Студопедия — Вартісне вимірювання та облік основних господарських процесів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вартісне вимірювання та облік основних господарських процесів






1. Витрати - зменшення економічних вигід у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, що призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

2. Виробнича собівартість - сукупність витрат, пов'язаних з виготовленням продукції (виконанням робіт, послуг).

3. Доходи — збільшення економічних вигід у вигляді надход­ження активів або зменшення зобов'язань, які призводять до зро­стання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за ра­хунок внесків власників).

4. Звичайна діяльність - будь-яка основна діяльність підпри­ємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внас­лідок її проведення.

5. Інвестиційна діяльність - придбання та реалізація тих не­оборотних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів.

6. Надзвичайна подія - подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному звіт­ному періоді.

7. Накладні витрати - витрати, пов'язані з обслуговуванням виробництва і його управлінням (загальновиробничі).

8. Непрямі витрати — витрати, що не можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об'єкта витрат економічно доціль­ним шляхом.

9. Нормальна потужність - очікуваний середній обсяг діяль­ності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.

10. Об'єкт витрат - продукція, роботи, послуги або вид діяль­ності підприємства, які потребують визначення пов'язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат.

11. Операційний цикл - проміжок часу між придбанням запа­сів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції або товарів і послуг.

12. Операційна діяльність - основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінан­совою діяльністю.

13. Основна діяльність - операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частку йо­го доходу.

14. Основні витрати - витрати, що безпосередньо пов'язані з виробництвом продукції і складають її речову основу (матеріали, технологічне паливо, заробітна плата робітників виробництва та ін.)

15. Процес виробництва - сукупність господарських операцій, пов'язаних з виготовленням продукції (виконанням робіт, послуг).

16. Процес постачання - сукупність операцій щодо забезпе­чення підприємства необхідними для виробництва предметами праці.

17. Процес реалізації - сукупність операцій, пов'язаних із збу­том готової продукції (робіт, послуг).

18. Прямі витрати - витрати, які безпосередньо пов'язані з вироб­ництвом певного виду продукції (робіт, послуг) і включаються до їх собівартості прямо на підставі відповідних документів.

19. Фінансова діяльність - діяльність, що призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

20. Чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалі­зації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очі­куваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію.

Класифікація і план рахунків БО

 

1. Класифікація рахунків - науково обґрунтоване групування рахунків за суттєвими однорідними ознаками.

2. Операційні рахунки - рахунки, призначені для відображення однорідних операцій, пов'язаних із господарськими процесами.

3. Основні рахунки - рахунки, призначені для обліку наяв­ності та руху господарських засобів підприємства.

4. План рахунків - систематизований перелік рахунків, який визначає організацію всієї системи бухгалтерського обліку на під­приємствах, в організаціях і установах з метою одержання інфор­мації, необхідної для управління і контролю.

5. Позабалансові рахунки - рахунки, залишки яких показують поза підсумком балансу.

6. Регулюючі рахунки - рахунки, які виконують функції уточ­нення (регулювання) оцінки активів, капіталу і зобов'язань.

7. Фінансово-результативний рахунок - рахунок, який при­значений для обліку та узагальнення інформації про фінансові ре­зультати підприємства від здійснення операційної, фінансової та інвестиційної діяльності, а також внаслідок надзвичайних подій.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 433. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия