Студопедия — Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій органів кровообігу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій органів кровообігу






 

Кровообіг плоду. З 20 – 21-го дня внутрішньоутробного розвитку у ембріона починає функціонувати жовтковий кровообіг, при якому серце виганяє кров в жовткові судини.

З моменту утворення плаценти, тобто з 8 – 9-го тижня, і до народження плоду функціонує плацентарний кровообіг. При цьому серце плоду в своїй будові у порівнянні з серцем дитини після його народження має такі відмінності – наявність овального отвору в перегородці між правим і лівим передсердям і наявність баталової протоки, що сполучає між собою легеневий стовбур з низхідною гілкою аорти.

За допомогою овального отвору і баталової протоки відбувається перехід крові з правої половини серця в ліву в умовах не функціонуючого у плоду малого кола кровообігу.

Судинні русла плоду і матері контактують між собою через плаценту, де відбувається обмін газами, поживними речовинами і кінцевими продуктами метаболізму плоду.

Від плаценти до плоду йде пупкова вена, несуча в собі артеріальну кров, а від плоду до плаценти венозна кров притікає по двох пупкових артеріях. Ці судини об’єднуються в пупковому канатику, що пнеться від пупкового отвору плоду до плаценти.

Пупкова вена при підході до печінки плоду розділяється на дві гілки – одна з них впадає у ворітну вену, по якій артеріальна кров прямує в печінку. Пройшовши через печінку, тепер уже венозна кров, вливається в нижню порожнисту вену.

Друга гілка пупкової вени – венозна протока – вливається в нижню порожнисту вену безпосередньо.

Таким чином, на рівні нижньої порожнистої вени у плоду відбувається перше змішування артеріальної крові, яка йде від плаценти, з венозною кров’ю, що йде від нижніх кінцівок і тулуба плоду.

Після першого змішування кров (артеріально-венозна) по нижній порожнистій вені поступає в праве передсердя, де вона частково змішується з чисто венозною кров’ю, що поступає в праве передсердя по верхній порожнистій вені. Проте, велика частина крові з нижньої порожнистої вени проходить через овальний отвір з правого передсердя в ліве і далі прямує по звичному шляху великого кола кровообігу – в лівий шлуночок і аорту. По висхідній гілці і дузі аорти кров поступає в судини голови, серця і верхніх кінцівок.

Таким чином, головний мозок плоду і верхня частина тіла одержують кров практично після її першого змішування з венозною кров’ю. Кров нижньої порожнистої вени, яка не пройшла через овальний отвір, в правому передсерді і правому шлуночку повністю змішується з венозною кров’ю з верхньої порожнистої вени – це друге змішування крові.

З правого шлуночку кров після другого змішування поступає в легеневий стовбур, з якого по баталовій протоці поступає в низхідну частину аорти, де і відбувається третє змішування крові. По низхідній гілці аорти кров доставляється до м’язів і органів тулуба і до нижніх кінцівок.

Таким чином, в результаті даного розподілу крові у плоду його печінка одержує чисту артеріальну кров, головний мозок, голова, шия, серце і верхні кінцівки – практично кров після першого змішування, тулуб і нижні кінцівки – кров після її третього змішування.

Пройшовши по судинах великого кола кровообігу через м’язові структури і через органи тіла, венозна кров по пупкових артеріях підходить до плаценти, де і відбувається обмін дихальними газами, поживними субстратами і продуктами обміну між кров’ю плоду і матері.

У кінці вагітності частота серцевих скорочень плоду досягає 120 – 140 уд./хв., хвилинний об’єм кровообігу – 750 мл, зокрема 65% об’єму призначено для плацентарного обміну, і лише 35% – безпосередньо для плоду. В цей період переважно для серця характерна адренергічна регуляція.

При народженні за рахунок перев’язки пуповини і початку дихання виникають наступні зміни.

Перш за все, припиняється плацентарний кровообіг. В судинах великого кола кровообігу опір зростає в 2 рази, у зв’язку з чим тиск в лівому передсерді і лівому шлуночку також підвищується. З цієї причини в передсерді закривається овальний отвір і одночасно знижується перехід крові з баталової протоки в аорту. В цей період в легеневих клітинах Кульчицького у великих кількостях утворюють брадікінін. Разом з підвищенням вмісту кисню в альвеолах це викликає розслаблення гладких м’язів кровоносних судин малого кола кровообігу і зниження в ньому і в правій ділянці серця тиску. Це приводить до початку функціонування малого кола кровообігу.

Закриття артеріальної (баталової) протоки відбувається на 1 – 8 добу після народження (за рахунок зростання скоротливої активності гладеньких м’язів протоки у відповідь на підвищення вмісту в крові кисню), анатомічне закриття відбувається до 5 – 7 місяця.

Венозна протока закривається в перші 5 хвилин після народження в результаті спазму гладеньких м’язів, а заростає до 2 місяців після народження.

У новонародженого хвилинний об’єм кровообігу досягає майже 490 мл, частота серцевих скорочень –140 уд./хв.

Морфологічні зміни серцево-судинної системи на ранніх етапах онтогенезу. У новонароджених передсердя в порівнянні з шлуночками має більший об’єм, ніж у дорослих. Правий і лівий шлуночки приблизно рівні між собою.

З віком йде наростання маси серця (особливо інтенсивно – в перші два роки життя, а також в 12 – 14 і 17 – 20 років).

З 20 – 30-го дня після народження починає виявлятися домінування (по масі) лівого шлуночку над правим.

До 2 років життя продовжується диференціювання скоротливих волокон міокарду, його провідної системи і судин.

Впродовж перших 15 років життя відбувається серія поворотів і переміщень серця усередині грудної клітки. Зокрема, в грудному віці починається поворот серця справа наліво навкруги вертикальної осі.

В процесі онтогенезу міняються розміри і будова кровоносних судин. Темпи росту магістральних судин, проте, повільніші, ніж у серця. Кровоносні судини новонароджених тонкостінні, в них недостатньо розвинені м’язові і еластичні волокна; відношення просвіту вен і артерій – приблизно 1: 1. Вени ростуть швидше за артерії, тому до 16 років це співвідношення стає рівним 2: 1. Із ростом судин відбувається розвиток в них м’язової оболонки і сполучнотканинних елементів. В судинах малого кола кровообігу, навпаки, м’язова оболонка стоншується, а їх просвіт зростає.

Частота серцевих скорочень (ЧСС). У новонародженого – 140 уд./хв.; пульс аритмічний. З віком ЧСС зменшується, особливо швидко – в перший рік життя. У місячної дитини ЧСС складає 136 уд./хв., в 1 рік – 120 – 125, в 3 роки – 105 – 110, в 5 років – 95 – 100, в 7 років – 85 – 90, в 10 років – 80 – 85, в 12 років – 75 – 80, в 14 – 17 років – 70 – 80, у дорослих – 60 – 80 уд./хв. Зниження ЧСС обумовлено зростанням холінергічних впливів на серце.

Підвищена рухова активність, зокрема спортивні тренування аеробної спрямованості, сприяють швидшому віковому зниженню ЧСС. Максимальне підвищення ЧСС у відповідь на фізичне навантаження залежить від віку і складає (220 - N) уд./хв., де N – число років.

Систолічний і хвилинний об’єм кровообігу (СОК і ХОК). В середньому впродовж всього раннього онтогенезу відносна величина СОК не міняється і складає приблизно 1 мл/кг маси тіла. Абсолютна величина СОК зростає паралельно масі тіла: у ненародженого вона складає 2,5 – 3,5 мл; в 1 рік – 10 – 11 мл; в 3 років – 13 – 17 мл; в 5 років – 16 – 20 мл; в 7 років – 20 – 25 мл; в 10 років – 28 – 36 мл; в 14 років – 43 – 60 мл; в 17 років – 50 – 60 мл, у дорослих – 60 – 70 мл.

Відносна величина ХОК в процесі раннього онтогенезу знижується з 140 мл/хв. на кг маси тіла у новонародженого до 70 мл/хв. на кг маси тіла у дорослого. Абсолютна величина ХОК (мл/хв.) – зростає: у новонародженого вона складає 490, в 1 рік – 1250, в 3 роки – 1700, в 5 років – 2300, в 7 років – 2500, в 10 років – 3200, в 14 – 17 років – 3800 – 4300, а у дорослого – 4200 – 5000.

З віком підвищується потенційна можливість серця. Так, у 7 – 8-річних хлопчиків при фізичних навантаженнях СОК зростає до 70 мл, ХОК – до 13 – 16 л/хв., у 14 – 15-річних дітей – до 100 – 120 мл і 20 – 24 л/хв., тоді як у дорослих – до 110 – 130 мл і 30 – 35 л/хв. відповідно.

Показники артеріального тиску. З віком вони збільшуються. Систолічний тиск (СТ, мм. рт. ст.) у новонароджених досягає 60 – 66, в 1 рік – 95, в 3 роки – 102, в 5 років – 103, в 7 років – 104, в 10 років – 106, в 14 – 17 років – 110, у дорослих – 120 мм рт. ст. Орієнтовна формула величини СТ для дітей після року: СТ = 100 + 0,5 n, де n – кількість років.

Діастолічний тиск (ДТ, мм рт. ст.) у новонароджених досягає 36 – 40 мм рт. ст., з 1 року до 10 років він дорівнює 60, в 14 – 17 років – 70 і у дорослих – 80 мм.

Пульсовий тиск (мм рт. ст.) у новонароджених досягає 24 – 36, в подальші періоди, зокрема у дорослих, – 40 – 46 мм рт. ст.

У дівчаток всі показники АТ, як правило, нижче, ніж у хлопчиків, в середньому на 5 мм рт. ст. У дітей і підлітків сума ЧСС (уд./хв.) і величини СТ (мм рт. ст.) залишається постійною, рівною 200. При фізичному навантаженні у дорослих звичайно СТ зростає, а ДТ – знижується; у дітей в основному відбувається незначне підвищення СТ.

Для дітей характерна непостійність показників АТ, залежність цих показників від емоційного стану дитини, розумової і фізичної втоми пряма (при цьому спостерігається виражене зростання величини АТ). В період статевого дозрівання, коли розвиток серця відбувається інтенсивніше, ніж судин, може спостерігатися так звана юнацька гіпертонія, тобто підвищення СТ до 130 – 140 мм рт. ст.

Величина центрального венозного тиску у дитини перших років життя досягає 105 мм вод. ст. у підлітків – 86 мм вод. ст. Величина венозного тиску має широкі індивідуальні варіації.

Вікові особливості регуляції кровообігу. У новонароджених дітей активація вагуса приводить до уповільнення ЧСС; у них виражений око-серцевий рефлекс, тобто уповільнення ЧСС при натисканні на очні яблука. В той же час адренергічна реакція серця не виражена, наприклад, блокада бета-адренорецепторів не змінює роботу серця.

У цілому серце новонародженого слабо реагує на потоки імпульсів від рефлексогенних зон.

З віком росте ступінь впливу на серце холінергічного і адренергічного механізмів, а також кори великих півкуль, особливо у дітей з підвищеною руховою активністю.

Дихальна аритмія вперше з’являється в 1 рік (17% дітей); в 3 – 7 років вона спостерігається у 39%, а в 15 – 17 років – у 100%.

Розвиток іннерваційного апарату серця завершується до 7 років.

У новонароджених дітей судини в основному мають симпатичну іннервацію. З віком ступінь її впливу на тонус судинних гладеньких м’язів зростає.

Становлення центрів регуляції судинного тонусу пов’язано з розвитком локомоції. До 1 року починають формуватися перерозподільні механізми, наприклад, посилення при ходьбі кровообігу в скелетних м’язах.

В підлітковому віці порушується адекватна регуляція судинного тонусу, у зв’язку з чим нерідкі явища юнацької гіпертонії або юнацької гіпотонії, порушення периферичного кровообігу (поява акроцианозу, синюшності шкірних покривів).

Умовні серцеві і судинні рефлекси переважно починають добре виявлятися в 7 – 8 років (наприклад, в цей період спостерігається передстартова реакція системи кровообігу).

Вікові особливості реакції системи кровообігу на фізичне навантаження. У відповідь на динамічне навантаження, наприклад, під час гри, діти відповідають збільшенням ЧСС і СТ. Чим більше вік дитини, тим менше приріст ЧСС, але більш виражено зростання СТ (тобто більш виражено підвищення СОК).

У тренованих дітей характер відповідної реакції стає таким же, як у дорослих, тобто відповідь стає економнішою; у них також вища швидкість відновлення ЧСС і АТ після навантаження, ніж у нетренованих однолітків.

У відповідь на статичне фізичне навантаження діти, особливо школярі, відповідають значним підвищенням СТ і ДТ, що обумовлене генералізованим спазмом периферичних судин; така реакція може зберігатися до 5 годин. Це вказує на небажаність тривалих статичних навантажень для дітей, оскільки вони можуть приводити до розвитку у них гіпертонічного стану.

Вікові особливості ЕКГ і ФКГ. У новонароджених дітей через недорозвиненість лівого шлуночку на ЕКГ є ознаки правограми (RIII > RI). Крім того, у них висока амплітуда зубця Р (за рахунок відносно великого передсердя) і зубця Т.

У грудних дітей електрична вісь серця зміщується вліво. В середньому ЕКГ набуває рис дорослої людини в 13 – 15 років.

У дітей за рахунок меншої звукоізолюючої здатності тканин яскравіша аускультативна картина. Тому у них частіше вислуховується III тон, акцентуація і розщеплювання II тону на легеневій артерії і багатша гамма шумів серця. Картина ФКГ наближається до «дорослого» варіанту після 7 років.

Швидкість розповсюдження пульсової хвилі (ШРПХ). У дітей грудного віку ШРПХ по судинах еластичного типу (по аорті) і по судинах м’язового типу (по стегновій артерії) відносно однакові і складають 4 – 5 м/с.

З віком унаслідок збільшення в судинах еластичних елементів (а отже, із зростанням пружності стінок судин) ШРПХ підвищується, особливо по судинах м’язового типу; у дорослих вона досягає 6 – 10 м/с (стегнова артерія) і 5 – 8 м/с (аорта).

У міру старіння організму жорсткість судинної стінки зростає, у зв’язку з чим збільшується і ШРПХ. Тому даний показник використовується як один з маркерів біологічного віку людини.

 

Важлива роль серцево-судинної системи диктує необхідність застосування профілактичних заходів, які сприяють її нормальному функціонуванню, зміцненню та попередженню захворювань, що викликають органічні зміни клапанного апарату і самого серцевого м’язу. Заняття фізичною культурою і працею у межах вікових норм – найважливіший умова зміцнення серцево-судинної системи.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1719. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия