Студопедия — Правосуб’єктність народів і націй які борються за самовизначення.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Правосуб’єктність народів і націй які борються за самовизначення.






У сучасній міжнародно-пра­вовій доктрині правосу­б'єктність народу, нації, які борються за створення неза­лежної держави, можна вважати загальновизнаною. Вод­ночас немає такої одностайності щодо носіїв цього права та обсягу правосуб'єктності в різних носіїв. Одні автори (К. А. Бекяшев, Л. П. Ануфрієва, М. Є. Волосов, Г. К. Дми-трієва, Г. М. Мелков, В. П. Панов, Г. С. Стародубцев та ін.) гадають, що коли йдеться про міжнародну право­суб'єктність націй і народів, то маються на увазі ті з них, які перебувають у колоніальній залежності і позбавлені власної державності. Такими вони вважають 15 територій (Американське Самоа, Бермуди, Британські Віргінські ос­трови, Кайманови острови, Фолклендські (Мальвінські) острови, Гібралтар, Гуам, Нова Каледонія, острів Святої Олени, Підопічні території тихоокеанських островів, За­хідна Сахара та ін.).

Очевидно, що подібне прагматичне визначення су­б'єкта міжнародного права є досить уразливим. Правовою основою міжнародної правосуб'єктності народу, нації, які борються за створення незалежної держави, є передусім принцип самовизначення народів і націй. Це, як прави­ло, визнають усі. Але відомо, що Декларація про надання незалежності колоніальним країнам і народам 1960 р. по­ширює дію принципу не тільки на підопічні та само­управні території, чи інші території, які ще не здобули

незалежності (п. 5). У Декларації прямо сказано: «Всі на­роди мають право на самовизначення; в силу цього права вони вільно встановлюють свій політичний статус і здій­снюють свій економічний, соціальний та культурний роз­виток» (п. 2).

Науці міжнародного права (П. Манчіні, А. П'єрантоні, Г. П. Задорожний, П. Лоран, Ф. Ф. Мартене, М. М. Ка-пустін та ін.) відома й протилежна концепція, за якою «безпосереднім суб'єктом міжнародного права та діячами в галузі міжнародного спілкування є незалежні народи». Концепція не мала шансу на успіх, оскільки позбавляла більшість учасників міждержавних відносин права на пра­восуб'єктність (на права). Виникають протилежні твер­дження. Уже в першій половині XX ст. активно підтри­мується думка (Б. Ривлін, В. Фрідман, Л. Гудрич, Е. Хам-бро та ін.), що міжнародна правосуб'єктність нації, наро­ду не є правовою категорією.

Аналіз теорії і практики міжнародного права з цього питання свідчить про таке:

1. Значна більшість фахівців міжнародного права виз­нають міжнародну правосуб'єктність за учасниками націо­нально-визвольного руху. Саме таке поняття вживається в рамках ООН. Терміни «нація», «народ» вважаються та­кими, що важко підлягають визначенню. А спроби визна­чення або залишаться марними, або можуть тільки поси­лити міжнародне напруження.

2. Правосуб'єктність учасника національно-визвольно­го руху за своєю суттю є перехідною до державної (кінце­ва мета національно-визвольного руху — створення неза­лежної держави). Тому її ще називають правосуб'єктні­стю держави, яка перебуває в процесі становлення. Вва­жається (Я. Броунлі), що коли йдеться про правосуб'єкт­ність держави, яка перебуває в процесі становлення (ва­ріант: зародження), в основі правосуб'єктності лежить не тільки принцип самовизначення, а й принцип наступниц­тва політичного утворення. Це покладає відповідальність на державу (після формування її як держави) дотримува­тися зобов'язань, які вона взяла на себе в правових актах, прийнятих до незалежності. Правовими витоками докт­рини (принципу) наступництва є правосуб'єктність неса-моврядного народу. Отже, ми знову повертаємося до між­народної правосуб'єктності народу.

3. Правосуб'єктність народу, нації, які борються за створення незалежної держави, має перехідний, тимчасо­вий характер. З припиненням такої боротьби змінюється статус її учасника. У процесі боротьби на націю, народ, які її ведуть, поширюються всі права та обов'язки учас­ника міжнародного конфлікту, тобто принципи і норми міжнародного гуманітарного права, права збройних кон­фліктів тощо (див. Додатковий протокол 1 до Женевських конвенцій 1949 p., який стосується захисту жертв міжна­родних збройних конфліктів, прийнятий 1977 p.).

4. Деякі теоретики і практики міжнародного права особливо наголошують у статусі народу і нації, які бо­рються за створення незалежної держави, на факторі «бо­ротьби». Це дає їм підставу називати таких суб'єктів між­народного права «стороною, яка воює, яка повстала». За такими суб'єктами вони визнають право вступати у пра­вові відносини, зокрема укладати міжнародні угоди з ін­шими державами або іншими сторонами, які воюють, які повстали. Вказані угоди будуть дійсними в міжнародно-правовому плані.

5. Нації, народи, які борються за створення незалеж­ної держави, не є універсальними (як держава) суб'єкта­ми міжнародного права. Вони можуть бути учасниками лише тих правовідносин, які постають на основі принци­пу самовизначення. Самовизначення охоплює як політич­ний статус, так і економічний, соціальний та культурний розвиток. Волевиявлення народу (нації), що не має відно­шення до самовизначення (в міжнародно-правовому зна­ченні цього терміна), як-от: прийняття закону шляхом ре­ферендуму, вибори депутатів парламенту, президента тощо не є складовими міжнародної правосуб'єктності на­ції, народу. То є реалізація власних внутрішньодержавних, конституційних норм. Водночас волевиявлення народу (нації) стосовно приєднання до іншої держави або відок­ремлення від існуючої є діями, що підпадають під норми, які є складовими міжнародної правосуб'єктності. 1 хоч у таких випадках елемент боротьби може бути відсутнім (що буває дуже рідко), проте очевидним є створення нової держави.

6. З прийняттям Декларації про принципи міжнарод­ного права (1970), Міжнародного пакту про громадянські і політичні права (ст. 1), Міжнародного пакту про еко-

номічні, соціальні та культурні права (ст. 1), Заключного акта Наради в Гельсінкі (1975) та інших джерел міжна­родного права домінуючою стала міжнародно-правова думка, що міжнародно-правовою суб'єктністю володіє не тільки нація (народ), яка бореться за незалежну державу, а кожна, зокрема, навіть і ті, які вже завоювали цю неза­лежність. В принципі це так, якщо боротьба за незалеж­ність держави завершується актом проголошення неза­лежності. Тоді необхідно правосуб'єктність продовжувати на якихось інших засадах, аніж боротьба за незалежну державу.

Якщо під боротьбою нації (народу) за створення (роз­виток) незалежної держави розуміти вільний (без втручан­ня іззовні) вибір політичного статусу, здійснення свого економічного, соціального і культурного розвитку, то оче­видно, що під таку правосуб'єктність підпадає кожна на­ція (народ).

Проголошенням незалежності констатується факт по­літичного статусу держави. Але, по-перше, за волею нації (народу) він може змінюватися, а, по-друге, ще потрібно закріпити економічну, культурну та інші сторони неза­лежності. А це актом проголошення не досягається. Це постійна діяльність. Створення, розвиток незалежної дер­жави — то є діяльність, що стосується всіх націй (народів) без винятку (зрозуміло, якщо вони хочуть бути незалеж­ними).

Для одних це боротьба збройна, для інших — мирна. Але якщо перша має своє закінчення, то друга — постійна. Отже, термін «міжнародна правосуб'єктність народу (на­ції), який бореться за створення (розвиток) незалежної дер­жави», має право на існування. Він не звужує кількості суб'єктів, а лише підкреслює їхню постійну функцію.

Принцип самовизначення нації (народу) передбачає волевиявлення не тільки шляхом примусу (як то часто буває до проголошення акта незалежності). Народи ко­лишнього Радянського Союзу домоглися мирного прого­лошення акта незалежності. Але боротьбу (мирну) за ство­рення (розвиток) незалежної держави вони продовжують і сьогодні. Так буде постійно, якщо вони не відмовляться від своєї незалежності.

Кожний народ має право на зносини з іншими су­б'єктами міжнародного права. Здійснює він це право че-

рез державу, а в разі відсутності державності — через орга­ни квазідержавного характеру. Це ж правило випливає з права народу (нації) укладати міжнародні угоди і реалізо­вувати їх, отримувати захист та допомогу від інших су­б'єктів міжнародного права тощо.

Якщо народ (націю) не влаштовує те, як держава реа­лізовує його потреби, він має право замінити державні структури новими або відмовитися від деяких старих. І це також є наслідком дії його права на самовизначення, його правосуб'єктності, його боротьбою за незалежну, ефек­тивно функціонуючу державу.

Боротьба за незалежну державу — це не обов'язково відокремлення від іншої держави. За це сьогодні борють­ся поодинокі нації (народи). За незалежний політичний статус, за вільне забезпечення свого економічного, со­ціального, культурного розвитку борються всі нації (на­роди).

В сучасному міжнародному праві правосуб'єктність народу, нації, які борються за створення незалежної держави, є загальновизнаною. Правовою основою міжнародної правосуб'єктності народу, нації, які борються за створення незалежної держави є, перш за все, принцип самовизначення народів і націй.

Основними рисами цього суб'єкту міжнародного права є:

1. По суті визнається міжнародна правосуб'єктність учасників національно-визвольного руху. (Саме таке поняття вживається в рамках ООН).

2. їх правосуб'єктність до державної (кінцева мета національно-визвольного руху - створення незалежної держави). Тому її називають правосуб'єктністю держави, жа знаходиться в процесі становлення. Це покладає відповідальність на державу (після її формування) дотримуватись зобов'язань, які вона обрала на себе в правових актах, прийнятих до незалежності.

3. Під час ведення боротьби на націю, народ, жі її ведуть розповсюджуються всі права і обов'язки учасника міжнародного конфлікту, тобто, принципи і норми міжнародного гуманітарного права, права збройних конфліктів і т.п.

4. За такими суб'єктами визнається право вступати у правові відносини і, зокрема, укладати міжнародні угоди з іншими сторонами, які воюють, які повстали. Такі угоди є дійсними в мжнародно-иравовому плані.

5. Нації, народи, які борються за створення незалежної держави можуть бути учасниками лише тих правовідносин, які виникають на основі принципу самовизначення. Самовизначення охоплює ж політичний статус, так і економічний, соціальний і культурний розвиток.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2825. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия