Студопедия — Змістовий модуль 10.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Змістовий модуль 10.






Внутрішня організація та управління органу державної влади.

 

1. Сутність та особливості організаційної структури органу державної влади

Наявність структури — невід'ємний атрибут усіх реально існу­ючих систем, у тому числі організаційних, до яких належать ор­гани державної влади і органи місцевого самоврядування.

Орган державної влади (громадянин або колектив громадян) — це відносно відокремлена частина єдиної системи органів дер­жавної влади, побудованої за конституційним принципом розпо­ділу влади, який створюється у певному, визначеному законом, порядку і здійснює завдання та функції на підставі державно- владних повноважень, власної компетенції; його особовий склад об'єднується правовими зв'язками в одне ціле (якщо це не одноо­собовий орган) і діє на певній території за допомогою визначених форм організації та методів діяльності.

Організаційна структура державного органу (від лат. structūra — будова, розташування, порядок) — це сукупність структур­них елементів (підрозділів, посадових осіб та ін.) і взаємозв'язок між цими структурними елементами.

Структура сприяє збереженню стійкого стану системи, тому надає їм цілісності. Стосовно системи структура є показником її зорганізованості.

Відмовляючись від абстрактної категорії «структура» з ме­тою застосування поняття «організаційна структура органу дер­жавної влади», потрібно розуміти, що об'єктом структуризації може виступати сама організація (структура організації), окремі її підрозділи, керівний апарат (структура керівництва) і кожен еле­мент як самої організації, так і її апарату управління, якщо роз­глядати їх окремо (структура кадрів державної організації, струк­тура технічних засобів, структура методів управління, структура функцій управління і т.ін.).

Усі органи належать до класу систем управління, структура яких є сукупністю ланок та рівнів управління. Між ними встанов­люються підпорядкованість та взаємозв'язок.

Ланка управління — це самостійний елемент структури управління, який виконує одну чи декілька функцій управління. Наприклад, в органі державної влади — це може бути відділ або окремий державний службовець. До ланки управління слід відно­сити також керівників, що здійснюють регулювання та координа­цію діяльності декількох структурних підрозділів.

Рівень управління — це послідовність підпорядкування одних ланок управління іншим, знизу догори. В основі створення рівнів управління лежать властивість ієрархії, характерна для складних динамічних систем, та відносини детермінації. Структури управ­ління організацій (установ та підприємств) будуються як багато­поверхові споруди з декількох послідовно розташованих рівнів іє­рархії управління. Кількість сходин (або рівнів) управління ви­значає тип структури з погляду її складності. Залежно від цього організаційна структура може бути, наприклад, дворівнева, три­рівнева і т.ін.

Важливим елементом структури органу державної влади є вну­трішні зв'язки. Вони становлять інформаційну основу управлін­ня. За їх допомогою передається інформація між керівниками та структурними підрозділами, досягається взаємосприяння між учасниками управлінських процесів щодо досягнення цілей функ­ціонування органу та здійснюється координація управлінської ді­яльності [3].

На сьогодні серед фахівців немає єдиної думки стосовно ви­дів зв'язків між елементами структури органу державної влади. Однак, у більшості випадків, прийнято вирізняти вертикальні та горизонтальні зв'язки.

В основі вертикальних зв'язків лежать відносини детерміна­ції, тобто підпорядкованості. Зв'язки типу детермінації встанов­люються між керівниками, структурними підрозділами та окре­мими працівниками органу в тих випадках, коли одні з них ма­ють право віддавати

розпорядження, а інші повинні їх виконува­ти. Вертикальні зв'язки встановлюються між керівниками та їх підлеглими.

Горизонтальні зв'язки базуються на відносинах інтердепенції (взаємозв'язку, взаємозалежності) або констеляції (опосередкова­ної залежності) та встановлюються між рівноправними керівника­ми і структурними підрозділами, які взаємодіють у процесі управ­лінської діяльності [2].

Організаційні структури державного органу різноманітні. Ця різноманітність ще більше посилюється, якщо взяти до уваги різ­ницю в розмірах, складності та сфері діяльності реального об'єкта (державної установи). Однак незалежно від різноманітності реаль­них об'єктів, систем управління ними, в їх побудові можна спо­стерігати наявність постійних зв'язків, закономірностей.

Залежно від типів зв'язків між елементами розрізняють ліній­ну, функціональну та лінійно-функціональну структури органу [6].

На територіальному рівні державно-управлінські відносини ре­алізуються у декількох площинах: вертикальній (з Президентом України, Кабінетом Міністрів України, центральними органами виконавчої влади, для яких територіальні органи державної влади є об'єктом управління); горизонтальній (сукупність взаємозв'язків у межах певної адміністративно-територіальної одиниці між де­кількома співсуб'єктами управління — місцевими держадміні­страціями, підрозділами центральних органів виконавчої влади, органами місцевого самоврядування), а також у взаємодії з на­селенням, яке є замовником і споживачем управлінських послуг. Реакцію всього суспільства чи окремих громадян (як об'єктів управління) на впливи органів державної влади, характер від­носин, що при цьому складаються, дозволяє визначити зворот­ний зв'язок. Ступінь його розвиненості дає можливість з'ясувати ефективність виконання основних і допоміжних функцій, доціль­ність і раціональність технології здійснення управлінських про­цедур; узгодженість структурної організації установи із завдання­ми, що за нею закріплені.

Основними суб'єктами державного управління на територі­альному рівні виступають МДА, які несуть відповідальність за стан соціально-економічного розвитку регіону. Аналіз чинних нормативно-правових актів свідчить, що в них регламентують­ся переважно субординаційні відносини МДА з органами вищо­го, центрального рівнів управління і структурними підрозділами, але поза увагою залишаються питання горизонтальної координа­ції, внутрішньоорганізаційних взаємовідносин, взаємодії управ­лінь та відділів з територіальними підрозділами ЦОВВ, органа­ми місцевого самоврядування, громадянами та їх об'єднаннями, а також процедури реалізації реординаційних відносин. У робо­ті підрозділів МДА переважають функції організації і контролю.

Дослідження сучасного стану реформування територіальних органів влади дозволяє виділити такі тенденції:

- структура органів влади трансформується без ґрунтов­ного аналізу її відповідності цілям і завданням, які визначені у нормативно-правових актах та обумовлені потребами суспіль­ного розвитку;

упорядкування структурної перебудови органів державного управління здійснюється переважно шляхом регулювання кіль­кості підрозділів, чисельності працівників, процедур призначен­ня і звільнення керівників, без належного наукового обґрунтуван­ня та методичного супроводу всіх перетворень;

відсутній аналіз практики застосування норм законодавства, що належить до компетенції управлінь та відділів МДА, та якіс­но

налагоджений обмін адміністративною інформацією між дер­жавними установами, органами місцевого самоврядування, з на­селенням.

Основні суперечності на територіальному рівні управління ви­никають, по-перше, між державними і регіональними інтересами, які проявляються у діяльності систем виконавчої влади та місце­вого самоврядування, по-друге, між компетенцією і повноважен­нями місцевих органів державної влади та органів місцевого само­врядування, які не розмежовуються положеннями відповідних за­конів. їх подолання можливе за умови створення ефективної сис­теми зворотного зв'язку, широкого залучення об'єкта до управлін­ня і постійного аналізу його потреб [12].

Узагальнення світового досвіду свідчить, що найпоширеніши­ми напрямами удосконалення структурно-функціонального забез­печення реалізації державно-управлінських відносин є:

моніторинг діяльності чинної системи органів виконавчої влади територіального рівня щодо відповідності її побудови ін­тересам громадян, колективів, регіонів, які вони мають задоволь­няти;

визначення закономірностей і суперечностей розвитку суб'єктів і об'єктів управління, шляхів їх подолання;

узгодження нормативно-правового забезпечення діяльності суб'єктів і об'єктів управління з потребами їх ефективного функ­ціонування та тенденціями розвитку суспільства;

удосконалення технології реалізації державно-управлінських відносин та форм взаємодії органів державної влади, органів міс­цевого самоврядування, громадських і політичних організацій, населення;

формування методичного інструментарію щодо визначення якості структурно-функціонального забезпечення діяльності дер­жавних установ;

організація якісного зворотного зв'язку у внутрішньому се­редовищі системи влади та з елементами зовнішнього середовища.

Упорядкування структурно-функціонального забезпечення ре­алізації державно-управлінських відносин є способом розв'язання суперечностей на територіальному рівні, що потребує розробки технології врахування інтересів усіх учасників взаємодії, опра­цювання стратегії динамічного розвитку суспільства, визначення мети держави та її інститутів відповідно до потреб соціуму.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 508. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия