Студопедия — Менделюючі ознаки людини.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Менделюючі ознаки людини.






ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛНИ

«МЕДИЧНА БІОЛОГІЯ»

ДО ЛІЦЕНЗІЙНОГО ІСПИТУ

«К Р О К – 1»

М О Д У Л Ь 2

«ОРГАНІЗМОВИЙ РІВЕНЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ЖИТТЯ.

ОСНОВИ ГЕНЕТИКИ ЛЮДИНИ»

 

Моно-, ди- та полігібридне схрещування.

Менделюючі ознаки людини.

 

1. Альбінізм спостерігається в тварин усіх класів хребетних. Ця спадкова хвороба зустрічається також і у людини, її обумовлено геном, що успадковується за автосомно-рецесивним типом. Проявом якого закону є ця спадкова патологія?

A. Закону гомологічних рядів спадкової мінливості Вавилова

B. Біогенетичного закону Геккеля-Мюллера

C. Першого закону Менделя (одноманітності гібридів першого покоління)

D. Закону Моргана (зчепленого успадкування)

E. Третього закону Менделя (незалежного успадкування ознак)

2. У хлопчика виявлено велику щілину між різцями. Відомо, що ген, відповідальний за розвиток цієї аномалії, домінантний. У його рідної сестри зуби звичайної будови. Хто ця дівчина за генотипом?

A. Домінантна гомозигота

B. Рецесивна гомозигота

C. Гетерозигота

D. Дигетерозигота

E. Тригетерозигота

3. Фенілкетонурія – захворювання, яке обумовлене рецесивним геном, локалізованим в автосомі. Батьки є гетерозиготами за цим геном. Вони вже мають двох хворих синів і одну здорову доньку. Яка ймовірність, що четверта дитина народиться хворою?

A. 0

B. 25 %

C. 50 %

D. 75 %

E. 100 %

4. Схильність до цукрового діабету зумовлена автосомно-рецесивним геном, що проявляється лише в 20 % гомозигот. Яка саме закономірність спостерігається в цьому випадку?

А. Дискретність

В. Комплементарна взаємодія

С. Експресивність

D. Плейотропія

Е. Неповна пенетрантність

5. У людини один і той самий генотип може спричиняти розвиток ознаки з різними ступенями прояву і залежить від взаємодії цього гена з іншими та від впливу зовнішніх умов. Як називається ступінь фенотипового прояву ознаки, що контролюється певним геном?

А. Експресивність

В. Пенетрантність

С. Мутація

D. Полімерія

Е. Спадковість

6. Трихо-денто-оссеальний синдром проявляється ураженням волосся, зубів і кісток. Хвороба успадковується за аутосомно-домінантним типом. Яка ймовірність народження здорової дитини, якщо обоє батьків гетерозиготні за цим геном?

А. 100 %

В. 75 %

С. 50 %

D. 25 %

Е. 0

7. В одного з батьків запідозрено носійство аутосомно-рецесивного гена фенілкетонурії. Який ризик народження хворої дитини в цій сім’ї, якщо другий із батьків – здорова гомозигота?

A. 0

B. 25 %

C. 50 %

D. 75 %

E. 100 %

8. Фенілкетонурія успадковується за аутосомно-рецесивним типом. Батьки фенотипово здорові. Визначте генотипи батьків, у яких можуть народитися хворі на це захворювання діти:

A. ♀ АА х ♂ АА

B. ♀ АА х ♂ Аа

C. ♀ Аа х ♂ Аа

D. ♀ Аа х ♂ аа

E. ♀ аа х ♂ аа

9. У деяких клінічно майже здорових людей в умовах високогір’я з’являються ознаки анемії. При загальному аналізі крові в них виявляють еритроцити аномальної форми. Який генотип цих людей?

A. АА

B. Аа

C. аа

D. ХАХА

E. ХАХа

 

Множинний алелізм.

Генетика груп крові.

 

1. Визначення резус-фактора у вагітних має велике значення для прогнозування народження здорової дитини. В якому шлюбі може виникнути резус-конфлікт?

А. 3-тя вагітність Rh (+) жінки

Rh (-) плодом

В. 1-ша вагітність Rh (-) жінки

Rh (+) плодом

С. 2-га вагітність Rh (-) жінки

Rh (+) плодом

D. 2-га вагітність Rh (+) жінки

Rh (-) плодом

Е. 3-тя вагітність Rh (-) жінки

Rh (-) плодом

2. До медико-генетичної консультації звернулася жінка-альбінос (хвороба успадковується за автосомно-рецесивним типом), із нормальним згортанням і І (0) групою крові за системою антигенів АВ0. Який генотип цієї жінки?

A. aa ii XHXH

B. Aa IAi XHXH

C. aa IAIA XhXh

D. AA ii XHXh

E. AA IAIB XHXH

3. Резус-негативна жінка з І (0) групою крові (система антигенів АВ0) вийшла заміж за резус-позитивного гетерозиготного чоловіка з IV (АВ) групою крові. Які варіанти резус-фактору та групи крові можна очікувати в дітей?

A. Резус-позитивний ІІІ (В)

B. Резус-негативний І (0)

C. Резус-позитивний IV (АВ)

D. Резус-негативний IV (АВ)

E. Резус-позитивний І (0)

4. До жіночої консультації звернулося п’ять подружніх пар. Всі вони хочуть знати, чи є загроза розвитку резус-конфлікту в їх дітей. В якому випадку ризик його виникнення найвищий?

А. ♀ DD (1-ша вагітність) х ♂ Dd

В. ♀ Dd (3-тя вагітність) х ♂ DD

С. ♀ Dd (2-га вагітність) х ♂ Dd

D. ♀ dd (3-тя вагітність) х ♂ dd

Е. ♀ dd (2-га вагітність) х ♂ DD

5. Жінка з І (0) Rh- групою крові ви йшла заміж за чоловіка з IV (АВ) Rh+ групою крові. Який варіант групи крові та резус-фактора можна очікувати в дітей?

A. III (B) Rh+

B. I (0) Rh-

C. I (0) Rh+

D. IV (AB) Rh-

E. IV (AB) Rh+

6. При яких групах крові за системою резус-фактор можлива резус-конфліктна ситуація під час вагітності?

A. Жінка Rh-,

чоловік Rh+ (гомозигота)

B. Жінка Rh+ (гомозигота),

чоловік Rh+ (гомозигота)

C. Жінка Rh+ (гетерозигота),

чоловік Rh+ (гетерозигота)

D. Жінка Rh-, чоловік Rh-

E. Жінка Rh+ (гетерозигота),

чоловік Rh + (гомозигота)

7. У чоловіка за системою антигенів АВ0 установлено IV (АВ) групу крові, а в жінки – ІІІ (В). У батька жінки була І (0) група крові. В нихз народилося п’ять дітей. Укажіть генотип дитини, яку можна вважати позашлюбною:

А. IАІВ

В. IВIВ

С. ii

D. IАі

Е. IВі

8. Встановлено, що чотири групи крові людини за антигенною системою АВ0 зумовлені успадкуванням трьох алелів одного гена І – IA, IB, і. Алелі IA та IB – домінантні. Яка форма взаємодії між цими генами?

А. Повне домінування

В. Полімерія

С. Кодомінування

D. Наддомінування

Е. Неповне домінування

9. Успадкування груп крові людини за антигенною системою АВ0 залежить від трьох алелей одного гена І – IA, IB, і. Скільки алельних генів за цією системою знаходиться в соматичній клітині кожної людини?

А. 1

В. 2

С. 3

D. 6

Е. 8

10. Чотири групи крові людини за антигенною системою АВ0 кодуються трьома алелями одного гена І – IA, IB, і. Скільки генів за цією системою існує в населення Землі?

А. 1

В. 2

С. 3

D. 6

Е. 8

11. Чотири групи крові людини за системою антигенів АВ0 кодуються трьома алелями одного гена І – IA, IB, і. Скільки генів за цією системою попадає в гамети кожної людини?

А. 1

В. 2

С. 3

D. 6

Е. 8

12. У гетерозиготних батьків ІІ (А) та ІІІ (В) групи крові. Яка ймовірність народження в цій родині дитини з І (0) групою крові?

А. 100 %

В. 75 %

С. 50 %

D. 25 %

Е. 0

13. У батьків-гомозигот ІІ (А) та ІІІ (В) групи крові. Яка ймовірність народження в цій родині дитини з ІV (АВ) групою крові?

А. 100 %

В. 75 %

С. 50 %

D. 25 %

Е. 0

14. Групи крові людини за антигенною системою АВ0 обумовлено трьома алелями одного гена І – IA, IB, і. У сім’ї четверо дітей, які мають всі чотири можливі групи крові. Які генотипи батьків цих дітей?

А. ♀ ІАІА х ♂ іі

В. ♀ IAIА х ♂ ІВІВ

С. ♀ ІАі х ♂ ІВІВ

D. ♀ IAі х ♂ ІВі

Е. ♀ ІАі х ♂ ІАІВ

15. Ген, який визначає формування груп крові за антигенною системою МN, має два алельні стани. Внаслідок якого процесу з’явиться ген N, якщо алельний ген М вважати вихідним?

А. Кросинговеру

В. Мутації

С. Редуплікації

D. Комбінаторики

Е. Репарації

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1365. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия