Студопедия — Правонаступництво держав.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Правонаступництво держав.






 

Як уже зазначалось, у сис­темі суб'єктів сучасного міжнародного права первинною, основною, типовою, го­ловною і загальновизнаною правосуб'єктністю володіють держави. У вітчизняній науці міжнародного права ці та інші особливості міжнародно-правової суб'єктності дер-жави виводились в основному з властивості державного суверенітету.

Ідея по суті правильна, але її не можна зводити у принцип, імператив. Крім того, некоректним у таких спро­бах (про що йшлося вище) є виведення міжнародної пра-восуб'єктності держави лише з її суверенітету, шо збіднює саму правосуб'єктність як властивість держави. Немає не­обхідності перебільшувати значення суверенітету й по­слаблювати роль інших факторів впливу на розвиток пра-восуб'єктності держави. Як справедливо зауважують учені (Г. 1. Тункін, А. М. Талалаєв, Ю. М. Колосов та ін.), до сьогодні державний суверенітет визначається як верховен­ство в межах власної території і незалежність у міжнарод­них відносинах. Фактично ця боденівська конструкція су­веренітету діяла до створення в рамках ООН універсаль­ної системи безпеки. Верховенство держави на власній те­риторії сьогодні нерідко обмежується в інтересах прав людини, зміцнення безпеки тощо. Держава не є в міжна­родних відносинах такою незалежною, як про це говорив Ж. Боден.

У міжнародному праві переважає думка про те, що абсолютного суверенітету держави нині не існує. Взаємо­залежність, взаємозв'язок держав поглиблюються залеж­но від інтенсивності міжнародного співробітництва, а во­но на сьогодні надзвичайно насичене.

На правосуб'єктність держави суттєво впливає її пра­вова самостійність і незалежність. У правовому розумінні держави рівні за юридичною самостійністю і незалежні­стю. Але ця рівність не поширюється на коло суб'єктив­них прав та обов'язків. Юридична рівність держав як су­б'єктів міжнародного права означає, що ніхто з них не може нав'язувати іншому свою волю, обов'язки без його згоди.

Але кожна держава сама вирішує, з ким і в які пра­вовідносини (якщо вони не суперечать принципам та нормам міжнародного права) вступати. Отже, за обся­гом суб'єктивних прав та обов'язків, за юридичним на­повненням свого правового статусу держави, як прави­ло, не є рівними. Таким чином, якщо за своєю право­здатністю держави рівні, то в реалізації своєї міжнарод­ної дієздатності, крім виняткових випадків, рівності не буває.

Коли називають складові держави (в доктринах у різ­них авторів вони різні), часто посилаються на договір у Монтевідео (1933), де зазначається, що держава — це та­кий суб'єкт міжнародного права, якому властиві: населен­ня, територія, уряд і можливість вступати у відносини з іншими державами. Практично за всіма своїми складови­ми держави також не є рівними. Але ця нерівність не може поширюватися на правосуб'єктність у цілому. У віт­чизняній науці міжнародного права свого часу висловлю­валося твердження (Ф. 1. Кожевніков, Г. П. Задорожний, Г. І. Морозов, В. І. Менжинський та ін.), що малі держави (Монако, Ліхтенштейн, Андорра, Сан-Маріно) неспро­можні нести обов'язки, властиві державі як суб'єкту між­народного права. На підтвердження цієї тези її автори посилалися на відмову найбільшій з малих держав — Ліх­тенштейну в прийомі до Ліги Націй (1921). У подібних судженнях науковці плутали обсяг міжнародних прав і обов'язків держави як суб'єкта міжнародного права та міжнародну правосуб'єктність у цілому. Сучасна практика міжнародно-правового співробітництва однозначно під­тверджує рівність держав як суб'єктів міжнародного пра­ва незалежно від розмірів її території чи населення. Що ж до правового наповнення цієї властивості держав, обсягу їхніх прав та обов'язків у світовому співтоваристві, то тут, звичайно, марно наполягати на рівності.

Держави відмовляються від певних союзів, не бажа­ють вступати в окремі правовідносини і тим самим змен­шують обсяг своїх суб'єктних прав та обов'язків за між­народним правом.

Держави можуть також в односторонньому порядку визначати свій правовий статус таким, що поступається в частині реалізації міжнародної правосуб'єктності іншим державам. Прикладом цьому може бути проголошення статусу нейтральної держави або прийняття рішення про неприєднання. Без сумніву, в галузі забезпечення міжна­родного миру та безпеки правовий статус держав — пос­тійних членів Ради Безпеки — суттєво відрізняється від статусу інших держав.

Різниця в правовому статусі держав у сфері міжнарод­них відносин не є винаходом сьогоднішнього дня. Так склалося історично з часу виникнення держави та виходу її на міжнародну арену. Свого часу ця різниця випливала

зі статусу держав-членів особистої і реальної унії, конфе­дерації, французького союзу та британської співдружності націй, федерації і просто окремо взятої держави. При цьо­му йшлося про обмеження суверенітету і тільки в окре­мих випадках — про добровільно взяті на себе, в силу сво­го суверенного права, зобов'язання.

До створення ООН міжнародне право ділило держави на «цивілізовані» і «нецивілізовані», «християнські», «му­сульманські» тощо, залежні і незалежні, європейські і тре­тього світу та ін. Певна річ, не всякий поділ держав є ре­акційним. Існують класифікації, які просто фіксують ре­алії сьогодення: високорозвинуті держави і країни, що розвиваються (від місця серед цих держав залежить рівень допомоги, що отримується, розміри членських внесків у міжнародних організаціях тощо), ядерні і без'ядерні дер­жави, нейтральні держави і держави, які не приєдналися до блоків, та ін.

Різна за обсягом міжнародна правосуб'єктність у про­стих і складних держав. Законодавство багатьох федера­тивних держав визнає сьогодні за членами федерації пра­во зовнішніх зносин (право укладати міжнародні догово­ри, обмінюватися представництвами тощо). Деякі члени федерації (наприклад, Росії) взагалі не мають права само­стійного виходу в міждержавну сферу (тоді як законодав­чо за ними визнається суверенітет).

Для держави як суб'єкта міжнародного права харак­терним є не те, чи володіє вона всіма суб'єктними права­ми, а наскільки вона забезпечена основними правами і здатна виконувати обов'язки. Саме тому основні права іноді називають невід'ємними правами держави як су­б'єкта міжнародного права.

У межах ООН питання основних прав та обов'язків держав розглядалося вже в перші роки створення цієї організації. 1949 р. Комісія міжнародного права підготу­вала за дорученням Генеральної Асамблеї ООН проект Декларації прав та обов'язків держав (резолюція 375 (IV)). На жаль, держави активно не відгукнулися на проект, і Генеральна Асамблея відклала його розгляд.

Проект практично містив усі права та обов'язки, про які йшлося на міждержавних форумах або яких держави домагалися в міждержавних відносинах. Зокрема, йшлося про право держави на здійснення юрисдикції на своїй те-

риторії і над усіма особами та речами, що знаходяться в її межах, із дотриманням визнаного міжнародним правом імунітету; право держави на незалежне та вільне здійснен­ня усіх своїх законних прав; право на індивідуальну і ко­лективну самооборону проти збройного нападу; право на­рівні з іншими державами права; право на участь у міжна­родних договорах; право вимагати вирішення спорів мир­ними засобами і обов'язок самому поважати це право та ін.

Крім мирного вирішення міжнародних спорів, на дер­жаву покладаються інші (їх також називають головними) обов'язки. Серед них: утримуватися від втручання у внут­рішні і зовнішні справи інших держав; утримуватися від надання допомоги іншій державі, яка не виконує голов­ного обов'язку утримуватися від загрози силою або її зас­тосування проти територіальної недоторканності або політичної незалежності іншої держави чи якимось іншим чином, несумісним з міжнародним правом, або проти якої ООН вживає заходів попередження чи примусу; поважа­ти права людини; утримуватися від визнання територіаль­них загарбань іншої держави, які здобуті в порушення чинного зобов'язання не застосовувати силу; добросовіс­но виконувати свої міжнародні зобов'язання; утримува­тися від підбурювання міжусобиць на території іншої дер­жави; встановлювати на своїй території такі умови, які б не загрожували міжнародному миру, та ін.

Маючи досить широкі права в міждержавних відноси­нах, держави обмежені в їх правоздатності. Вони не мо­жуть мати владу над світоглядом людини, її переконання­ми, думкою, не можуть претендувати на безмежні права в економічній сфері (наприклад, у торгівлі), не можуть від­мовлятися виключно від усіх принципів та норм міжнарод­ного права, які створювалися до утворення держави, та ін.

Держава не може претендувати на безмежний сувере­нітет. З іншого боку — має межу в обмеженні своєї само­стійності і незалежності, за якою вона втрачає право­суб'єктність у цілому. Тому такі обмеження слід розгля­дати в кожному випадку окремо крізь призму всіх норм інституту міжнародної правосуб'єктності і практики їх за­стосування. Так, 1923 р. Постійна Палата Міжнародного правосуддя «відмовилася вбачати в будь-якому договорі, за яким держава зобов'язується здійснювати або не здій­снювати якихось дій, відмову від суверенітету. Певною

мірою кожна конвенція, що породжує зобов'язання тако­го типу, веде до певних обмежень у реалізації державою своїх суверенних прав у тому сенсі, що вони окреслюють напрямок цієї реалізації. Але характерна ознака держав­ного суверенітету саме й полягає в можливості брати на себе міжнародні зобов'язання».

Коли йдеться про державу як суб'єкт міжнародного права, то мається на увазі саме держава, а не її органи та посадові особи. На практиці часто вживають терміни «на­род», «нація», «уряд», «міжурядова організація», «міжуря­дові угоди», «міжвідомчі угоди» тощо. Як правило, зде­більшого йдеться про одну сторону, одного учасника, од­ного суб'єкта міжнародного права — державу.

Міжнародна правосуб'єктність держави є фактичною в силу дії норми: виникнення держави - юридичний факт, який започатковує її правосуб'єктність. Держави створюють інших суб'єктів міжнародного права шляхом укладення міжнародних договорів. В силу вказаних властивостей міжнародна правосуб'єктність держав є первинною.

Держави головні суб'єкти міжнародного права. Вони безпосередньо контролюють діяльність інших суб'єктів міжнародного права. їх же діяльність контролюється опосередковано, через міжнародний інстптушйнпй механізм.

Не може бути таких міжнародно-правових відносин, суб'єктом яких не могла б бути держава, тому вона є універсальним суб'єктом міжнародного права

Державам ж суб'єктам міжнародного права властиво (договірМонтевідео 1933р.):

- населення,

- територія,

- уряд,

- можливість вступати у відносини з іншими державами.

Держави рівні за юридичною самостійністю і незалежністю, але за обсягом суб'єктивних прав і обов'язків, за юридичним наповненням свого правового статусу держави не є рівними. Юридична рівність держав проявляється в тому, що жодна держава не може нав'язати іншій свою волю, обов'язки без її згоди - кожна держава сама вирішує в які правовідносини вступати.

Коли держави відмовляються від певних союзів, не бажають вступати в окремі правовідносини, воші самостійно зменшують обсяг своїх суб'єктивних прав і обов'язків за міжнародним правом. В галузі забезпечення міжнародного миру і безпеки правовий статус держав постійних членів Ради Безпеки суттєво відрізняється від статусу інших держав.

Різниця в правовому статусі держав склалася історично. В різні часи міжнародне право ділило держав на:

"цивілізовані" і "нецивітзовані", "християнські", "мусульманські" та ін.,

- залежні і незалежні,

- європейські, третього світу та ін.

На сьогодні також існують різні класифікації держав:

- високорозвинуті держави і країни, що розвиваються;

- ядерні і без'ядерні держави;

- нейтральні і держави, що не приєдналися до блоків і т и.

Різна за обсягом міжнародна правосуб'єктність у простих (унітарних) і складних держав (федеращї, конфедерації, унії).

Федерація - це форма державного устрою, жа складається з державних утворень, яким притаманна юридично визначена політична самостійність. В федерації постійно діють загальносоюзні органи влади та управління, вона виступає у якості єдиного суб'єкта міжнародного права. Державні утворення, які входять до складу федеращї, юридично позбавлені права самостійної участі у міжнародних відносинах, але з цього правила бувають виключення (Російська Федерація).

Конфедерація - союз держав, які утворюють певні спільні органи з метою досягнення загальних цілей. Держави, яка входять в склад конфедерації повністю зберігають свій державний суверенітет та є самостійнім! учасниками міжнародних відносин.

Унія - розрізняють особисті і реальні. Особиста унія - об'єднання двох або більше держава під владою єдиного глави держави. Суб'єктом міжнародного права виступає не унія, а кожна держава, жа входить в її склад. Реальна унія - об'єднання держав під владою єдиного голови з утворенням спільних органів влади та управління. Суб'єктом міжнародного права виступає не унія в цілому, а окремі державні утворення, які входять в її склад.

Для держави ж суб'єкта міжнародного права характерно наскільки вона забезпечена основними правами і здатна нести кореспондуючі їм обов'язки. Основні права називають невід'ємними правами держави ж суб'єкта міжнародного права. До основних прав держав входять:

1. Здійснення юрисдикції на своїй території і над всіма особами і речами, які знаходяться в її межах, з дотриманням визнаних міжнародним правом імунітетом.

2. Незалежне і вільне здійснення всіх своїх законних прав.

3. Індивідуальну і колективну самооборону проти збройного нападу.

4. Право на рівні з іншими державами права.

5. Участь у вирішенні спільних проблем.

6. Участь в міжнародних договорах; право вимагати вирішення спорів мирними засобами та ін.

Основними обов'язками держав є:

1. Мирне вирішення міжнародних спорів.

2. Утримання від втручання у внутрішні і зовнішні справи інших держав.

3. Утримання від надання допомоги іншій державі, яка вчинила дії, несумісні з міжнародним правом чи проти якої ООН застосовує заходи попередження чи примусу.

4. Повага прав людини.

5. Утримання від визнання територіальних захватів іншої держави.

6. Добросовісне виконання міжнародних зобов'язань та ін.

Правонастуїшицтво держав означає перехід прав і обов'язків однієї держави до іншої внаслідок виникнення або припинення існування держави або її територіальних змін, а також зміну однієї держави іншою у несенш міжнародної відповідальності за міжнародні стосунки таких територій.

В правонаступнпцтві беруть участь дві сторони:

- держава-попередниця, яку було змінено іншою державою у випадку правонаступництва держав;

- держава-наступниця, яка замінила іншу державу у випадку правонаступництва держав.

Правонаступництво держав не повинно порушувати права третіх країн, яка мають з ними договірні стосунки.

Підставами правонаступництва держав є: об'єднання держав, поділ держави, відділення від держави частини території, передача частини території одшєї держави іншій, деколонізація, соціальні революції.

Об'єктом дії норм правонаступництва можуть бути: державна територія, державна власність в країні і закордоном, міжнародні угоди, учасником яких був суб'єкт міжнародного права, який припинив існування або змінив статус, державш борги, державш архіви, державш кордони, членство держав у міжнародних організаціях, тощо

Питання про правонаступництво держави не виникає при зміні уряду, незалежно від того, відбулася ця зміна конституційним або неконституційним шляхом. В зазначених випадках держава продовжує бути пов'язаною своїми правами й обов'язками відповідно до міжнародного права. Така

заміна не порушує безперервності існування держави, на чому базується принцип безперервності держави.

Тривалий час міжнародно-правові норми інституту правонаступництва складалися з норм звичаєвого права, що пояснювалося небажанням держав пов'язувати себе чіткими договірним! нормами з питань правонаступництва. Більшість держав діє таким чином і зараз.

Основні питання правонаступництва держав урегульовані в двох універсальних міжнародних угодах під епдою ООН:

- Віденською конвенцією про правонаступництво держав щодо договорів 1978 р.;

- Віденською конвенцією про правонаступництво держав щодо державної власності, державних архівів і державних борпв 1983 р. (не вступила в дію), її норми застосовуються як кодифіковані звичаєві норми.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1158. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия