Студопедия — Економічна та екологічна оцінка сівозмін
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Економічна та екологічна оцінка сівозмін






Під час складання нового проекту землевпорядкування необхідно розробляти декілька варіантів чергування культур у сівозмінах і прий­мати той, який забезпечує найбільший вихід необхідної продукції висо­кої якості з найменшими затратами праці та коштів.

Для встановлення правильного агротехнічного чергування культур в сівозміні використовуються результати наукових досліджень і передовий досвід за ефективністю попередників для кожної культури.

Для повної оцінки прийнятих сівозмін необхідно порівнювати їх не тільки за чергуванням культур, але й за складом, виходом продукції на одиницю земельної площі. Науково-дослідними установами встанов­лено, що продуктивність різних сівозмін залежить від насичення їх від­повідними культурами, чергування культур в них, а також від системи удобрення, обробітку ґрунту, рівня механізації у рільництві та ін.Прицьому необхідно враховувати, що підвищення загальної продуктив­ності сівозмін в першу чергу можна досягти за рахунок насичення їх найбільш цінними культурами в оптимальних розмірах.

За економічної оцінки сівозмін потрібно аналізувати різні структури посівних площ з тим, щоб вибрати найбільш ефективне співвідношення у сівозміні. Для господарств зернового напрямку важливо визначити найкраще співвідношення між зерновими культурами з одного боку, і незерновими і парами — з другого. При спеціалізації господарств у ви­рощуванні технічних культур потрібно встановити кращі пропорції між технічними і кормовими культурами. З врахуванням повного забезпе­чення тваринництва повноцінними кормами визначають загальну посівну площу кормових культур і їх склад.

При визначенні продуктивності сівозмін необхідно врахувати врожайність сільськогосподарських культур, визначену на рік освоєння сівозмін. При плануванні врожайності необхідно виходити із серед­нього врожаю за останні 3-5 років. До фактичної середньої врожай­ності додають деякий приріст врожайності, який може бути за рахунок більшого внесення добрив, використання насіння кращих сортів і гібридів, удосконалення системи обробітку ґрунту та інших досягнень науки і передового досвіду.

Найбільш цінні висновки про наявні резерви дальшого підвищення врожайності може дати порівняння врожайності у господарстві з дани­ми врожайності дослідних станцій і сортодільниць, передових госпо­дарств зони.

Після розміщення культур в прийнятих сівозмінах, встановлення їх чергування і агротехнічного обґрунтування, визначення реальної врожайності сільськогосподарських культур на рік, освоєння сівозмін ви­значають продуктивність різних варіантів даної сівозміни за такими основними показниками на гектар сівозмінної площі:

- вихід зерна, ц;

- вихід технічних культур, ц;

- вихід всієї продукції (основної і побічної) в кормових або енерге­тичних одиницях, ц, Дж;

- вихід продукції у грошовому виразі відповідно до закупівельних цін, грн.

Для визначення продуктивності сівозмін враховується не тільки ос­новна, а й побічна (солома, полова, гичка та ін.) продукція. Кількість побічної продукції визначають із співвідношення до основної про­дукції.

Важливим показником економічної оцінки сівозмін є виробництво зерна, льонопродукції, цукрових буряків та інших культур в натураль­ному виразі на гектар сівозмінної площі.

Ці показники певною мірою визначають напрямок спеціалізації господарства і залежать від насичення сівозмін зерновими, зернобо­бовими та технічними культурами. Для визначення даних показників необхідно врахувати валовий вихід зерна, льонопродукції або цукро­вих буряків у центнерах і поділити на площу орної землі в сівозміні.

Для визначення виходу продукції у кормових одиницях і вмісту протеїну на кормову одиницю всю валову продукцію (основну і побічну) переводять у кормові одиниці, використовуючи для цього спеціальні коефіцієнти поживності кормів з таблиць (або власні резуль­тати аналізів). Потім визначають загальний вихід продукції у кормових одиницях і з одного гектара сівозмінної площі.

Оцінюють сівозміни за виходом продукції у грошовому виразі з одиниці площі. Для цього валову продукцію (основну і побічну) оцінюють за закупівельними цінами,

Проміжні культури у сівозміні, як елемент біологізації земле­робства, збільшують виробництво кормів із одночасним зменшенням витрат праці і коштів на одинцю продукції, дають змогу повністю ме­ханізувати технологічні операції із незначними витратами, які цілком скуповуються продукцією.

Економічна оцінка сівозмін передбачає визначення ефективності окремих культур. Їх чергування у сівозміні, комплексу заходів, що про­водяться у сівозміні, та сівозміни загалом. На основі цього вста­новлюється оптимальний варіант сівозміни, яка гарантує найбільший вихід продукції за умов найменших витрат праці і коштів, підвищення родючості ґрунту, одержання екологічно чистої продукції та охорону навколишнього середовища.

У розрахунках ефективності сівозмін вартість товарної продукції визначають за діючими здавальними та закупівельними цінами на про­дукцію. Витрати на вирощування основних культур у сівозміні розра­ховують на основі технологічних карт вирощування. Обсяг валової продукції у грошовому виразі з одного гектара сівозмінної площі дає уяву про ефективність використання ріллі, а чистий дохід — характеризує загальну економічну ефективність сівозміни.

Економічна ефективність проміжних культур у сівозміні виз­начається добором високоврожайних, цінних за кормовими властивос­тями культур і агротехнікою їх вирощування. Під час економічної оцін­ки кормових сівозмін необхідно враховувати такі основні показники:

- урожайність основних і проміжних культур сівозміни, валовий збір основної і побічної продукції;

- вихід кормових одиниць і перетравного протеїну з одиниці площі;

- витрати праці і коштів на одиницю площі;

- чистий дохід;

- собівартість одиниці продукції;

- вартість валової продукції.

До еколого - економічної оцінки структури посівних площ, а отже сівозмін, належитьне тільки виробничий ефект, але й зменшення змиву ґрунту, нагромадження післязбиральних решток та гумусу, фіксація біологічного азоту та ін.

Український науково - дослідний інститут захисту ґрунту від ерозії пропонує показник екологічного ефекту, який ґрунтується на затрат­ному принципі. Запобігання змиву ґрунту оцінюється за затратами на придбання, транспортування, зберігання і внесення добрив, необхідних для компенсації втрат поживних речовин від ерозії. Ціна нагромаджен­ня гумусу встановлюється множенням наведених затрат на заготівлю і внесення гною на його кількість, необхідну для відновлення 1 т втраче­ного гумусу і т. ін.

Встановлено, що із збільшенням питомої ваги багаторічних трав у структурі посівних площ збільшується не тільки вихід кормових оди­ниць і перетравного протеїну, а й комплексний еколого-економічний ефект.

Це пов'язано як із зменшенням матеріально-грошових витрат на вирощування продукції, так і з економією затрат на відновлення родю­чості ґрунту за рахунок нагромадження в ньому симбіотичного азоту.

Щоб надати сучасному землеробству природоохоронного біоло­гічного спрямування, необхідно вдосконалювати структуру посівних площ у напрямку розширення питомої ваги під гумусоутворювальними культурами (багаторічні трави, зернобобові сумішки, зернові культури) суцільного способу сівби, довести внесення органічних і мінеральних добрив до науково обґрунтованих норм.

Отже, сівозміну необхідно оцінювати не тільки за економічними, але й екологічними показниками. Запровадження науково обґрунтованого чергування культур (агроекосистема) на орних землях в умовах західного регіону України має важливе економічне, організаційно-господарське, агротехнічне і екологічне значення, воно тісно пов'язане із проблемою раціонального використання земельного потенціалу держави.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1679. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия