібностей у пра­цівника до даної роботи, які перевищують середній рівень;

§ використання вдосконалень, які не оформлені як раціона­лізаторські пропозиції технічного чи організаційного ха­рактеру;

§ порушення технології і правил експлуатації обладнання;

§ надмірна інтенсивність роботи;

§ помилковість норми.

1) Очевидно, що лише перша причина може вважатися об'єктивною основою для одержання відрядного приробітку та аналогічних ви­плат; надмірна інтенсивність, порушення технології і техніки безпе­ки, а також помилки у встановленні норм у нормально організованому виробництві не повинні мати місця. Що стосується використання вдосконалень, які не оформлені як раціоналізаторські пропозиції, то необхідно створити економічні та організаційні умови, які забезпечують зацікавленість працівника в оформленні раціоналіза­торської пропозиції і включенні її до затвердженого технологічно­го процесу.

2) Надбавки за особистий внесок у підвищення ефективності встановлюються авторам раціоналізаторських пропозицій, які пов'язані з удосконаленням техніки і технології виробництва, авторам пропозицій щодо вдосконалення організації роботи й управління, робітникам, фахівцям і керівникам, які брали без­посередню участь у реалізації технічних і організаційних ново­введень.

3) Надбавки за високу якість продукції, виконання термінових і відповідальних завдань, особистий внесок у підвищення ефек­тивності, високу професійну майстерність, якість робіт і про­дукції визначаються керівником підприємства за представлен­ням керівника підрозділу.

6. Премії. Надбавки і премії використовуються для стимулю­вання сумлінного ставлення до роботи, підвищення якості продукції та ефективності виробництва. Різниця між надбавками і преміями полягає в тому, що надбавки виплачуються в однаковому розмірі щомісяця протягом установленого періоду, а премії можуть бути не­регулярними, і їх величина істотно змінюється залежно від досягну­тих результатів. Премії бувають різних видів: за основні результати господарської діяльності, якісне і своєчасне виконання робіт, еконо­мію різних видів ресурсів, ініціативу та особистий творчий внесок працівника у загальний результат діяльності підрозділу та інші. Отже, премії визначають вищу результативність праці і є змінною частиною заробітної плати.

7. Соціальні виплати. На підприємствах розвинених країн заробітна плата складає, як правило, лише 50—70 % від загальних витрат на утримання персоналу. Все інше припадає на соціальні виплати: оплата транспортних послуг, медична допомога й лікуван­ня, харчування протягом робочого дня, підвищення кваліфікації пер­соналу, страхування життя працівників фірми і їхніх родин, ощадні фонди тощо.

8. Дивіденди. Це доход по акціях підприємства. Розмір диві­дендів залежить від виду цінних паперів, які належать акціонеру, до­ходів фірми і рішення зборів акціонерів щодо розподілу доходів. Порядок виплати дивідендів по акціях установлюється спеціальни­ми документами.

Відповідно до діючих в Україні інструкцій зі статистики заро­бітної плати і положень (стандартів) бухгалтерського обліку до складу витрат на оплату праці включаються всі витрати підприємст­ва, організації на оплату праці незалежно від джерел їхнього фінан­сування.

Витрати на оплату праці складаються:

§ з основної заробітної плати;

§ з додаткової заробітної плати;

§ із заохочувальних і компенсаційних виплат.

До фонду основної заробітної плати включаються: заробітна плата, нарахована відповідно до встановлених норм праці за відряд­ними розцінками, тарифних ставок, посадових окладів незалежно від форм і систем оплати праці, прийнятих на підприємстві; суми відсоткових чи комісійних нарахувань залежно від обсягу доходів (прибутку), отриманих від реалізації продукції (робіт, послуг), у ра­зі, якщо вони являють собою основну заробітну плату; суми ав­торського гонорару працівникам мистецтва, редакцій газет, журна­лів, радіо, телебачення.

Заробітна плата працівника відповідно до її структури залежить від кваліфікації, складності і результатів праці.

Розглядаючи основну заробітну плату, слід відзначити її по­стійну частину у витратах на оплату праці, що визначається базовою годинною тарифною ставкою (окладом) робітника і посадовим окла­дом службовця, хоча відносно мінімального рівня заробітної плати базові тарифні ставки та оклади є умовно-постійною частиною, оскільки змінюються із зростанням мінімального рівня заробітної плати, визначеного державою.

Тарифні ставки (оклади) робітників і посадові оклади службо­вців являють собою виражений у грошовій формі абсолютний роз­мір оплати праці різних груп і категорій працівників за одиницю часу (година, день, місяць) за виконання своїх трудових обов'язків залежно від складності, відповідальності і якості праці. Їм нале­жить особлива роль в організації оплати праці, адже відповідно до КЗпП України виплата ряду доплат і надбавок здійснюється на їх­ній основі.

Одночасно базова годинна тарифна ставка робітника — це змін­на, отримана в результаті множення мінімального розміру оплати праці, визначеного за одну годину роботи, на коефіцієнт міжкваліфікаційного співставлення в розрядах по робітниках. Для службовців такою змінною є базовий оклад, який визначається множенням поса­дового окладу техніка на коефіцієнти міжпосадових співвідношень посадових окладів керівників, фахівців і службовців.

Коефіцієнти співвідношень при встановленні базових годинних тарифних ставок і посадових окладів встановлюються в галузевих угодах і є гарантованою чи постійною частиною оплати праці спів­робітника.

Постійна частина оплати праці орієнтована на збереження у складі підприємства співробітників і підвищення конкурентоспро­можності компанії на ринку в питаннях оплати праці і зовнішнього іміджу з точки зору її прибутковості, стабільності.

До фонду додаткової заробітної плати входять надбавки і доплати до тарифних ставок і посадових окладів у розмірах, перед­бачених чинним законодавством (доплати за несприятливі умови праці, роботу у нічний час, бригадирам, за понаднормову роботу, роботу у вихідні дні; надбавки за сумісництво професій і виконан­ня додаткових обов'язків; за класність водіям, за вчені ступені і звання, персональні надбавки керівникам і фахівцям та ін.); оплата щорічних і додаткових відпусток, відпусток за навчанням, за час виконання державних або цивільних обов'язків відповідно до зако­нодавства, винагороди за вислугу років, стаж роботи; премії праців­никам за виробничі результати та економію конкретних видів мате­ріальних ресурсів.

До складу інших заохочувальних і компенсаційних виплат вклю­чаються: винагорода за підсумками роботи за рік або за підсумкові результати, яка виплачується за виконання річних планів підприємст­ва і спрямована на стимулювання групових інтересів, орієнтуючи колектив працівників на досягнення кінцевих результатів виробницт­ва; трудові і соціальні пільги працівникам, тобто оплата додаткових пільг і компенсацій, не передбачених законодавством; винагороди за відкриття, винаходи, раціоналізаторські пропозиції; матеріальна допомога.

Перші три компоненти мають фіксований характер, обумовле­ний трудовим договором, інші — змінний, оскільки залежать від можливостей і мотиваційної політики фірми.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1602. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия